G4Media.ro

EXCLUSIV Strategia fiscal bugetară, care caracteriza creșterea cu 40% a pensiilor cerută…

Foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

EXCLUSIV Strategia fiscal bugetară, care caracteriza creșterea cu 40% a pensiilor cerută de PSD drept „un risc”, a fost modificată de Ministerul Finanțelor: „eroare de tehnoredactare”

UPDATE 15.40

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, anunță că a fost modificată strategia fiscal-buegtară, privind majoararea pensiilor. Câciu a comentat pentru g4media.ro că a fost „o eroare de tehnoredactare”.

„Un fragment copiat din vechea strategie. Am eliminat acel fragment și am actualizat documentul final, astfel încât să respecte programul de guvernare. Asta nu înseamnă că pensiile vor crește cu 40%, ci că e vorba de o abordare prudentă”, a adăugat Câciu.

Articolul inițial

Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2022-2024, făcută publică sâmbătă noapte de Ministerul Finanțelor, cataloghează modificarea cu 40% a pensiilor – măsură votată de PSD și amânată de guvernul Cîțu – drept ”un risc considerabil” pentru finanțele publice.

Strategia a fost realizată de ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu. Este pentru prima oară când un lider PSD recunoaște că această creștere, promovată de PSD în anii electorali 2019 și 2020, este nesustenabilă și ar duce la o creștere rapidă a datoriei publice până la 100% din PIB (față de circa 45% în prezent).

  • Modificările aferente legii 127/2019 ar urma să conducă la o creștere nesustenabilă a cheltuielilor cu pensiile și implicit la un nivel ridicat al datoriei publice. Raportul privind sustenabilitatea datoriei publicat în februarie 2021 estimează o traiectorie de creștere rapidă a datoriei, atingând un nivel de peste 100% din PIB în anul 2030”, se arată în Strategia fiscal-bugetară.

”Legea 127/2019 prevede o creștere semnificativă a punctului de pensie și modificări ale formulei de calcul a pensiilor, iar amânările prevăzute în OUG 8/2021 au contribuit la reducerea riscul pe termen scurt. Estimări preliminare au condus la concluzia că riscul ridicat pe termen scurt identificat prin Raportul de monitorizare a sustenabilității datoriei publice publicat la inceputul anului 2021, ar putea fi reclasificat la un risc redus. Pe termen lung însă, riscul privind sustenabilitatea finanțelor publice persistă și este considerabil”, mai arată documentul asumat de ministrul Adrian Câciu.

Ce măsuri promite ministrul Finanțelor pentru a asigura sustenabilitatea sistemului public de pensii.

· introducerea unei noi formule de calcul pentru noi pensii si pensii în plată;
· introducerea unei noi reguli de indexare a pensiilor în concordanță cu cheltuielile cu pensiile ca procent din PIB-ul țintă și mecanisme împotriva indexării ad-hoc;
· reducerea semnificativă a posibilităților de pensionare anticipată, introducerea de stimulente pentru extinderea vieții profesionale și creșterea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani, în conformitate cu creșterea speranței de viață
· egalizarea vârstei legale de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani până în 2035;
· introducerea de stimulente pentru amânarea pensionării;
· revizuirea pensiilor speciale, în conformitate cu principiul contributiv și consolidarea principiului contributiv al sistemului;
· creșterea gradului de adecvare a pensiilor minime, în special pentru cei sub pragul sărăciei;
· creșterea contribuțiilor la Pilonul II de pensii. În acest sens, actualul program de Guvernare prevede creșterea contribuției cu 1pp la 4,75%, până în 2024.

Strategia publicată de minister citează ediția actualizată a Raportului de îmbătrânire a populatiei (Ageing Report 2021), care indică ”o creștere a cheltuielilor cu pensiile comparativ cu evaluările anterioare”.

Citește aici textul integral al Strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2022-2024

Foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

51 comentarii

  1. Deci au mințit tălharii pizdei ???

    • Da ! Au mințit ca de obicei, ce te miri ?

    • Exact cum era de așteptat. Când erau în opoziție spuneau multe erau zmei la guvernare se confruntă cu realitatea și trebuie să se conformeze.

    • Crestarea de 40% se referă la pensiile lor speciale .

    • PENSIILE SPECIALE S-AU DUBLAT CAM LA DOI ANI.
      SA FIE MULTUMITE ORGANELE. SA MEARGA PRADUIALA LIN, FARA PEDEPSE.

    • Nu, n-au mințit. Au spus ca FSN 89 n’o să candideze și s-au ‘ținut’ doar de cuvânt.
      Așa și acum.
      La ei se mai strecoară erori de tehnoredactare. Nimic grav.

  2. Înainte de alegeri e voie sa spui orice.
    Doar USR i-a tot dat cu anti-coruptia desi nu e in controlul nimanui.
    Pur si simplu nu poti forta pe nimeni sa-si faca temeinic treaba.
    Doar banii se impart ușor.

    • Amuzant cum mereu ajungeți la USR :))) Vai de pielea voastra…

    • Din cauza USR au furat pizdeii 32 de ani, nu ți-e clar ?

    • Ce frica va e de USR si cat ii urati din cauza aceasta !

      PS. Pt ca nu sunt ca voi !

    • Ia mai vezi tu ce spunea Cartita de la Cotroceni inainte de alegeri, legat de pesedei.

  3. Normal ca era o nebunie, mai precis, era o bomba cu ceas lasata de psd ca sa le explodeze alora care veneau dupa ei in freza. Pe psd-isti, in realitate, ii doare-n basca de altceva in afara de perpetuarea posibilitatii de a-si insusi banii publici.

    • Acum se adeverește ca toate sint niște minciuni electorale deoarece cind e vorba de pensionari sar toți în sus cind e vorba de ei ,de guvernanți se găsesc bani și de plimbări inutile și de schipamente medicale plătite care nu au venit nici acum în sistem ,de banii de la pensii dați la primari de către CITU SI NU LINTREABA NIMENI ,O SAvina cu o mărire mai consistenta în campania electorala din 2024 ,chir ii credeți asa fraerix doar sint la butoane dar sa fim prea prosti sa I mai lăsăm pe ăștia în viitorul parlament Trebuie readus DRAGNEA ,NASTASE acești politicieni care au fost băgați la beciul domnesc din ambiții politice ,iar noi sa le dovedim ca noi o sa avem dreptate ,NOI trebuiesc resetam șcenw politica .E destul de vizibil ca CIOLACU pina acum au susținut ca dacă vin la guvernare ajunge la cei 40 % din care mai erau vreo 26% dar trebuia sa o fi dat 16 % de la 1 ianuarie ca să se găsească în mărire și promisiunea PNDL de la alegeri ,dar politicienii tot niște mincinoși ramin .O SA VEDEM DUPA URMATOARELE ALEGERI CE V A MAI FI DEOCAMDATA NE AM LAMURIT ,.A DISPUS MARIREA PENSIILOR CELOR CARE NU AU MUNCIT MAI MULT DECIT A CELOR CARE AU MUNCIT ,E IARA O INECHITATE CRASA ,INSA EI ZIC CA VREA SA ELIMINE INECHIATEA DIN SISTEMCSI DE DATA ASTA CHIAR NE A DAT CU PALETA PESTE OCHI CELOR CE AU 35,40 45,DE ANI DE COTIZAREINCA UNII O SA PLATEASXA SI COTIZATIA LA SANATATE ¹0% CU TOATE CA COTIZATIA E DE 5% .ASA VEDE PSD ACUMA ECHITAYEA IN SISTEM .

  4. Detaliile conteaza, nu vorbeste despre dezechilibre și corectarea lor.
    Una e pensionar cu depozite la bănci si fonduri pe care pur si simplu nu are cand sa le mai cheltuiasca
    și alta e cazul social, pensionar intr-un catun la munte

  5. Nu! El spune doar ca s-a vaccinat pentru ca altfel nu ar mai putea face deplasari in strainatate. Deplange insa pe cei care s-au vaccinat crezand ca astfel vor scapa de Covid dar iata ca vaccinul nu te scapa de Covid si atunci de ce autoritatile nu recunosc clar ca vaccinul nu te scapa de Covid? Deci ce rost are sa ne vaccinam?
    Repet: asta nu e manipulare, ca Maistrul nu manipuleaza niciodata.

    • Ne vaccinam de ciuda prostilor!! Daca tehnic nu intelegi, nici nu ai cum, urmarind doar Antena3, RomaniaTV&CO, atunci poate un raspuns mai plastic de genul: sa crape prostii ca tine o sa fie mai pe intelesul tau!!!

    • sa ma kis pe mic!

  6. Orban a dat 14% de la 1 septembrie 2020, iar de la 1 ianuarie 2022 se dau inca 10%. Adica 25.6% in 16 luni. Deci functionarasii de prin minister care au scris strategia fiscal-bugetara au scos probabil din sertar niste documente facute acum vreo 3 ani si uitate pe acolo.

    Chiar ia cineva in serios aceste „strategii” ale Statului roman?! Avem strategie anticoruptie si prindem bucatarese care fura pliculete de zahar, strategie de aparare a tarii si cumparam harburi vechi de 40 de ani, strategie antidrog si am ajuns la peste 1 milion de drogati in Romania. Acum avem si strategie fiscal-bugetara facuta pe proiectii din urma cu 3 ani cand nu era nici macar pandemie. Haideti sa fim seriosi.

    • Un comentariu corect, bravo!

    • La anul pe timpul ăsta vor aproba cel puțin 11,4% indexare pentru 2023, avand in vedere ce urgie va fi în 2022 și tot acolo vom ajunge, dar le place să se dea în stambă cu declarații responsabile !

    • Ia-o de la Burebista !

  7. Tăiați toate pensiile speciale și salariile mari nemuncite și aveți bani la buget și sporturile aberante care exista numai în mintea voastră.

    • Mai nea Vasile, dacă hoții pizdei taie pensiile speciale ajung toți la pușcărie !
      Niciun magistrat nu-i mai iartă !

    • PENSIILE AU AJUNS LA 100 MILIARDE DE LEI. DE UNDE BANI PENTRU ELE ?
      DIN CONTRIBUTII ?

    • Nu mi-a venit sa cred cand am vazut ca bugetarii infecti iau si spor pentru „lucrul cu calculatorul”. Incredibil cata nesimt…!

  8. Atunci de ce urlati cand erati in opozitie?Olguta-volguta, ce are de spus?Niste natarai cate au ajuns sa ne conduca!

    • olga PEREMISTA FACE CREDITE PE SPATELE JUVETILOR, ISI RENOVEAZA primaria,
      SCHIMBA ARANJAMENTELE STRADALE CU FIECARE ANOTIMP, ETC…
      FACE BANII PENTRU clan !

  9. Gargara PSD-ista,ăștia mint cum respira!

  10. Acu’ sa-i auzim pe PeSeDeii lui Ciolacu cum comenteaza declaratiile show-man-ului TV PSDist?!
    Adrian Caciu spune corect ce spune, dar acum nici 6 LUNI liderul PSD Marcel Ciolacu inca sustinea cresterea cu 40% a Punctului de pensie confrom Legii 127/2019!

    „PSD promite Majorarea cu 40% a Punctului de pensie DACA moţiunea de cenzură trece: Schimbăm priorităţile bugetare.
    15 iunie 2021.
    Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, anunţă că, dacă PSD va reveni la guvernare în urma moţiunii de cenzură, va pune în aplicare legea care prevede majorarea cu 40 de procente a punctului de pensie. Întrebat cum va găsi PSD resursa bugetară pentru această majorare, Ciolacu a explicat că acest lucru se va face prin „schimbarea priorităţilor bugetare”.
    Întrebat marţi seară, la România Tv, dacă un guvern PSD va acorda majorarea de 40% a punctului de pensie, în situaţia în care moţiunea de cenzură anunţată pentru această sesiune parlamentară va trece, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a răspuns ferm: „Categoric. O sa se FACA o rectificare bugetară, o să avem alte PRIORITATI”.
    Acesta a detaliat modul în care PSD, dacă s-ar afla la guvernare, ar putea asigura resursa bugetară pentru majorarea pensiilor. „Schimbăm priorităţile bugetare. Poţi să creezi venituri printr-o colectare coerentă şi mult mai…a scăzut colectarea pe timpul lor, faţă de PSD, cu zeci de miliarde. Ce se întâmplă? Avem în ce priveşte angajatorul faţă de angajat, stopajul la sursă, au acolo o diferenţă de aproape 50-70%. Asta se numeşte INEFICIENTA a unui Guvern”, a explicat Ciolacu.

    Ciolacule, cum stati cu „ineficienta” guvernului?!
    Fix ca la guvernul zombilitic!!!

  11. Parca Dragnea si cu Valcov nu stiau asta !
    Bineinteles ca nu ar fi majorat niciodata pensiile cu cat au spus (40%) ! Dar mai castigau un rand de alegeri cu prosteala asta si aveau timp sa schimbe legile si sa devina de nepedepsit pe vecie !

  12. Si Dragnea si cu Valcov stiau asta si nu ar fi majorat niciodata pensiile cu cat au spus (40%) !

    PS. Mai castigau insa un rand de alegeri cu prosteala asta si aveau timp sa schimbe legile si sa devina de nepedepsit !

  13. Când domnul ministru de finanțe, Adrian Câciu, combătea pe la televiziuni (parcă România TV), spunea că sunt bani să se mărească pensiile cu 40%!

  14. De unde????Banii au fost repartizati pentru achizitia de mijloace de mobilitate militare:fregata, avioane de lupta, drone…etc plus mantenenta acestorA de fostul guvern Catu diN care facea parte si USR. Banii au fost repartizati pe urmatorii 10 ani, indiferent de cine va guverna!Nimeni nu va indrazni sa zica NU „tehnologiei”.Romanii trebuie sa stranga chinga-in perioada anilor 82-89 pentru achitarea datorie externe, iar acum pentru „achizitia” de tehNica militara de la depozitul TALCIOC-VECHITURI!

  15. Halucinant cum MINTE ditamai Premierul Romaniei!
    L-au pus PSDeii lui Ciolacu repede la ordin: „eroare de tehnoredactare” cauzata de un COPY Paste dupa „vechea strategie”, zice Câciu acum!
    Rusine, mincinosilor!!!
    DOVADA ca dl Premier Adrian Câciu minte:
    AZI el spune:„Un fragment copiat din VECHEA Strategie. Am eliminat….”

    Am parcurs TOATA „vechea” Strategie fiscal bugetara facuta de guvernul Florin Citu in Februarie 2021, TOATE cele 193 de Pagini si NU exista deloc fraza invocata de premier, ca ar fi fost COPIATA din vechea Strategie!
    NU exista in Strategia fiscal bugetara pe 2021 din Februarie 2021 a guvernului Florin Citu fraza:
    ”Modificările aferente legii 127/2019 ar urma să conducă la o creștere nesustenabilă a cheltuielilor cu pensiile și implicit la un nivel ridicat al datoriei publice. Raportul privind sustenabilitatea datoriei publicat în februarie 2021 estimează o traiectorie de creștere rapidă a datoriei, atingând un nivel de peste 100% din PIB în anul 2030”, se arată în Strategia fiscal-bugetară.”

    Rusine, Câciule, esti un mincinos marca Florin Citu!!!
    Gasiti pe net Strategia fiscal bugetara pe 2021, NU exista fraza aia!

    • Uite aici „vechea” Strategie fiscal bugetara facuta de guvenrul Florin Citu in Februarie 2021:
      http://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2021/02/SFB-2021-2023-1.pdf

      NU exista fraza respectiva, care spune ca ”Modificările aferente legii 127/2019 ar urma să conducă la o creștere NESUSTENABILA a cheltuielilor cu pensiile și implicit la un nivel ridicat al datoriei publice.”

    • Alexandru Mihaescu, ii datorati o bere lui @lili. A cata oara, oare?!? 💡

      Chiar asa, voi cu ce va ocupati prin redactie, cu tehnoredactarea?! Nu investigati si voi, nu verificati chiar nimic?!? ☹️

    • Lili, prim ministrul guvernului României este Nicolae Ciucă iar Adrian Caciu este ministru de finanțe. Sau insinuezi ceva?

    • @Lucar: Scuze, aveti dreptate!!!

  16. Saracii pensionari, nici nu ma mir daca nu au murit cativa de infarct la cat au fost tinuti in „cresc pensiile!; Pensiile se dubleaza; Cei ce au pensiile 1200 vor primii 1200! RON! Pensia nu creste de anul acesta! Pensia creste din 2024! Saracii, efectiv ne-am batut joc de ei intr-un mod elegant. Scuze, batut joc este un cuvant frumos. I-am facut la psihic:)).

  17. De unde pielea mea au scos G4 că e datoria publică la 45% când era 49,5 in iunie.

  18. Tipic PSD! N-ati citit bine, tovarasi, cand v-am promis ca vor creste pensiile cu 40%. Va trebuie dioptrii mai multe!

  19. @g4,cacofoniile de tipul „ca Citu ,ca Caciu sau ca Ciolacu”chiar daca miroase urat,sunt gramatical corecte ,ce-ar fi sa nu mai cenzurati?

  20. Asta ati votat. Ati votat PSD 30% si PNL 25%, deci luati cu paine!

  21. Guvern copy -paste! Ministru performant și el.

  22. Hai ca-i tare caciciu! Nici nu a intrat bine in functie, ca deja a schimbat modificarea si ne-a si trintit in ochi o minciuna care s-a dovedit imediat ca,este ea o minciuna.Adica dupa ce a aparut simbata noaptea scris si l-au tras psdistii din partid de urechi,caciciu a modificat repede sa nu sa prinda prostii ca i-au mintit ciocalacu & comp.F tare,zic!

  23. Nu la alba-neagra e bun românul? Asa si psd+pnl, fix asa :)))

  24. Pesedeii ar trebui sa le spuna copiilor ca le maresc alocatia pe care o iau pana la majorat, insa cand ajung adulti vor trebui sa contribuie pt toate majorarile, voucherele de vacanta , programe rabla si alte subventii, privilegii si facilitati pe care le va promite PSD , inclusiv pt majorarile salariale primite de incompetenti, corupti si pile, si vor lucra pana la 70 de ani, toate acestea adaugandu-se la cresterile permanente de preturi.

  25. Nasol, nu mai dau primariile nimic.. Ca pe vremea pdl.. Andreea, ai legătura..

  26. A greși (votând odată cu psd) e omenește. A stărui în greșeală (votând a doua oară cu psd) e prostește. A vota și a treia oară cu psd e diavolește. A patra oară…nu mai sunt cuvinte.

  27. Câciule, dacă în loc de ”eroare” scriu ”teroare”, e greșeală de tehnoredactare. Dar a schimba o idee cu alta exact opusă nu se cheamă ”eroare de tehnoredactare”.

  28. Nu e greu de inteles cine l-a pus la punct de s-a sucit dl Câciu atat de repede, DAR Vineri BNR a publicat Raportul referitor la „Riscurile la stabilitatea financiară”.
    cursdeguvernare: „Riscurile la stabilitatea financiară: o noutate – Nerespectarea angajamentelor din PNRR.
    19 decembrie, 2021
    Nerespectarea reformelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și criza energetică induc noi RISCURI pe harta celor care amenință stabilitatea financiară a României, potrivit raportului pe această temă al Băncii Naționale a României (BNR), publicat vineri.
    Este „ridicat și în creștere” RISCUL legat de „întârzierea reformelor și a absorbției fondurilor europene, în special prin PNRR”, spune BNR.
    De asemeni, argumentul crizei energetice se adaugă la cel al pandemiei în cazul riscurilor privind tensiunile „la nivelul echilibrelor macroeconomice”, respectiv privind incertitudinile globale.
    Toate cele 4 RISCURI identificate de BNR în raportul din decembrie sunt ridicate, spre deosebire de Raportul din iunie, când al patrulea era moderat.
    Riscul sistemic al nerespectării angajamentelor din PNRR.
    România trebuie să realizeze mai multe reforme și să ia „măsurile necesare utilizării fondurilor puse la dispoziție prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, iar analiștiii BNR se tem că experiența reformelor anterioare se va repeta.
    „Având în vedere parcursul reformelor economice din ULTIMII Ani, instabilitatea politică și Capacitatea instituțională REDUSA(!!) alimentează RISCUL de întârziere a Implementării acestor programe cu efecte negative importante asupra economiei și sistemului financiar”, spune raportul BNR.
    România nu va primi alocările periodice din cele 29,2 miliarde de euro promise potrivit PNRR, DACA Auditurile semestriale ale Comisiei Europene nu vor constata respectarea angajamentelor.
    Din alocările totale pentru reforme și investiții incluse în PNRR, 41% sunt alocate ajustărilor necesare tranziției către o economie favorabilă mediului și reducerii efectelor schimbărilor climatice, iar 21% sunt pentru digitalizare.
    Criza energetică amplifică riscurile „severe” și „ridicate”.
    Riscul îndatorării private.
    Riscul de „nerambursare a creditelor contractate de sectorul neguvernamental” rămâne ridicat, ca și în iunie 2021.
    In Iunie 2020, riscul de nerambursare era „moderat”, iar în decembrie 2020 pandemia a creat suficient de mari incertitudini ca BNR să sară peste Raportul periodic de la acea dată.
    „Gradul mare de incertitudine privind evoluția economică, în condițiile prelungirii crizei medicale, și problemele importante cu care se confruntă sectorul companiilor nefinanciare în contextul actual au afectat cererea de credit dinspre acest sector”, spune BNR.