EXCLUSIV Noi detalii despre cât de periculos este oxigenul în combinație cu vaselină, uleiuri sau creme, explicate de liderul ambulanțierilor din Vrancea / Managerul spitalului din Ploiești: Personalul avea făcut instructajul / Specialiștii INSEMEX, chemați să afle cauza incendiului
Incendiul izbucnit joi dimineață la secția externă suport COVID a Spitalului Județean Ploiești aduce din nou în prim plan riscurile pe care le presupune tratamentul pacienților infectați cu coronavirus, care au nevoie de cantități mari de oxigen. Președintele sindicatului Ambulanței Vrancea, Ionuț Bălan, a declarat pentru G4Media.ro că și în cazul în care instalațiile sunt noi, tot ceea ce se află într-un salon cu concentrație mare de oxigen trebuie să nu aibă vaselină, persoanele din încăpere să nu fi folosit creme, iar mobilierul să nu aibă spre exemplu roți cu rulmenți. Managerul spitalului, Bogdan Nica, a declarat la rândul său că personalul avea inclusiv acest instructaj făcut și trata pacienți COVID încă de anul trecut, de la începutul pandemiei.
„Amestecul de oxigen cu vaselină, ulei sau creme este ca o bombă și poate să fie ori căruciorul de tratament care e pe role, ori patul, ori hidratarea pacientului la nivelul buzelor, pentru că oxigenul usucă buzele, ori o hidratare cu o cremă a infirmierului, oricare dintre acestea în contact cu oxigenul duce la autoaprindere”, a explicat președintele sindicatului Ambulanței Vrancea, Ionuț Bălan, pentru G4Media.ro.
Acesta a precizat că există un protocol destul de vechi despre cum trebuie manevrat oxigenul și ce este interzis. De exemplu, cărucioarele pentru tratament sau paturile din salon nu trebuie să fie pe rulmenți, care au vaselină, ci cu bucșă de teflon, iar înainte de a intra în salon personalul trebuie să se spele pe mâini, ca să nu aibă urme de cremă.
Ionuț Bălan a menționat că, de exemplu, dacă atmosfera este supraîncărcată cu oxigen, nu se fac șocuri electrice, iar la defribilator se folosește un gel pe bază de apă, tocmai din cauza riscului de aprindere.
Acesta a povestit și cum a evitat o tragedie cu o întrebare inspirată:
„Am mers la un caz, acasă la o femeie de 84 de ani cu COVID, avea saturația de oxigen de 74% și am fost inspirat să o întreb de ce ține o basma la gât. Mi-a răspuns că s-a dat cu cremă chinezească, așa-numita gheara tigrului. Dacă îi administram oxigen din butelie, pentru că avea nevoie, se autoaprindea.”
Președintele sindicatului Ambulanței Vrancea susține că, de circa 10 ani, personalul din ambulanță și chiar din spitale nu mai este instruit cum trebuie să acționeze ca la carte atunci când este administrat oxigen și de aceea pot să aibă loc tragedii.
„Instructajele au dispărut de mult, s-au făcut angajări pe repede-nainte, a fost mutat personalul de pe o secție pe alta. Avem ordin din octombrie de la comandantul acțiunii să fie suspendate instructajele. Dar în școală nu se fac aceste lucruri. Știm noi, cei care suntem vechi. Nu știu multe dintre cadrele medicale cum se manevrează oxigenul, pentru că nu se mai face instructaj”, susține Ionuț Bălan.
Contactat de G4Media.ro, managerul Spitalului Județean Ploiești, Bogdan Nica, afirmă că personalul din secția unde a avut loc joi dimineață incendiul în care au murit doi pacienți era instruit.
„Acolo este cel mai rulat personal pe COVID. Noi am avut primii bolnavi de COVID încă din februarie 2020. În salonul respectiv, cu trei paturi, erau internați doi pacienți în stare gravă, care erau pe CPAP, iar salonul are și ușă exterioară, care asigură o ventilație mult mai bună. (…) Din iunie 2020 au fost pacienți în acel salon, uneori trei pacienți pe CPAP”, a spus managerul.
Sistemul CPAP este ca o cască, iar față de masca cu oxigen sau intubarea, are o pierdere mai mare de oxigen în atmosferă.
„Protocolul de CPAP a fost respectat”, a susținut Bogdan Nica. El a precizat că există documente care atestă că personalul era instruit.
Acesta a mai spus că sistemul electric a fost verificat în luna august, iar instalația de oxigen în luna octombrie. Sistemele erau noi, pentru că secția a fost renovată recent.
„Nu știu ce puteam să facem mai mult. Suntem puși în situația de a alege între a lua foc și a lăsa pacienții să moară. Spitalul este plin și acum, secțiile gem de pacienți, toată lumea este obosită. Personalul mai e și luat la rost de rudele unor pacienți, de clanuri, că omorâm cu tratamentul, cu vaccinul. Probabil trebuia făcută prevenția mult mai bine, altfel gândită campania de vaccinare, la fel și certificatul verde, pentru că sistemul medical de la noi nu era pregătit nici pentru un flux normal de cazuri, nu pentru ce se întâmplă acum”, afirmă managerul Spitalului Județean Ploiești.
Bogdan Nica a precizat că nici anchetatorii nu au putut stabili cauza incendiului, astfel că vineri sunt așteptați specialiștii de la INSEMEX Petroșani.
Amintim că specialiștii de la INSEMEX au fost chemați și în urma incendiilor de la Spitalul Județean Neamț, Institutul „Matei Balș” și cel mai recent de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Anchetele de la Neamț și „Matei Balș” nu au fost finalizate nici la circa un an de la tragediile de acolo.
Potrivit unui prospect pentru punerea pe piață a oxigenului medicinal lichefiat, postat pe site-ul Agenției Naționale pentru Medicamente și Dispozitive Medicale, „oxigenul nu este inflamabil, dar favorizează arderile şi de aceea nu sunt permise fumatul, existenţa flăcărilor deschise şi a surselor de aprindere în imediata apropiere. La contactul cu substanţele uşor inflamabile există pericol de foc. Se vor lua toate măsurile de prevedere necesare ca atunci când se intră în contact cu elemente cum ar fi conducte, ventile şi armături, acestea să nu aibă urme de ulei sau grăsime (de asemenea, creme). Toate substanţele care se aprind în mod normal în aer, în atmosfera de oxigen sunt mult mai uşor inflamabile, ard mai rapid şi degajă un flux termic mai intens”.
Două persoane în vârstă de 74, respectiv 75 de ani, au decedat în urma unui incendiu izbucnit, joi dimineaţă, într-un salon al al Secţiei de Boli Infecţioase al SJU Ploiești. De asemenea, o infirmieră a suferit arsuri, ea fiind transportată la Spitalul Floreasca.
Citește și
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii