G4Media.ro

EXCLUSIV Noile contracte pentru profesori “pe durata de viabilitate a postului”. Ministerul…

Foto: Pexels.com

EXCLUSIV Noile contracte pentru profesori “pe durata de viabilitate a postului”. Ministerul Muncii: Sintagma nu este în legislație. Contractul individual de muncă NU poate fi încheiat pe durata de viabilitate a postului

Guvernul îi pune pe directori să le facă profesorilor contracte pe perioada de viabilitate a postului, deși sintagma nu este “prevăzută în legislația Muncii” – spune Ministerul Muncii, la solicitarea Edupedu.ro. Contractele „pe durata de viabilitate a postului-catedrei” au fost inventate de Executiv, pentru a-i menține pe posturi pe profesorii “titularizați pe articolul 253”. Într-un răspuns la cererea Edupedu.ro, Ministerul Muncii subliniază că “contractul individual de muncă poate fi încheiat doar pe durată determinată sau doar pe durată nedeterminată”.

De precizat că, deși a adus această observație, Ministerul Muncii semnează OUG-ul pe educație cu tot cu această sintagmă, ignorându-și propriul aviz. Semnătura nu este, însă, a ministrului, ci a secretarului de stat Adrian Marius Rîndunică.

Guvernul Dăncilă a decis pe 3 aprilie, prin Ordonanța de Urgență controversată pe educație (OUG 23), că profesorii angajați pe articolul 253 declarat neconstituțional de Curtea Constituțională pot fi menținuți pe posturi, prin transformarea contractului de muncă “în contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului-catedrei”.

Edupedu.ro a cerut oficial Ministerului Muncii să spună care sunt observațiile pe care instituția le-a formulat la proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul educației, adoptat în Ședința de Guvern pe 3 aprilie 2019.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Alo Tanti?
    Varza invatamant!
    Faceti varza si legislatia muncii?

  2. „durata viabilitatii postului” = cat de loial crede partidul ca esti fata de mafia PSD.

  3. Bănuiesc o altă mârșăvie. Ca pe perioada vacantelor școlare (care se va asimila unei perioade de „nevalabilitate”), profesorii să nu fie plătiți.

  4. „Viabilitate” a postului!!!!!
    Te doare mintea, te doare mucii!
    Saraca limba romana , saraca educatie, saracul invatamant!

    • Adica, vor sa faca o ilegalitate cu mana directorilor, cam asta se doreste aci, ca sa nu piarda votul a 2000 de profesori care s-au titularizat in fiecare an prin articolul 253, incepand cu 2011.

    • Nu marsavia pe care vor sa o faca m-a enervat, m-am obisnuit cu marsaviile, ci exprimarea prin „viabilitatea” postului. Ce avea „valabilitatea”?!

    • In metodologie, e folosit cuvantul ”viabil” referitor la un post, daca sunt minim 18 ore pe saptamana pentru a exista in organigrama un profesor la o anumita disciplina. Daca un post e viabil cel putin 4 ani, el este scos la examenul national de titularizare. Daca are mai putin de 4 ani de viata(viabilitate), postul nu e scos la examen, si poate fi ocupat doar de suplinitori, in baza unui contract pe perioada determinata(de 1 an). Examenul national de titularizare reprezinta varianta de ocupare a unui post prin contract pe perioada nedeterminata in invatamant, fiind denumita si ”titularizare in sistemul de invatamant” – se beneficiaza de transfer pe un alt post similar, daca in scoala respectiva nu mai sunt suficiente ore intr-o disciplina. Prin articolul 253, se dadea posibilitatea obtinerii unei ”titularizari pe scoala”, nu ”in sistem”, fara posibilitate de transfer daca nu mai sunt ore, adica se pierdea titularizarea(contractul definitiv), si omul devenea suplinitor(contract pe 1 an).

  5. Sintagma este doar in capetele patrate ale unor guvernanti ordinari .