G4Media.ro

EXCLUSIV Noua configurație a institutelor de cercetare din subordinea Academiei Române: 20…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

EXCLUSIV Noua configurație a institutelor de cercetare din subordinea Academiei Române: 20 de institute și centre din secțiile de filologie, științe economice, juridice și sociale, științe istorice și arheologie își pierd personalitatea juridică

Academia Română a decis în urmă cu o zi, în cadrul Adunării Generale, reorganizarea institutelor și centrelor de cercetare pe care le are în subordine. Decizia este finală și a fost luată în unanimitate de toți membrii titulari, corespondenți și de onoare ai Academiei Române care au participat joi, 24 octombrie 2024, la ședința desfășurată în format hibrid, a declarat pentru Edupedu.ro vicepreședintele Academiei Române, Nicolae Zamfir. Cele mai multe schimbări se remarcă în rândul institutelor de științe economice, juridice și sociale, precum și la Secția de Istorie și Arheologie.

De remarcat că la Secția de Științe agricole și silvice, decizia Academiei este de preluare de noi centre, din afara forului. Schimbări notabile, dar mai restrânse sunt programate și pentru Secțiile de științe medicale, respectiv de filologie și literatură. Mai puțin de jumătate dintre secțiile Academiei Române rămân neschimbate.

Decizia de reorganizare a fost luată ca urmare a evaluării activității institutelor de cercetare și a grupării acestora în 3 categorii valorice. În final, în urma evaluării, din cele 70 de institute și centre de cercetare ale forului, 20 de institute își pierd personalitatea juridică și trec în coordonarea filialelor din București, Iași, Cluj și Timișoara.

Contactat de Edupedu.ro, vicepreședintele Academiei Române Nicolae Zamfir, membru al Biroului Prezidiului Academiei, a declarat că „Academia Română a finalizat, prin aprobarea de către Adunarea Generală din data de 24 octombrie 2023, procesul de evaluare a institutelor și centrelor de cercetare din subordine, conform criteriilor din Legea nr. 25/2023 și HG nr. 138/2024. Academia Română va propune spre aprobare Guvernului României măsuri organizatorice de reorganizare a institutelor și centrelor de cercetare ale Academiei Române în vedere întăriririi instituționale, administrative și științifice a acestora, inclusiv a celor mai puțin performante (categoria III)”.

„Intenționăm să întărim colaborarea științifică cu universitățile, prin încurajarea protocoalelor de colaborare dintre diverse centre de cercetare și departamente de profil din universități”, a precizat academicianul.

Reorganizarea institutelor de cercetare din Secția de filologie și literatură, decisă pe 24 octombrie 2024 de Academia Română

În prezent, Academia Română are următoarele institute de cercetare care compun Secția de filologie și literatură:

1. Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” din București, cu 18 cercetători, evaluat ca fiind în clasa I de performanță, categoria cea mai performantă
2. Institutul de Lingvistică „I. Iordan – Al. Rosetti”, București, cu 43 de cercetători, evaluat tot în Categoria I
3. Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „S. Pușcariu”, Cluj-Napoca, cu 22 de cercetători, Categoria I
4. Institutul de Filologie Română „Al. Philippide”, Iași, cu 22 de cercetători, Categoria I
5. Institutul de Studii Banatice „T. Maiorescu”, Timișoara, cu 13 cercetători, Categoria a III-a

Reorganizarea decisă joi, 24 octombrie 2024, de Adunarea Generală a Academiei Române: Institutul de Studii Banatice „T. Maiorescu” din Timișoara își schimbă denumirea în Institutul de Studii Bănățene „T. Maiorescu” și trece, din punct de vedere administativ, în subordinea filialei Timișoara a Academiei Române. Departamentul Filologie – Lingvistică va fi coordonat științific de Secția de Filologie și Literatură, prin Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj-Napoca, iar Departamentul Arheologie – Istorie va fi coordonat științific de Secția de Științe Istorice și Arheologie, prin Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca. Din punct de vedere administrativ, cele două departamente rămân în cadrul institutului aflat în subordinea filialei Timișoara.

Reorganizarea institutelor de cercetare din Secția de științe istorice și arheologie, decisă pe 24 octombrie 2024 de Academia Română

În prezent, Academia Română are următoarele institute de cercetare care compun Secția de științe istorice și arheologie:

  • 1. Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, București, cu 39 de cercetători. Evaluat în Categoria I
  • 2. Institutul de Istoria Religiilor, București cu 5 cercetători. Categoria a II-a
  • 3. Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“, București cu 23 de cercetători. Categoria a II-a
  • 4. Institutul de Studii Sud-Est Europene, București cu 16 cercetători. Categoria a II-a
  • 5. Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, București cu 7 cercetători. Categoria I
  • 6. Institutul de Arheologie și Istoria Artei, Cluj-Napoca, cu 13 cercetători. Categoria I
  • 7. Institutul de Istorie „George Barițiu“, Cluj-Napoca, cu 29 de cercetători. Categoria I
  • 8. Institutul de Arheologie, Iași, cu 11 cercetători. Categoria I
  • 9. Institutul de Istorie „A.D. Xenopol“, Iași, cu 19 cercetători. Categoria a II-a
  • 10. Institutul Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor” din Craiova, cu 21 de cercetători. Categoria a III-a.
  • 11. Institutul de Cercetări Socio-Umane, Sibiu, cu 7 cercetători. Categoria I
  • 12. Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai”, Târgu Mureș, cu 5 cercetători. Categoria a II-a.
  • 13. Institutul Național „Bucovina“, Rădăuți, cu 6 cercetători. Categoria a II-a.
  • 14. Centrul de Istorie și Civilizație Europeană, Iași, cu 3 cercetători. Categoria a III-a.
  • 15. Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, cu 8 cercetători. Categoria I.

Reorganizarea decisă joi, 24 octombrie 2024, de Adunarea Generală a Academiei Române, în Secția de științe istorice și arheologie:

  • Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor” din Craiova (evaluat în a treia grupă valorică) trece, ca filială, în cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” din București (aflat în categoria a II-a) și își păstrează autonomia de funcționare.
  • Institutul de Istoria Religiilor, București, care are 5 cercetători, trece în cadrul Institutului de Studii Sud-Est Europene din București, ambele fiind în categoria a II-a.
  • Centrul de Studii Transilvane din Cluj-Napoca, evaluat în categoria I, devine „Institutul de Studii Transilvane” și primește în cadrul său actualul Colectiv de Geografie Cluj-Napoca, Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu și Institutul de Cercetări Socio-Umane din Târgu Mureș, care devin filiale cu autonomie de funcționare ale Institutului de Studii Transilvane.
  • Centrul de Istorie și Civilizație Europeană din Iași, aflat în categoria a III-a, trece, ca departament, în cadrul Institutului de Istorie „A. D. Xenopol”, Iași, aflat în categoria a II-a.
  • Institutul Național „Bucovina” din Rădăuți, aflat în categoria a II-a, trece, ca filială, în cadrul Institutului de Istorie „A. D. Xenopol”, Iași și își păstrează autonomia de funcționare.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. O instituție inutilă sau irelevantă dpvd științific (știință autentică).