EXCLUSIV O companie a Primăriei Capitalei a tencuit în mandatul Gabrielei Firea fațada unui bloc cu 1,3 milioane de euro și a somat proprietarii să achite un milion de euro în 15 zile. Oamenii susțin că nu au semnat niciun contract
Cei 51 de proprietari ai unui bloc de pe Calea Victoriei (nr. 48-50) au avut zilele acestea un şoc. Au primit de la Primăria Capitalei notificări prin care au fost somați ca în termen de 15 zile, să plătească un milion de euro (5.019,006 lei) din totalul de peste 1,3 milioane de euro (6.698.260 lei), atât cât a costat tencuirea fațadei stradale a imobilului în care locuiesc. În caz contrar, acestora li se aduce la cunoștință că vor plăti penalități și că vor fi dați în judecată. Din notificările primite au mai aflat că diferența de la un milion la 1,3 milioane de euro este suportată de primărie întrucât aceasta deține 29.5% din cota de proprietate.
Lucrările au fost făcute de Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor (AMCCRS) cu Risc Seismic prin Compania Municipală Consolidări SA.
Proprietarii sunt revoltați deoarece, spun aceștia, în 2019 când au început lucrările, pe vremea Primarului General Gabriela Firea, reprezentanții primăriei nu i-au întrebat nimic, nu au semnat niciun act prin care să-și dea acordul pentru lucrările care aveau să fie demarate şi niciun vreun angajament că vor plăti vreun ban când acestea vor fi terminate. Mai mult decât atât, susțin locatarii, reprezentanții Primăriei Generale le-ar fi spus că totul va fi suportat de municipalitate.
În notificările pe care le-au primit de curând, notificări consultate și de G4Media.ro, scrie negru pe alb că „au fost executate lucrările necesare de punere siguranță în întregului imobil, monument istoric” și nu doar a fațadei stradale așa cum s-a întâmplat în realitate. Așa cum se poate vedea, restul clădirii a rămas la fel de degradată. Se desprind bucăți din tecuială, elementele din metal nu au fost schimbate și sunt la fel de ruginite.
Cu alte cuvinte, imobilul a fost „refăcut” doar la fațadă și de fațadă. Inclusiv tabla de pe acoperiș a fost schimbată doar în față, înspre Calea Victoriei. În spatele blocului, departe de ochii lumii, poate fi observat vechiul acoperiș ruginit, dar și tencuiala asupra căreia nu s-a intervenit. Este galbenă și scorojită.
„Nu a venit nimeni cu niciun tabel, cu nicio semnătură, cu nimic. Nu a luat niciun acord de la noi, nu a luat nimic. Nu ne-a întrebat nimeni dacă vom fi de acord să plătim sau nu, absolut nimeni nu ne-a contactat în sensul ăsta. Ne-am pomenit cu somația asta, că ne obligă să plătim niște bani. Ei doar au îndepărtat o parte din tencuiala fațadei, nici măcar nu au decopertat-o pe toată și au dat cu vopsea. Și din trei burlane au schimbat numai două. Pe unul l-a lăsat. Și dacă tencuiau de trei patru ori, și dacă dădeau cu vopsea de zece ori, tot nu se ajungea la suma asta. Gândiți-vă că primăria cere acum fiecărui proprietar să plătească câte 20.000 de euro.” a declarat pentru G4Media.ro, Virgil Gutescu, unul dintre proprietari.
Acelaşi lucru ni l-au spus şi alţi locatari printre care şi preşedintele asociaţiei de proprietari.
„Nu există nicio convenţie de plată. Nu s-a făcut un antecalcul cu cât costă. Tot ce am semnat în calitate de preşedinte al asociaţiei de proprietari este un proces verbal de constatare scris de mână, semnat pe 30.09.2021, privind materialele consumate.”, a declarat peședintele asociației de proprietari pentru G4Media.ro.
Într-un răspuns pentru G4Media.ro, AMCCRS, compania municipală care a făcut lucrările confirmă în mod indirect cele afirmate de proprietari. Aceasta a evitat să răspundă la întrebarea dacă există vreun angajament de plată între ea și proprietari. Menționează însă că le-a cerut proprietarilor să plătească lucrările în urma unei decizii a Curții de Conturi.
„Proprietarii au fost somați de AMCCRS să plătească pentru consolidarea fațadei ca urmare a Deciziei nr 63/2019 a Curții de Conturi a României – Camera de Conturi București rezultate în urma acțiunii de audit financiar efectuată la AMCCRS.”, scrie în răspuns.
Un alt lucru care ne-a atras atenția și ridică semne de întrebare se referă la natura lucrărilor efectuate. Dacă în notificările primite de proprietari scrie că sunt somați să plătească pentru „lucrările de punere în siguranță a întregului imobil”, în răspunsul primit de G4Media.ro se spune că „s-au efectuat lucrări de punere în siguranță a elementelor de fațadă”.
Potrivit răspunsului primit de G4Media.ro, în urma auditului Curții de Conturi la AMCCRS, compania muncipală trebuie să recupereze nu mai puțin de 13.022.114 lei (2,6 milioane de euro) de la proprietarii a 14 imobile reconsolidate. Proprietarii imobilului de pe Calea Victoriei 48-50 trebuie să plătească cel mai mult. Restul sumelor fiind mult mai mici, ajungând chiar și până la 63.655 lei (12.700 euro) în cazul unui imobil de pe Strada Sfânta Vineri nr. 7.
Imobilul cunoscut de pe Calea Victoriei 48-50 a fost construit în 1913, este monument istoric și găzduiește pasajul Victoria care face legătura între str. Academiei și Calea Victoriei. Clădirea a fost făcută după planurile arhitectului Paul Smărăndescu în stil academic francez cu elemente stilistice Art Nouveau.
Notă: Dragoș Porojnicu este și reporter la Știrile TVR
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
58 comentarii