G4Media.ro

EXCLUSIV O companie americană și Petrom au descoperit în județul Buzău cel…

EXCLUSIV O companie americană și Petrom au descoperit în județul Buzău cel mai mare zăcământ de gaze onshore din ultimele trei decenii

Compania americană Hunt Oil și Petrom au descoperit la Padina (județul Buzău) un zăcământ de gaze de peste 40 miliarde metri cubi, cea mai mare rezervă onshore (pe țărm) din ultimele decenii. Descoperirea a fost anunțată de Dorinel Ursărescu, consilierul șefului Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), într-o întâlnire cu reprezentanți ai industriei organizată de un think-tank românesc, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. Informația a fost confirmată de surse din industria extractivă. Padina este o comună din sud-estul județului Buzău, aflată la distanțe aproximativ egale între orașele Buzău, Urziceni și Slobozia.

———————-

UPDATE 1: OMV Petrom a remis redacției un punct de vedere în care arată că ”nu confirmă rezervele menționate” în articol. Iată punctul de vedere integral:

OMV Petrom SA si Hunt Oil Company of Romania SRL au intrat intr-un parteneriat (Joint Venture) in 2010 pentru activitati de explorare in Perimetrele I Adjud si VIII Urziceni Est.

In 2014, in cadrul acestui parteneriat, a fost descoperit un nou zacamant (Padina Nord), prin sonda Padina Nord 1. Dupa testare, productia experimentala a inceput la sfarsitul lui 2016.

OMV Petrom SA nu confirma rezervele mentionate in media. Cantitatile referitoare la zacamantul Padina Nord 1 sunt incluse in rezervele OMV Petrom SA, incepand din 2015.

———————-

Spre comparație, zăcămintele de gaze descoperite în marea Neagră în cele patru perimetre concesionate sunt estimate la 180-200 miliarde metri cubi.

Zăcământul este fost explorat în parteneriat de compania americană Hunt Oil și de Petrom, în urma unui parteneriat început în 2010, în care fiecare companie deține 50%, iar Hunt Oil este operator. Punga de gaze se află în perimetrul VIII Urziceni Est, concesionat de Petrom, iar prima sondă de explorare Padina Nord 1 a săpat la o adâncime de peste 2.500 de metri.

În decembrie 2016, Petrom şi Hunt Oil au început producţia experimentală de gaze din zăcământul de la Padina. Valoarea cumulată a investiţiilor în perioada 2014-2016 pentru proiectul de la Padina Nord 1, se ridică la aproximativ 17 milioane de euro, potrivit unui comunicat de presă de la acel moment.

”Povestea a început când asocierea în participațiune formată din OMV Petrom și Hunt Oil (operatorul) a forat prima sondă de explorare. Sonda a descoperit o nouă acumulare de hidrocarburi în apropierea zăcămintelor istorice: țiței în depozitele de carbonat și gaze naturale în gresii. Această descoperire a fost posibilă prin utilizarea celor mai recente tehnologii pentru investigația imagistică a subsolului, alături de cele mai recente tehnici de procesare, precum și tehnologii îmbunătățite pentru analiza geochimică, mineralogică și biostratigrafică a rocilor și a fluidelor”, se arată într-un raport oficial făcut public de Petrom.

În 2016, Petrom și Hunt Oil au construit conductele de legătură cu sistemul național de transport al gazelor naturale. ”În iunie 2017, partenerii asocierii în participațiune au considerat programul de testare finalizat, performanța sondei clasând-o printre cele mai bune sonde din portofoliul OMV Petrom, dovedind astfel cât de reușită a fost această asociere”, se mai arată în raportul citat.

În luna mai 2018, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a deschis un punct de lucru la Padina în urma unui protocol semnat cu cele două companii, care au și donat o parte dintre echipamentele necesare pompierilor (sursa).

Contactat de reporterul G4Media.ro, Mark Wagley, directorul general Hunt Oil, a refuzat să comenteze informația. Nici ANRM nu a făcut comentarii suplimentare.

Foto: Poziționarea comunei Padina (Sursa: Google Maps)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Stați că imediat or să sară popii ortodocși – finanțati de Gazprom- că sunt deranjate rocile strămoșești.

  2. O veste buna daca poate fi exploatat in viitorul apropriat. Totul depinde de costurile de extractie si de pretul pietei.

    Este in interesul nostru sa existe cat mai multe alternative pentru petrol si gaze, iar productia locala este doar un bonus nesperat. Independenta energetica regionala, nu doar nationala, este in interesul nostru direct. Degeaba suntem noi acoperiti la aproape 100% din necesarul de consum daca toti vecinii nostri care ne inconjoara depind de importurile rusesti. Pe langa productia locala, alte 2-3 surse de import / transport nu ar strica deloc.

    In conditiile in care lumea civilizata trece treptat la productia energetica bazata pe surse regenerabile, orice rezerve de petrol si gaze am mai avea, am face bine sa le exploatam in urmatoarele cateva decenii, cat inca o putem face profitabil. Daca se poate si daca ar fi un moment bun sa incepem sa producem peste necesarul de consum intern, acum este momentul. Vestea este foarte buna din toate punctele de vedere posibile.

  3. @Adrian S Îmi place entuziasmul tău, și mi-ar place să nu ți-l stric, dar suntem, deja, într-o situație similară cu cea a Venezuelei. Sărăcie, inflația pe la 10.000 % /an, convulsii continue … Cu una din cele mai mari rezerve de petrol din lume. Printre primele trei.
    Acum ar fi prins bine o instalație de lichefiat, o industrie petrochimică care să de valoare adăugată (la unele produse se ajunge și la 1 la 700 ori direct + serviciile).
    O politică externă credibilă, NU Ceoreca, Bunicuțele Mele sau ambasadorial stil sinecuri-Dragnea.
    Totuși, avem resursele … poate fi un început.
    Oricum, avem o condiție prealabilă. Să scăpăm de PSD !!!!

  4. Acu se vede clar de ce vecinii de la est doresc Romania in gunoi… sa nu facem concurenta. Pana la urma e un castig pentru toata lumea, inclusiv USA. Un loc de unde se poate extrage ieftin si vinde scump. Este o complicitate si numai idiotii nu realizeaza… Pana la.urma de aia s-a blocat si BRUA. Daca proiectul trecea, Romania putea exporta petrol si gaze linistita in Europa. Rusia nu mai avea butonul magic sa forteze nimic. Toata lumea era fericita mai putin PSD, Rusia si chiar America… Cine extrage acum petrol pe platoul continental? Exxon Valdez si cu extensia Gazprom in Romania – grupul OMV Petrom… ce prosti sunt romanii… isi merita soarta. Dar cred ca ce a mai ramas in tara sunt fix aia care sunt degeaba si isi vand si mama pentru o sticla de rachiu, 50 lei si niste orez. Sa vedem din toamna cand o sa explodeze inflatia, daca vor mai face ceva cu 50 lei… Tampiti sunt Romanii si isi merita soarta… si aur, si petrol, si gaze… Generatia 80-90 acum si-a dat mana pentru a distruge inconstient viitorul copiilor… Pana la urma vestul s-a chinuit 30 de ani sa faca ceva… Or sa se care si or sa ne lase in ale noastre. Vor face insa ce fac si rusii… un bun business deal pe spatele la prosti, daca tot au fost prosti si nu au vrut sa se destepte. Au revenit baietii destepti sa vanda si pielea de pe fraieri cu inflatie mascata in pretul produselor si inflatie reala de moneda. Sa vedem acum cat mai valoreaza suta de lei primita la niste pensii oricum mizere…

  5. ne putem cumpara din aceste gaze macar o pereche de opinci ca eu cred ca ne bucuram degeaba.gazele sint rominesti cu numele.banii de pe ele sunt ai altora.

  6. ale cui sint gazele?

  7. Vorbiți de noi și gazele noastre….Nu sunt ale României și nici ale românilor, în afara de niște taxe și impozite nu vedem nimic.Vorbiti de rusi, dar rusii au bătut de mult palma cu alții la care va uitați voi ca la Dumnezeu.
    În afara de ceva mărunțiș la bugetul tarii nu vedem nimic, asa ca mai ușor cu datul din coada.

  8. Cred că e timpul să se mărească prețul la gaze…

  9. Daca iau in arenda un hectar de pamint si pun griu pe acest teren al cui este griul dupa ce l-am recoltat? Asa ca nu va mai imbatati cu apa rece, gazul nu este al nostru. Tot ce putem face e sa luam niste taxe, dar si astea sa fie in limitele bunului simt , altfel o luam in barba, sau, sa ne asiguram ca putem consuma cit mai mult, in asa fel incit sa nu mai fim nevoiti sa cumparam din alta parte. Din surplus(adica ce nu putem consuma) firmele sunt libere sa-l vinda. Dar si aici s-ar putea face ceva: sa cumpere romania tot gazul, apoi in functie de situatie sa revindem noi.In acest caz trebuie infrastructura si aici putem sa facem un joint venture fie si cu china sa ne faca traseul. Sau sa folosim BRUA dar vindut de noi asta daca ungurul nu ne pune bete in roate. La o adica l-as devia putin si prin ucraina apoi polonia sau austria. Asa gindesc eu, poate este gresit. Oricum s-ar face numai sa nu mearga la unguri. Pentru toate astea trebuie sa incepem ACUM sa punem in aplicare un plan. Imaginatie vad ca au (dupa cum siluiesc astia legile si codul penal). Sa se concentreze si pe aspecte economice

  10. trebuie imaginat ceva ca sa mai taiem din avintul petrom in sensul ca devine proprietar pe ce gaseste pe pamintul meu. Niste taxe mai mari de 70-75 % din pretul de vinzare al gazelor de exemplu. Petrom sa fie numai un buticar care vinde combustibil . Chiar daca dau in prezent bani la buget cu care ne cirpim astazi.