EXCLUSIV O companie americană și Petrom au descoperit în județul Buzău cel mai mare zăcământ de gaze onshore din ultimele trei decenii
Compania americană Hunt Oil și Petrom au descoperit la Padina (județul Buzău) un zăcământ de gaze de peste 40 miliarde metri cubi, cea mai mare rezervă onshore (pe țărm) din ultimele decenii. Descoperirea a fost anunțată de Dorinel Ursărescu, consilierul șefului Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), într-o întâlnire cu reprezentanți ai industriei organizată de un think-tank românesc, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. Informația a fost confirmată de surse din industria extractivă. Padina este o comună din sud-estul județului Buzău, aflată la distanțe aproximativ egale între orașele Buzău, Urziceni și Slobozia.
———————-
UPDATE 1: OMV Petrom a remis redacției un punct de vedere în care arată că ”nu confirmă rezervele menționate” în articol. Iată punctul de vedere integral:
OMV Petrom SA si Hunt Oil Company of Romania SRL au intrat intr-un parteneriat (Joint Venture) in 2010 pentru activitati de explorare in Perimetrele I Adjud si VIII Urziceni Est.
In 2014, in cadrul acestui parteneriat, a fost descoperit un nou zacamant (Padina Nord), prin sonda Padina Nord 1. Dupa testare, productia experimentala a inceput la sfarsitul lui 2016.
OMV Petrom SA nu confirma rezervele mentionate in media. Cantitatile referitoare la zacamantul Padina Nord 1 sunt incluse in rezervele OMV Petrom SA, incepand din 2015.
———————-
Spre comparație, zăcămintele de gaze descoperite în marea Neagră în cele patru perimetre concesionate sunt estimate la 180-200 miliarde metri cubi.
Zăcământul este fost explorat în parteneriat de compania americană Hunt Oil și de Petrom, în urma unui parteneriat început în 2010, în care fiecare companie deține 50%, iar Hunt Oil este operator. Punga de gaze se află în perimetrul VIII Urziceni Est, concesionat de Petrom, iar prima sondă de explorare Padina Nord 1 a săpat la o adâncime de peste 2.500 de metri.
În decembrie 2016, Petrom şi Hunt Oil au început producţia experimentală de gaze din zăcământul de la Padina. Valoarea cumulată a investiţiilor în perioada 2014-2016 pentru proiectul de la Padina Nord 1, se ridică la aproximativ 17 milioane de euro, potrivit unui comunicat de presă de la acel moment.
”Povestea a început când asocierea în participațiune formată din OMV Petrom și Hunt Oil (operatorul) a forat prima sondă de explorare. Sonda a descoperit o nouă acumulare de hidrocarburi în apropierea zăcămintelor istorice: țiței în depozitele de carbonat și gaze naturale în gresii. Această descoperire a fost posibilă prin utilizarea celor mai recente tehnologii pentru investigația imagistică a subsolului, alături de cele mai recente tehnici de procesare, precum și tehnologii îmbunătățite pentru analiza geochimică, mineralogică și biostratigrafică a rocilor și a fluidelor”, se arată într-un raport oficial făcut public de Petrom.
În 2016, Petrom și Hunt Oil au construit conductele de legătură cu sistemul național de transport al gazelor naturale. ”În iunie 2017, partenerii asocierii în participațiune au considerat programul de testare finalizat, performanța sondei clasând-o printre cele mai bune sonde din portofoliul OMV Petrom, dovedind astfel cât de reușită a fost această asociere”, se mai arată în raportul citat.
În luna mai 2018, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a deschis un punct de lucru la Padina în urma unui protocol semnat cu cele două companii, care au și donat o parte dintre echipamentele necesare pompierilor (sursa).
Contactat de reporterul G4Media.ro, Mark Wagley, directorul general Hunt Oil, a refuzat să comenteze informația. Nici ANRM nu a făcut comentarii suplimentare.
Foto: Poziționarea comunei Padina (Sursa: Google Maps)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii