EXCLUSIV O femeie de afaceri condamnată într-un dosar al Clanului Sportivilor este una dintre beneficiarele unui contract de 5 milioane de euro, atribuit fără licitație, pentru montat garduri în Sectorul 3
O firmă deținută de Simona Ciulavu, o femeie de afaceri care, în trecut, a fost condamnată pentru participare la grup infracțional organizat într-un dosar al Clanului Sportivilor, este una dintre beneficiarele unui contract de 5 milioane de euro, banii provenind de la Primăria Sectorului 3, după cum rezultă din documentele consultate de G4Media.ro
În decurs de trei luni, Ciulavu a facturat deja 1,9 milioane de lei, obiectul contractului fiind montarea a zeci de kilometri de garduri în Sectorul 3. Procedura a stârnit scandal în Consiliul Local, dar, în final, a fost aprobată în februarie 2024 și face parte dintr-o metodă patentată de evitare a licitațiilor publice: Primăria atribuie direct contractul unei societăți din subordine – în acest caz, Algorithm Construcții S3 SRL – care, apoi, împarte banii discreționar, fără a mai organiza licitații.
Anul trecut, Primăria condusă de Robert Negoiță a recurs la aceeași metodă pentru a direcționa 6 milioane de euro pentru propagandă în mass-media. După ce G4Media.ro a dezvăluit această inginerie, Algorithm Construcții S3 a încetat să mai posteze pe site-ul propriu facturile către canalele media care primeau bani în baza acestui contract.
În februarie 2024, Consiliul Local al Sectorului 3 a aprobat un proiect de hotărâre prin care companiei municipale Algorithm Construcții S3 SRL i-a fost atribuit direct un contract în valoare de 25 de milioane de lei. În contul acestor bani, societatea trebuie să ducă la îndeplinire, în decurs de 18 luni, „lucrări de împrejmuire cu gard metalic galvanizat tratat anticoroziv prin zincare” și să demonteze vechile garduri de pe întinderea acestui sector.
Motivația acestui demers al Primăriei pe care o conduce edilul Robert Negoiță, așa cum reieșea din proiectul de hotărâre adoptat în februarie: ”(…) îmbunătăţirea calității și eficientizării serviciilor publice furnizate de către administrația publică locală”. Anterior, proiectul fusese respins de două ori după ce consilierii locali USR s-au opus aprobării.
Deși obiectul principal de activitate al Algorithm Construcții S3 – Lucrări de construcții a clădirilor rezidentiale și nerezidențiale – și numărul de angajați – circa 220 – presupunea, cel puțin teoretic, că societatea putea duce la îndeplinire contractul, în realitate lucrurile nu au stat astfel.
Într-un răspuns pentru G4Media.ro, Algorithm a transmis că ”este un proiect de mare amploare” și, drept urmare, a încheiat contracte cu doi operatori economici/prestatori de servicii pentru montarea gardurilor.
Unul dintre aceștia este Central Board of Smart Consultants SRL București cu care a fost încheiat un contract pe data de 13 martie 2024. Algorithm a precizat că selecția acestei firme a fost făcută ”în urma unei cercetări de piață a Serviciului de Achiziții (…) în baza unei oferte de preț transmisă, îndeplinind, de altfel, și minimul de criterii eliminatorii care stau la baza selecției furnizorilor/prestatorilor, conform procedurilor de lucru interne”.
În cele două adrese trimise reporterului G4Media.ro pe acest subiect, Algorithm Construcții S3 SRL a evitat să dezvăluie numele celuilalt subcontractant, indicându-ne să îl căutăm pe site-ul societății. În ciuda eforturilor, nu l-am găsit.
Pe site apar, însă, trei facturi trimise deja către Algorithm de Central Board of Smart Consultants SRL în perioada martie-iunie 2024, pentru suma totală de 1,9 milioane de lei. În contul acestei sume, prestatorul a menționat faptul că a montat 1.994, 360, respectiv 1.692 metri liniari de gard cu înălțimea de 1,2 metri, prețul pe metru liniar fiind de 396 lei, fără TVA.
”Noi am mai avut un contract de acest gen, în trecut, dar cu Primăria Sectorului 3, probabil de acolo ne știu. Avem patru angajați, dar și zilieri care lucrează la acest contract. Din câte știu, noi primim doar 5% din suma alocată acestui proiect”, a afirmat Ciulavu pentru G4Media.ro.
Înființată în 2017, Central Board of Smart Consultants SRL o are ca unic asociat pe Simona Ciulavu (48 de ani) despre care, în 2020, Rise Project dezvăluia faptul că ar fi fost implicată, în pandemie, într-o rețea de furnizare, către Unifarm, a unor măști neconforme, aduse din Turcia.
Ulterior, Adrian Ionel, șeful Unifarm, a fost trimis în judecată de DNA pentru că ar fi pretins o șpagă de 760.000 de euro de la alt membru al rețelei pentru a semna contractul. În iunie 2023, Ionel a fost achitat definitiv pentru luare de mită, dar a fost condamnat pentru instigare la fals intelectual. Pe fond, el primise 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare în acest dosar. În această anchetă, Ciulavu nu a fost pusă sub acuzare. ”Am fost doar martor”, a declarat Ciulavu pentru G4Media.ro.
În trecut, și Simona Ciulavu a avut probleme cu legea: alături de mai mulți membri ai Clanului Sportivilor – grupare acuzată, de-a lungul anilor, de comiterea mai mult infracțiuni în București – ea a fost arestată de DIICOT în 2006 petrecând șapte luni în arest preventiv. În acest dosar, a fost condamnată, în 2014, la 1 an și 8 luni de închisoare, cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de participare la grup infracțional organizat.
De-a lungul timpului, Ciulavu a ocupat funcții în administrația publică – economist la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală, consilier la Primăria Capitalei și, apoi, consilier principal în Direcția de monitorizare a achizițiilor din ministerul Transporturilor, condus, la acel moment, de Ludovic Orban.
După ce în presă au apărut informații despre legăturile ei cu Clanul Sportivilor, Ciulavu a fost suspendată din funcția de la minister de noul ministru, Radu Berceanu. ”Doamna Ciulavu a fost colegă, bună prietenă și apropiată colaboratoare la Primăria Capitalei a domnului ministru Ludovic Orban. Domnul Ministru Ludovic Orban, datorită acestei apropieri strânse și prietenii de nezdruncinat, a luat-o la Ministerul Transporturilor, anul trecut, în luna mai. Ca să poată s-o ia, pentru că știa că are o serie de lucruri, i-a acceptat venirea fără cazier sau cu cazier nu știu cum, parțial color, pe proprie răspundere”, declara Berceanu, în 2009, pentru Agenția Mediafax.
Rise Project a mai susținut că iubitul Simonei Ciulavu era Petru Pitcovici, fost comisar de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție a Ministerului Afacerilor Interne, achitat definitiv, în 2020, de Curtea de Apel București într-un dosar în care era acuzat de favorizarea unui traficant de droguri și condamnat, în 2017, în alt dosar, la 2 ani de închisoare, cu suspendare, în dosarul DNA “Băneasa” al omului de afaceri Puiu Popoviciu.
Metoda prin care fonduri din bugetul Sectorului 3 au ajuns la mai multe firme, fără licitație, cu ajutorul intermediarului Algorithm Construcii S3 SRL nu este nouă: anul trecut, G4Media.ro a dezvăluit faptul că același Consiliu Local al Sectorului 3 a aprobat ca Algorithm să primească un contract de 30 de milioane de lei, pe patru ani, pentru ”servicii de promovare instituțională”.
Administrată de o persoană de încredere a primarului Robert Negoiță, firma Algorithm a împărțit direct, apoi, milioane de lei către canale media alese să popularizeze realizările Primăriei și ale edilului. Aceste atribuiri directe către Algorithm au avut loc în baza unei prevederi a Legii achizițiilor publice care permite acest lucru dacă societatea beneficiară este deținută de autoritatea contractantă.
Un expert în licitații consultat de G4Media.ro a declarat atunci că societățile primăriilor produc ”distorsiuni ale pieței” prin faptul că li se atribuie contracte fără licitație și a explicat că edilii apelează la aceste firme pentru a ascunde procedurile.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii