EXCLUSIV O nouă sesizare de plagiat pentru teza de doctorat a lui Lucian Bode a respectat condițiile de înregistrare și a fost trimisă către CNATDCU. Personalități de prim rang în comisia de analiză
Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) a anunțat, astăzi, că a trimis către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) o sesizare care conține acuzații de plagiat în teza de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.
Anterior, Unitatea Executivă a verificat dacă documentul îndeplinește condițiile de formă din metodologia privind soluționarea unor astfel de sesizări. În documentul trimis la CNATDCU și postat pe site-ul acestei instituții nu este menționat numele persoanei fizice sau juridice care a făcut sesizarea, ci doar data la care a fost depusă: 7 noiembrie 2022.
La CNATDCU, sesizarea va ajunge la Comisia de Științe politice, studii de securitate, științe militare, informații și ordine publică, membrii acesteia urmând să desemneze, cel mai probabil, trei specialiști care să analizeze suspiciunile din document și să întocmească un raport. De precizat că acești specialiști sunt obligați să verifice doar indiciile din sesizare. Teoretic, CNATDCU trebuie să dea un verdict în 45 de zile, dar, de cele mai multe ori, analizele instituției durează mult mai mult, uneori ani.
Printre membrii Comisiei de Științe politice, studii de securitate, științe militare, informații și ordine publică se află câteva personalități ale lumii academice: președintele Adrian Miroiu de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti sau Valentin Naumescu și Sergiu Mișcoiu de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Este nevoie ca activitatea comisiei să nu fie întreruptă de factori externi, așa cum s-a întâmplat în cazul tezei premierului Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, la începutul acestui an, de jurnalista Emilia Șercan. Premierul a reușit să anuleze în instanță sesizările depuse la CNATDCU, iar Parchetul General a ridicat de la CNATDCU documente esențiale pentru analiză.
La începutul acestei luni, Unitatea Executivă respinsese înregistrarea unei sesizări de plagiat pe care USR o depusese, pe 18 octombrie, pentru teza de doctorat a lui Bode. Conform UEFISCDI, din sesizare lipseau elemente obligatorii pentru ca documentul să poată fi înregistrată administrativ, cum ar fi: datele de identificare ale persoanei fizice (adresă, CNP, mail) sau juridice și ale tezei (autor, titlu, instituția care a eliberat titlul de doctor).
Un alt motiv de respingere a fost faptul că nu au fost identificate copiile documentelor consultate în baza cărora s-a întocmit sesizarea, precum și a motivării argumentate, cu exemple concrete privind nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională ori cu privire la existența plagiatului. Contactat în această seară de G4Media.ro, europarlamentarul USR Cristian Ghinea, cel care avusese inițiativa sesizării respinse, a declarat că nu este el cel care a depus-o pe cea admisă acum de Unitatea Executivă.
Tot la începutul acestei luni, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, instituția unde Bode și-a susținut teza cu titlul ”Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual” a anunțat că, în baza unei verificări parțiale a lucrării, a descoperit faptul că aproape 3% este plagiată. Comisia nu a recomandat retragerea titlului de doctor. Bode a declarat că va corecta erorile din lucrare. În cadrul analizei Comisiei pe care o conduce profesorul Adrian Miroiu, Comisiei de Etică de la Babeș-Bolyai i se va cere un punct de vedere asupra tezei, dar, conform metodologiei, acesta este consultativ.
Erată: În versiunea inițială a articolului era menționat faptul că, potrivit site-ului oficial al instituției, printre cei 13 membri ai Comisiei de Științe politice, studii de securitate, științe militare se află doi profesori de origine română care predau în străinătate – Radu Cimpoeș de la Kingston University, London și Aurelian Crăiuțu de la Indiana University Bloomington. Cei doi nu mai fac parte însă din comisie, după cum a confirmat pentru G4Media presșdinte Comisiei, Adrian Miroiu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii