EXCLUSIV Olanda a trimis o misiune de evaluare pe Schengen în România. Ce verifică experții olandezi (update)
Guvernul Olandei a trimis în România o misiune de evaluare care să verifice stadiul îndeplinirii criteriilor necesare pentru aderarea la spațiul Schengen, au declarat pentru G4Media surse oficiale. Misiunea este formată din experți și va dura până la sfârșitul acestei săptămâni.
UPDATE 23:00 Într-un răspuns pentru un reporter G4Media, ambasadorul Olandei în România a confirmat că țara pe care o reprezintă evaluează în România stadiul îndeplinirii criteriilor necesare pentru aderarea la Spațiul Schengen:
- ”În prezent există o a doua misiune de informare Schengen a UE în România. Această misiune de anchetă este organizată tot de Comisia Europeană și este, desigur, condusă de Comisia Europeană. Am plăcerea de a confirma că aceasta include, de asemenea, un expert din partea Olandei. Permiteți-mi să reiterez că, pentru a putea evalua dacă sunt îndeplinite condițiile de aderare a României la Schengen, este nevoie de informații actualizate din partea Comisiei Europene în toate domeniile relevante pentru deciziile politice privind aderarea la Schengen. Acest lucru se referă atât la punerea în aplicare a acquis-ului Schengen, cât și la statul de drept (MCV). Până la urmă, există o legătură clară între statul de drept și buna funcționare a Schengen”, a transmis ambasadorul Olandei la București.
***
Misiunea olandeză a venit la București la invitația României. Reamintim că premierul Nicolae Ciucă a anunțat pe 21 octombrie că ministrul de Interne Lucian Bode l-a invitat în România pe omologul său olandez de Interne pentru a verifica îndeplinirea condițiilor de aderare la Schengen.
Invitația a venit în contextul în care Olanda nu a participat la misiunea UE de verificare de din octombrie, iar premierul olandez Mark Rutte a declarat că respectiva misiune este ”limitată” și nu a atins toate subiectele.
G4Media a arătat în exclusivitate cum Portul Constanța și frontierele non-UE cu Ucraina și Republica Moldova lipsesc din obiectivele verificate de experții europeni în misiunea Schengen. De asemenea, G4Media a arătat și ce nu apare în raportul elogios al Comisiei Europene despre cât de pregătită este România să intre în Schengen.
Potrivit informațiilor G4Media, misiunea de evaluare a Olandei se concentrează pe aspecte precum modalitatea de acordare a vizelor, protecția datelor și schimbul de informații dintre autoritățile române și cele din restul statelor membre UE.
Și comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johannson, a făcut miercuri o mențiune despre această misiune, fără a da însă detalii despre scopul ei.
- UPDATE 19:20 În legătură cu referirile la o nouă misiune de evaluare a Olandei privind Schengen, Guvernul României a comunicat următoarele:
”Vizita în România, menționată de către comisarul european Ylva Johannson în cadrul conferinței de presă susținute cu ocazia prezentării Comunicării Comisiei Europene referitoare la extinderea spațiului Schengen, are loc ca urmare a deschiderii manifestate de autoritățile române pentru clarificarea oricăror aspecte suplimentare de interes legate de aplicarea de către România a acquis-ului Schengen.
Astfel, ținând cont de declarațiile premierului olandez Mark Rutte și de adoptarea motiunii Parlamentului olandez, prin care se arăta că sunt așteptate elemente suplimentare înainte de formularea unei decizii finale a Olandei pe acest subiect, România a exprimat întreaga disponibilitate de a primi experți olandezi care să constate progresele în domeniile de interes pentru Olanda, din perspectiva aplicării acquis-ului Schengen.
În acest context, în strânsă coordonare cu Comisia Europeană, care a manifestat deschidere deplină pentru susținerea demersurilor României, o echipă mixtă de experți, formată din reprezentanți ai Comisiei Europene (în calitate de coordonatori) și ai unor state membre (printre care și Olanda) urmează să efectueze, până la finalul acestei săptămâni, o vizită complementară celei din 9-11 octombrie 2022.
Noua vizită are, de asemenea, un caracter voluntar, similar celei din perioada 9-11 octombrie 2022, având scopul de a contribui la consolidarea argumentației privind nivelul foarte bun de pregătire al României în aplicarea acquis-ului Schengen, nivel confirmat, de altfel, de recenta Comunicare a Comisiei Europene (https://home-affairs.ec.europa.eu/communication-schengen-enlargement-bulgaria-romania-croatia_en) și de raportul vizitei voluntare din octombrie (https://home-affairs.ec.europa.eu/bulgaria-and-romania-fact-finding-mission-report_en), devenit public miercuri, 16 noiembrie”.
știrea inițială
Reamintim că premierul olandez Mark Rutte a declarat la 12 octombrie, în România, că misiunea de evaluare pe Schengen ce se desfășura la acel moment cu participarea a 17 state membre UE și a Comisiei Europene ar putea fi „mai largă, mai profundă” și a precizat că așteaptă rezultatele acesteia.
„E foarte important ca toată informația să fie pe masă. Comisia Europeană lucrează acum. Olanda nu se opune aderării României la Schengen, dar trebuie să o facem într-o manieră corectă, de aceea am menționat MCV, trebuie să avem un stat de drept structural mai bun. Despre corupție, crima organizată, despre asta e MCV și apoi trebuie să apreciem împreună”, a spus Mark Rutte.
„Misiunea de evaluare ar putea fi mai largă, mai profundă, așteptăm rezultatele, deci nu pot să vă dau un termen, dar nu vom lua mai mult timp decât necesar”, a subliniat premierul Olandei.
Olanda nu a participat la misiunea anterioară de evaluare.
Context. Comisia Europeană a invitat miercuri Consiliul UE să ia fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României și Croației să participe pe deplin la spațiul Schengen.
Într-o comunicare adoptată astăzi, Comisia face un bilanț al realizărilor solide ale celor trei state membre în ceea ce privește aplicarea normelor Schengen, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. În cazul României, Comisia constată că ”dispune de o gestionare a frontierelor de înaltă calitate și solidă, inclusiv supravegherea frontierelor și controale sistematice la frontieră, precum și de cooperare polițienească internațională”. Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat, într-o întâlnire cu un grup de jurnaliști români la Bruxelles, că ”este un raport extrem de pozitiv și vorbește în termeni elogioși. Este cel mai bun limbaj pe car l-am văzut vreodată”. Raportul urmează să fie pus la dipoziția grupurilor de lucru din cadrul Consiliului Uniunii Europene, urmând ca o decizie să fie luată în cadrul Consiliului Justiției și Afaceri Interne din 8 decembrie. Decizia trebuie luată cu unanimitate, însă există semnale că țări ca Olanda și Suedia s-ar putea opune.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
59 comentarii