EXCLUSIV Patru blocuri cu cinci etaje răsar lângă vila din Ploiești a lui Sebastian Ghiță/ Fugarul e în proces de divorț/ Socrul lui Ghiță vrea să oprească în instanță construcția și se plânge că rămâne fără soare
Primăria municipiului Ploiești a emis, la sfârșitul lui 2017, aprobările pentru a se construi patru blocuri de cinci etaje lângă vila familiei fugarului Sebastian Ghiță, aflat din 2017 în proces de divorț. Dumitru Cârstea, socrul fostului deputat, și alți vecini se plâng că noile blocuri le vor afecta confortul și încearcă oprească în instanță construcția. Blocurile se construiesc în cartierul Albert, considerată zona de lux a Ploieștiului.
Compania Genial Transactions Cars a primit acceptul de a construi patru blocuri cu un regim maxim de 25 de metri înălțime, adică parter plus cinci etaje, lângă vila lui Sebastian Ghiță, prin Hotărârea 507 din 20 decembrie 2017 a Consiliului Local al Municipiului Ploiești. Câțiva proprietari din zonă, printre care și socrul lui Sebastian Ghiță, au intentat proces și susțin, în textul acțiunii, că au fost schimbate normele urbanistice ale zonei.
Socrul lui Sebastian Ghiță vrea, ca intervenient în procesul împotriva dezvoltatorului intentat de un vecin afectat și el de construcția blocurilor „suspendarea executării Hotărârii nr. 507/ 20.12.2017 emisă de Consiliul Local al Municipiului Ploiești”. În acțiunea împotriva constructorului se mai arată: ”invederăm instanței de judecată faptul ca suntem în prezenta situației prevăzută expres de disp. art. 15 rap. la art. 14 alin. 1 din Legea 554/ 2004, referitoare la o paguba iminentă ce poate fi produsă în dauna reclamantului, prin emitere, în continuare, a Autorizației de Construire în favoarea Genial Transactions Cars pentru imobilul situat in Ploiesti, b-dul Republicii, nr. 162 A, B, C, jud. Prahova”.
În octombrie 2017, Mădălina Ghiță (fostă Mădălina Cârstea) a intentat divorț de Sebastian Ghiță. A cerut în instanța deschiderea acțiunii de partaj, care însă până la acest moment nu a fost finalizată în dosarul 17493/281/2017 de la Judecătoria Ploiești. Averea fostului deputat era cifrată până în urmă cu patru ani la peste o sută de milioane de euro.
Motivele pentru care blocurile de lângă Ghiță nu sunt legale, în opinia reclamanților
Vecinii și socrul lui Ghiță susțin că nu au fost niciodată consultați și că proiectul construirii blocurilor nu a fost pus în dezbatere publică. „La art. 57 alin. 2 din Legea 350/ 2001 impune dreptul publicului la informare, consultare şi acces la justiţie, referitor la activităţile de amenajare a teritoriului şi de urbanism” se precizează în chemarea în judecată.
În textul acțiunii se mai arată că „hotărârea adoptată este nelegală, aceasta aflându-se în contradicție atât cu Planul Urbanistic General al Municipiului Ploiești, cât și cu alte Planuri Urbanistice Zonale, întocmite pentru alte terenuri învecinate”.
Mai exact, deși în zona ar fi deja un cartier de vile, zona figura ca una destinată instituțiilor publice.
Ultimul argument al reclamanților este că noile blocuri îi vor priva de soare: „În cuprinsul disp. art. 3 din Anexa cuprinsă în Ordinul 119/ 2014 al Ministerului Sănătății, se prevede expres faptul că amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 11/2 ore la solstiţiul de iarnă, a încăperilor de locuit din clădire şi din locuinţele învecinate”.
„Studiind planșele de randări atașate documentației privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal, se poate lesne observa faptul că distanța dintre locuința reclamantului și cel de-al 4-lea bloc ce ar urma să fie construit, este mult mai mica față de înălțimea totală a blocului, cea de 25 metri, distanța dintre cele doua imobile nefiind mai mare de 10-15 metri, noua construcție urmând să umbrească fără doar și poate casa reclamantului, situație în care întocmirea unui studiu de însorire era mai mult decât necesară”, se mai precizează în documentele de la dosar.
Din 2016, primar al Ploieștiului este liberalul Adrian Florin Dobre.
Acționari și legături Genial Transactions Cars
Acționarul și administratorul Genial Transactions Cars este Dan Leonard Dumitru. Firma a fost înființată în 2017 și afacerea blocurilor de lângă familia lui Sebastian Ghiță este singura desfășurată de firmă. Compania ridică blocurile în regie proprie, nu ridică imobilele cu avansul plătit de clienți.
Dan Leonard Dumitru și cu Ștefan Nicolae Unchiașu sunt implicați în mai multe proiecte imobiliare – inclusiv în București – sub numele Avangarde.
Apropiați ai lui Dan Leonard Dumitru ne-au precizat să informarea a avut loc, doar că vecinii din zona, inclusiv familia lui Ghiță, nu au citit anunțurile stradale și nici nu au venit la dezbaterile de mediu de la agenția de specialitate din Ploiești.
„Zona era una cu rezervare. Nimeni nu putea face nimic acolo pentru că așa vrea cineva. Ei spun că este o zonă destinată urbanistic instituțiilor publice, dar acolo a răsărit un cartier de vile în ultimul an. Noi suntem cu actele în ordine, s-au făcut presiuni, am avut controale și amenzi de la instituții unde anumite persoane mai au influență. Am făcut informarea, soare este pentru toată lumea acolo”, ne-a transmis un reprezentant al dezvoltatorului.
Declarațiile acestuia au fost confirmate și de Judecătoria Ploiești, care pe fond a dat dreptate dezvoltatorului și nu a suspendat proiectul.
Avocatul Paul Dumbravanu, specialist în tranzacții imobiliare, susține că deși pe fond chiar și socrul lui Ghiță ar putea avea dreptate în acest caz, marea problemă este tot al legislației care poate fi interpretată: „Dezvoltatorul spune că a făcut consultare, vecinii spun că nu. Primăria și dezvoltatorul spune că vecinii vor avea parte de soare, reclamanții se tem că nu. Ar trebui ca această consultare să se facă direct cu vecinii, nu prin anunțuri în presă sau la agențiile de mediu pentru că e greu de crezut că poți urmări toate anunțurile de acest gen. Ar trebui consultarea să se facă inclusiv prin bătutul la ușa vecinilor. E adevărat, nu trebuie că un proiect să fie pe placul vecinilor. Situația din acest caz o va stabili cel mai bine decizia judecătorilor de la apel”.
Reamintim că Sebastian Ghiță, fondatorul România TV, a fugit în 2017 din România la Belgrad, unde a cerut azil politic. El este trimis în judecată în mai multe dosare. Presa sârbă scrie că fostul parlamentar a obţinut suspendarea anchetei în Serbia pentru uz de fals, deschisă de procurorii din Belgrad pe numele său, după ce în aprilie anul trecut l-au prins cu un paşaport fals. Omul de afaceri a apelat la o prevedere din legislaţia sârbă, confom căreia acuzaţiile uşoare pot fi închise dacă suspectul donează bani în scop caritabil, transmite Digi24.ro.
Mai mult, justiția sârbă a refuzat extrădarea lui Ghiță în România.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii