EXCLUSIV Pensionari din Armată și Poliție, pe Facebook: Rasiști, xenofobi, antisemiți, misogini, anti-NATO, anti-UE, conspiraționiști
Mai multe postări și comentarii pe Facebook arată că mai mulți foști ofițeri, un general și un contraamiral în rezervă au vederi rasiste, anti-semite, misogine, anti-NATO, anti-UE sau conspiraționiste. G4Media.ro a analizat conținutul postat de mai mulți rezerviști pe Facebook, spațiu public, conform unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
- De exemplu, Valentin Vasilescu, un fost comandant al Aeroportului Otopeni, a scris, în mod repetat, că masacrul de la Bucha a fost regizat de forțele ucrainene, iar, în contextul vizitei recente, la București, a vicepreședintei SUA, Kamala Harris, că aceasta este o ”bunăciune. (…) Păcat că n-are cu cine. Dulapul (președintele Klaus Iohannis n.r.) e de lemn. M-aș fi sacrificat să obțin vize de America la tot românul”.
- Contraamiralul în rezervă Romulus Hâldan a afirmat că ”NU ÎMI PLAC NICI RUȘII, NICI AMERICANII!” și că ”ucrainenii ăștia sunt de o parșivenie pe care nici măcar rușii nu o pot egala!”.
- Generalul în rezervă Nicolae Rotaru a postat, pe 26 ianuarie, ziua de naștere a dictatorului Nicolae Ceaușescu, o poezie compusă de el, unul dintre versuri fiind ”Un patriot român, brav șef de stat”. Foarte multe dintre comentariile de mai sus au fost făcute în urma unor postări ale Albei Catrinel Popescu, conferențiar la Universitatea Armatei, anchetată de Corpul de Control al Ministerului Apărării în urma unor presiuni la adresa G4Media.ro.
Alba Catrinel Popescu a inflamat de multe ori spiritele în rețeaua online, scriind: ”măi nazisto bolșevicule” cu adresă la fostul ministru Daniel Funeriu sau ”la ocnă cu voi, putorilor!” după o distribuire a unei știri despre o petrecere a unor romi.
Universitatea a transmis G4Media.ro că se delimitează de reacțiile conferențiarului Popescu, la puțin timp aceasta ștergându-și toate postările și comentariile controversate.
Ministerul Afacerilor Interne a declarat că nu poate lua nici o măsură deoarece nici una dintre persoanele indicate de G4Media.ro nu îi mai este angajat, în timp ce Ministerul Apărării Naționale a făcut referire doar obligațiile actualilor angajați.
Contactat de G4Media.ro, contraamiralul Hâldan a transmis că ”îmi voi vedea de viața mea, indiferent de ce ordin aveți dumneavoastră în ceea ce vă privește!”, iar un comisar-șef în rezervă din Maramureș, ale cărui reacții fac obiectul acestui articol, a spus că ”am luat la puricat comentariile mele din ultima perioadă descoperind că, adevărat, e mai bine să-mi văd de postările mele istorice, poetice, de cultură, etc”.
După consultarea postărilor și comentariilor din acest material, Adrian Cioflâncă, membru al Colegiului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România ”Wilhelm Filderman”, a declarat pentru G4Media.ro, că ”profilul public al unor purtători de uniformă precum cei discutați în articolul dvs. este compus din ceea ce este mai deplorabil astăzi pe piața ideologiilor politice”.
Conform unui CV postat de o asociație unde este membru, contraamiralul de flotilă în rezervă Romulus Hâldan deține titlul de doctor în ştiinţe militare cu teza „Perspective în evoluţia dimensiunii navale a acţiunilor militare” și a ocupat mai multe funcții importante în structurile Armatei, printre care Şef de stat major al Comandamentului Operaţional Naval (2004-2006), Comandantul Bazei Navale (2006-2009) și Şeful Doctrinei şi Instrucţiei în Statul Major al Forţelor Navale (2009-2010).
Acum în rezervă, Hâldan este activ pe Facebook, o parte dintre comentariile sale, însă, fiind controversate și incompatibile cu prestanța hainei militare pe care o îmbracă în fotografiile de pe contul său de Facebook.
În capturile G4Media.ro de pe Facebook sunt indicate și numele, precum și afilierea la Armată sau Ministerul de Interne ale altor persoane care au reacționat la postările inițiale/comentariile lui Hâldan.
Astfel, acesta a scris, în contextul distribuirii unei știri despre o petrecere a unor romi: ”Ce-i mai pupă în cur UE! (…) Mult timp s-a vehiculat ideea că dacă vor fi educați își vor schimba năravurile. Exclus! (…) de mici sunt învățați să fure, să mintă, să înșele și chiar să ia viața (…)”.
La acest mesaj, conferențiarul universitar de la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”, Alba Catrinel Popescu, a reacționat: ”Exact!”. Popescu fusese cea care distribuise, inițial, știrea despre petrecere, cu mesajul: ”rasturnati pe dracu sa va ia! la ocna cu voi, putorilor!”
Gigel Virgil Tuță, care se prezintă drept absolvent al unei școli militare a adăugat: ”Pe ăștia îi vezi numai noaptea! Tâlhari, traficanți de droguri, hoți, proxeneți etc. Colonii de muncă forțată cu nenorociții ăștia!” Tuță nu a răspuns mesajului G4Media.ro.
Alte comentarii ale contraamiralul Hâldan, care scrie cu majuscule: ”NU ÎMI PLAC NICI RUȘII, NICI AMERICANII!” și că ”ucrainenii ăștia sunt de o parșivenie pe care nici măcar rușii nu o pot egala!”. Din nou, este aprobat de conferențiarul Popescu.
O reacție din domeniul de specialitate al lui Hâldan, după o știre despre o posibilă vânzare către Ucraina a unor nave britanice: contraamiralul crede că ”Le-a expirat valabilitatea și le pot vinde la fraieri! Ca noi cu fregatele” (…) Nu țeapă, ci mânărie pe față”. Un comisar-șef în rezervă de la Poliția de Frontieră Maramureș, Gheorghiță Sorin Danalache răspunde: ”Mi-ați luat vorba din gură.”
Politica externă și economia sunt, de asemenea, în preocupările lui Hâldan: (…) a fost scos totul la tarabă de Petre Roman și gașca și fiecare borfaș rus, american sau orice alt neam au luat pe nimic totul. Am rămas în curul gol (…) Avem de aplicat și promovat numai interesele altora!”
- Contactat de G4Media.ro prin intermediul unui mesaj privat pe Facebook, Hâldan a transmis că ”Din acest moment, nu vă voi mai răspunde în spațiul virtual și, ca un om care chiar nu are ce pierde, vă anunț că îmi voi vedea de viața mea, indiferent de ce ordin aveți dumneavoastră în ceea ce vă privește! Nu mi-a fost niciodată frică de nimeni și de nimic, în afară de a-l mânia pe Bunul Dumnezeu! Sper să aflați că există și că El este singurul care face, cu adevărat, dreptate!”
Ulterior, accesul pe contul său de Facebook nu a mai fost posibil, apărând mesajul: ”Conţinutul nu este disponibil momentan. De obicei, explicaţia este că proprietarul a distribuit conţinutul pentru un grup restrâns de persoane, a modificat vizibilitatea acestuia sau a fost şters.”
La rândul său, referitor la comentariul legat de fregatele românești, comisarul-șef în rezervă de la Poliția de Fronteră Maramureș, Gheorghiță Sorin Danalache a spus că ”(…) da, am avut un maistru militar de Marină în unitate, mutat pe caz de boală de la Constanța, care ne-a spus lucrul ăsta cu subiect și predicat. Nu am ce să retractez, am spus clar de unde știu. Dacă este sau nu așa cred că timpul va dovedi.”
Valentin Vasilescu a fost pilot militar și comandant adjunct al Aeroportului Otopeni, fiind trimis în judecată și achitat în Dosarul Țigareta 2.
A scris o carte cu titlul ”CIA conduce România” și a intrat în politică, ajungând deputat PRM între 2000 și 2004. În mai multe postări, Vasilescu susține că masacrul din localitatea Bucha (nume pe care îl modifică, jignitor, în ”Buci”), pentru care există multiple indicii că i-ar fi avut ca responsabili pe ruși, ar fi fost, de fapt, o regie a ucrainenilor: ”(…) străzile din Buci s-au umplut de cineaști ucrainieni și de figuranți pe post de așa-zise cadavre de civili.”
În altă postare, în care menționează că ”se simte îndrăgostit”, Vasilescu afirmă despre vicepreședinta SUA, Kamala Harris, în contextul vizitei recente pe care aceasta a făcut-o la București: ”Ce bunăciune a ajuns la Cotroceni! Păcat că n-are cu cine. Dulapul (președintele Klaus Iohannis n.r.) e de lemn. M-aș fi sacrificat să obțin vize de America la tot românul.” Vasilescu nu a răspuns întrebărilor G4Media.ro.
- Pe 26 ianuarie, în ziua în care nostalgicii aniversează nașterea dictatorului Nicolae Ceaușescu, g eneralul în rezervă Nicolae Rotaru din Jandarmeria Română a postat pe Facebook poezia ”Odă în ghenar”, compoziție proprie. Câteva versuri: ”Un patriot român, brav șef de stat/Avea un crez, un țel sub tricolor,/Pentru un neam credul ce l-a trădat(…) Chit că în jilț la Cotroceni e-un sas/Iar UE și cu NATO ne sunt cârmă (…)”
Reacții catalogate de Adrian Cioflâncă drept anti-semite apar din partea polițistului în rezervă Danalache și a lui Petru Doboșeru, fost șef al Garnizoanei Vaslui, care au reacționat după distribuirea unei știri de presă.
Doboșeru nu a răspuns mesajului G4Media.ro, spre deosebire de Danalache: ”Stimate domn, chiar îmi plac poeziile lui Radu Gyr. După umila mea părere să scoți opera lui Mircea Vulcănescu (dacă sunteți sau aveți rude prin zonă știți părerea bătrânilor din Bârsana despre el) și a lui Radu Gyr pentru că au avut simpatii legionare mi se pare un non sens. Da, să fi fost criminali, sunt de acord. (…) Mă bucuram că, la pensie, mă pot bucura și eu de dreptul civililor de a vorbi ce, mulți ani mi s-a interzis, fără a fi băgat în seamă. Slabe speranțe.(…) Recunosc, mi-ați dat temă de casă. Nimeni în 30 de armată nu mi-a spus că, prin ceea ce fac, nu depun rigoare, disciplină, seriozitate. Sens în care am luat la puricat comentariile mele din ultima perioadă descoperind că, adevărat, e mai bine să-mi văd de postările mele istorice, poetice, de cultură, etc. Discuțiile și analizele militare e bine să vină de la centru iar acest fapt să arate unitate nu cum văd eu acum. Dar văd că nu este târziu să învăț și la această vârstă.”
Uneori, reacțiile unor foști militari sau polițiști reprezintă violență verbală sau instigare la violență. Fost polițist local, Flaviu Butnaru a scris, în contextul morții unui general de armată, fost ministru: ”Sper ca la înmormântare să le cadă sicriul din mâini și să nu ia foc praful de pușcă atunci când plutonul o să-i dea ultimul onor.”
O reacție la o postare a Albei Popescu a aceluiași Butnaru: ”Sunt unii (…) care merită să primească și o corecție fizică din când în când că altfel își iau nasul la purtare, iar Mircea Badea merita de mult o corecție de așa fel.”
Contactat de G4Media, Flaviu Butnaru a declarat că nu mai este polițist de mult timp și că reacțiile au fost provocate de experiențe personale neplăcute pe care le-a avut cu cei doi în perioada în care a fost jurnalist. În prezent, el este consilier superior la Ministerul Tineretului și Sportului.
Dorin Micu, care se prezintă drept absolvent al Academiei Forțelor Aeriene, merge mult mai departe, într-o reacție extremă la adresa unor politicieni acuzați că doresc impunerea obligativității avortului pentru femeile din familii sărace – de fapt, era un fake-news vehiculat într-o campanie electorală. Micu susținea că ”Trebuie create plutoane de… corecție și ăștia să fie… corectați! Pun pariu că 90% au facultăți private, pe bani!” Nici Micu nu a răspuns întrebărilor G4Media.ro.
În alte situații, ținta unor injurii sunt intelectuali sau politicieni, uneori tenta fiind xenofobă. ”Prost că ăsta nu cred că a existat în România” – cu referire la liderul UDMR, Kelemen Hunor; ”Vei cere pe dracu să te ia!”, reacționează Alba Catrinel Popescu la o știre în care un politician maghiar anunță că dorește autonomia Țării Secuilor.
Tot Popescu i se adresează lui Victor Ponta cu ”mincinosule” și ”trădătorule”, iar despre Lucian Boia spune că este ”un pseudoistoric, turnător la securitate și vânzător de țară” – tot aici, Hâldan scrie despre ”(…) alte lichele (Liiceanu, Patapivici, CTP etc); în distribuirea unei știri despre fostul ministru Daniel Funeriu, Popescu i se adresează cu ”măi nazisto-bolșevicule”, iar Adrian Plaiu, care precizează pe Facebook că este absolvent al unei Școli Militare de Ofițeri Activi cu ”Ba, tampitule (…)”. Nici Plaiu nu a răspuns mesajului G4Media.ro trimis pe Facebook.
Multe dintre capturile identificate de G4Media.ro pentru a ilustra acest articol aparțin/au fost reacții la postări/comentarii ale Albei Catrinel Popescu, conferențiar universitar la Universitatea Armatei – Națională de Apărare ”Carol I”.
G4Media.ro a relatat, în luna martie, faptul că alte postări de pe Facebook ale acesteia contraziceau poziția oficială a României ca stat membru al Alianței NATO și vehiculau teme conspiraționiste, anti-Zelenski, președintele Ucrainei. Ca reacție la acele postări, Universitatea declarase că acestea reprezentau punctul de vedere personal al Albei Popescu.
Cu puțin timp înainte de publicarea articolului, asupra soției redactorului-șef al G4Media.ro au fost făcute presiuni pentru anularea acestuia. Drept urmare, pentru analiza ambelor situații, Ministerul Apărării a trimis la Universitatea Națională de Apărare Corpul de Control.
Pentru acest articol, am solicitat Universității, din nou, un punct de vedere trimițând noile capturi în care apare numele Albei Popescu. De data aceasta, Universitatea a avut o poziție diferită, afirmând că ”se delimitează ferm de postările personale din spațiul public care aduc prejudicii de imagine Ministerului Apărării Naționale și care contravin respectării normelor de comportament şi obligaţiilor personalului militar şi civil prevăzute de legi şi regulamentele interne și care contravin intereselor României şi ale Armatei României”.
De asemenea, Universitatea a transmis că, la propunerea comandantului (rectorului), s-a aprobat constituirea unei comisii de analiză ”pentru investigarea faptelor doamnei conf.univ.dr. Alba Iulia Popescu, referitoare la încălcarea normelor de comportare care dăunează prestigiului instituției, în conformitate cu art. 314 din Legea educației naționale nr. 1/2011 și art. 144 din Carta universitară a Universității Naționale de Apărare. Activitatea acestei comisii, aprobată prin Hotărârea Senatului universitar nr. 6 din 18.03.2022, este în desfășurare.”
La puțin timp după această reacție, Alba Catrinel Popescu a șters postările și comentariile controversate și a introdus ca poză de profil a contului său un colaj în care sugerează că este o victimă.
Contactată de G4Media.ro, Alba Catrinel Popescu a refuzat să comenteze reacțiile sale online ce fac obiectul acestui articol, declarând că se simte ”hărțuită” de reporterul G4Media.ro pe care l-a acuzat de ”atitudine stalinistă ”și l-a amenințat cu acționarea în instanță. Ea a adăugat că a scris pe rețeaua de socializare în calitate de ”om liber, nu de cadru didactic.”
Un exemplu particular este cel al lui Marian Rizea, fost ofițer al Serviciului Român de Informații (SRI) și fost cadru didactic la Academia acestei instituții. Într-o postare de pe rețeaua de socializare, Rizea a identificat similarități pe care le-a descoperit între filmul ”Singur acasă” și războiul din Ucraina.
În altă ocazie, a distribuit o postare a controversatului politician Liviu Pleșoianu, fost deputat PSD, texte de pe site-ul Sputnik sau un film de pe Youtube intitulat ”George Friedman confirmă cele spuse de Călin Georgescu (lider al partidului extremist AUR n.r.), încă de acum 2 ani!” Nu lipsesc conspirațiile:
- ”Si WKJ, ocrotit si apoi saltat in functia de primar si apoi Presedinte de catre fostul ofiter de securitate, seful serviciului I – al securitatii Sibiu, Ignat NECHIFOR, recompensat cu gradul de general cu o stea( cum spune Marius Albin Marinescu in Justitiarul), al cui produs este??? Aaaa, domnia sa a fost instruit de catre altii…???!!! Cunoastem acest lucru domn’ Presedinte!!!” (postare din 28 octombrie 2019)
Contactat de G4Media.ro, Marian Rizea a declarat că nu este pro-rus, că ”astea-s tangouri”, lăsând la latitudinea cititorilor să discearnă unde este adevărul. ”Sunt un cetățean liber, mă judecați la prima vedere”, a spus Rizea. Referitor la postarea despre ”Singur acasă”, fostul cadru didactic de la Academia SRI afirmă că a făcut-o ”cu durere în suflet. Conținea o subtilitate pe care nu ați înțeles-o. Așa cum un copil a ajuns să se lupte cu hoții care îi atacau casa, cum poți, tu, Putin să te bați singur cu toată lumea?”
Într-o reacție către G4Media.ro, Biroul de Presă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a transmis că ”niciuna dintre persoanele indicate în solicitare nu are în acest moment calitatea de angajat al MAI, iar față de acestea nu mai poate fi angajată răspunderea disciplinară sau dispuse măsuri cu caracter intern, potrivit reglementărilor în vigoare.”
Ministerul Apărării Naționale a afirmat că ”se delimitează ferm de orice poziție contrară normelor și principiilor democratice, care aduc atingere drepturilor și libertăților fundamentale, care promovează discriminări de orice tip sau care încurajează discursul urii, xenofobia, antisemitismul sau comportamentele antisociale”, dar s-a referit doar la militarii în activitate și personalul civil încadrat în MApN care ”răspund individual pentru comportamentul și postările personale în mediul online, acesta fiind considerat spațiu public.
Opiniile personale postate pe conturile individuale ale personalului din cadrul MApN, deschise în nume propriu pe rețelele sociale, nu reprezintă punctul de vedere al instituției militare. (…) Cu toate acestea, postările personale, inclusiv mesajele și comentariile, nu trebuie să aducă prejudicii de imagine MApN și se fac în condițiile respectării normelor de comportament și obligațiilor personalului militar și civil, astfel cum sunt prevăzute de legi și regulamentele interne.”
I-am pus la dispoziție capturile din acest articol lui Adrian Coflâncă, membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România ”Wilhelm Filderman”.
În urma studierii acestora, Cioflâncă a concluzionat: ”Aceasta este situația cea mai periculoasă, când ai oameni din structurile de forță ale statului care admiră intelectuali și lideri politici cu vederi extremiste din perioada interbelică și a războiului. Disonanța este evidentă: aceste personaje cu simpatii antidemocratice trebuie să aplice legea într-o ordine democratică și să participe la funcționarea și protejarea statului de drept. Noi, civilii, putem fi puși în situația de a ne da destinele pe mâinile lor, ceea ce este înfricoșător.
Profilul public al unor purtători de uniformă precum cei discutați în articolul dvs. este compus din ceea ce este mai deplorabil astăzi pe piața ideologiilor politice: admirație pentru diverse forme de extremism și dictatură, conspiraționism, mitologie naționalistă, antioccidentalism, trumpism, putinism, dacism, neolegionarism, xenofobie și antisemitism codat, dispreț față de democrație, față de știință, față de vaccin și tot așa. Cei care sunt încă în poziții în care activitatea politică este interzisă prin lege își disimulează radicalismul sub forma lirismului patriotic, citează ca niște Tarzani culturali din Eminescu, Einstein, Gyr și Vulcănescu, invocă drepturi pe care ei nu le-ar respecta la alții. (…)
Sincretismul radical face ravagii în instituțiile de forță din România. Am mai ieșit public, alături de alții, pentru a atrage atenția asupra problemelor din sistemul de învățământ și formare profesională al instituțiilor de forță. Unele dintre acestea sunt conduse și populate de nedemocrați și formează nedemocrați într-o pondere îngrijorătoare. În vremurile pe care le trăim, aceasta este o mare vulnerabilitate pentru democrație și statul de drept. În perioada interbelică, nedemocrații din instituții au subminat democrația până au dărâmat-o, iar în timpul dictaturilor și războiului au pus umărul la teroare politică și crime în masă.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
102 comentarii