VIDEO EXCLUSIV Premierul Cîțu cere amenzi pentru persoanele care nu poartă mască / Scenariu optimist: 70% din populație va fi vaccinată până în iunie / Școlile ar putea primi teste pe bază de salivă pentru elevi
Premierul Florin Cîțu a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că guvernul lucrează cu un scenariu ”optimist” în care ținta de vaccinare a 70% din populație să fie atinsă în luna iunie, dar că este ”precaut” și păstrează ținta asumată inițial – și anume luna septembrie. Cîțu a mai spus pentru G4Media.ro că îi va cere ministrului de Interne ca polițiștii să dea amenzi pentru nepurtarea măștii, după ce a văzut tot mai multe cazuri de persoane care nu poartă masca pe stradă sau în metrou.
”Poate va trebui să vorbesc cu domnul ministru de Interne ca să fie mult mai atenți polițiștii și să dea poate amenzi pentru purtatul măștii pe stradă. Am văzut o relaxare și din partea ofițerilor de poliție”, a spus Cîțu pentru G4Media.ro.
Premierul Cîțu a mai spus în interviul pentru G4Media.ro că discută cu experții despre furnizarea în școli de teste rapide, pe bază de salivă, pentru testarea elevilor.
Florin Cîțu a precizat că România va trimite în Republica Moldova în total 200.000 de vaccinuri până la finalul lunii aprilie.
Vezi integral interviul cu Florin Cîțu în variantă VIDEO
- Fragmentul relevant din interviul acordat de Florin Cîțu pentru G4Media.ro:
Cristian Pantazi: Discutăm despre pandemie. Crește numărul de infectări și numărul de persoane internate la ATI. Pregătiți noi măsuri?
Florin Cîțu: În fiecare zi mă uit la statistici și trenduri, să văd grupele de vârstă. Partea bună e că numărul mare de persoane pozitivate nu este dintre persoane în vârstă. E un lucru bun. Asta arată clar că strategia de a vaccina la început medicii și centrele de bătrâni a funcționat, a fost bună.
Ce am observat e că nu noi am relaxat condițiile, ci oamenii încep să se relaxeze. Mergi pe stradă și vezi foarte mulți oameni fără mască, deși în continuare e obligatoriu să porți mască. De aceea în fiecare ieșire publică transmit mesajul că purtarea măștii e obligatorie. Nu contează tulpina virusului, dacă ai mască – te protejează. Masca, dezinfectarea și distanțarea sunt cele trei lucuri elementare. Aceste lucruri ne-au salvat până acum.
Eu cu asta aș corela de fapt creșterea cazurilor, nu cu deschiderea școlilor, deși am văzut o creștere a cazurilor la tineri, și e posibil să fie legat de școli. Totuși, dacă am purta mască în spațiul public și am respecta toate regulile, cred că am putea rămâne la un nivel scăzut.
Dan Tăpălagă: Vine al treilea val sau suntem în al treilea val?
Florin Cîțu: Mă uit pe date: sunt mai multe scenarii de lucru la INSP, cel mai pesimist era creștere de 8% (a cazurilor), cel mai optimist de 2%. Se pare că suntem pe cel optimist. Vom vedea dacă e nevoie să luăm alte decizii. Pentru mine important – și asta am reușit și anul trecut – e să nu închidem economia. E esențial.
Și anul trecut în noiembrie, când am luat deciziile, am zis că deținem deschise magazinele doar până la 9 seara, dar am vrut să mă asigur că magazinele pot livra noaptea, să fie deschise noaptea, chiar dacă populația nu putea merge la magazin.
Secretul nostru, față de alte țări, a fost că am ținut economia deschisă. Așa am plătit pentru pandemie. Trebuie să meargă mână în mână: dacă vrei să ai oameni sănătoși trebuie să ai economie puternică, dacă vrei să ai oameni sănătoși trebuie să ai oameni sănătoși.
Cristian Pantazi: Dacă intrăm în scenariul cel mai pesimist, luați în calcul un lockdown?
Florin Cîțu: Nu, în nici un caz nu luăm în calcul lockdown. Nici anul trecut, la 10.000 de cazuri zilnice nu am luat această decizie. E clar că putem lua măsurile bune și să păstrăm economia deschisă. Pentru mine e foarte important să păstrez economia deschisă.
Poate va trebui să vorbesc cu domnul ministru de Interne ca să fie mult mai atenți polițiștii și să dea poate amenzi pentru purtatul măștii pe stradă. Am văzut o relaxare și din partea ofițerilor de poliție.
Dan Tăpălagă: De ce nu o fac și acum? Au bază legală.
Florin Cîțu: Exact, nu știu. Am văzut o relaxare și în metrou, mai merg și cu metroul. Văd oameni fără mască sau cu mască sub nas. E un efort minim care ne ajută enorm pe toți dacă purtăm mască tot timpul. Costul e mic față de beneficiul pentru societate.
Cristian Pantazi: Dacă se înmulțesc cazurile de infectare în școli, se vor întoarce toți elevii online, la nivel național, sau decizia rămâne în continuare în plan local?
Florin Cîțu: Cred că avem un sistem bun, cu decizia în plan local. Rămânem acolo. Ce aș vrea să schimb, dar nu e încă o decizie: am văzut că au apărut acele teste rapide pe bază de salivă. Cred că pentru școli ar fi o decizie bună, să le cumpărăm, am testa mult mai ușor copiii și am avea mult mai rapid informația. Nu e luată decizia, dar le voi cere experților să spună dacă sunt bune, eficiente și aș vrea să facem eforturi să cumpărăm în școli.
Cristian Pantazi: Are buget Ministerul Sănătății pentru aceste teste sau e nevoie de suplimentare?
Florin Cîțu: Are buget, dacă e nevoie vom suplimenta. Am spus și anul trecut, și acest an: tot ce a venit de la MS am finanțat. Le fel și când a fost vorba despre cumpărarea vaccinului.
Cristian Pantazi: Rămâne valabilă ținta pe care ați anunțat-o, ca până la finalul lunii septembrie să fie vaccinate 10,4 milioane de persoane, adică 70% din populație?
Florin Cîțu: Ținta aceea rămâne și vă spun de ce: ținta era doar doar pentru vaccinul Pfizer. De atunci au mai apărut câteva vaccinuri. Avem mai multe scenarii. Eu am spus că până la finalul lunii martie vom avea 2,4 milioane de vaccinuri, dar numai în luna martie vom avea 2,6 milioane de vaccinuri livrate. S-a accelerat și vom începe și etapa 3 în următoarele zile, cred că pe 15 martie.
Cristian Pantazi: Aveți un scenariu în care ținta de 10,4 milioane de persoane vaccinate se poate atinge mai repede?
Florin Cîțu: Da, lucrăm și cu astfel de scenarii. Cel mai bun scenariu ar fi să atingem ținta de 70% din populația adultă în luna iunie. Dar eu vreau să rămânem cu ținta în septembrie, să fiu precaut. Toată Europa are și acest scenariu mai optimist.
Cristian Pantazi: Ce înseamnă pentru economie atingerea aceste ținte de vaccinare? Se ridică toate măsurile restrictive?
Florin Cîțu: Vă dați seama că nu știu, asta sperăm cu toții, ca atunci când vom avea 70% din populație vaccinată, să putem face acest lucru. Dar nu contează foarte mult dacă doar noi suntem la 70% și țările din jurul nostru sunt la 20%. Clar nu ne ajută.
Am ținut foarte mult să ajut și Republica Moldova, iar la Bruxelles am vorbit foarte mult să îi ajutăm pe cei din jur. Dacă doar noi în UE ne vacinăm, noi suntem ok, dar nu scăpăm de pandemie. Atunci trebuie făcut un efort pentru toate țările din jur.
Cristian Pantazi: Pe lângă cele 20.000 de doze trimise săptămâna trecută în Republica Moldova, mai trimiteți și altele?
Florin Cîțu: Sigur. Domnul președinte Iohannis a promis 200.000 de doze, le vom trimite pe toate și vom accelera ritmul, în martie mai multe și în aprilie sper să terminăm de trimis toate dozele în Republica Moldova.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea
Nota redacției: Vom reveni în scurt timp și cu versiunea VIDEO a interviului realizat cu premierul Florin Cîțu
- Citește și:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii