EXCLUSIV Premierul Cîțu: Proiectul legii offshore pentru gazele din Marea Neagră trebuie negociat în coaliție / OUG pentru excluderea companiilor chineze de la proiecte de infrastructură, în viitoarea ședință de guvern
Premierul Florin Cîțu a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro că proiectul legii offshore, necesară pentru a debloca producția de gaze din marea Neagră, va fi adoptat ”curând” de guvern, dar după o negociere în coaliția de guvernare. Despre banii veniți la buget din viitoarele exploatări, Cîțu a spus că ar prefera să acopere deficitul bugetar.
Florin Cîțu a vorbit și despre ordonanța de urgență prin care companiile din state care nu au acorduri cu UE – printre care și China, vor fi excluse de la licitațiile pentru marile obiective de infrastructură. El a spus în interviul pentru G4Media.ro că proiectul de OUG va fi discutat săptămâna viitoare într-o ședință de guvern.
În ceea ce privește proiectul de lege pentru organizarea licitației pentru licențele 5G, inițiat de vechiul guvern și aflat încă în circuitul de avizare, premierul a spus că îl așteaptă de la Ministerul Digitalizării. Proiectul inițiat anul trecut de fostul ministru Lucian Bode ar face practic imposibilă participarea companiei chineze Huawei la licitația pentru licențe sau echipamente 5G.
Vezi integral interviul cu premierul Florin Cîțu în variantă VIDEO
- Fragmentul relevant din interviul cu Florin Cîțu:
Cristian Pantazi: În programul de guvernare e anunțată adoptarea legislației privind licitația 5G. În guvern e pe circuitul de avizare de aproape jumătate de an un proiect de lege care ar îngreuna participarea Huawei la licitație. Când adoptați proiectul de lege?
Florin Cîțu: Când o să vină pe masa mea. Ministerul Digitalizării se ocupă de subiect, dar încă nu are o hotărâre de guvern de organizare. Așteptăm de la minister
Cristian Pantazi: Pentru că tot în acest buget aveți venituri din licitația 5G..
Florin Cîțu: Venituri de 2,5 miliarde de lei, da, nu au fost realizate anul trecut și au creat o problemă. Am vorbit cu cei de la ANCOM și sunt șanse foarte mari ca în acest an să fie realizate 80% din aceste venituri. Deja există o programare, mă aștept ca Ministerul Digitalizării să vină cât mai repede cu proiectul de lege.
Cristian Pantazi: În programul de guvernare ați anunțat deblocarea proiectelor de exploatare a gazelor naturale offshore din Marea Neagră. Asta înseamnă o nouă lege a exploatărilor offshore. Când o adoptați și o trimiteți în Parlament?
Florin Cîțu: Cât mai curând. Ministerul Eernegiei și Economiei nu au venit cu HG-urile de organizare, trebuie să vină săptămâna aceasta sau viitoare pentru că nu mai pot funcționa. Legea offshore trebuie negociată în coaliție, toate elementele de detalii, mai ales ce facem cu veniturile.
Cristian Pantazi: Care e poziția dvs, ce vreți să faceți cu acei bani? Conducte de gaze în localitățile?
Florin Cîțu: Este o variantă, stiu că este un amendament în Parlament în acest sens la legea offshore. Putem însî să le facem pe PNRR, am inclus acolo un capitol de distribuție de gaze. Depinde de venituri. Am putea folosi acești bani pentru a reduce deficitul bugetar, dacă este un venit permanent pe mai mulți ani. Cred că este cel mai bun impact. Dacă ajungem și la un surplus, apoi poți să creezi un fond din aceste venituri din care să finanțezi alte investiții. Dar până nu reduci deficitul bugetar, orice alte idei să iei banii aceștia ca să faci altceva cu ei nu au sens.
Dan Tăpălagă: Când va începe extracția?
Florin Cîțu: Nu pot să mă pronunț. Dar vom avea lege cât mai curând.
Cristian Pantazi: – Când adoptați OUG prin care țările cu care UE nu are acorduri nu vor participa la licitațiile pentru infrastructură? Ați adoptat un memorandum, ați dat afară șeful ANAP
Florin Cîțu: Astăzi am vorbit cu secretarul general al guvernului, aștept ordonanța de urgență pentru ședința de săptămâna viitoare.
- Citește și:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu