EXCLUSIV Premierul Dăncilă a trimis la Bruxelles cele două propuneri de comisar european: Dan Nica și Rovana Plumb. Cei doi politicieni se confruntă cu mari probleme de integritate
Premierul Viorica Dăncilă a trimis la Bruxelles scrisoarea cu propunerile României de comisar european, acestea fiind Dan Nica și Rovana Plumb, au declarat pentru G4Media.ro mai multe surse politice și guvernamentale. Guvernul nu a răspuns până la ora difuzării știrii solicitărilor G4Media.ro.
Premierul Dăncilă a anunțat recent că va trimite la Bruxelles două propuneri, o femeie și un bărbat, fără a nominaliza. Noua comisie europeană, condusă de Ursula van der Leyen, este în plin proces de formare, dar numele propuse de statele membre UE trebuie validate prin vot de Parlamentul European.
Cine este Rovana Plumb. A deschis lista PSD la europarlamentare și este vicepreşedinte al grupului socialiştilor din Parlamentul European.
Pe data de 15 martie, fostul lider PSD, Liviu Dragnea declara: ”Eu nu ştiu pe ce loc va decide Comitetul Executiv Naţional să fie Rovana Plumb pe listele de europarlamentare, dar eu o voi propune pe primul loc. Şi după europarlamentare, o să o rog pe doamna prim-ministru Dăncilă să o mai propună şi altceva pe doamna Rovana Plumb”, a declarat, vineri, la Târgovişte, Liviu Dragnea.
Surse din interiorul PSD, citate de G4Media, au afirmat că Rovana Plumb va fi popusă pentru a ocupa un post de comisar european.
În octombrie 2017, europarlamentarul PSD, Rovana Plumb, a scăpat de ancheta din dosarul Belina după ce colegii ei din Camera Deputaţilor au respins cererea DNA de avizare a urmăririi penale. Ea le-a mulțumit deputaţilor că au apărat „principiile statului de drept”.
„Vreau să mulţumesc tuturor colegelelor şi colegilor, deputaţi în Parlamentul României, pentru faptul că au apărat prin vot principiile fundamentale ale statului de drept şi mă refer la separaţia puterilor, înţelegând că oportunitatea unei hotărâri de guvern care are toate avizele de legalitate nu poate face obiectul unei anchete penale”, a declarat atunici Rovana Plumb.
Ea şi-a pierdut totuşi postul de ministru al Mediului din Guvenul Tudose, însă a revenit în Executiv în Guvernul Dăncilă ca ministru al Fondurilor europene.
În septembrie 2017, DNA a cerut ridicarea imunităţii ministrului Mediului, Rovana Plumb, pentru a putea să o ancheteze sub acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu. Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh ar fi iniţiat ilegal două Hotărâri de Guvern prin care au scos insula Belina şi braţul Pavel din albia minoră a Dunării pentru a putea fi trecute în administrarea CJ Teleorman. Consiliul Judeţean a închiriat apoi domeniul companiei Tel Drum.
Mai departe, Tel Drum a concesionat insula unei firme din acţionariatul căreia a făcut parte şi Valentin Dragnea, fiul fostului lider PSD.
„Din probele administrate, a rezultat bănuiala rezonabilă că numita Rovana Plumb, în calitate de ministru al Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, cu intenție, a inițiat și promovat H.G. 858/2013 (proces care a durat numai 17 ore), cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative”, arăta DNA.
Cine este Dan Nica. Europarlamentar PSD din 2014, la alegerile din mai a fost reales pentru un nou mandat. Anterior, el a deținut funcția de ministru al comunicațiilor în Guvernele Ponta și Năstase și ministru de Interne în Guvernul Boc.
În calitatea de ministru de interne, Nica a fost vizat de dosarul EADS, deschis de DNA, dar a scăpat de acuzații, alături de toți ceilalți foști miniștri de Interne implicați, după ce procurorii anticorupție au clasat dosarul.
De asemenea, Nica a fost urmărit penal de DNA și în dosarul Microsoft, fiind acuzat de abuz în serviciu, infracțiune care ar fi fost comisă în perioada 2000 – 2004. Din cauza tergiversării anchetei însă, faptele s-au prescris, iar Nica a scăpat și de acest al doilea dosar.
În Parlamentul European, Dan Nica s-a remarcat prin susținerea vehementă a discursului anitjustiție promovat de Liviu Dragnea, furnizând chiar în plenul Legislativului informații false. Astfel, la dezbaterea privind statul de drept din România, din toamna anului trecut, Dan Nica a mințit, susținând că rata achitărilor în dosarele de corupție trimise în judecată de DNA este de 98%. Nica a făcut aceste afirmații neadevărate după ce, cu câteva secunde înainte, i-a acuzat pe cei care critică ofensiva PSD împotriva luptei anticorupție că sunt victimele unor campanii de fake news.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii