EXCLUSIV Prima decizie luată de Florin Cîțu ca ministru interimar la Fonduri Europene: a stopat miercuri concursul de joi pentru funcțiile de conducere. Concursul era cu subiecte extrase aleator, pentru a reduce posibilitatea de fraudare
Prima măsură luată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) după ce la conducere a venit ca ministru interimar premierul Florin Cîțu a fost să înterupă concursul pentru funcții de conducere, potrivit unui anunț public. Consursul lansat în 11 august urma să se desfășoare joi, 9 septembrie. Ministerul a anunțat ”întreruperea” concursului, deși în Codul Administrativ nu este prevăzută o astfel de procedură.
Concursul urmărea ocuparea a 21 de posturi de conducere și execuție – directori și șefi de serviciu. Pe lângă testarea cunoștințelor specifice, la concurs ar fi fost testate cunoștințele de limbă străină și operare pe calculator. Concursul era organizat în colaborare cu Agenția Națională a Funcționarilor Publici, iar șeful ANFP, Liviu Mălureanu, scria la acel moment că ”MIPE este al treilea minister care se angajează să utilizeze aplicația informatică ANFP prin care subiectele sunt extrase aleator, astfel fiind redusă la minim posibilitatea de fraudare”.
Cum a explicat ministerul condus de Florin Cîțu stoparea concursului? Invocând nevoia de reanalizare a structurii organizatorice:
- ”Având în vedere necesitatea reanalizării structurii organizatorice a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în vederea refacerii capacității administrative pe principiile eficienței instituționale, atingerii obiectivelor și ducerii la îndeplinire a tuturor atribuțiilor stabilite în acord cu cerințele Comisiei Europene pentru aplicarea politicilor comunitare, pentru asigurarea concentrării pe reformele relevante, precum și Raportul de audit public intern privind „Evaluarea gradului de încărcare a personalului din cadrul MIPE”, aflat în procedură de avizare, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță întreruperea procedurilor de concurs aflate în derulare, cu reluarea procedurii la odată care va fi comunicată ulterior”.
De remarcat că în Codul Administrativ nu este preăzută posibilitatea ”întreruperii” concursurilor, ci doar amânarea, din motive obiective, pentru 15 zile, potrivit articolului 471:
- Autoritatea sau instituția publică organizatoare a concursului sau, după caz, a examenului, poate dispune amânarea desfășurării concursului sau examenului în cazul în care, din motive obiective, nu se pot respecta data și ora desfășurării concursului. În această situație concursul se amână pentru o perioadă de maximum 15 zile calendaristice, calculate de la data inițial stabilită pentru desfășurarea concursului.
O tentativă similară de stopare a unui concurs mai vechi, încercată de ex-ministrul Marcel Boloș, a fost oprită de Agenția Națională a Funcționarilor Publici, potrivit surselor G4Media.ro. În ianuarie 2021, Violeta Vijulie, președintele de atunci al ANFP, îl avertiza pe ministru într-o adresă oficială că întreruperea unui concurs nu este prevăzută de lege și că luarea unei asemenea măsuri se face pe proprie răspundere. (Foto: Pixabay.com)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
49 comentarii