G4Media.ro

EXCLUSIV Procurorii pot intra în sediile SRI pentru a efectua anchetă doar…

Foto: Ghidul candidatului în SRI

EXCLUSIV Procurorii pot intra în sediile SRI pentru a efectua anchetă doar cu aprobarea președintelui CSAT, care este șeful statului / Ofițerii SRI pot fi audiați, percheziționați sau reținuți doar de procurori anume desemnați  – proiect de lege

Procurorii pot intra în sediile SRI care gestionează informații secrete de stat doar cu aprobarea președintelui CSAT, care este șeful statului, și cu informarea prealabilă a directorului Serviciului, se arată într-un proiect de lege privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii aflat în dezbaterea coaliției și consultat de G4Media.ro.

Ofițerii SRI vor putea fi audiați, perchezționați sau reținuți pentru fapte săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu numai de procurori anume desemnați.

Ce prevede proiectul de lege:

Art. 39 – (1) Personalul Serviciului:
a) desfăşoară activităţi ce implică exerciţiul autorităţii de stat şi are toate drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege pentru aceasta;
b) poate fi audiat, percheziţionat sau reţinut pentru fapte săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea numai de procurori anume desemnaţi, cu informarea prealabilă a directorului general al Serviciului şi în prezenţa unui reprezentant al structurii juridice a Serviciului;

(2) Pentru efectuarea oricăror activităţi de urmărire penală, accesul organelor abilitate în sediile şi obiectivele Serviciului în care se gestionează informaţii secret de stat se realizează doar cu aprobarea preşedintelui CSAT şi informarea prealabilă a directorului general al Serviciului, în baza unor mandate emise de judecători din cadrul ICCJ.

Legea în vigoare nu prevede în mod special procedura prin car un ofițer SRI răspunde în fața legii. Potrivit legii 14 din februarie 1992, actualizată în 2014, în baza căreia își desfășoară activitatea SRI, ”cadrele din sectoarele operative la Serviciului Român de Informaţii sunt funcţionari publici care îndeplinesc atribuţii ce implica exerciţiul autorităţii de stat, avînd toate drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege pentru aceasta calitate”. Altfel spus, ofițerii SRI nu beneficiază în prezent de regim special în fața legii penale, altul decât cel stabilit pentru funcționarii publici.

Context. Coaliția de guvernare dezbate proiectele legilor securității naționale, un pachet mai amplu de legi care privesc funcționarea și organizarea serviciilor de informații, a armatei, ministerului de Interne și CSAT. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat pe 27 mai că proiectele sunt analizate în cadrul fiecărui partid din coaliție, iar într-o săptămână vor intra în dezbaterea Guvernului, pentru a fi trimise la Parlament.

  • Citește și:

EXCLUSIV: SRI devine autoritatea națională în domeniul interceptării comunicațiilor / Centrul Naţional pentru Interceptarea Comunicaţiilor va funcționa în cadrul SRI – proiect de lege

EXCLUSIV: SRI va avea dreptul să opereze în străinătate, iar SIE pe teritoriul României, potrivit proiectelor de legi ale securității

EXCLUSIV: Civilii și firmele vor fi obligați să sprijine agenții SRI la cerere în derularea operațiunilor serviciului de informații

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. sunt un gigel p.r.o.s.t. cu creierul alterat, as vrea să lucrez la stat dar la cat de i.d.i.o.t. sunt nici acolo nu mă primește

    • in mod normal „resursele” Guvernului ar trebui folosite pentru a crea norme de aplicare, preventie, amenzi la legi si nu pentru a crea legi.
      Asa e ca degeaba sunt platiti consilierii aia ai parlamenetarilor, ca nu-i duce capul la legi… ?

  2. Dupa oarlamentari si adtia au primit imunitate

    • Nu stiu de ce, eu când aud de ofițeri nu ma pot gandi decat la „cum sa fac un ban in plus de la salariul lunar incasat pentru cele 8 ore de munca pe zi plus orele suplimentare” fara sa imi afecteze capcitatea de munca in slujba poporului

    • Justitia paralela, protocoale, interceptari…va suna cunoscut? Dar dupa ce fidelizezi serviciile, e alta treaba, nu?!

  3. Statul „militarizat” se intareste pe zi si lege ce trece!!!! Pai de cand seful statului autozireaza anchete????? Cum ar fi sa autorizeze chiar o ancheta care sal vizeze? Il vedeti pe Iohahahannis facand asa ceva?????

    Vivat dulapul……. cu balamaua ruginita!

  4. Sri nu e in stare sa ajute la stârpirea corupției însă primesc mega imunitate???

    • Dupa ce infractorii au primit imunitate fata de probele obtinute de sri asta e o gluma.
      E doar o dublare a protectiei infractorilor prezentata ca o superimunitate a sri.

    • CCR, la sesizarea PSD, interzice SRI sa se implice impotriva coruptiei. Ai lipsit Nicule din 2014 pana azi. Ti-au scapat niste informatii.

  5. Specialii vor putea fi anchetati „numai de procurori anume desemnați.”
    adica de procurori care sunt si oamenii secu :-)))

    • Pai si coruptii pot fi anchetati numai de procurari specializati si judecati numai de judecatori specializati. De ce serviciile de informatii ar avea protectie mai slaba?
      In ce tara servicilie sunt mai putin prioritare decat marii infractori?

    • @ Inapasevedeinvers, du-te si te culca

    • Dar oamenii de rand , talpa cum s ar zice unde sunt in toata ecuatia asta?

  6. Exista totusi o logica. La urma urmei SRI-stii, buni, rai, destepti sau prosti au acces la anumite date sensibile. Ar fi gresit daca oricare procuror ar avea dreptul sa interogheze, sub juramant, un ofiter SRI.
    Adevarata problema va aparea odata cu desemnarea acelor procurori care vor fi alesi pe spranceana – (Adina Florea de exemplu sau oricare alta sluga din gruparea Savonea, cu scopul de a ajunge la orice informatie care poate fi folosita pt favoruri sau santaj)

  7. din pacate, junta militara profita ca UE si NATO sint ocupati pina peste cap, ca sa-si mai bata capul cu colonica din est.

  8. in mod normal „resursele” Guvernului ar trebui folosite pentru a crea norme de aplicare, preventie, amenzi la legi si nu pentru a crea legi.
    Asa e ca degeaba sunt platiti consilierii aia ai parlamenetarilor, ca nu-i duce capul la legi… ?

  9. Cata ticalosie!

  10. sri-saracii-toti saracii adusi de la tara si facuti ofiterani cu fete adunate dupa trotuar si facute agente

  11. Deci dacă conduce autovehiculul in timpul seviciului la 12 noaptea, și dă peste mine eu traversând pe trecerea de pietoni nu poate fi percheziționat, audiat sau retinut ,deci nu-i poate pune fiola și lua analize de sânge decât de procurori anume desemnați și în prezenta juristului întreprinderii cu informarea șefului. Curată democrație,ei sunt mai egali decât noi.

    • IEGZACT ASA. TOTI SUNTEM EGALI IN FATA LEGII MAI ALES SPECIALII.
      ASA SCREI IN constitutia LUI dorneanu SI licu.

  12. oooo, daaaaaa …

  13. O mizerie de arhitectură a statului ne este dat trăim! Totul se face cu un singur scop: control total pentru păstrarea și securizarea sistemului.

  14. Vom ajunge ca-n anii ’50 ai secolului trecut când Siguranța(securitatea) aresta și abuza pe cine dorea.
    E extrem de grav ce se pregătește !!!

  15. Vă mai amintiți „Câinele și cățelul” a lui Alexandrescu? Incredibil de actuală!