G4Media.ro

EXCLUSIV Procurorul DNA Lucian Onea o acuză pe anchetatoarea lui de la…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

EXCLUSIV Procurorul DNA Lucian Onea o acuză pe anchetatoarea lui de la Parchetul general: ”Conduce investigația astfel încât să îl favorizeze pe Sebastian Ghiță”. Serbia a refuzat să îl extrădeze după ce procuroarea a început ancheta

Fostul șef al DNA Ploiești, procurorul Lucian Onea – inculpat pentru fabricare de probe, cercetare abuzivă și represiune nedreaptă și plasat sub control judiciar cu interdicția de a profesa – o acuză pe procuroarea Elena Iordache de la Parchetul General (PG) că face ancheta împotriva lui astfel încât să ajute situației juridice din Serbia a fostului deputat PSD Sebastian Ghiță, se arată în cererea de recuzare formulată de Onea împotriva procuroarei Iordache, intrată în posesia G4Media.ro

(Foto: Sebastian Ghiță. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea)

Procurorii Lucian Onea și Mircea Negulescu l-au investigat pe Sebastian Ghiță în mai multe dosare  de corupție. Cei doi procurori sunt acuzați acum de fabricare de probe împotriva lui Ghiță, exact în dosarul în care a fost emis mandat de arestare pe numele fostului deputat și care vizează cererea de extrădare a acestuia din Serbia. Potrivit PG, Onea și Negulescu i-ar fi cerut fostului deputat PSD, Vlăduț Cosma, să falsifice niște tabele cu alegători din Republica Moldova, pretins trimise apoi de la Chișinău de către un oarecare Serghei Petruș, că să le folosească drept probe în ancheta privind fraudarea alegerilor prezidențiale în favoarea lui Victor Ponta. Ghiță este acuzat de DNA Ploiești că ar fi mituit votanții din Republica Moldova ca să îl voteze pe Ponta.

Cererea de recuzare a procuroarei a fost respinsă însă de adjunctul Secției de urmărire penală și criminalistică (SUPC) din PG, procurorul Cristian Lazăr, fost candidat la șefia DNA. Coincidență sau nu, vineri, 27 iulie, când procurorii Lucian Onea și Mircea Negulescu au fost plasați sub control judiciar, s-a aflat și faptul că Înalta Curte din Serbia a respins încă de pe 6 iulie cererea de extrădare a fugarului Sebastian Ghiță. Decizia justiției din Serbia nu este însă definitivă.

În cererea de recuzare a procuroarei Elena Iordache, procurorul DNA Lucian Onea susține că aceasta nu ar fi imparțială și că își conduce ancheta astfel încât să îl ajute pe Sebastian Ghiță.

”Suspiciunea rezonabilă de imparţialitate prevăzută drept cauză de incompatibilitate la art. (…), va fi prezentată în cele ce urmează în raport de următoarele elemente obiective incontestabile:

  • doamna procuror mi-a atribuit calitatea de suspect exclusiv pe baza sesizării unui inculpat (Cosma Vlad Alexandru) pe care eu l-am anchetat și trimis în judecată și luând în considerare doar susţinerile acestuia, astfel încât și-a fondat acuzația împotriva mea fără a administra și alte probe și fără a audia persoanele care au lucrat în dosarul numărul (…) al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, în care se presupune că ar fi fost produse sau ticluite probe nereale, cauză penală care îl vizează, printre alții, pe același Ghiță Sebastian Aurelian.
  • deşi ordonanţa prin care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de mine în calitate de suspect este datată 15.05.2018, în ziua în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a rămas în pronunţare într-o cauză care-l vizează pe Ghiţă Sebastian Aurelian şi în care este formulată cerere de extrădare a acestuia din Serbia, la ora 16.00, doamna procuror Iordache trimite pe faxul D.N.A.-S.T. Ploieşti o citaţie pentru subsemnatul, în baza căreia trebuia să mă prezint a doua zi, la ora 10.00, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
  • hotărârea doamnei procuror Iordache Elena de a mă cita în calitate de suspect a fost luată și făcută publică exact în ziua în care Înalta Curte de Casație și Justiție a judecat în fond dosarul cu numărul (….)/2016, privind pe mai mulți inculpați, printre care și pe Ghiță Sebastian Aurelian, trimis în judecată inclusiv de mine, pronunțare amânată până la data de 31.05.2018;
  • imediat după transmiterea citaţiei apar în presă informaţii potrivit cărora am calitatea de suspect, cu menţionarea faptelor pentru care sunt cercetat şi încadrării juridice a acestora, eu aflând din presă că am calitatea de suspect”, se arată în cererea de recuzare formulată de procurorul Onea.

Existenta unei prime suspiciuni rezonabile imparțialitatea doamnei procuror este afectată derivă tocmai din modalitatea în care a acționat (fie din empatie pentru familia Cosma, fie dintr-un interes personal de a-l favoriza pe Sebastian Ghiță), pentru a se „autoinvesti” cu soluționarea unor aspecte sesizate de Vlad Cosma anterior, altor procurori din cadrul aceleiași unități de parchet și care formează totodată și obiectul dosarului (…)/2017 înregistrat pe rolul Secției de Combatere a Infracțiunilor de Corupție din cadrul Structurii Centrale a DNA”, arată Onea în cererea de recuzare.

Timeline cu datele pe care le cunoaștem în acest moment:

15 mai 2018: Potrivit cererii de recuzare a procuroarei PG Elena Iordache, formulate de procurorul Lucian Onea, s-a început urmărirea penală pentru inducerea în eroare a organelor judiciare împotriva procurorilor Onea și Negulescu.

22 mai: procurorul Onea este citat la PG pentru a i se aduce la cunoștiință începerea urmăririi penale.

23 mai: ministrul Justiției Tudorel Toader intră în direct prin telefon la Antena 3, la emisiunea Anei Maria Roman, și confirmă că s-a început urmărirea penală împotriva procurorilor Onea și Negulescu, deși urmărirea penală este nepublică și ministrul nu avea, teoretic de unde să știe. Toader susține că a aflat din presă, însă el a confirmat informația la tv.

Mai mult, în aceeași intervenție, ministrul a ”confirmat” și că procurorul Negulescu are calitate de martor protejat şi că a denunţat-o pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. “Informaţia” despre aşa-zisul denunţ de 50 de pagini al lui Negulescu a fost publicată iniţial de revista de “intelligence” a Florianei Jucan şi preluată apoi de site-uri precum stiripesurse.ro. În “denunţ”, Negulescu ar fi descris cu lux de amănunte “ordinele” primite de la Kovesi ca să-i fabrice dosarul lui Sebastian Ghiţă. În aceeași seară, Negulescu a intrat în direct prin telefon la Realitatea tv și a infirmat faptul că a denunțat-o pe Kovesi. (Detalii aici).

24 mai: Parchetul comunică oficial începerea urmăririi penale împotriva procurorilor Onea și Negulescu: http://www.mpublic.ro/ro/content/c_24-05-2018-17-05.

26 iunie: Potrivit cererii de recuzare a procuroarei PG Elena Iordache, formulate de procurorul Lucian Onea, ”doamna procuror Iordache Elena m-a contactat telefonic pentru a-mi comunica că  este revoltată de faptul că dl Negulescu Mircea (…), a dezmințit, într-un interviu acordat mass-media, informațiile Ministrului Justiției potrivit cărora dl Negulescu ar fi formulat denunțuri împotriva doamnei procuror general Laura Codruța Kovesi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”!

1 iunie:  Biroul de azil al Poliției de frontieră din Serbia (țară non-UE) decide să-i acorde azil lui Sebastian Ghiță pe motiv că ar fi persecutat politic în România (țară UE)!

18 iunie: dreptul de azil acordat lui Ghiță intră în vigoare.

6 iulie: Curtea Supremă din Serbia refuză extrădarea lui Ghiță în România.

25 iulie: anchetatorii lui Ghiță, procurorii Onea și Negulescu, sunt inculpați pentru fabricare de probe, cercetare abuzivă și represiune nedreaptă.

27 iulie: cei doi procurori sunt plasați sub control judiciar cu interdicția de a profesa, deci de a-l investiga pe Ghiță.

Există un dosar de șantaj. În cererea de recuzare, procurorul Onea atrage atenția că are în lucru un dosar de șantaj la adresa familei Cosma din Prahova. El susține că, la începutul anului, clanul Cosma l-ar fi șantajat cu publicarea înregistrărilor care au condus la dosarul penal împotriva lui de acum, dacă nu renunță la anchetele împotriva lor. Dosarul de șantaj abundă de înregistrări. Iată un fragment relevant.

Discuție din data de 9 februarie 2018, orele 15:22, dintre Răzvan Alexe, interlop apropiat de clanul Cosma din Prahova și polițista DNA Ploiești, Gabriela Florea:

  • ”Dumneavoastră trebuie să înțelegeți, că nu e de glumă! Au făcut niște discuții mari pe la CSM, pe la CONSILIUL MAGISTRATURII, pe la ÎNALTA CURTE. Tot felul de discuții, cu SRI-ul s-au înțeles, au fost toți împreună la SEBI GHIȚĂ, în ăsta, cum îi spune? În … ă … în SERBIA”, îi spunea Alexe polițistei care a înregistrat însă discuția.

Ce spune și cine este procuroarea PG Elena Iordache care i-a inculpat pe procurorii DNA Onea și Negulescu. Elena Iordache nu a putut fi contactată telefonic pentru a-și prezenta punctul de vedere, însă G4media.ro a formulat mai multe întrebări pentru ea pe care le-a adresat biroului de presă al PG. În momentul în care vom avea răspunsul doamnei procuror, îl vom adăuga aici.

Potrivit unor surse judiciare avizate, procuroarea Elena Iordache zisă ”Lenți” a fost colegă de facultate la Iași cu ministrul Justiției Tudorel Toader. Deși Toader este născut în 1960, iar Elena Iordache în 1964, cei doi au intrat în același an la facultatea de drept din Iași, în 1982. Toader a terminat liceul în Focșani în 1979 și, vreme de 3 ani, nu este clar ce a făcut. Vezi CV-ul lui aici: http://www.just.ro/wp-content/uploads/2017/03/Tudorel-Toader-CV_RO.pdf

Potrivit acelorași surse,  Elena Iordache și Tudorel Toader au rămas în relații amicale după terminarea facultății. ”Cel puțin, când era la CCR (Tudorel Toader – n.r.), erau în relații bune”, a explicat un magistrat pentru G4media.ro.

Procuroarea Elena Iordache este cea care, în urmă cu doi ani, a început urmărirea penală pentru spălare de bani împotriva lui Traian Băsescu şi care a dat clasare 6 luni mai târziu, după ce l-a chemat pe fostul preşedinte de câteva ori la audieri în calitate de suspect.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Daca ce afirma Onea ar fi adevarat 10%, ar fi deosebit de grav.

    • Daca ce afirma Onea e adevarat si 0.1% eu ma apuc de balet…

    • @imi_pasa_de_romania : ce motive ai sa crezi ca Onea blufeaza?
      Nu ti se pare curios ca ancheta penala inceputa de fosta colega a lui tt, impotriva a doi procurori DNA care anchetau cazuri importante, este bazata doar pe afirmatia (fara dovezi s-o sprijine) a unui anchetat penal?
      Eu zic sa incepi deja cursurile de balet.

    • Dragi cursanți,
      In prima sedința ne vom familiariza cu „Spargatorul de buci”, urmand ca in urmatoarele 2 sedințe sa facem „primii pasi” catre o infractiune monstruoasă: „Răpirea din Serai”…

  2. Alo, procurorilor! Voi stiti cel mai bine, chiar mai bine decat judecatorii: cat „de drept” e statul nostru de drept?! In procente, va rog!

  3. avem pe de o parte pe Ghita un imbogatit cu contracte cu statul („nevinovat”) , de aceeasi parte avem pe Andreea si Vladut Cosma (niste beizedele, avute, parvenite, imbogatite, cu ifose de intelectuali, si cu creier mai prost decat la Veoricai, din parinti bugetari, cu functii importante in PSD, si abonati la randul lor la functii publice, ca na se lasa mostenire la PSD) si niste televiziuni certate cu bunul simt, moralitatea, logica si prietene cu manipularea, raspandirea urii, si fake news.
    VS
    niste procurori din cadrul DNA

    acum nu zic ca ar fi procurorii niste ingerasi, dar parca intre aceste doua rele, procurorii din cadrul DNA nu sunt chiar asa de rai, nici un anchetat nu are doar „rufe albe”, toti au niste bube, ca daca X e anchetat cu niste fapte minore, nu insemna ca milioanele de E dobandite „nu se stie cum” sunt facute cinstit din munca de bugetar !

    • Bine a descris taberele „Andrei”. In cosmos sa fii si tot observi (daca ai suficienta minte) ca este vorba de o lupta crancena intre mafioti si procurorii care erau gata-gata sa-i dovedeasca.
      E clar, mai puternica e tabara mafiotilor, care are de partea ei un ministru uns cu toate alifiille. care a demonstrat prin tot ce a facut ca e avocatul mafiotilor. O mai are de partea ei si pe procuroroarea „Lenti”, carese vede cum lucreaza.
      Tabara mafiota mai are de partea ei banii, dar si conjunctura actuala, total favorabila penalilor si foarte pornita impotriva celor care lupta cu ei, precum si o presa mercenara, vanduta mafiei.
      Cei doi procurori, cu toate pacatele pe care le vor fi avut, sunt condamnati in special pe declaraatiile unor martori de moralitate indoielnica, iar cei care ar fi trebuit sa observe realitateai, s-au lasat scarbiti de vocabularul grosolan si de alte amanunte asemanatoare, servite de doi frati interesati. ( Ambii, prin metode la fel de corecte, ne-au facut cinstea sa fie in parlament.
      Rusine presei nemercenare dar prea naive, ca si celor implicati impotriva coruptiei, ca nu au sesizat esenta si s-au lasat pacaliti de ce au livrat mafiotii!
      Daca cei doi procurori s-ar fi orientat precum Lenti, alta era soarta lor!

  4. Nu i-o fi rușine acestui pseudo-torționar kovesisto-iohannist?

    • Dar tie nu ti-e rusine sa muncesti pentru PSD, cei mai prosti dintre cei prosti?

      Guvernul PSD e analfabet functional si nu, nu te poti mandri cu partea cu „functional”.

  5. onea, tu stii cit de ‘curat’ esti. numai adevarul va mai elibereaza.

  6. Dobitocul de Onea avea nevoie de un procuror obedient din gașca Kovesi sa îl ancheteze,acum face spume ca a dat de un procuror profesionist!

  7. Sub groparul Justitiei – T Toader, o mediocritate lucie si un slugoi – orice e posibil. Aceast procuror ceausist are scoala de pe cand colabora cu Secu si trimitea la comanda oamanei la ocna. UN TICALOS!