EXCLUSIV Republica Dolj în ARACIP – Cum au ajuns în funcții cheie din Agenția care asigură calitatea în învățământ apropiați ai președintei Mariana Dogaru
Primul concurs pentru funcțiile de conducere din ARACIP – Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar – s-a încheiat pe data de 13 iulie, potrivit rezultatelor publicate pe site-ul instituției. Cele mai importante funcții publice din instituția-cheie care acordă acreditările, autorizările și care face evaluarea tuturor școlilor și grădinițelor din sistemul de învățământ, public și privat, au fost ocupate prin acest concurs și prin detașări de persoane apropiate președintei ARACIP, Mariana Dogaru, potrivit unei anchete Edupedu.ro. În plus, calendarul concursului a fost modificat în timpul acestuia, fără să mai fie respectați pașii legali pentru un asemenea demers, potrivit juriștilor consultați de Edupedu.ro. La Agenție a fost detașată ca achizitor tot o cunoștință de-a președintei, după cum a confirmat aceasta pentru Edupedu.ro. Dogaru susține că toate regulile consursului au respectat legea și nu identifică nicio problemă în faptul că persoane apropiate ei au ajuns în funcții publice prin detașări semnate chiar de aceasta sau prin concurs administrat și de ea, în calitate de președintă de comisie.
- Avocatul care a reprezentat-o pe Mariana Dogaru într-un proces contra instituției este acum furnizorul de servicii juridice al ARACIP. Agenția a cumpărat prin atribuire directă servicii juridice de aproape 10.000 de euro de la acesta, în cele 4 luni scurse de la venirea Marianei Dogaru la șefia agenției care asigură calitatea în învățământul preuniversitar. Reacția președintei ARACIP, la solicitarea Edupedu.ro: „Nu am făcut eu achiziția (…) dacă este să privim cu ochelarii cei buni, dar nu privim că tot timpul este o suspiciune, dacă a reușit să câștige atât de multe împotriva ARACIP (n.red. prin procesul personal intentat Agenției), el a dovedit că este bun pentru ARACIP”. Declarațiile integrale, în articol.
Mariana Dogaru a fost aleasă președintele ARACIP pe 15 martie 2022, din postura de candidat unic, la momentul respectiv fiind lector la Universitatea Politehnica București. Aceasta a fost propulsată în Consiliul ARACIP și mai apoi la șefia acestuia după scandalul „Grădinița Politehnica”, în care Edupedu.ro a dezvăluit cum instituția a primit acreditare prin ordin de ministru, în vreme ce ARACIP, instituția care ar fi trebuit să o acrediteze, dăduse decizie de neacreditare. La vremea respectivă, Mariana Dogaru a fost unul dintre cei mai vehemenți critici la adresa anchetei Edupedu.ro și ar fi redactat, potrivit surselor noastre, o bună parte din dreptul la replică trimis de UPB. Noul președinte al ARACIP a ajuns în funcție după o așa-zisă „reformă” începută de Ministerul Educației, care a schimbat prin hotărâre de guvern regulamentul de funcționare al instituției, acțiune criticată intens de o parte din societatea civilă.
Mariana Dogaru a absolvit Școala Normală „Ștefan Velovan” din Craiova, județul Dolj, (actualul Colegiu Național Pedagogic) în anul 1995, potrivit cv-ului său public.
Pe 9 iunie 2022 au fost scoase la concurs peste 40 de posturi în instituția pe care o conduce (ARACIP), cele mai multe pentru funcții de execuție, dar apar și posturi pentru funcțiile de conducere – funcționari contractuali. De departe cele mai importante sunt cele pentru funcția de Secretar General al ARACIP – al doilea om ca influență și putere în instituție, după președinte – și postul vacant de Director General pentru Asigurarea Calității. Anunțul apare și în Monitorul Oficial, partea a III-a, fiind respectată procedura legală de publicate și pe site-ul posturi.gov.ro (document docx.)
Pe aceste două posturi se înscriu la concurs trei candidați, unul pentru Secretar general și doi pentru Director General pentru Asigurarea Calității. Înscrierile au început chiar în ziua publicării și au ținut până pe 24.06.2022, potrivit calendarului publicat. Toți candidații au trecut de proba de selecție a dosarului, conform datelor publicate pe 29 iulie.
Potrivit numerelor de înregistrare în concurs, se poate observa că toate cele 3 candidaturi au fost depuse în ultima zi de înscriere, pe 24 iunie.
Urmează proba scrisă pe 4 iulie, conform calendarului oficial – aceasta are loc la sediul Ministerului Educației, potrivit anunțului ARACIP. Potrivit surselor Edupedu.ro, pe lângă președintele comisiei de concurs, care a fost chiar Mariana Dogaru, președintele instituției, au mai făcut parte din comisia de concurs directorul Direcției Resurse Umane și Salarizare din Ministerul Educației, Laurențiu Bîrsan și directorul Direcției Generale Juridice și Control Gabriela Toma. Informațiile au fost confirmate, ulterior, de președinta ARACIP.
Comisia de concurs a selectat dosarele candidaților, a făcut subiectele pentru proba scrisă și a stabilit planul interviului precum și realizarea acestuia.
Obțin printre cele mai mari punctaje la proba scrisă două candidate, exact cele pentru posturile cele mai importante: Secretar General (82 de puncte) și Director General pentru Asigurarea Calității (71 de puncte).
Cele două candidate admise sunt Janina Elena Vașcu care candidează pentru a fi Secretar general ARACIP (fusese detașată pe această funcție până la data ocupării prin concurs a postului), și Mădălina Carmen Neațu pentru funcția de Director General pentru Asigurarea Calității.
Citește ancheta integrală pe Edupedu.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank