G4Media.ro

EXCLUSIV Rețeaua corupției din Ministerul Agriculturii: Chesnoiu, fost polițist anticorupție, ar fi…

Sursa Foto: Facebook

EXCLUSIV Rețeaua corupției din Ministerul Agriculturii: Chesnoiu, fost polițist anticorupție, ar fi trucat un concurs de angajare pentru un fost ofițer STS prin intermediul lui ”Jimmy”, omul său de încredere, și el fost polițist anticorupție

Un exemplu de militarizare coruptibilă în cadrul unui minister. Conform Direcției Naționale Anticorupție (DNA), ministrul PSD al Agriculturii, Adrian Chesnoiu – fost polițist -, ar fi orchestrat o rețea de trucat concursuri de angajare, om de încredere al său fiind ”Jimmy” Andrei Cristian Răducan, un alt fost polițist pe care îl adusese în minister, cu câteva luni înainte, pe post de director.

DNA susține că, înainte de concursuri, ”Jimmy” dezvăluia pilelor subiectele de la examen. Una dintre cele patru persoane favorizate de această schemă penală era un fost ofițer STS. Cariera în administrație a lui ”Jimmy” și a soției sale sunt legate întrutotul de Chesnoiu: atât el, cât și soția sa s-au angajat, în 2017-2018, la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale, în mandatul de director general al lui Chesnoiu la conducerea acestei instituții. ”Jimmy” nu a putut fi contactat – o colegă ne-a declarat că a intrat în concediu medical săptămâna trecută, atunci când G4Media.ro i-a dezvăluit rolul în rețeaua anchetată de DNA. Adrian Chesnoiu nu a răspuns întrebărilor G4Media.ro.

Pe 23 iunie 2022, DNA anunța că a solicitat Parlamentului ridicarea imunității ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, acuzat că ”În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, (…) ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene. Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați «agreați» dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.”

Ulterior acestei cereri a DNA, Chesnoiu și-a dat demisia, iar Parlamentul a votat în favoarea ridicării imunității sale. Drept urmare, pe 11 iulie, fostul ministru a fost pus sub acuzare pentru instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni) și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Pe baza unor documente ale anchetatorilor, G4Media.ro a prezentat, săptămâna trecută, detalii despre modul cum opera rețeaua de fraudare a concursurilor din minister, un rol esențial avându-l Andrei Cristian Răducan, zis ”Jimmy” – el este cel despre care anchetatorii au precizat că era ”om de încredere” al ministrului: director general în minister și cel care ar fi înmânat ”beneficiarilor” subiectele pe care aceștia trebuiau să le rezolve.

Una dintre aceste pile era un fost ofițer STS care, cu toate că ar fi primit subiectele „în mare”, nu ar fi fost în stare să ia notă de trecere, minimum 70 de puncte. În final, după mai multe negocieri și intervenții ale lui Chesnoiu, punctajul lui Sandu ar fi crescut și, începând cu data de 1 aprilie 2022, a fost angajat pe postul de şef serviciu în cadrul Ministerului.

G4Media.ro a descoperit faptul că, la fel ca Adrian Chesnoiu, care a fost polițist între 2005 și 2011, o perioadă la fostul Doi ș-un sfert (Direcția care se ocupa cu depistarea polițiștilor corupți), și Răducan a ocupat aceeași funcție, dându-și demisia în 2016. Un articol de presă din 2007 prezenta o persoană cu numele său – Andrei Cristian Răducan – ca reclamant într-o speță privind drepturi bănești, angajator fiind același Doi ș-un sfert din Ministerul de Interne.

În august 2017, la câteva luni după ieșirea din rândul cadrelor de poliție, Răducan a luat concursul pentru postul de șef serviciu Control Intern și Administrativ din cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), instituție subordonată Ministerului Agriculturii al cărui director general era chiar Adrian Chesnoiu. Acesta plecase din Poliție în 2011 și intrase în administrația centrală în 2013. În prima declarație de avere ca angajat AFIR, din 2017, Răducan menționa faptul că, în anul anterior, avusese un venit de 54.000 de lei primit de la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București/Ministerul Afacerilor Interne.

După un an, în 2018, s-a permanentizat pe un post de consilier la AFIR, în cadrul Serviciului Metodologie, și soția lui Răducan, Ioana Georgiana, și ea fost polițist. La AFIR, Ioana Georgiana ajunsese, inițial, tot în 2017, prin detașare de la Asociația Cred în Viitor.

În noiembrie 2021, Chesnoiu a fost numit ministru al Agriculturii, instituție la care, după puțin timp, a ajuns, prin detașare de la AFIR, ca director general adjunct, ”Jimmy” Răducan. Pe 1 aprilie 2022, în paralel cu postul din minister, Răducan a primit o sinecură la propunerea lui Chesnoiu: membru al Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, post remunerat cu o indemnizație de circa 5.000 de lei lunar net.

În 2018, la puțin timp după ce devenise angajat AFIR, ”Jimmy” și un coleg de serviciu au înființat Asociația Ceresport care, în mai 2019, a organizat, la București,  un Campionat European de fotbal rezervat angajaților din instituțiilor omoloage din Cehia, Moldova, Italia etc. Căpitanul acestei echipe era Adrian Chesnoiu (foto sus, cu numărul 11), iar atacant central ”Jimmy” Răducan (foto sus, cu numărul 9). În final, echipa României a obținut locul 2.

În mai 2020, Chesnoiu a plecat de la conducerea AFIR pentru a candida la alegerile locale, din partea PSD, iar în iarna aceluiași an a devenit parlamentar. În noiembrie 2021 a fost numit ministru al Agriculturii.
De precizat că actualul director general al AFIR, Dorin Dumitru Opreanu, este și el fost polițist, diferența față de Chesnoiu fiind că provine de la PNL.

Săptămâna trecută, G4Media.ro a mai dezvăluit faptul că o altă persoană pentru care ar fi pus umărul Chesnoiu și ”Jimmy” Răducan era Cosmin Mihai Corobea, care, în iunie 2022, cu ajutorul celor doi, ar fi reușit să ia un concurs de angajare în Ministerul Agriculturii. Din interceptările anchetatorilor reieșea că acesta ar fi fost o pilă a lui Petre Daea, cel care i-a luat locul lui Chesnoiu după demisia acestuia. Corobea avea în telefon un număr alocat numelui ”Nasa Cami Luchi”- Camelia Luchian, soția lui Daea.

Actualul ministru a negat că ar fi avut vreo legătură cu angajarea lui Corobea. G4Media.ro a sunat la Minister pentru a-l contacta pe Corobea, dar o colegă ne-a transmis că acesta a demisionat săptămâna trecută, atunci când au apărut dezvăluirile G4Media.ro. Corobea nu a răspuns unui mesaj trimis pe contul său de Facebook.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

34 comentarii

  1. Frăţia Epoleţilor la butoane!

    • „Jimmy nu a putut fi contactat – o colegă ne-a declarat că a intrat în concediu medical săptămâna trecută, atunci când G4Media.ro i-a dezvăluit rolul în rețeaua anchetată de DNA. ”

      Ce-mi place ca daca apare in presa vreun scandal sau ii ridica DNA sau DIICOT, brusc ii apuca toate bolile si durerile. In schimb, cand e de furat, sanatosi tun.

    • Militieni hoti ca toti militienii. Este marea problema a Statului Roman coruptia masiva din justitie, sevicii, militie, politica. Majoritatea este corupta si functioneaza in retele de coruptie care jefuiesc statul si bugetul. MAI RAI CA FANARIOTII.

  2. Pai cine dracv sa aiba knou-how-ul in materie de coruptie daca nu militienii de la anticoruptie?!
    Nu aia stiu „dedesubturile” si pot inventa metode de „ocolire”?!

    Haideti sa o dam pe fata: mizeria asta cu functii ocupate prin golanii facute de Chesnoiu siu de altii ca el se face de foarta multa vreme, cel putin din vremea comunismului, e ceva natural pentru popor, e in fibra lui, iar scopul e unul foarte simplu dar foarte evident, anume sansa la remuneratie mai mare cu efort minim sau deloc si cu consecinta iesirii la pensie din locul de munca respectiv, cu drept de pensie babana, asa ca pentru „om cu fonctie” si cu „statut social”…

  3. Si daca am fost ofiter la trafic de persoane, eu nu mai pot candida pe nici un post de functie publica, asa a decis USL, prin Vasile Dâncu. Asta cum mai este?

  4. Ha, ha, ha…. a descoperit DNA_ul apa calda… 😸😸😸

  5. Liberalii au metode mai fasciste, pumni in fata, alte smenuri de cartier

  6. Si parca vad, toti enumerati mai sus, sunt pensionari.

    • corect. uite inca un exemplu. sa se confirme regula: Daniel Florea – politician român, membru al Partidului Social Democrat, deputat de Călărași între 2012–2016 și fost primar al Sectorului 5.

      Cine era seful Politiei Locale Sector 5 pe vremea cand Florea era primar
      si cum de Florea nu are niciun dosar care sa fi trecut de filtrul procurorilor DNA?
      Cum se face ca Primaria S5 a lui Florea a beneficiat de un control preferential de la Curtea de Conturi….?
      Ei sunt GIO…cei care ar trebui sa-i controleze.

  7. astia sint cancerul acestei tari; au penetrat toata administratia tarii si din pozitiile alea fac tilharii de neimaginat.

  8. sa nu uitam, din toate cele intaplate la dna de la infiintare – dna a fost creat sa faciliteze coruptia

    • Poate explici cum a fost creat sa faciliteze coruptia? Ca asa din gura cu toti putem da. Argumenteaza, daca nu poti, inseamna ca ai pus botul la propaganda vechilor partide.

    • Clar, de aia l-a bagat la rece pe Dragnea! Sau pe alti borfaşi!

  9. in tara aia e o mafie de te doare mintea, nu ar fi exclus sa piarda teritorii la prima dezordine mondiala, care nu e departe.

  10. Concediu medical…cum e intrebat cineva de „sanatate”, cum cum se imbolnaveste…zau asa, la comanda?!? Care va sa zica, odata prinsi cu ocaua mica, tot noi, astia fraierii, le platim infractorilor odihna acasa. Intreaba cineva medicii aia despre aceste „coincidente”?!?

  11. Asta e daca legea iti permite sa iesi la 45 ani la pensie, cu o pensie mai mare decat salariul avut, si in urmatoarea zi sa te reangajezi la Stat. Sa iei si pensie cu salariu cumulat pana in 50 ani.
    Altii trag pe un salariu de nimic pana la 65 ani si ies cu o pensie de mizerie pe contributie.
    Stat in Stat pentgru unii.

  12. Oameni buni, pe Cosmin Corobea îl cunosc, am lucrat la ICECHIM si il stiu de acolo, era un tânăr cercetător foarte bun, are experienta la proiecte cu fonduri europene, este un câștig pentru minister dacă e angajat pentru domeniul de cercetare.Vedeti cum se răspândesc unele știri despre oameni, el chiar merita un post bun acolo.Nu este vina lui aici ci a sistemului ticalosit, în care un tânăr talentat si de prestigiu nu se poate angaja pe un post superior dacă nu are „recomandări” de la granguri.Este singura modalitate, „pe cinstite”nu se poate.

    • Si ce ne explici tu aci !? Ca tre sa acceptam nu , sa votam mereu USL/Pnlsd/psdnl sau hAuirisme?!

  13. se vede pe fata lui Jimmy cat de destept este. toata viata lui a cautat fer, din cort in cort.

    oare cum a ajuns la sts ?

    cat de destept trebuie sa fii ca sa pici un examen cand ai subiectele ?

    oare stie sa scrie si sa citeasca ? este un handicapat functional

  14. „Anti coruptzia aka anti mafia” a devenit a douã mafie statalã,din Românistanul „ieuropean” .. dupã clanurile/grupãrile de $€kuristo oligarhi .. 🥶

  15. a doua

  16. La urmatorul sondaj PSD va avea 60% iar PNL 40%.
    Romanii astia s-au invatat pe psiologie inversa si asa au ramas blocati.

  17. Mai voteaza cineva PNL?

  18. „De precizat că actualul director general al AFIR, Dorin Dumitru Opreanu, este și el fost polițist, diferența față de Chesnoiu fiind că provine de la PNL.”
    N-am inteles, care e diferenta?

  19. „politist anti-coruptie”

  20. Si tara asta vrea in Shengen si Visa Vaiver. 🤣

  21. Oricum li se termină chinul în 2024 când vine serioşii ăia de la USR şi vor face curăţenie. 😏

    • Ai dreptate. N-ar strica o ranga pe spatele mafie USL…O zeghe pentru FIcus. Ar curge şampania valuri, din roabe, prin Românica.

  22. Domnilor Ziariști faceti o ancheta ziaristica despre cum au acaparat zeci sute poate mii de pensionari din politie, armata si celelalte structuri posturi bine plătite in ministere sau alte instituții ale statului fara a avea nici macar habar cu ce se mananca acele functii si va mai mirați de ce merg lucrurile prost in statul roman , acesti indivizi sunt învățați in primul rand sa încalce legea si mai grav sa corupă si sa fie corupti Adica sa ia spaga , legea trebuie modificata urgent sa li sa interzică sa mai lucreze la stat dupa pensionare la privat este treaba patronului daca vrea sa angajeze un necalificat pe post de director.