G4Media.ro

EXCLUSIV Roberta Metsola, interviu pentru G4Media: Suntem încrezători că noile alegeri din…

Sursa foto: European Council

EXCLUSIV Roberta Metsola, interviu pentru G4Media: Suntem încrezători că noile alegeri din România vor avea loc în curând / Oamenii, nu boții, ar trebui să decidă cu privire la viitorul țării lor / Trebuie să reducem birocrația inutilă care îndepărtează oamenii și locurile de muncă din UE

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a vorbit intr-un interviu exclusiv pentru G4Media despre interferența Rusiei în alegerile din Europa, dar și despre alegerile prezidențiale din România. Ea a spus că ”suntem încrezători că noile alegeri din România vor avea loc în curând” și a vorbit despre birocrația care sufocă mediul de afaceri.

  • Vezi mai jos interviul acordat G4Media de Roberta Metsola:

Rep: De ce a durat atât de mult pentru ca România să adere la Schengen și cum vedeți viitorul Schengen în condițiile în care unele țări reintroduc controalele la frontiere?

Roberta Metsola: Am susținut aderarea deplină a României la Schengen încă din prima zi și vreau să felicit poporul român, care a muncit neobosit și atât de mult timp pentru a ajunge acolo unde îi este locul, un membru cu drepturi depline al Schengen.

În ziua în care a fost luată decizia (12 decembrie), am avut câțiva colegi români bucuroși care mi-au spus că acest lucru îi face să se simtă „100% europeni”. Am fost fericit să pot împărtăși această mândrie cu ei. Cred cu tărie că un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai sigură și mai unită.

Statele membre s-au confruntat cu provocări legate de migrație, iar acestea au întârziat prea mult extinderea spațiului Schengen. Cu noul Pact al UE privind migrația și azilul și cu Regulamentul actualizat privind Codul frontierelor Schengen, ne putem asigura acum că frontierele noastre externe sunt mai bine protejate și că suntem capabili să abordăm împreună aceste provocări într-un mod mai coordonat. Frontierele externe sigure sunt o condiție prealabilă pentru ridicarea controalelor la frontierele interne.

Rep: Ce măsuri are în vedere Parlamentul European pentru a opri interferența Rusiei în procesele electorale din UE?

Roberta Metsola: Parlamentul European a fost întotdeauna un apărător neîncetat al alegerilor libere și corecte. Deplângem orice tentativă de interferență din partea unor părți terțe care încearcă să influențeze alegerile din orice stat membru, așa cum am văzut recent din partea Rusiei. Oamenii, nu boții, ar trebui să decidă cu privire la viitorul țării lor.

Trebuie să ne protejăm democrațiile, lucrând împreună pentru a contracara mai bine astfel de atacuri. În acest sens, Parlamentul European tocmai a creat o comisie specială privind Scutul european pentru democrație, menită să ne consolideze rezistența. Prin Legea serviciilor digitale (DSA Act – n.red.) și noile norme privind publicitatea politică, am luat măsuri suplimentare pentru a ne proteja cetățenii. În ceea ce privește alegerile din România, Comisia Europeană a inițiat deja proceduri oficiale împotriva TikTok cu privire la riscurile electorale în temeiul Legii privind serviciile digitale. Parlamentul European se va asigura că aceste acuzații sunt investigate pe deplin. Dacă se dovedește că sunt adevărate, trebuie să existe consecințe.

În ceea ce privește noile alegeri, suntem încrezători că acestea pot avea loc în curând, cu un proces sigur, corect și transparent, asigurându-ne că drepturile alegătorilor români sunt protejate. Și salut faptul că autoritățile române au luat problema foarte în serios și au acționat rapid.

Rep: Ar trebui UE să participe cu forțe armate în Ucraina în cazul unei încetări a focului și ar trebui ca Ucraina să accepte să renunțe la teritoriile ocupate în schimbul păcii?

Roberta Metsola: Europa a fost alături de Ucraina din prima zi și vom rămâne acolo atâta timp cât va fi nevoie. Pentru că doar o Ucraină puternică poate vorbi de pe o poziție de forță. România a fost un aliat ferm în susținerea Ucrainei și, împreună cu comunitatea internațională, ne vom continua eforturile pentru a asigura o pace justă și durabilă. Dar această pace trebuie să fie în termenii Ucrainei. Crezul nostru a fost întotdeauna că nimic în ceea ce privește Ucraina nu se decide fără Ucraina.

În acest moment, trebuie să ne concentrăm pe sprijinirea Ucrainei în cea de-a treia iarnă de război. Trebuie să ne asigurăm că infrastructura energetică ucraineană este mai bine protejată, pentru a menține luminile aprinse și oamenii calzi. Pentru aceasta, UE oferă un ajutor suplimentar de 160 de milioane euro în domeniul energiei.

Rep: Statisticile oficiale arată un declin constant al UE în ultimul deceniu în comparație cu SUA și China. Ce schimbări de politică economică ar trebui să facă UE pentru a stopa acest declin, inclusiv politicile Green Deal și reglementările privind IA?

Roberta Metsola: Trebuie să ne concentrăm pe simplificare și implementare. Acestea trebuie să fie principiile noastre directoare. Aceasta înseamnă reducerea birocrației inutile care îndepărtează oamenii și locurile de muncă din Europa. Înseamnă, de asemenea, să oferim previzibilitate și siguranță atât firmelor noastre, cât și cetățenilor. Aceștia vor să aibă încredere că cadrul pe care îl stabilim va fi eficient și coerent. Nu putem continua să schimbăm regulile și să schimbăm ținta. Ceea ce putem și trebuie să facem este să oferim sprijin firmelor noastre, în special IMM-urilor. Trebuie să investim în infrastructura noastră digitală și tehnologică. Cred că acest lucru este deosebit de important pentru state membre precum România, unul dintre centrele tehnologice cu cea mai rapidă creștere din Europa de Est.

În general, trebuie să ne folosim mai bine resursele și talentele. Să luăm piața unică, de exemplu. Aceasta este cel mai important motor economic al nostru. Cu toate acestea, din cauza lipsei de armonizare și integrare, încă nu valorificăm întregul său potențial, în sectoare critice precum energia, telecomunicațiile, serviciile și finanțele. Pe acest aspect trebuie să ne concentrăm.

Rep: Ce responsabilitate credeți că are clasa politică actuală/tradițională în ascensiunea extremei drepte în UE?

Roberta Metsola: Tocmai am ieșit din cinci ani marcați de criză – de la COVID-19 la război, la creșterea costurilor de trai. Oamenii sunt furioși și se simt nesiguri. Cred că nu i-am ascultat suficient de atent, că partidele consacrate și-au luat alegătorii drept garantați și de aceea ei au început să se îndepărteze.

Extremiștii promovează întotdeauna răspunsuri false și simple la probleme complexe, bazându-se pe temerile și incertitudinea oamenilor, fără a-și respecta promisiunile. Trebuie să muncim din greu pentru a recupera aceste voturi, oferind o perspectivă, soluții reale și arătând o cale clară de urmat. Dacă nu facem acest lucru, vom plăti prețul în 2029. Aceasta înseamnă reducerea facturilor la energie, scăderea costului vieții și îmbunătățirea plaselor de siguranță socială la nivel național. Aceasta înseamnă, de asemenea, consolidarea securității Europei, astfel încât toată lumea să se poată simți în siguranță și protejată. Avem mult de lucru.

N.Red.: Interviu acordat via email

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Ce bine va fi în tara și Europa ,daca ne conduce tic tok cu finanțe de la psd-pnl?

  2. 👍🏻….
    Lumea e plină de femei puternice iar ea e una dintre ele 👏🏻👏🏻👏🏻
    🇪🇺👍🏻

  3. Cum sa saluti o decizie anti democratica? Inseamna ca astia sunt principalii vinovatii pentru instabilitatea politica interna. Alegerile trebuiau amanate, pana la finalul investigatiilor. Nu anulate pentru a il face martir pe nebun.

    • @ GoodnightRobicheauxz – Martir?! Pe bune? Chiar crezi ca are aura de martir un nebun cu discurs mistico-delirant? Nu poate sa fie martir decat pentru mia aia de oameni care s-au strans la curtea de apel (cum am mai zis, pana si presedintele meu de bloc strangea 1000 de oameni). Oamenii normali (inclusiv cei care l-au votat fara sa stie cine e) nu au cum sa martirizeze asa ceva!

    • @ Kafka – Inca este primul in sondaje, crescand si mai mult de atunci. Nu cred ca era asa capat de lume, daca chiar se considerau partide pro europene sa o sustina pe Elena Lasconi. In fine – va deveni martir, pana nu vor veni cu dovezi.Sau macar pana cand cineva isi va asuma vina. Nu poti sa pui Romania pe harta lumii, ca veriga slaba din NATO, fara ca nimeni sa isi asume aceasta bresa de securitate. Sa nu mai mentionam ca in Octombrie 2024.. au m-ai inaugurat si Centrul European de Securitate Cibernetca din Romania…. un fel de banc cu prosti.

    • “au mai inaugurat” – sorry:)

    • @GoodnightRobicheauxz – Cre’ ca delirezi deja! Unde e primul in sondaje? In care sondaje? Sa-mi arati si mie un sondaj recent din care face parte guru-georgescu. Io zic sa mai vezi si tu care e realitatea.

    • @ GoodnightRobicheauxz – Apropo, nici cu trei zile inainte de alegeri nu era guru pe primul loc, ba chiar departe, ca doar de-aia a fost surpriza, nu?

    • Nu stiu ce sondaj sa arat, cand ai ca rezultat primul tur al alegerilor. Si in background se fac sondaje multiple; si sunt constient ca stii si tu asta – daca nu sunt publice, asta nu inseamna ca nu exista.

  4. Nu a fost dovezi ca Rusia a interferat. Nu mai dezinformati. A fost o lovitura de stat marca psd©pnl. Nu mai cenzurați

    • Stai tu linistit, rusia doar s-a folosit de terenul propice. Nu trebuie sa vezi tu ca a interferat.

    • PS: Evident ca pesede si penele au vrut sa faca c… praf si s-au inecat cu el, da’ nu ma asteptam la altceva de la semidoctii care conduc partidele astea in ziua de azi.

  5. Nu a fost dovezi ca Rusia a interferat. Nu mai dezinformati. A fost o lovitura de stat marca psd©pnl. Nu mai cenzurați

  6. Parlamentul european Este cel care alături de Comisia Europeană închide ochii la corupția și de la derapajele din România doar pentru că partidele aflate la guvernare sunt pro europene dar aceeași corupție și aceleași derapaje grave la adresa statului de Drept rămân și se dezvoltă și în cazul în care acele partide așa zis suveraniste ar ajunge la putere în România de abia atunci Sunt convins că aceste instituții ale Uniunii Europene ar sări ca arse că în România este corupție și că nu se respectă statul de Drept și ar începe cu măsuri similare ca în Ungaria sau Polonia dar acum conducerea Uniunii Europene acceptă această corupție din sistemul judiciar românesc pentru că nu o afectează cu nimic părerea mea este că e o armă cu două tăișuri….

  7. Rusia a cheltuit cateva zeci de milioane pentru CG,dar nu a interferat. De ce oare credeti ca Rusia ne vrea raul?In ultimii 70 de ani s-a oacupat de „binele” nostru. De aia a si cheltuit toti banii astia pentru CG,Putin ne iubeste la infinit…Vrea sa ducem si noi viata buna a rusilor..Cum??? Rusii nu o duc prea bine? E o greseala va doriti cu totii saracie,foame,frig si inchisoare politica ..

  8. Inca un cec in alb dat de UE pesedereului care ne fura de 35 de ani. Prosti or fi astia de la guvernare, daca nu vor fura de-acum inainte si cu mai mult spor.

    • Aici ai dreptate,Psd e de vina. Ei au scos-o pe bila de untura Sosoaca,care mai dilua din voturile celor cu doi neuroni. Ei au ignorat sutele de milioane de ruble cheltuite pentru Calin Georgescu cu speranta ca el sau Simion ajung in turul 2 cu Ciolacu. Eu au predat sute de mii de voturi al psd istilor catre oamenii lor Simion si Georgescu( pentru Georgescu au tras si serviciile conduse de Tudose,Ponta si Stanescu. Deci ganditi ,cand votati antistem cu Georgescu,de fapt votati pentru kbb istii din Psd.

  9. Nu este bai ca mai poate psd-pnl sa mai dea încă o lovitura de stat!
    Doar sunt pro europeni?

    • Ok. O campanie platita de Rusia pentru a impune un presedinte in Romania e lovitura de stat?Adica istoria din 1945 pana in 1989 nu ne-a convins mI vrem????

  10. Puteam trece peste faptul ca Georgescu o ia deseori pe aratura cu extraterestii,cipuri in Cola,ca vrea nationalizare si colectivizare,ca nu vrea sa plateasca contributiile la Nato desi Trump a zis clar ca cine nu plateste ramane la mana rusilor….
    Dar faptul ca toata campania sa pe pik-pok cu zeci de mii de botisi conturi false a fost platita din Ruisa…e vorba de zeci de milioane,deci rusii au cheltuit banii aia pentru ca ne vor binele? Permiteti-mi sa fiu circumspect,un presedinte al Romaniei impus de Rusia nu are cum sa fie de bine…

  11. De 14 ani trebuia sa intre Romania in Schengen. Ce legătura are cu ceea ce spune doamna?