EXCLUSIV România are de achitat facturi din 2022 de peste 800.000 de euro pentru pacienții arși transferați în străinătate / Șase paturi acreditate are țara noastră pentru toți pacienții cu arsuri grave
România are de achitat facturi de peste 800.000 de euro pentru pacienții arși transferați în străinătate în anul 2022, a precizat Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) într-un răspuns la o solicitare transmisă de G4Media.ro.
Potrivit sursei citate, pentru 12 pacienți cu arsuri transferați în străinătate în anul 2022 și care sunt asigurați în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România au fost primite facturi în valoare de 823.242 de euro.
CNAS explică faptul că termenul de decontare a acestor facturi este de 18 luni de la primirea documentelor, astfel că facturile pentru anul 2022, care însumează peste 800.000 de euro se află în procedura de verificare de la nivelul caselor de asigurări de sănătate.
CNAS nu deține date privind numărul pacienților cu arsuri transferați în anul 2023 în străinătate și costurile pentru tratamentul acestora.
Context. G4Media.ro a scris în exclusivitate, în 28 august, că România are doar 6 paturi pentru toți marii arși din țară. Un document emis de Ministerul Sănătății la începutul lunii august arăta că doar pe cele 6 locuri de la spitalul Floreasca pot fi internați marii arși.
În România, doar secția de la spitalul Floreasca din Capitală deține acreditare pentru tratarea marilor arși, după cum a precizat Direcția de Sănătate Publică București într-un răspuns pentru G4Media.ro.
Totuși, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut în mai multe rânduri că în România sunt 34 de paturi pentru marii arși, iar ministerul a prezentat o situație în care erau incluse și paturile din unitățile care nu îndeplinesc criteriile pentru a fi înscrise ca centre de mari arși.
Luni, 9 octombrie, medicii de la spitalul Bagdasar Arseni din Capitală care au anunțat conducerea unității medicale că nu vor mai face gărzi au prezentat, într-o scrisoare deschisă transmisă ziarului Libertatea, motivele pentru care au luat această decizie. Între motivele invocate de medicii respectivi se regăsesc: plimbatul pacienților între spitale, primirea celor cu arsuri în lipsă de locuri, tratarea pacienților arși grav care ar trebui tratați în centre de arși.
Răspunsul integral al CNAS:
Ca răspuns la solicitarea dvs. transmisă CNAS pe e-mail în data de 29.08.2023, în baza Legii nr. 544/2001, înregistrată cu nr. RAP80/544/07.09.2023, vă comunicăm următoarele:
R 1: Transferul pacienților arși către unități specializate din străinătate se realizează în conformitate cu dispozițiile Ordinului ministrului sănătății nr. 2063/2020 pentru înfiinţarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienţii cu arsuri grave. Astfel, potrivit acestui act normativ, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne are atribuții privind realizarea transferului pacienților arși. Prin urmare apreciem că informații privind numărul pacienților cu arsuri, transferați în străinătate, în anul 2022 și în anul 2023 se regăsesc la nivelul instituției anterior menționate. Menționăm că pacienții cu arsuri transferați pot fi atât persoane asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România cât și persoane neasigurate.
La nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate se regăsesc date privind numărul pacienților beneficiari ai formularelor S2 eliberate de casele de asigurări de sănătate, pentru tratamentul planificat – ARȘI în statele membre UE/SEE/Confederaţia Elveţiană/Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. La acest moment sunt disponibile doar datele aferente anului 2022, astfel :
Anul | Număr pacienţi cu arsuri pentru care s-au eliberat formulare S2 |
2022 | 12 |
Menționăm că documentul portabil S2 se eliberează doar pentru persoanele care sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România.
R 2-3: Cheltuielile ocazionate de acordarea de servicii medicale asiguraţilor sistemului asigurărilor sociale de sănătate din România, aflați pe teritoriul unui alt stat membru al UE/SEE/ Confederaţia Elveţiană/UK, sunt rambursate de către casele de asigurări de sănătate în calitate de instituții competente (România ca stat membru debitor), instituțiilor de securitate socială de la locul de şedere sau reședință din statul membru creditor, prin intermediul instituţiilor de legătură (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate – pentru România).
Procedura de rambursare este reglementată potrivit art. 35 și 41 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, cu modificările și completările ulterioare, art. 66-68 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009, cu modificările și completările ulterioare, respectiv Deciziei nr. S11 din 9 decembrie 2020 a Comisiei Administrative pentru coordonarea sistemelor de securitate socială, privind procedurile de rambursare pentru punerea în aplicare a articolelor 35 și 41 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 și presupune o relație bilaterală între statul membru creditor și statul membru debitor.
Rambursarea se efectuează pe baza formularelor europene E125/S080 „Extras Individual privind Cheltuielile Efective” (facturi) care sunt transmise de către organismul de legătură din statul de tratament către casele de asigurări de sănătate prin intermediul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în calitate de organism de legătură pentru România. Acestea din urmă au obligaţia verificării acestor formulare, pentru cele validate urmând să se efectueze plăţi către statele creditoare. Legislaţia comunitară sus menţionată reglementează termenele pentru înaintarea facturilor, de plata sau de contestare a acestora, respectiv motivele/condiţiile în care statul membru debitor poate respinge facturile respective. Astfel, termenul de înaintare a facturilor ce au drept obiect contravaloarea serviciilor medicale acordate într-un an, este de 12 luni de la expirarea semestrului calendaristic în care sumele respective au fost înregistrate în conturile instituţiilor creditoare din statele membre. Termenul de decontare prevăzut de legislaţia europeana pentru aceste servicii este de 18 luni de la data intrării documentelor la CNAS pentru formularele acceptate şi de 36 de luni daca sunt contestaţii.
Prin raportare la cele de mai sus, în ceea ce privește facturile primite până la acest moment pentru asistența medicală acordată pacienților cu arsuri pentru care s-au eliberat documente portabile S2, în anul 2022, menționăm că acestea sunt în sumă de 823.242,66 eur și se află în procedura de verificare de la nivelul caselor de asigurări de sănătate.
Baza de date de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cuprinde informaţii specifice procedurii de rambursare dintre casele de asigurări de sănătate în calitate de instituţie debitoare sau creditoare după caz şi instituţiile de securitate socială din statele membre ale UE/SEE/Confederaţia Elveţiană/ Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, procedură reglementată prin Regulamentul (CE) nr. 883/2004 şi Regulamentul (CE) nr. 987/2009 și nu se referă la detalierea pe pacient a plăților efectuate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.