G4Media.ro

EXCLUSIV S-a prescris infracțiunea de luare de mită și într-o anchetă DNA…

Sursa foto: Octav Ganea / Inquam Photos

EXCLUSIV S-a prescris infracțiunea de luare de mită și într-o anchetă DNA care a anchetat în premieră o șpagă între firme corporatiste. Șeful Oracle recunoscuse că primise mită de 570.000 de euro pentru a le face reduceri de preț la licențe IT

La sfârșitul lunii decembrie 2022, Tribunalul București a respins acordul de recunoaștere a vinovăției semnat, în fața procurorilor DNA, de Sorin Mihai Mîndruțescu, fost șef în multinaționala din domeniul IT Oracle România. Motivul: posibilitatea condamnării pentru mai multe fapte de luare de mită de care acesta era acuzat s-a prescris în noiembrie 2021. Mîndruțescu recunoscuse că a primit șpăgi de aproape 570.000 de euro de la șefii altor firme private pentru a le face reduceri de preț la licențe IT pe care mituitorii intenționau, apoi, să le vândă unor instituții publice. Dosarul a reprezentat o premieră prin faptul că au fost incriminate șpăgi date/luate între firme privat. În marea majoritate a cazurilor, circuitul mitelor anchetate de procurori are ca destinatari reprezentanți/angajați ai Statului sau ai administrației publice locale.

În acordul de recunoaștere a vinovăției semnat la mijlocul anului trecut, Mîndruțescu (53 de ani) admitea faptul că a luat mită în formă continuată (7 acte materiale). Astfel, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013, în calitate de Director General Oracle România, el a pretins și, ulterior, a primit suma totală de 569.413 euro, cu titlu de mită, de la reprezentanții unor firme din domeniul IT pentru ca, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să pună la dispoziția acestora oferte de preț avantajoase privind produsele comercializate de societatea pe care o reprezenta – în special, licențe IT.. Reprezentanții firmelor care dădeau mita se înscriau și participau, apoi, la anumite licitații publice de achiziție licențe IT organizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Administrația Româna a Serviciilor de Trafic Aerian.

De precizat că, în august 2019, la momentul la care DNA a anunțat punerea sub acuzare a lui Mîndruțescu, anchetatorii susțineau că mita primită de aceasta se ridica la 869.413 euro, cu exact 300.000 de euro mai mult decât cea admisă de Mîndruțescu doi ani mai târziu, atunci când a recunoscut săvârșirea infracțiunii și a fost de acord să fie condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare, cu suspendare, și să  presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei sau a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului din circumscripția în care locuieşte. În acord se mai menționa confiscarea specială de la inculpat a sumei totale de 569.413 euro, în echivalent lei, sumă care a făcut obiectul infracțiunii de luare de mită.

Două decizii ale Curții Constituționale, din 2018 și 2022, referitoare la cursul prescripției penale, decizii care au influențat mai multe anchete și dosare penale de notorietate, au făcut, însă, ca, în final, Mîndruțescu să scape și el de pedeapsa penală. Pe 21 decembrie 2022, Tribunalul București a respins acordul de recunoaștere a vinovăției din cauza faptului că posibilitatea tragerii la răspundere penală a lui Mîndruțescu a încetat, prin prescriere, în noiembrie 2021 – adică la opt ani după ultima infracțiune de luare de mită săvârșită de acesta. DNA a depus apel.

Conform altor decizii de prescriere anunțate de instanțe în ultima perioadă, latura penală nu afectează, însă, recuperarea prejudiciilor/confiscarea sumelor care au făcut obiectul infracțiunilor. Spre exemplu, în decembrie 2022, într-un dosar din seria despăgubirilor ilegale atribuite de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), inculpații au fost achitați pentru că faptele s-au prescris, dar, în cazul unuia dintre ei – Dorin Cocoș – completul a menținut decizia de confiscare a sumei de 10 milioane de euro primită ca mită pentru a interveni pe lângă factori de decizie din ANRP. De asemenea, alți inculpați din dosar, de asemenea achitați în penal, trebuie să plătească Statului, în solidar, despăgubiri civile de peste 218 milioane lei.

Aceste lucruri pot avea loc deoarece prescripția nu înseamnă nevinovăție, ci depășirea termenului legal în care Statul poate condamna penal o persoană acuzată de încălcarea legilor penale.  După izbucnirea scandalului penal în care a fost implicat, Mîndruțescu a fost schimbat din postul de director în relația cu clienții din cadrul Oracle România și nu i-au mai fost reînnoite mandatele din posturi de conducere pe care le avea în Fondul Proprietatea.

Informațiile de la Registrul Comerțului arată că, în prezent, Sorin Mihai Mîndruțescu este asociat în propria firmă de IT, MSO Analytics Group SRL București. Societatea, înființată în octombrie 2019, la trei luni după ce a fost pus sub control judiciar în dosarul mitei de la Oracle, a avut în 2020 o cifră de afaceri de 356 943 lei și un profit net de 321.814 lei, iar în 2021 – cifră de afaceri de 570.297 lei și profit net de 459.294 lei.

În privința averii, ar fi de menționat că atunci când a fost inculpat, lui Mândruțescu a fost pus sub control judicar cu cauțiune, aceasta fiind fixate la 500.000 euro (echivalent în lei). A doua zi, DNA a anunțat că Mândruțescu ”a respectat obligațiile privind cauțiunea, în sensul că a pus la dispoziția procurorilor înscrisuri din care rezultă constituirea unei garanții reale imobiliare asupra unui bun imobil evaluat la 835.000 euro.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

42 comentarii

  1. Deputatul PSD Bogdan Cojocaru, fost ministru al Comunicaţiilor,… era colaborator al unei firme private care vindea astfel de licente statului… legal, prin SEAP
    Nu e de mirare ca nu mai auzim de el… dar el incaseaza mai departe. Pentru Partid.

    • Daca vrei sa auzi de el, este prefect de Iasi!

    • SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE ESTE „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT, NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI SI NE LUAM ‘justitia’ ADICA TOATA PUTEREA”

      „justitia” ESTE IARASI CE A FOST SI MAI MULT DE ATAT !

    • EXECUTIE IREPROSABILA LA ccere !

    • Traiasca pensiile speciale. Pai ce, credeti ca degeaba un individ care nu a reusit sa intre la nici o facultate si a intrat la drept, cu aprobare de la primul secretar de partid PCR din judet, pe vremea lui ceasca, primeste 15.000 E ??? Nu, intr-o societate normala omul ar fi fost sef de vidanja. Asa, la noi, el ia pensie speciala,, platita de prosti. Evident ca nu o ia degeaba, trebuie sa tranteasca si el cateva dosare si gata, hop pensia speciala. De ce credeti ca un individ iesit la pensie in plina putere incaseaza in medie de 20 x mai mult decat un roman prost, care munceste si plateste contributivitate.

  2. Mișto !.

  3. Cool… Deci iei spaga (probabil?) milioane de euro, pe langa sutele de mii cu care te plateste Oracle pe an, te dau unii in gat, cel mai probabil pentru ca nu v-ati inteles la pret, platesti cat?, unor avocati sa traga de timp, poate 100k…?, mai dai cat? spaga, poate fo’ suta de mii, sa nu alerge judecatorii cu termenele, dupa care se prescrie, ramai cu banii, si zici mu*e, ca v-am facut?

    Cool, nu…? Fraier Dragnea, ca n-a stiut ce sa faca…

    • Bine ca pretul medicamentelor compensate e platit fara comision la negru…

    • Votați PSD, PNL și-au luat și vor mai lua ,,Plăcuța Suedeza” în bot de la cei pe care iau votat, dar ei la cât sunt de ,, deștepți „nu văd asta.

    • E PLIN parlamentul DE AVOCATI. OARE SUNT ACOLO SA FACA LEGI BUNE ? MMM ? DESIGUR. BUNE PENTRU CLIENTI.

  4. A scăpat de puscarie fiind omul CIA. Banii însă i-au fost confiscați și acum săracul o să o ia de la zero. Nu exista dreptate dom’ne în tara asta! Pai daca l-ai lăsat liber dă-i și banii înapoi. Altă variantă ar fi că a spaguit unde trebuie și cât trebuie până s-a prescris. Oricum l+a costat mult.

    • Uite stire din 2017:
      „Fiul fostului ministru Mariana Câmpeanu, condamnat la 5 ani de închisoare.Decizia nu este definitivă”
      Și?… ce s-a mai intamplat in ultimii 6 ani cu prejudiciul nerexuperat de aprox. 1 milion euro?
      Rar face cineva ceva corect, temeinic

    • A scăpat de condamnare datorita CCR. (Nu am pregătirea necesara sa evaluez corectitudinea acestor decizii CCR, dar cauza este asta.)

    • Ca sa-i ia banii trebuie ca banii sa se vada, adica sa-i aiba intr-un cont pe numele lui sau intr-un sac acasa. Credeti ca s-a intamplat acest lucru ??? Banii sunt sau pusi in conturile rudelor sau a unor apropiati sau a ingropat sacul in gradina casei, sa nu stie nimeni de ei. Deci sunt sigur ca statul a ramas cu praful de pe toba. Uitati-va numai la Voiculescu care locuieste intr-un palat, desi teoretic nu are nici un ban, decat pensia de la stat. Sau la Giovani Becali, alt individ care nu mai are nici un leu sa-l poata lua statul, dar el joaca zeci de mii de E in fiecare seara la poker.

  5. Toti fug de Oracle ca dracul de tamaie, romanii dau si spaga sa vanda statului produse de la ei…

  6. De la o anumită sumă în sus devii semi-zeu. Poți să și recunoști, vine Justiția, cu legea în dinți și te lasă în pace.
    Adevărul e că, până nu terminăm răscoala de la 1989, tot așa o să fim, furați de două ori: și de borfași, dar și de judecători, care își iau salariile degeaba.

  7. Simplu: in Romania, nu exista absolut nici un milionar cinstit. Nici macar unul. O tara lafel de corupta ca Rusia, Ucraina, Polonia, Ungaria, etc.
    Peste 50-100 de ani, se va uita de furturile acestora, iar copiii, nepotii lor, vor avea banii „curati”. Exact cum s-a intamplat cu cei (in Vest) care au colaborat cu nazistii.

    Un stat mafiot, putred pana in maduva oaselor. O rusine de stat mafiot.

    • Asa se intampla cand romanii Inca voteaza FSN la 30 si ceva de ani de la revolutie

    • @alin – nu mai da vina pe cei ce au votat, ca au votat gresit sau corect macar s-au dus la vot, mai bine te uiti la cei care au stat acasa sau in weekend pe v prahovei

    • @U, ce retorică/propagandă a la PSD&PNL.
      Alin a reflectat în comentariul său exact ce s-a întâmplat în ultimii 30-32 de ani. FSN din anii 1991, reîncarnat și disipat prin alte partide, s-a reunit prin variantele USL 1 și 2.0 .

  8. N-ar trebui sa cei vinovați – procurori sau/și magistrați – să fie dați afară și fără nici un fel de pensie, în loc să le plătim acestor trântori/corupți pensii speciale nesimțite ?

  9. Ceva nemaivazut !
    Infractorii recunosc c-au incalcat legea in fata procurorilor si nu sunt condamnati pentru faradelegile savarsite !
    Alooo !
    Predoiule ,tu „pastoresti” justitia !?
    Iohanis ,tu „jurai” pe haina aia rosie ca ai sa aperi justitia de …… voi !
    Ne vedem la alegeri !

  10. Corporatiști sunt oameni de calitate.Nu trebuie sa mergem la bulau.
    Am văzut filmul asta recent și mi-am făcut o părere buna.

  11. Antologic, recunoaste vina, dar e declarat nevinovat !

    Romania e gata de Schenghen, clar !

    • Romania trebuie sa isi ceara scuze si sa ii plateasca despagubiri !

    • Nici daca te rogi de justitie nu esti declarat Vinovat in Romania ! Avea dreptate Iohannis, „Problema coruptiei a fost rezolvata.” Prin amnistie !

  12. Clar, magistratii „merita”pensii speciale!Daca raspundeau material si penal pentru modul cum isi îndeplinesc sarcinile de serviciu isi mai permiteau baietii si fetele care activeaza in justitie sa isi bata joc de o tara intreaga?

  13. Prezidentul Iohannis zice ca asa arata statul de drept!
    Stramb de tot, tot mai stramb!!!

  14. Toți comentam pe aici daca din 2008 pana acuma nu sa terminat procesul ce vina are un inculpat de acest lucrul.sunt unele dosare care se tin la sertar de 13 ani acum cum majoritatea procurorilor si judecatorilor se pensioneaza pe repede inainte sa iasa cu pensie de pensie va fi iar un gol de magistrati care nu vor avea timp pentru judecarea tuturor faptelor sa ne punem in locul si celor judecati dupa 13 ani si achitati pana la urma cu sechestru pe toate conturile si averile.raspunde cineva de aceste fapte nimeni din pacate dar asta este

    • Nu inteleg de nu inceteaza prescriptia in momentul cand exista un dosar de urmarire penala si omul este trimis in judecata. Te-am prins in primii 10 ani de cand ai furat, te trimit in judecata si din momentul acela prescriptia a incetat. Daca esti vinovat esti condamnat si daca procesul se termina dupa 20 de ani, ca in USA.

  15. Pai daca procesele dureaza 11 ani cu reluare, sau prescriere poate si pentru ca al de Bode nu are altceva de facut decat sa incarce sistemul cu tot felul procese, aia e. Au trecut aproape 10 ani deja de la ultima fapta.

  16. Exemplu pentru tineret… Furi, iei banii si apoi vezi tu daca mai ai dosar penal sau nu

  17. Numai prostii mai respecta legea în tara asta…
    Demisii / demiteri prin dna si/sau judecătorii pentru aceasta prescriere?! Evident ca nu…
    Legea e pentru protejarea infractorilor, nu a oamenilor cinstiți…

  18. @alin – nu mai da vina pe cei ce au votat, ca au votat gresit sau corect macar s-au dus la vot, mai bine te uiti la cei care au stat acasa sau in weekend pe v prahovei

  19. Incredibil!

    Rezultatul se explica prin viteza cu care se judeca – toti sunt curati, numai aerul este viciat.

    Cum sa ceri unui om de rand sa respecte legea??? este clar ca o sa isi spuna ca daca este al nimanui o sa piarda mereu dar daca da spaga ici si colo mai are o sansa…

    Mai multe pensii speciale si RO fara MCV!

    RO a regresat puternic sub maretul neamtz!

  20. a fost odata ca niciodata o multinationala care acu cativa ani participa si tot incerca fara succes sa castige contracte publice. invariabil existau consortii bine ticluite, criterii de eligibilitate de te durea mintea iar diferenta (financiara) o faceau in majoritatea cazurilor licentele oracle sau microsoft. intotdeauna a castigat fix cine trebuie.
    o singura data am avut senzatia ca am dat peste o firma romaneasca cu patroni bogati si tineri, porniti de la zero si crescuti prin forte proprii. Pana cand am aflat cine au fost tatii lor.

  21. Deci, ca sa zicem asa, s-a ridicat MCV-ul, deci „justitia merge ca unsa”. Dar, mai exista vre-un condamnat decoruptie in tara asta? Sau, nu mai avem corupti? In ultimele 3-4 saptamani, mai ales dupa ce am trecut de MCV, nu exista zi in care sa nu se prescrie macar un dosar. Borfasii raman cu shpaga… si politicul e multumit.

  22. Asta a facut misto de autoritatile statului, si le a aratat cit de prosti si incompetenti sint, de aceea a recunoscut si probabil ca el stia ca faptele deja s-au prescris.l