G4Media.ro

EXCLUSIV Salariile angajaților ministerului Finanțelor, Fiscului și Autorității Vamale Române vor fi…

sursa foto: Inquam Photos/ Diana Oroș

EXCLUSIV Salariile angajaților ministerului Finanțelor, Fiscului și Autorității Vamale Române vor fi stabilite prin ordin de ministru/ Aceștia vor primi derogare de la legea salarizării, potrivit unui proiect de ordonanță

Ministerul Finanțelor pregătește o importantă schimbare privind salarizarea angajaților din minister, din ANAF și din Autoritatea Vamală Română. Salariile acestora vor fi stabilite prin ordine ministru, prin derogare de la legea salarizării. Măsurile sunt prevăzute într-un proiect de Ordonanță de Urgență pus în transparență publică pe site-ul ministerului Finanțelor. În documentul care prevede înființarea a două noi structuri de specialitate – una pentru pentru monitorizarea execuției bugetare și una care se va ocupa un nou regulament european privind instituirea unui mecanism de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM) – este menționată și această derogare.

„Art.XI (1) În aplicarea prevederilor art. 6 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, precum și prin derogare de la prevederile art.9 din Legea nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare, pentru eliminarea inechităților, discriminărilor și/sau discrepanțelor de ordin salarial existente la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență în sistemul finanțelor publice ca urmare a punerii în executare a hotărârilor judecătorești, ministrul finanțelor emite ordin.

(2) În înțelesul alin. (1), prin sistemul finanțelor publice se înțelege Ministerul Finanțelor, Agenția Națională de Administrare Fiscală și structurile subordonate acesteia și Autoritatea Vamală Română.

(3) Metodologia și criteriile care stau la baza stabilirii drepturilor salariale luând în considerare hotărârile judecătorești potrivit prevederilor alin.(1) se aprobă prin ordin al ministrului finanțelor, pe baza unei analize realizată de către Ministerul Finanțelor împreună cu Agenția Națională pentru Administrarea Fiscală, structurile subordonate acesteia, și Autoritatea Vamală Română cu respectarea principiilor și a sistemului ierarhizării funcțiilor publice, între instituții publice, potrivit Legii – cadru nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare.

(4) După punerea în aplicare a prevederilor alin.(1), nu se mai plătesc alte categorii de drepturi salariale care nu sunt prevăzute prin acte normative în vigoare.”

Potrivit unor surse G4Media, stabilirea acestor drepturi salariale prin ordin de ministru ar deschide calea către majorări de salarii pentru angajații menționați în proiectul de ordonanță.

Reamintim că guvernul și-a asumat prin PNRR să renunțe la excepțiile din sistemul de salarizare a bugetarilor, să reformeze legea salarizării și să țină sun control cheltuielile bugetare.

În nota de fundamentare a documentului, inițiatorii explică faptul că se vor strânge bani mai mulți la buget dacă nu vor mai fi inechități salariale între angajații Finanțelor: „Eliminarea inechităților, discriminărilor și/sau discrepanțelor de ordin salarial la nivelul instituțiilor publice cu rol de organ fiscal central creează premisele eficientizării activității de reglementare a legislației fiscale, de colectare a veniturilor fiscale, monitorizarea conformității fiscale și administrare a creanţelor fiscale, activități de o importanță crucială într-o societate, prin care se asigură funcționarea eficientă şi stabilitatea statului, precum și menținerea echilibrului macroeconomic și bugetar.”

Și tot nota de fundamentare amintește de procesele pierdute cu angajații din unele instituții publice care au cerut în instanță drepturile salariale: „Legislația în domeniul salarizării personalului plătit din fonduri publice a generat interpretări diferite în sistemul finanțelor publice, pentru unele drepturi salariale ale personalului din cadrul acestuia, fiind promovate acțiuni în justiție care, în foarte mare parte, au fost soluționate în favoarea reclamanților.”

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. o noua categorie de speciali ia nastere prin mila USL

  2. Au apărut deja derogările, înaintea Legii salarizării unitare ? Cât de ”unitară” mai rămâne Legea ?

  3. Iar derogări, excepții de la regula, discriminare pozitivă, adică democratura?!
    D_racu vă votează, mai PSDNL!

  4. anaf, cea mai neperformanta agentie fiscala din toata europa, beneficiaza de salarii stabilite pe spranceana (ordin de ministru)
    dgv, care nu vede droguri prin portul constanta, beneficiaza de salarii…….
    mfp care a facut un buget explicabil probabil doar de unul ca kubrik, beneficiaza de salarii….
    trai neneaca.

  5. P.S. De fapt e mai simplu. oamenii aia vor salarii mai mari pentru ca si-au executat exemplar treaba pe care le-au trasat-o sefii. Bugetarii aia milionari in eur pe care DGA nu ii verifica.

  6. Pai ei de ce să nu fie speciali! Propun triplarea taxelor a doua oară pentru a acoperi și acești bani!

  7. Chiar, dati-le ma si pensii speciale, ca sa putem inchide cercul!