G4Media.ro

EXCLUSIV Șase spitale sau secții noi, tăiate din PNRR / Spitalul de…

sursa foto: captura video/ Ministerul Sănătății

EXCLUSIV Șase spitale sau secții noi, tăiate din PNRR / Spitalul de boli infecțioase din Brașov, spitalul Gerota din București, Secția de Oncologie din Alba Iulia printre proiectele care pierd finanțarea

Șase spitale sau secții noi ale unor unități medicale pierd finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din cauza „riscului ridicat” de nerealizare, potrivit cererii de modificare a PNRR pe care Guvernul a trimis-o vineri la Bruxelles. Documentul a fost obținut de Economedia și G4Media.

Dezvoltarea infrastructurii publice spitalicești s-a diminuat cu suma de 677 milioane euro, de la 1.724.050.00 euro (alocarea inițială) la 1.047.050.000 euro. Pentru a diminua fondurile, Ministerul Sănătății a propus eliminarea de la finanțarea prin PNRR a șase proiecte, identificate cu „un risc ridicat” în implementare.

Cele șase proiecte sunt, potrivit documentului obținut de Economedia și G4Media, următoarele:

  • Construire, dotare si amenajare a Spitalului de Obstetrica Ginecologie Buftea si desfiintare constructii existente (C1-C15), relocarea statiei de oxigen si relocarea gospodariei apa (96 milioane euro)
  • Construire Corp nou Departament Sanatatea mamei si copilului Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sf. Apostol Andrei Constanta (142 milioane euro)
  • Constructia de sectii de obstretica si ginecologie, neonatologie, chirurgie, pediatrica si pediatrie Arad – unitati noi (95 milioane euro)
  • Constructia Spitalului de Urgenta Prof. Dr. Dimitrie Gerota intr-o noua locatie (202 milioane euro)
  • Construire Spital Clinic de Pneumoftiziologie si Boli Infectioase Brasov (96 milioane euro)
  • Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia – Relocarea si modernizarea activitatii sectiei de oncologie si infiintare compartiment cardiologie interventionala (46 milioane euro)

Aceste proiecte ar urma să fie finanțate ori prin împrumuturi BEI, ori prin transferul către Programele din politica de coeziune, se arată în document.

Fondurile din PNRR sunt nerambursabile, în timp ce banii de la BEI sunt sub formă de împrumut ce trebuie returnat.

Reducerea fondurilor din PNRR pentru sănătate nu va afecta investițiile în noi secții ATI pentru nou-născuți și nici proiectele pentru reducerea riscului de infecții în spitale.

Amintim că o analiză realizată de experți ai Băncii Mondiale pentru guvern cu fonduri europene, consultată de G4Media în aprilie 2023, arăta că există „un risc critic” ca România să piardă trei mari proiecte din PNRR. E vorba despre metroul de la Cluj, cele 27 de spitale și secții spitalicești noi, dar și campania de împădurire. Detalii aici.

Spitalele și secțiile noi finanțate prin PNRR trebuie finalizate până în anul 2026.

Context. Guvernul a trimis, vineri, la Bruxelles, o cerere de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), la care a adăugat și un nou capitol pentru energie, RePowerEU. Economedia a obținut documentul integral. Cele mai importante modificări: Executivul taie granturi totale de 740 de milioane de euro pentru spitale existente și noi, infrastructură prespitalicească, dotări pentru ATI nou-născuți și altele; se taie cu 270 milioane de euro finanțarea pentru împădurire, se taie finanțări de 95 milioane de euro de la punctele de încărcare de vehicule electrice și 180 de milioane de euro de la pistele pentru biciclete; se reduc cu 400 de milioane de euro împrumuturile planificate pentru infrastructura de gaze din Oltenia. În schimb, unul dintre cele mai importante proiecte adăugate este „Casa pentru eficiența energetică”, prin care Guvernul vrea să finanțeze cu 534 milioane de euro instalarea de panouri fotovoltaice pentru 34.000 de gospodării.

Având în vedere dificultățile întâmpinate pe parcursul implementării alocarea aferenta I1 Dezvoltarea infrastructurii prespitalicești (314,87 mil. euro) s-a diminuat cu suma de 63,20 milioane euro și alocarea aferenta I2. Dezvoltarea infrastructurii publice spitalicești –I2.1 și I2.2  (1.724.050.000 euro) s-a diminuat cu suma de 677 milioane euro, cu diminuarea proporțională a țintelor. Alocarea specifică destinată investițiilor pentru ATI nou-născuți și reducerea riscului de infecții spitalicești (I2.3 și I2.4) (230.575.000 euro) s-a păstrat in totalitate. Reducerea alocării aferente investițiilor destinate infrastructurii spitalicești ține cont de analiza proiectelor cu risc ridicat de nerealizare. Totodată, în cazul Investiției 2 pentru proiectele care vor intra în alocarea de 677 milioane euro eliminată din PNRR, implementarea va continua fie prin finanțarea proiectelor privind infrastructura spitalicească prin împrumuturi BEI, fie prin transferul acestor proiecte către Programele din politica de coeziune.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. Taiati tot , impozitati si cana de apa . Pamantu sa va inghita de oligrofeni .

    • Aceste proiecte, o dată eliminate din PNRR, nu se vor mai realiza niciodată, aceasta fiind o șansă unică. Sper că aveți valizele făcute, până la urmă modernizarea României va consta in păstrarea pensiilor speciale și atât!

    • PSDNL-ul tradatorului de la GRIVCO munceste din greu pentru cresterea veniturilor preotilor si cimitirelor, sub deviza lor preferata: „sa muriti bine!” adresata romanilor de rand, fara conexiuni fesenisto-sekuriste si fara pensii speciale care sa le asigure plata tratamentelor in clinici din strainatate

    • le-au taiat ca nu is in stare sa se puna pe treaba si e fara „dedicatii” … pacat, erau fonduri nerambursabile … daca le iau pri BEI alea vor fi imprumuturi

  2. N-au nevoie românii de spitale…de biserici în schimb este întotdeauna loc. Noroc că alea nu se pot face prin PNRR. Macar sa termine secolul asta autostrăzile începute, eventual și centura capitalei de țară europeană, București

    • IPS Shpagoveanu da LIKE. Are Front de Lucru la Cimitire .

    • Bucurestiul eate cel mai mare sat din lume! (In carte scrisa de autoare poloneza)

  3. Ce rost are sa construim spitale decente in Romania.
    Astea se pot taia usor din lista de investitii, pensiile speciale in schimb, nimeni sa nu se atinga de ele ca imediat sare de crur in sus madam Renate Weber poreclita Avocatul Poporului , sau trogloditzii aia de la CCR.
    Dar cand se renunta la finantarea pentru constructia spitalelor, toata lumea tace mâlc.
    Poate sa se imbolnaveasca o tara intreaga, nu conteaza, atat timp cat noua ne curge pensia speciala.

  4. Dupa aia ne plangem ca pleaca doctorii.

  5. Vine aur la putere baieti si fete si le face pe toate!!! Din noua alianta psd cu aur o sa iasa Romania aia smechera care o sa sparga vestul!!

  6. Interesul PSD-PNL pare că se focusează prioritar pe Infrastructura Intelectuală care determină progresul, occidentalizarea, aducând și voturi: biblioteci, muzee, săli polivalente, case de cultură active, cetăți ale științei pentru tineret, televiziuni didactice…

  7. Sa nu fim naivi. In aceste orase exista interese mari de la retelele medicale private. Acesta este motivul pentru care au fost taiate investitiile, sa nu le faca concurenta.

  8. P0rci incompetenți!

    • Da, aici am ajuns. Sa nu mai votați PSD cate zile ați avea, că după asta nu o sa mai avem prea multe. Nu ii interesează să fie tara bine, îi interesează să fie doar ei bine. Și că timp ei au firme care iau bani de la stat și fac șmecherii își permit să se trateze în străinătate, noi putem muri cu zile. PSD = ciuma, ne omoară cu zile, e doar o chestiune de timp până când ne îngroapă.

  9. Rafilla a frecat tiparu si ne-a umplut de vorbe goale la TV.
    Il mai tine Ciolacu ?

    • Evident ca il tine. Probabil ca il va recompensa, chiar. Doar a facut exact ce se astepta de la un pesedist.

  10. Așa. Și????
    Noi cu drag votăm!
    Ne dăm de ceasul morții pacilea și pe oriunde ONLAIN, în loc sa fim deja în stradă câteva zecidemii!
    Fac pentru ca îi lăsăm și îi vom mai lăsa mult și bine de-acum încolo!
    Ce fain: hai sa ne facem valiza și sa plecăm…
    Spirit civic 0 ZERO! OPOZIȚIE, ZERO BARAT!
    Partidul ne vrea prosti și se pare ca reușește cu brio!
    Vremea fanariota a fost mic copil. Și doar pentru ca ii lăsăm…
    Noapte bună… România

  11. Nu e timp de proteste, joaca fotbal ai nostrii… Avem sarbatori peste sarbatori si e pacat sa protestezi, incepe scoala… 😂😂😂

  12. E cineva care nu mai primește pensie specială?!?
    Nu.
    Pai și atunci care e problema, România există doar pentru pensionarii speciali, iar ei au bani sa meargă la Viena ce Alba Iulia și alte mizerii.

    Bravo PSD!

    • Intrebare: când s-au dat pensiile speciale a fost constitutional? De ce când se retrag nu mai este constitutional? Hotie/mafie pe fatza! Ccr maro si PNRRame peste tot

  13. Iar se fofileaza si se fac ca nu vad schimbarile climatice: 34 000 de gospodarii cu panouri voltaice. Acestea sunt vile cu acoperisuri care pot sustine panourile, nu? Mai bine ar pune pe blocurile din Bucuresti unde se instaleaza centrale de apartament pe gaze sau pe curent electric. Nu bani pentru impaduriri, pentru ca nu le faceau oricum. Nu bani pentru statii de incarcare a masinilor electrice. Spitale ca spitale, dar policlinicile acelea detoata ziua pentru tot omul, a vorbit cineva de ele?
    In continuare ma mir ca nu exista posibilitatea de a pune intrebari in direct acestor politicieni! Sa fie obligati sa vina la Hard Talk-uri. Ni se serveste doar solutia cu alegerile, ca Atunci a-m putea sa ne spunem parerea! Asta, pe fundalul unei medii cumparate, deci amabile sau fals critice. Acele studiouri in care vin cam aceiasi invitati si-si dau cu parerea … si apoi CE? Alegerile? Atunci este prea tarziu. Suntem deja zapaciti de zgomotul celor patru ani.

  14. Aceasta este o stire care trebuie discutata. Nu ineptiile de declaratii de pe FB ale politicienilor copiate ca sa avem cu ce umple site-ul.
    Nu ca aveam nevoie de o confirmare ca nu putem sa facem lucruri, dar daca acest lucru este adevarat arata clar „angajamentul” nostru de a schimba ceva in aceasta tara.
    Si aici nu ma refer neaparat la clica de politicieni, ci mai mult la „profesionistii” din ministere, acesti „specialisti” si „experti” care lucreaza de ani de zile in sistem – indiferent cine a fost la putere – adevaratul stat paralel care paralizeaza dezvoltarea acestei tari.