EXCLUSIV Scandal pentru un teren din Cluj-Napoca, evaluat la 3,8 milioane de euro: Primăria este acuzată că nu recunoaște un drept de proprietate / ”Mi se sugerează să vând la un preț sub cel al pieței către dezvoltatori imobiliari”
Un teren din Cluj-Napoca, situat într-o zonă căutată pe piață, a declanșat un conflict juridic între unul dintre presupușii proprietari și Primărie. Diana Stoian acuză instituția condusă de Emil Boc că refuză să-i înscrie proprietatea în Registrul Agricol pentru că aceasta ar fi vânată de dezvoltatori imobiliari care ar beneficia de sprijinul Primăriei. Într-un răspuns pentru G4Media.ro, Biroul de Presă al instituției a transmis că ”nu are cunoștință” de aceste acuzații și că între părți se află pe rol un litigiu înregistrat la Tribunalul București.
Diana Stoian, psiholog în București, afirmă că, alături de un unchi, deține un teren de 3.806 metri pătrați într-una din cele mai scumpe zone din Cluj-Napoca (malul Lacului Gheorghieni, zona Iulius Mall), dreptul de proprietate fiind certificat de existența unei Cărți Funciare, de două decizii judecătorești definitive și de o Hotărâre de Consiliu Local al Municipiului Cluj-Napoca. Prețul pentru un metru pătrat în zonă depășește 1.000 de euro.
Stoian susține că o banală solicitare pe care a depus-o, în urmă cu doi ani, la Primărie – pentru a trece terenul în Registrul Agricol de pe numele bunicilor pe al ei și al unchiului și pentru eliberarea unui certificat fiscal – s-a transformat într-un infern birocratic. Stoian se declară convinsă că în această instituție domnește corupția, mai ales în zona de urbanism.
”E vorba de cereri care ar trebui soluționate în câteva zile, potrivit procedurilor legale. Cu toate acestea, de doi ani, Primăria Cluj-Napoca refuză să-mi elibereze aceste documente pentru întreaga suprafață de teren, oferindu-mi tot felul de motive fictive, care nu au legătură cu legea.”
În plus, Stoian afirmă că, în perioada de tergiversare, ”am primit telefoane în care mi se sugerează să vând la un preț sub cel al pieței acest teren către dezvoltatori imobiliari, care nu ar urma să întâmpine aceleași probleme cu Primăria, în cazul în care vor deveni proprietarii acelui teren. Sunt sigură că nu sunt singura asupra căreia se exercită presiuni pentru a vinde teren în Cluj-Napoca sub prețul pieței, în folosul unor rechini imobiliari.”
Pentru că solicitarea nu i-a fost soluționată favorabil, Diana Stoian a depus la Primărie o plângere prealabilă, și, apoi, a dat în judecată Primăria Cluj- Napoca, dosarul aflându-se, în prezent, pe rolul Tribunalului București.
Într-un răspuns pentru G4Media.ro, Biroul de Presă al Primăriei a invocat existența dosarului din Capitală și a transmis că ”nu avem cunoștință” de faptul că refuzul înregistrării ar fi motivat de interese imobiliare din partea unor dezvoltatori care ar beneficia de o anumită complicitate în cadrul instituției și care ar dori să intre în posesia terenului.
În privința duratei lungi care a trecut de la momentul depunerii solicitării și până la respingerea cererii, instituția a declarat că motivul a fost acela că ”au fost solicitate documente suplimentare domnului profesor Domșa Antoniu (unchiul Dianei Stoian, care trăiește în Cluj-Napoca n.r.), parte din solicitări fiind purtate cu acesta, atât telefonic, dar și fizic la serviciul nostru.”
În cadrul unei audiențe care le-a a fost acordată de șefa Registrului Agricol din Primărie, lui Stoian și avocatei sale li s-a adus ca explicație a refuzului faptul că suprafața ar fi fost expropriată în timpul regimului comunist, ceea ce ar însemna că au pierdut posesia și imobilul nu le mai poate fi retrocedat. Acest lucru este respins de Stoian care spune că exproprierea invocată ar fi privit luciul de apă, și nu terenul aflat acum în litigiu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii