G4Media.ro

EXCLUSIV Scriitoarea Irina Lukyanova, mărturii din Rusia lui Putin: Noi trăim într-o…

Sursa Foto: Arhiva Personala

EXCLUSIV Scriitoarea Irina Lukyanova, mărturii din Rusia lui Putin: Noi trăim într-o bulă informațională aici, iar susținerea pentru Putin este foarte mare. Foarte mulți ruși nu știu efectiv ce se întâmplă fiindcă se uită doar la televizor

Scriitoarea Irina Lukyanova din Moscova, care predă și literatura rusă la o școală moscovită vorbește într-un interviu acordat G4media despre realitatea acestor zile din Rusia. Ea a participat la toate protestele anti-război și anti-regim în ultimii ani. „Mi-e frică să merg la pușcărie, dar mi-e frică și să tac. Dacă nu vorbim nici noi, cine să o facă?”, spune ea.

”Noi trăim într-o bulă informațională aici, iar susținerea pentru Putin este foarte mare. Foarte mulți ruși nu știu efectiv ce se întâmplă fiindcă se uită doar la televizor. Iar de la televizor, poporul rus află că în Ucraina naziștii și fasciștii au preluat puterea și în ultimii opt ani au bombardat regiunile Donbas și Lugansk, că duc o politică de genocid împotriva rușilor de acolo, că extermină limba rusă și încală legea”, afirmă Irina Lukayanova în interviul pentru G4Media.ro

  • Fostul său soț e Dmitry Bykov, un reputat intelectual, critic al regimului, otrăvit în 2019, potrivit datelor medicale, cu o substanță necunoscută. Ulterior s-a aflat că Bykov a fost urmărit mult timp de două echipe FSB. Agenți ai serviciului secret de informații rusesc (continuatorul KGB) au fost identificați în mai multe locații în același timp cu Bykov. Bykov a supraviețuit după cinci zile de comă, iar acum se află în SUA. El era considerat al doilea cel mai periculos om împotriva sistemului de la Kremlin, după Alexei Navalnîi, opozantul otrăvit cu noviciok, aflat în închisoare în prezent.

Irina Lukyanova trăiește acum într-un apartament din Moscova, de unde face tot posibilul să rămână conectată la realitate. Despre cum percepe societatea războiul, ce crede că urmează pentru Rusia, de ce nu ies rușii în stradă să protesteze în număr mare și ce așteptări are de la viitor, toate acestea le aflăm în cele ce urmează.

„Teoretic, eu nu pot nici să pronunț cuvântul război în cazul de față, e ilegal în Rusia. S-a dat o lege și putem face pușcărie pentru orice. Ei spun că dacă distribui informații false despre intervenția din Ucraina, riști să faci până la 15 ani de închisoare. Dar știți cum spun ei?

Că orice informație care nu provine de la Ministerul Apărării, nu e reală. Deci tu dacă ai prieteni sau rude din Ucraina sau în Europa și îți spun ce se întâmplă acolo și îți trimit și dovezi, tu poți fi arestat și ajungi la închisoare fiindcă informația nu e reală. E falsă fiindcă nu e de la Ministerul Apărării, nu e din partea Rusiei. Cenzura e la maximum promovată.

Populația nu știe ce se întâmplă. Jurnalismul s-a dus. S-au interzis protestele. Ei spun că protestele neautorizate. Dar dacă faci solicitare legală pentru a protesta, nu se acordă niciodată și se invocă pandemia de coronavirus. Dacă ieși neaturoizat ești arestat acum, primești o amendă foarte mare și faci închisoare. Aproape toți liderii de opinie care aveau puterea de a strânge mase de oameni în stradă sunt fie în închisori, fie au fost uciși, fie sunt plecați din Rusia.

Dacă Navalnîi, care e în închisoare, face un apel public să iasă lumea să protesteze, iar lumea iese, toți care ies sunt catalogați drept extremiști fiindcă participă la un protest organizat de mișcarea extremistă a lui Navalnîi. Nu mai poți face aproape nimic în Rusia. De exemplu, vineri a fost arestată și Iulia Galyamina (activistă proeminentă în Rusia, cunoscută pentru poziția fermă anti-Putin – n.r.) pentru 30 de zile pentru că a avut postări pe telegram și facebook, unde le cerea oamenilor să protesteze”, explică Lukyanova.

Ea adaugă: „Te pot aresta, iată, pentru orice mesaj pe care îl promovezi pe rețelele de socializare. Lumea se teme. Nimeni nu își dorește să intre la închisoare. Ca să îți asumi participarea la un protest, trebuie să organizezi foarte multe lucruri. Dacă ai părinți în vârstă și bolnavi, trebuie să te asiguri că ai pe cineva care să aibă grijă de ei pentru cine știe cât timp.

La serviciu va trebui să anunți că de săptămâna viitoare, ca exemplu, vei lipsi și habar nu ai nici cât. Trebuie să îți cumperi medicamente, apă, să ai la tine un număr de telefon al unui avocat și bineînțeles să îți cureți telefonul de rețele sociale, fiindcă va fi verificat dacă ajungi în arest. Toate aceste lucruri trebuie să ți le asumi, să te pregătești bine înainte de a protesta.”

În plus, spune Lukyanova, pe străzi sunt sisteme de recunoaștere facială. „Am participat la toate protestele. Am prieteni care au participat, iar la două zile după s-au trezit cu poliția acasă: <<Vino cu noi, ai fost acolo>>. Am prieteni, am colegi și foști studenți care au fost arestați. Oamenii se tem, cei care nu îl susțin pe Putin, cei care nu vor nici un război, cei care sunt împotriva a ceea ce se întâmplă de zece ani încoace în Rusia.”

Rep: Est teama principalul motiv pentru care nu sunt proteste impresionante ca număr în Rusia?

Irina Lukyanova: ”E unul dintre motive, sigur. Dar sunt multe altele. Noi trăim într-o bulă informațională aici, iar susținerea pentru Putin este foarte mare. Foarte mulți ruși nu știu efectiv ce se întâmplă fiindcă se uită doar la televizor. Iar de la televizor, poporul rus află că în Ucraina naziștii și fasciștii au preluat puterea și în ultimii opt ani au bombardat regiunile Donbas și Lugansk, că duc o politică de genocid împotriva rușilor de acolo, că extermină limba rusă și încală legea.

Media de stat din Rusia transmite zilnic că Ucraina trebuie să scape de regimul nazist. Sondajele naționale comandate de Kremlin spun că 66% din populația Rusiei susține așa-numită operațiune specială, dar 88% dintre ruși vor să trăiască în pace. Iertați-mă, dar asta e ceva schizofrenic. Apoi trebuie știut că există o conexiune puternică între sărăcie, situația economică-socială și educație. Oamenii nu mai analizează informația, nu o cântăresc, ci o cred așa cum le este livrată. Sunt și foarte mulți nostalgici care tind spre gloria Uniunii Sovietice, care se consideră de atunci umiliți.

Ei vor gloria fostei Uniuni, iar mesajul este același și acum. Pentru conducerea Rusiei, pentru Putin, Ucraina nu este un stat, nu e o țară diferită, ci o greșeală istorică. Asta susțin și cei care îl iubesc pe Putin, care îl urmează. Căderea URSS pentru ei este cea mai mare tragedie. Uniunea atât de sigură, locul perfect în care să trăiești, unde se promova prietenia, pacea între popoare, între oameni, unde creștea economia și așa mai departe. Cunoașteți aceste discursuri.

Rep: Dumneavoastră de unde preluați informațiile despre războiul din Ucraina?

Irina Lukyanova: ”Am prieteni în Ucraina, am prieteni și în alte părți, intru pe rețelele de socializare necenzurate, pe diverse canale. Pentru a înțelege ceea ce e adevărat ai nevoie de puțină tehnologie, de capacitatea de a înțelege anumite lucruri, de o gândire critică, funcțională. Măcar să ai capacitatea de a aduna informații și de a le analiza. Ajută și dacă ai pe cineva care să te îndrume, care îți arată. Oricum, cei mai mulți dintre ruși avem rude în Ucraina. Eu am o mătușă în Kiev, am prieteni la Kiev, am prieteni și în Harkov. Cei mai mulți ruși au pe cineva acolo.

Rep: Este o scrisoare deschisă semnată de peste 5000 de profesori din Rusia prin care se cere încetarea războiului în Ucraina. Și dumneavoastră sunteți cu ei, ați și distribuit-o pe rețelele de socializare. Nu vă e teamă de eventuale repercusiuni?

IL: Eu pot fi speriată foarte ușor, inclusiv mă pot speria și când sună telefonul. Sunt fricoasă, dar mi-e frică și să tac. Dacă și jurnaliștii sau scriitorii tac, atunci ce se întâmplă? Eu sunt scriitoare și profesoară de literatură rusă, iar marea literatură ne învață să ne iubim, nu să ucidem. Dar toată marea cultură rusească nu a putut împiedica ceea ce se întâmplă. Tolstoi și Dostoievski nu au reușit să o facă, cu toate că ne-au spus cât se poate de explicit să nu ucidem. Profesorii ne învață să fim onești, umani, empatici, iar acum toate aceste lucruri… vă dați seama ce se întâmplă? Nimic din cultura rusă nu mai contează la nivel internațional, nu va mai interesa pe nimeni. Totul e distrus.

Rep: Cum vă simțiți ca cetățean rus în această perioadă?

IL: Ce se întâmplă acum e cel mai prolific mod de a distruge Rusia, economia, cultura, influența, influența limbii, de a distruge toate lucrurile pentru care am trăit. Este foarte greu de înțeles ce voi face după acest război. Este greu să simți atâta presiune din toate părțile acestui conflict. Presiunea prietenilor din Ucraina, care îți doresc o moarte prin tortură, întrebările rușilor din Donbas, care întreabă unde am fost în ultimii 8 ani, când au fost uciși, presiunea celor care te fac tradător, care cer să fii omorât sau expluzat, spunând că nu suntem ruși. E greu să fii inamicul public.

E greu să taci din cauza fricii de a ajunge la închisoare. Nimeni nu își dorește să fie încarcerat. Lumea mea s-a terminat, e gata. Copiii mei sunt adulți, au 23 și 31 de ani, dar am o mamă de 81 de ani. Ce se întâmplă cu mama care locuiește în Siberia? (plânge-n.r.), chiar nu știu. Încep să plâng când mă gândesc la asta. Nu avem nici un viitor. Asta este tot. Trebuie să trecem printr-un proces național foarte dureros, să înțelegem tot. Cum am permis să se întâmple ce se întâmplă acum?

Va fi o perioadă națională de vină, vorbim și de rușine. Eu cred în istorie, iar istoria ne spune că nu poți începe un război mondial pe care să îl câștigi. Sfârșitul va fi tragic pentru Rusia lui Putin și va fi dureros pentru toți rușii. Că îl susțin sau nu pe Putin, suntem toți în aceeași barcă. Când eram copii în URSS toată lumea se temea doar de război. De nimic altceva, ci de război.

Rep: Ce credeți că urmează pentru Rusia în următorii ani?

IL: Criză majoră, economie distrusă, lipsă de servicii de orice fel. Toată viața obișnuită nu mai există. Puteam merge oriunde în lume, da? Acum nu pot merge nici în Novosibirsk, la mama, unde faci patru ore cu avionul din Moscova, în Siberia. Singurele companii care operau asemenea curse erau din străinătate și s-au retras din Rusia după invadarea Ucrainei.

Nu vom mai avea magazine, malluri, produse, mașini, tehnologie, bunuri, nu vor mai fi taxiuri online, servicii de livrare , internet, conexiuni sigure la internet, vom fi cenzurați, închiși, poate, pentru cine știe ce, afacerile mici vor dispărea, vor fi privatizări, naționalizări, falimente. Vom avea în schimb piraterie, piață neagră de produse. Ați vrut, domnilor, URSS? Poftiți în URSS! Ne întoarcem în 1990. Dacă se întâmplă un miracol, iar acest război să se termine, iar acest regim să nu mai existe…Ăsta ar fi un miracol. Dar câte vieți să se mai piardă? Care este prețul?

Sursa Foto: Arhiva Personală

Rep: Ce l-ar putea opri pe Putin?

IL: El e capabil de orice, nu are nicio frână. Are ideologia unui băiețaș dintr-o bandă de cartier, așa se comportă cu alte țări. Pentru el Ucraina este ceva mic, nu e țelul suprem. Eu cred că vrea un conflict cu SUA si NATO. El provoacă, provoacă, provoacă. Nu vrea să discute, să negocieze cu nimeni.

Rep: Ați spus că e capabil de orice. Haideți să vorbim puțin despre anul 2019. Anul în care fostul dumneavoastră soț, Dmitry Bykov, un opozant arhicunoscut al lui Vladimir Putin, a intrat în comă după ce ar fi fost otrăvit.

IL: A fost otrăvit. Raportul medical de la o clinică privată din Moscova indică faptul că a fost otrăvit cu un agent patogen necunoscut. S-au aflat multe lucruri apoi. El a fost un lider al opoziției, al doilea după Navalnîi. Mersese la Novosibirsk, într-un tur în care promova literatura, limba. Apoi a fost la Ekaterinburg, apoi la Ufa, unde și-a pierdut cunoștința și a fost chemată ambulanța.

Am fost sunată atunci și am mers acolo. Vorbisem cu cei de la Novaya Gazeta (atât Dmitry Bykov cât și Irina Lukyanova au colaborat cu Novaya) să vină la Ufa, de unde ne-au ajutat să-l transportăm la Moscova. Oficiali din Ministerul Sănătății spuneau că are diabet. Apoi se spunea că ar fi suferit un atac cerebral. Ne gândeam că a fost otrăvit, dar nu aveam dovezi. Apoi s-a organizat un examen medical privat, la o clinică de neurochirurgie. A stat 5 zile în comă, s-a trezit și-a început o lungă recuperare. Diagnosticul a fost acesta: otrăvire cu un agent patogen necunoscut!

Potrivit unei investigații comune făcute de bellingcat.com și The Insider, Bykov a fost urmărit în perioada mai 2018-aprilie 2019 de două echipe ale FSB (serviciul de informații), iar agenți ruși au fost observați în mai multe locuri în care Bykov a călătorit. Ultimii au fost văzuți în 13 aprilie 2019, în Novosibirsk, exact în momentul în care și scriitorul se afla acolo.

A doua zi, cei doi agenți au plecat la Moscova, iar Bykov a zburat la Ekaterinburg și spre Ufa în dimineața următoare. Pe avion a început să se simtă extrem de rău, a început să vomeze necontrolat și și-a pierdut cunoștința. A fost internat în secție de Terapie Intensivă și ventilat mecanic. Cu intervenția Novaya Gazeta, după mai multe apeluri, a fost transferat la Moscova, la o clinică privată, unde medicii au susținut că a fost otrăvit.

Irina Lukyanova rămâne la Moscova. I-a expirat și pașaportul și oricum ar fi, nu poate pleca nicăieri fără să își mai vadă mama. Am întrebat-o care va fi titlul următorului său volum.

„Îți trebuie viziune pentru așa ceva, pentru a scrie. Acum nu am nici o viziune despre nimic. E totul negru. Un cerc negru. Eu cred că mereu există speranță, dar acum nu știu cum să o transmit.”

Irina Lukyanova este scriitor, jurnalist, publicist, eseist, translator și are publicate mai multe volume, între care „Maternitate la extremă”, „Animale și animale”, „31 august”, „Rădăcinile lui Chukovsky” sau „Globul de sticlă”, ultimul aducându-i mai multe premii. Are sute de articole în ziare din Moscova, fiind colaboratoare, între altele, a publicației Novaya Gazeta, ziar premiat cu premiul nobel pentru pace anul trecut. De la începutul anilor 2000, şase jurnalişti ai „Novaya Gazeta” au fost ucişi în legătură cu munca lor. Fostul soț al Irinei Lukyanova scria în 2019 la Novaya, atunci când a fost otrăvit.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Parcã i în Românistanul „ieuropean” al vuvuzelelor A3 si RTV ..

    • Exact ca în România înainte de era Internetului, și acum. MAFIA MEDIA, merge ca unsa!

    • „Ce se întâmplă acum e cel mai prolific mod de a distruge Rusia, economia, cultura, influența, influența limbii, de a distruge toate lucrurile pentru care am trăit.”

      Ma scuzati, doamna scriitoare, dar cum se spune, tot raul spre bine. Noi toti ne dorim distrugerea completa a rusiei, e singura cale ca europa si lumea sa scape de acest dictator sinistru. Acolo, in rusia, chiar e nevoie de deputinizare cu forta, iar poporul sa treaca printr-un lung purgatoriu.

  2. Mai cunoaștem noi pe cineva…

    Ăia de se uită la haznaua 3🤢

    • La bolșevici toate sunt de-a-ndoaselea, ei trăiesc pe altă planetă .

    • Bolșevicii sunt încă in anul 1945, se luptă cu naziștii 😂😂😂

  3. Dictatorul lor a blocat RT, Sputnik si chiar cuvantortodox.

  4. conform flight aware, la 21:45 si la 22:50, in Novosibirsk vor ateriza zboruri de la Moscova, operate de cea mai mare companie rusa, S7

    Rugam pe duamna scriitoare sa nu mai scrie sefeuri despre realitatea alternativa in care aceste curse nu exista.

  5. Predictiile momentului, functie de comportamentul momentului, – conditiile initiale ale problemei la momentul respectiv – , le faci ca sa ajustezi raspunsul la situatie, – sunt folosite ca bucla de feedback negativ, reinjectate in sistem ajuta ca un output ceva mai favorabil sa fie obtinut pentru ziua de maine. Maine (generic, poate peste o saptamana, doua) faci alte predictii in functie de noul output, si cu ele urmezi acelasi proces. Daca predictiile nu s-au adeverit 100% e pentru ca informatia furnizata de ele a fost folosita ca masurile luate sa aiba un efect pozitiv. Capisiiii?
    Amesteci situatiile pentru ca te bazezi pe faptul ca mintile oamenilor sunt deja facute ghiveci cu televizorul: „Cu televizorul ati prostit poporul!” – iti amintesti ?

  6. Concluzia:
    rusul de rând e pr0st grămadă!

    • Așa cum doamna se informează din alte medii, și rusnacul de rând o poate face. Doar că nu îl duce neuronul. Votca e suficientă pentru el. De altceva nu are nevoie.

    • Corect!

  7. Valea, cărăbush!

  8. AURusia in acțiune prin sluga Motz de 💩

  9. La fel ca in Romanistan , poolimea PSD-ista si PNL-ista se uta la A 3…. nu-i mare diferenta … mai arunca la osorogi un ciot de gaina si 10 lei la pensie si toata lumea e fericita

  10. Nesimțit, ra.hat cu ochi. Ce ești.
    Cică „Z” e noua zvastică!

  11. Motz e un reziduu rămas după retragerea sovietică din fosta RDG.
    E nervos, copii lui fiind caftiți la școală, în Germania, ca viitori derbe.dei rusnaci.
    Moa.rte rus.nacilor!

  12. nici trotinete de inchiriat!

  13. Sunteți peste 100 de milioane. Dacă nu ieșiți in strada înseamnă ca va place și sunteți de acord cu ce se întâmpla. Nu căutați scuze. N-ați trăit fără internet pana acum, nu va comparați cu Coreea de Nord. Țara voastră e mare, primiți-i și pe “asupritii” aia din Donbas. Toți rușii ar trebui sa trăiască in Rusia și atât.

  14. Cenzura e la fel si in jermania: nu e voie la proteste anti ceferticat covid, dar e voie la proteste pro Ucraina. Deci?