G4Media.ro

EXCLUSIV Secretarul general al Guvernului: Cele 25 de OUG-uri au fost trimise…

EXCLUSIV Secretarul general al Guvernului: Cele 25 de OUG-uri au fost trimise la Consiliul Legislativ marți și miercuri înaintea publicării în Monitorul Oficial a hotărârii de demitere a Guvernului. Consiliul Legislativ trebuie să trimită avizele, iar dacă sunt doar observații pe formă, sunt preluate și OUG intră în vigoare 

Guvernul susține că toate cele 25 de OUG-uri din ședința de marți au fost adoptate legal și că vor intra în vigoare după ce Consiliul Legislativ va transmite toate avizlele, în prezent fiind primite trei, dar a admis că acolo unde vor fi observații de fond, OUG-urile nu vor mai putea fi reparate și nu vor mai intra în vigoare pentru că Guvernul interimar nu poate adopta ordonanțe.

Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a declarat, vineri, pentru G4Media.ro, că cele 25 de OUG-uri adoptate în ședința maraton din 4 februarie au fost trimise la Consiliul Legislativ în aceeași zi cu ședința de guvern. O parte au fost trimise și în ziua ulterioară ședinței, înainte de căderea Guvernului și publicarea hotărârii Parlamentului în Monitorul Oficial. Antonel Tănase a precizat că Consiliul Legislativ trebuie să trimită avizele, iar dacă sunt doar observații pe formă, acestea sunt preluate, iar ordonanțele sunt trimise la Monitorul Oficial și acestea intră în vigoare.

„Toate ordonanțele de urgență adoptate în ședința din 4 februarie au fost trimise la Consiliul Legislativ în aceeași zi și în 5 februarie înainte de publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii Parlamentului de adoptare a moțiunii de cenzură. Până acum, am primit de la Consiliul Legislativ avizele pentru trei ordonanțe de urgență, dintre care una a fost publicată în Monitorul Oficial, iar celelalte două vor pleca astăzi spre Monitor. Restul vor fi trimise pe măsură ce primim avizele”, a declarat secretarul general al Guvernului.

Antonel Tănase a explicat că ordonanțele de urgență pot fi adoptate în ședința de Guvern cu mențiunea primirii avizului Consiliului Legislativ.

„Dacă în avizul Consiliului Legislativ nu sunt schimbări de fond, se preiau observațiile pe formă și ordonanța este trimisă la Monitorul Oficial. Dacă sunt observații de fond, atunci trebuie să se reintre în ședința de Guvern”, a declarat Tănase pentru G4Media.ro.

Secretarul general al Guvernului a confirmat autenticitatea documentului publicat de Victor Ponta, în care Consiliul Legislativ precizează că ordonanța de urgență privind liberalizarea programelor din sănătate a fost înregistrată la Consiliul Legislativ abia în 5 februarie, când Guvernul a și fost demis prin moțiune de cenzură și nu mai poate emite ordonanțe de urgență.

„Suntem în dialog cu Consiliul Legislativ să vedem avizul. Aceasta este o adresă. Avizul trebuie să fie fundamentat, pe fond”, a subliniat Antonel Tănase.

Dacă avizul Consiliului Legislativ va conține doar observații de formă, acestea vor fi preluate, iar odonanța va pleca la Monitorul Oficial pentru publicare și va intra în vigoare. În cazul în care observațiile Consiliului Legislativ sunt de fond, ordonanța de urgență pe sănătate nu mai poate intra în vigoare, pentru că este necesar să fie trecută din nou printr-o ședință de Guvern, însă Executivul demis nu mai poate adopta ordonanțe de urgență.

Surse guvernamentale au declarat încă din 5 februarie pentru G4Media.ro că mai multe ordonanțe de urgență dintre cele 25 adoptate marți seară (4 februarie) de Guvernul Orban în ultima zi de mandat nu au avut avizul Consiliului Legislativ, obligatoriu pentru a putea fi aprobate formal în ședința de guvern (detalii aici).

Liderul PRO România, Victor Ponta, a publicat, pe pagina sa de Facebook, un document trimis de Consiliul Legislativ secretarului general al Guvernului, potrivit căruia ordonanța de urgență pentru liberalizarea programelor din sănătate nu are avizul Consiliului Legislativ și nu poate intra în vigoare. Ședința de Guvern în care a fost adoptată ordonanța de urgență a avut loc în 4 februarie, iar, potrivit documentului, cererea de aviz a ajuns la Consiliul Legislativ abia a doua zi (detalii aici).

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Guvernul se afla intr-o mare eroare. Conform legii de organizare a Consiliului legislativ, adoptarea unui act normative de catre govern se poate face NUMAI daca exista avizul Consiliului, emis in termenul prevazut de lege. Pentru puzderia de ordonante, guvernul ar fi trebuit sa solicite avizul cu minim 24 de ore inainte. Guvernul oricum a mimat consultarea CL, care in mod evident nu putea fundamenta in 24 de ore avize pentru 20 de ordonante.
    Legea 73/1993: Art. 4. – (1) Proiectele de ordonanţe şi de hotărâri cu caracter normativ se supun spre adoptare Guvernului numai cu avizul Consiliului Legislativ cu privire la legalitatea măsurilor preconizate şi la modul în care sunt realizate cerinţele prevăzute la art. 3 alin. (3), care se aplică în mod corespunzător.
    (2) Avizul este consultativ.
    (3) Avizul va fi dat înăuntrul termenului solicitat de Guvern, care nu poate fi mai mic de 10 zile în cazul proiectelor cu procedură obişnuită şi de 2 zile în cazul celor cu procedură de urgenţă. Pentru ordonanţele prevăzute de art. 115 alin. (4) din Constituţie, republicată, termenul este de 24 de ore.

    • CCR prin decizia 140/2019, paragraf 80 spune: „nesolicitarea avizului consultativ ….. duce la neconstitutionalitatea legii sau ordonantei – simpla sau de urgenta”.

      Deci OUG este „legal”si constitutional. Guvernul a solicitat aviz, lucru recunoscut de CL.

    • Liliana Bolan Avizul este consultativ, totusi. Avand in vedere ordonantele trimise in tip util, ele pot, totusi, intra in vigoare, la momemntul potrivit. Cel mai interesant este ca guvernul Dancila a publicat ordonante desi avizul consultativ era negativ.

  2. Acest broscoi grețos, un pseudo prim-ministru pe numele lui Orban cel alcoolic ,în rarele lui momente de trezie chiar crede că este șeful acestui guvern de gunoaie pndliste, când de fapt el este sclavul și umila slugă a Mutului din Deal….

    • Bine ca Vorbaretul din Puscarie nu a avut si nu are nici un sclav…
      Gandire de oameni frustrati si intoleranti…

    • Pe când dancila era un geniu de neînțeles… chiar și când veneau ordinele de la un viitor locatar de Rahova, tot făcea greseli
      Bai băieți, mai schimbați placa cu mutu, ca e fumata… Mai bine un mut care tace și face, decât unu cu gura mare ca Codrin, mitraliera, serban șoferu…

    • @ Meditator: Ramenti la fizica.

    • @ Meditator Ramaneti la fizica. (pagina nu permite reeditare, vreau sa fiu sigur ca am fost inteles.

  3. Totul are „suspiciuni rezonabile” de ilegalitate !

  4. DNA trebuie sa stea la usa salii de sedinte cand ludovicul face sedinte de guvern. Dupa ce a dat bani catre biblioteca din Satu Mare prin minciuna ca sunt destinati spitalului din Satu Mare si dupa ce ludovicul a semnat in alb 25 de OuG e cam de impresionat DNA-ul.

    • @Orban e asa si pe dincolo: Asa cum a stat DNS la usa la guvernele „meu” Dragnea, cand au dat fo 47 de ordonante intr-o singura sedinta si nici nu a tinut cont de avizele negative. Nu?

  5. Dar de ce nu spuneti ca unele OUGuri trebuiau sa fie avizate si de CES si CSM? Aia pe achizitii publice trebuia discutata si la Comisia Europeana. Pe site-ul Consiliului Legislativ apare ca avizul la OUG pe achizitii a fost cerut abia ieri, 6 februarie. Cum naiba sa avizeze astia un act deja adoptat de Guvern? Avizele se dau pe un proiect, nu pe un act normativ deja adoptat.