EXCLUSIV Secretarul general al Guvernului: Cele 25 de OUG-uri au fost trimise la Consiliul Legislativ marți și miercuri înaintea publicării în Monitorul Oficial a hotărârii de demitere a Guvernului. Consiliul Legislativ trebuie să trimită avizele, iar dacă sunt doar observații pe formă, sunt preluate și OUG intră în vigoare
Guvernul susține că toate cele 25 de OUG-uri din ședința de marți au fost adoptate legal și că vor intra în vigoare după ce Consiliul Legislativ va transmite toate avizlele, în prezent fiind primite trei, dar a admis că acolo unde vor fi observații de fond, OUG-urile nu vor mai putea fi reparate și nu vor mai intra în vigoare pentru că Guvernul interimar nu poate adopta ordonanțe.
Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a declarat, vineri, pentru G4Media.ro, că cele 25 de OUG-uri adoptate în ședința maraton din 4 februarie au fost trimise la Consiliul Legislativ în aceeași zi cu ședința de guvern. O parte au fost trimise și în ziua ulterioară ședinței, înainte de căderea Guvernului și publicarea hotărârii Parlamentului în Monitorul Oficial. Antonel Tănase a precizat că Consiliul Legislativ trebuie să trimită avizele, iar dacă sunt doar observații pe formă, acestea sunt preluate, iar ordonanțele sunt trimise la Monitorul Oficial și acestea intră în vigoare.
„Toate ordonanțele de urgență adoptate în ședința din 4 februarie au fost trimise la Consiliul Legislativ în aceeași zi și în 5 februarie înainte de publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii Parlamentului de adoptare a moțiunii de cenzură. Până acum, am primit de la Consiliul Legislativ avizele pentru trei ordonanțe de urgență, dintre care una a fost publicată în Monitorul Oficial, iar celelalte două vor pleca astăzi spre Monitor. Restul vor fi trimise pe măsură ce primim avizele”, a declarat secretarul general al Guvernului.
Antonel Tănase a explicat că ordonanțele de urgență pot fi adoptate în ședința de Guvern cu mențiunea primirii avizului Consiliului Legislativ.
„Dacă în avizul Consiliului Legislativ nu sunt schimbări de fond, se preiau observațiile pe formă și ordonanța este trimisă la Monitorul Oficial. Dacă sunt observații de fond, atunci trebuie să se reintre în ședința de Guvern”, a declarat Tănase pentru G4Media.ro.
Secretarul general al Guvernului a confirmat autenticitatea documentului publicat de Victor Ponta, în care Consiliul Legislativ precizează că ordonanța de urgență privind liberalizarea programelor din sănătate a fost înregistrată la Consiliul Legislativ abia în 5 februarie, când Guvernul a și fost demis prin moțiune de cenzură și nu mai poate emite ordonanțe de urgență.
„Suntem în dialog cu Consiliul Legislativ să vedem avizul. Aceasta este o adresă. Avizul trebuie să fie fundamentat, pe fond”, a subliniat Antonel Tănase.
Dacă avizul Consiliului Legislativ va conține doar observații de formă, acestea vor fi preluate, iar odonanța va pleca la Monitorul Oficial pentru publicare și va intra în vigoare. În cazul în care observațiile Consiliului Legislativ sunt de fond, ordonanța de urgență pe sănătate nu mai poate intra în vigoare, pentru că este necesar să fie trecută din nou printr-o ședință de Guvern, însă Executivul demis nu mai poate adopta ordonanțe de urgență.
Surse guvernamentale au declarat încă din 5 februarie pentru G4Media.ro că mai multe ordonanțe de urgență dintre cele 25 adoptate marți seară (4 februarie) de Guvernul Orban în ultima zi de mandat nu au avut avizul Consiliului Legislativ, obligatoriu pentru a putea fi aprobate formal în ședința de guvern (detalii aici).
Liderul PRO România, Victor Ponta, a publicat, pe pagina sa de Facebook, un document trimis de Consiliul Legislativ secretarului general al Guvernului, potrivit căruia ordonanța de urgență pentru liberalizarea programelor din sănătate nu are avizul Consiliului Legislativ și nu poate intra în vigoare. Ședința de Guvern în care a fost adoptată ordonanța de urgență a avut loc în 4 februarie, iar, potrivit documentului, cererea de aviz a ajuns la Consiliul Legislativ abia a doua zi (detalii aici).
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii