EXCLUSIV Șefa Înaltei Curți, reclamată și anchetată de Inspecția Judiciară. Lupte grele în culise la Înalta Curte pentru modificarea componenței completului care îi va da sentința definitivă lui Dragnea
Motivarea sentinței de condamnare a liderului PSD Liviu Dragnea a fost redactată și poate începe apelul. ”Miza este acum la ce complet pică”, au explicat pentru G4Media.ro surse din magistratură. Miza este și schimbarea componenței Completelor de 5 judecători (C5) ale Înaltei Curți, care vor da sentința finală. Potrivit surselor G4Media.ro, șefa Instanței Supreme, Cristina Tarcea, a fost reclamată la Inspecția Judiciară de către părintele Chris Terhes, promovat de Antena3, tocmai pentru că nu a convocat ședința Colegiului de conducere în iulie, imediat după intrarea în vigoare a modificărilor la legea privind organizarea judiciară, care prevede că toți judecătorii din complet sunt trași la sorți. Legea veche spunea că C5-urile sunt conduse de membrii de drept, iar ceilalți judecători sunt trași la sorți la sfârșitul fiecărui an pentru anul viitor.
- Citește mai jos ce lupte s-au dat în Colegiul de conducere al ICCJ pentru modificarea componenței acestor complete și de ce este nemulțumit Liviu Dragnea.
- Vezi cum oamenii liderului PSD se luptă să pună în aplicare prevederi ale noilor legi ale Justiției care îl ajută pe Liviu Dragnea.
- Află și de ce șefa Instanței supreme, judecătoarea Cristina Tarcea, a fost dată pe mâna Inspecției Judiciare, fapt de o gravitate fără precedent.
Sunt două complete de apel la Înalta Curte, cu 5 judecători (C5), unul condus de vicepreședintele ICCJ, Iulian Dragomir și un altul condus de șefa interimară a Secției penale, judecătoarea Sorina Mirela Popescu. Aceste complete dau sentințele definitive pentru demnitari (miniștri, parlamentari, etc).
Completul de 5 Judecători P1 – Penal
Preşedinte – Vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) judecător Dragomir Ilie Iulian
Membrii titulari:
1. Judecător Neniţă Simona Cristina
2. Judecător Grădinaru Daniel
3. Judecător Dragomir Florentina
4. Judecător Lefterache Lavinia Valeria
Membrii supleanţi :
1. Judecător Cobzariu Maricela
2. Judecător Enescu Dan Andrei
3. Judecător Şelaru Valentin Horia
4. Judecător Cerbu Silvia
Completul de 5 Judecători P2 – Penal
Preşedinte – Preşedintele Secţiei penale judecător Popescu Mirela Sorina
Membrii titulari:
1. Judecător Popa Rodica Aida
2. Judecător Encean Simona Daniela
3. Judecător Rog Tatiana Lucia
4. Judecător Cîrnaru Simona
Membrii supleanţi :
1. Judecător Epure Constantin
2. Judecător Alexandrescu Anca Mădălina
3. Judecător Matei Ionuţ Mihai
4. Judecător Ilie Aurel Gheorghe
Lupte grele în culise pentru modificarea componenței completelor. Potrivit acelorași surse din magistratură, la începutul lunii septembrie, Colegiul de conducere al ICCJ a luat în discuție schimbarea componenței C5-urilor, ca urmare a intrării în vigoare a modificărilor la legea 304 privind organizarea judiciară (prima dintre cele 3 legi controversate ale Justiției, modificate de Coaliția PSD-ALDE).
Potrivit legii 207/2018 de modificare a legii 304/2004 privind organizarea judiciară, C5-urile nu mai sunt conduse de membrii de drept, precum vicepreședintele ICCJ și șeful Secției penale, ci toți judecătorii din complet sunt trași la sorți.
Colegiul de conducere al ICCJ a decis însă că nu se impune schimbarea componenței C5-urilor în 2018, pentru că au fost alese deja pe legea veche, la sfârșitul lui 2017. Legea veche spunea că C5-urile sunt conduse de membrii de drept, iar ceilalți judecători sunt trași la sorți la sfârșitul fiecărui an pentru anul viitor. Or pentru anul 2018, componența C5-urilor s-a stabilit prin tragere la sorți la sfârșitul anului trecut, pe legea veche, care prevedea că sunt conduse de membrii de drept. Colegiul de conducere al ICCJ a decis că se va modifica componența C5-urilor abia la sfârșitul acestui an pentru 2019, când se vor pune în aplicare prevederile noii legi și vor fi trași la sorți toți magistrații și nu vor mai fi membri de drept.
Potrivit surselor G4Media.ro, un singur judecător din Colegiul de conducere al ICCJ a făcut opinie separată și a cerut să fie schimbată componența C5-urilor acum, nu la sfârșitul anului, ca urmare a intrării în vigoare a modificărilor la legea 304 (care spun că C5-urile nu au membri de drept, ci toți judecătorii sunt trași la sorți).
Este vorba de judecătoarea Simona Neniță, soția avocatului Mihai Dinu, fostul apărător al celebrului senator PSD condamnat pentru corupție în două dosare la câte 7 ani de detenție efectivă, Cătălin Voicu. Solicitarea judecătoarei Neniță a picat la vot și ea a cerut expres să fie consemnat în hotărârea de colegiu că s-a împotrivit. Este judecătoarea care recent a făcut opinie separată și a vrut să o achite pe fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, în dosarul în care a primit 4 ani cu executare. De asemenea, este aceeași judecătoare care a confirmat plasarea sub control judiciar a procurorilor Lucian Onea și Mircea Negulescu de la DNA Ploiești și i-a spus în sala de judecată lui Negulescu, care se plângea de abuzuri: ”Dar dvs nu făceați așa?”. (Detalii aici)
Care e miza. Potrivit surselor G4Media.ro, din actualul C5 1, cel condus de vicepreședintele Iulian Dragomir, Dragnea controlează doi judecători, Simona Neniță și Daniel Grădinaru. Ambii sunt apropiați de judecătoarea Lia Savonea, fosta șefă a Curții de apel București (CAB) și membru CSM. Judecătorul Grădinaru a fost, de altfel, purtătorul de cuvânt al CAB până să devină magistrat la Înalta Curte. Savonea este soția avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu senatorul corupt Cătălin Voicu (condamnat tocmai pentru coruperea unor judecători de la ICCJ).
De ce ar vrea Dragnea modificarea acum a componenței C5-urilor, în condițiile în care ele oricum se modifică la sfârșitul anului și până atunci nu apucă să primească un verdict?
Potrivit surselor G4Media.ro, procesul lui Dragnea s-ar putea încheia abia prin martie. Însă dacă C5-ul unde se va judeca apelul apucă până la sfârșitul acestui an să administreze probe, atunci completul își va păstra aceeași componență și în 2019, pe principiul continuității stabilit de CEDO.
Dragnea, nemulțumit de hotărârea Colegiului de conducere al ICCJ. Hotărârea Colegiului de conducere al ICCJ de a modifica componența C5-urilor abia la sfârșitul anului ar fi motivul care l-ar fi determinat pe liderul PSD să declare într-o emisiune tv că la Înalta Curte nu se respectă legea.
„Legea 304 nu e în vigoare peste tot, la ÎCCJ nu e. Acolo se consideră ca intră în vigoare la 1 ianuarie. Așa am auzit. Trebuie să intre în vigoare până la 1 ianuarie toate legile justiției. Toate instituțiile trebuie aduse în matca constituțională. Cu aceasta arhitectură bulversată abuzurile vor continua. Asta vrem în România? Ideea de Rezist e vorba de rezistență la aducerea normalității în România”, a declarat Liviu Dragnea la Antena 3, pe 9 septembrie.
Șefa ICCJ, reclamată și anchetată de Inspecția judiciară (IJ). Potrivit surselor G4Media.ro, șefa Instanței Supreme a fost reclamată la IJ tocmai pentru că nu a convocat ședința Colegiului de conducere în iulie, imediat după intrarea în vigoare a modificărilor la legea 304.
- Vezi aici sesizarea făcută de preotul Chris Terhes, preşedintele unui ONG care luptă cu anticorupţia, intitulat – sic! – Coaliţia Românilor pentru Combaterea Corupţiei (SUA).
Faptul de o gravitate fără precedent ca șefa ICCJ să fie anchetată de IJ a fost semnalat de altfel și de site-ul apropiat de Liviu Dragnea, Lumea Justiției. Vezi aici.
”Acum se vede de ce actuala conducere a IJ este atât de importantă încât a fost nevoie de o ordonanță de Guvern pentru menținerea actualilor șefi la conducere”, au arătat G4media.ro surse din magistratură.
Se întorc judecătorii controversați la Secția penală a ICCJ. Potrivit surselor noastre, judecătoarea Hermina Iancu – cea care l-a achitat pe Adrian Năstase în dosarul Zambaccian pentru acuzația de luare de mită și l-a condamnat la 3 ani cu suspendare pentru acuzația de șantaj (dosar în care, la recurs, fostul premier a primit 4 ani cu executare) – s-a întors la Secția penală a ICCJ. Judecătoarea a părăsit magistratura în 2012 și s-a făcut notar, însă în 2016 a revenit la ICCJ, la contencios.
Acum, ea a cerut să reintre la Penal și Colegiul de conducere al ICCJ i-a aprobat. Judecătoarea care a susținut cauza Herminei Iancu în Colegiul de conducere a fost Simona Neniță, au explicat sursele noastre. Hermina Iancu ar fi în cărți pentru a prelua șefia Secției penale a ICCJ (deținute acum de interimara Sorina Mirela Popescu). Potrivit hotărârii Colegiului de conducere al ICCJ, șeful Secției penale este membru de drept în C5 2 Penal, după cum am arătat mai sus.
Context. Liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat în iunie la 3 ani și jumătate cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman. Unul dintre judecătorii din completul de 3 magistrați (C3), care a dat sentința, Ștefan Pistol, a vrut să îl achite. Pistol face parte din Colegiul de conducere al ICCJ, însă a lipsit la ședința de la începutul lunii septembrie când s-a luat în discuție modificarea C5-urilor. Judecătorii Pistol, Neniță și Horia Șelaru reprezintă Secția Penală a ICCJ în Colegiul de conducere al Instanței Supreme, fiind aleși de colegii lor.
(Sursa Foto: Inquamphotos/ Autor: Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
27 comentarii