EXCLUSIV Șefii serviciului secret al MAI tocau pe petreceri, băuturi și parfumuri de lux banii destinaţi descoperirii faptelor de corupţie / SURSE Ce conține rechizitoriul infirmat al procuroarei Florentina Mirică
Mese îmbelșugate stropite cu Glenfiddich și Gentleman Jack, precum cele de la Bârlogul Lupilor din aprilie 2014, dotarea vilelor de protocol cu televizoare sau achiziționarea de telefoane Iphone pe post de ”tehnică operativă” erau cheltuielile pe care șefii DIPI (serviciul secret al MAI – n.r.) le-au făcut pentru ei înșiși cu bani din fondurile operative secrete.
Cheltuielile extravagante NU erau pentru surse sau pentru obținerea de informații destinate luptei anticorupție. Și asta în timp ce agenții secreți ai DIPI nu aveau mașini, telefoane sau bani să își plătească informatorii.
Sunt datele din rechizitoriul procuroarei Florentina Mirică împotriva fostului ministru de Interne Petre Tobă şi a foştilor şefi ai DIPI Nicolae Gheorghe zis Geo, Rareş Văduva, Gelu Oltean, Nelu Zărnică şi alţi 11 şefi de diviziuni şi sectoare din cadrul DIPI, au explicat în exclusivitate pentru G4Media.ro surse judiciare.
(Foto: Procuroarea DNA Florentina Mirică. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea)
Parfumuri Chopard, Calvin Klein, Lancome, Mugler, Versace, Givenchy, Moschino, Hugo Boss, Bulgari şi Yves Saint Laurent erau cadourile de protocol pe care șefii DIPI le-au făcut pentru șefimea din celelalte servicii secrete, precum SRI, cu ocazia diverselor sărbători, tot din fondurile operative secrete destinate descoperirii infracțiunilor. Inclusiv un stilou Mont Blanc pentru secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Chiar și repararea unui gard de la sediul din Răzoare sau dotarea caselor conspirative, a centrelor de pregătire sau a vilelor de protocol erau decontate din fondurile operative destinate descoperirii infracțiunilor pe logica ”orice face un serviciu secret este activitate informativ-operativă”, se arată în rechizitoriu, potrivit surselor G4Media.ro.
Toată această bulibășeală contabilă era justificată de șefii DIPI ca fiind cheltuieli pentru așa zise ”activități informativ-operative”, arată sursele G4Media.ro. Șefii DIPI s-au apărat, precum fostul ministru Gabriel Oprea, pretinzând că nu au luat bunurile acasă, tot la serviciu au rămas, însă mesele festive și cheltuielile pentru lux din fondurile operative destinate descoperirii faptelor de corupție sunt greu de justificat.
Rechizitoriul procuroarei Florentina Mirică a fost infirmat, însă, de şeful interimar al Secţiei 1-a din DNA, procurorul Dănuţ Volintiru, așa că un judecător nu va putea decide dacă foștii șefi ai DIPI au încălcat legea, cum s-a întâmplat în cazul a doi dintre ofițerii DIPI, puși de șefi să deturneze fondurile operative. Aceștia au fost condamnați la închisoare, iar instanța a dispus anularea documentelor justificative întocmite în fals.
Este vorba de comisarul șef, Ionel Dedu, adjunctul Diviziunii de Tehnică operativă din DIPI și ofițerul de legătură al DIPI cu NATO și UE, Virgil Năbârjoiu. Ei au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției și Tribunalul i-a condamnat la câte un an de închisoare cu suspendare.
Actul de sesizare a instanței semnat de procuroarea Mirică în cel de-al doilea dosar DIPI a fost infirmat, deşi este similar primului dosar DIPI trimis deja în judecată şi în care este vizat fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, au explicat surse avizate pentru G4Media.ro. În plus, dosarul infirmat conţine numeroase probe: denunţuri ale agenţilor DIPI nemulţumiţi, înregistrări ambientale obţinute de investigatori sub acoperire şi o mulţime de documente.
Acuzațiile. În acest al doilea dosar, al cărui rechizitoriu a fost infirmat, foştii şefi ai DIPI sunt acuzaţi de delapidare şi deturnare de fonduri, fals şi uz de fals. În esenţă, au explicat sursele G4Media.ro, acuzaţiile procuroarei Mirică se referă la faptul că şefii DIPI cheltuiau fondurile operative secrete destinate descoperirii faptelor de corupţie pe mese festive, protocol şi lux. Şefii DIPI interpretau ca fiind „activităţi informativ-operative” absolut tot ce făceau, adică inclusiv ”parangheliile” prin cârciumi între ei, nu cu sursele, cadourile de protocol sau dotarea cu tot felul de obiecte a caselor conspirative sau a centrelor de pregătire de la munte şi de la mare şi a sediului instituţiei.
Ziua de naștere a lui Gelu Oltean sărbătorită la Excelsior. De exemplu, fostul şef al DIPI, Gelu Oltean, (acum general în rezervă), şi-a sărbătorit ziua de naştere pe 22 iulie 2014 la restaurantul Excelsior al MAI, alături de alte peste 20 de persoane, ”şefi de diviziuni şi sectoare din DIPI”. Potrivit surselor G4Media.ro, consumaţia a fost plătită din fondurile operative secrete şi a inclus:
- 2 platouri gustare caldă, 2 platouri măcelăreşti, 5 platouri tradiţionale româneşti, 21 cefe la grătar, 8 cotlete de porc la grătar, 9 porţii muşchi vită la grătar, 3 mici, 3 porţii mozaic de şalău şi somon, un păstrăv la grătar, 4 somon la grătar, 8 pulpe dezosate la grătar, 5 ciorbe de burtă, 2 ciorbe de vită ţărănească, 20 de porții de cartofi prăjiţi, o porţie de cartofi copţi cu smântână, 3 porţii cremă de ciuperci, 14 porţii legume Julien, 8 salate varză albă, 28 salate murături, 2,1 kg arahide, 2 Coca Cola, 22 Pepsi, 6 cafele, 3 whiskey Jack Daniels, 7 whiskey J&B, 8 Campari, un gin, 3 sticle Kinley, 2 sticle vin Jidvei Muscat Dry, 18 sticle vin Recaş, 4 sticle vin Sole Quinta, 10 sticle vin Budureasca, 88 sticle apă.
Potrivit unui decont al DIPI din 28 iulie 2014, ofiţerii de la Diviziunea administrativă ar fi schimbat destinaţia sumei de 3.255 de lei, fiind invocate „cheltuieli de protocol în cadrul unor acţiuni de natură informativ-operativă”. S-a decontat prin bon fiscal o altă consumaţie de la Excelsior:
- 75 kg păstrăv la grătar, 50 kg piept de pui la grătar, 36 porţii ruladă cotlet porc, 36 porţii ruladă pui, 36 rulouri cu şuncă, 34 ceafe la grătar, 36 porţii Doboş Excelsior, 36 chiftele, 36 porţii roşii cu pastă de brânză, 34 cartofi copţi cu smântână, 33 porţii legume Julien, mozzarela cu mărar, 34 salate varză albă, 96 chifle, 4 kg banane, 4 kg mere, 4 kg nectarine, 4 kg struguri albi, 43 lămâi, 24 porţii alune, 22 whiskey Ballantine’s, 2 beri, 10 Campari, 10 Martini alb cu măsline verzi, 20 litri vin alb, 1 litru vin roşu, 36 Prigat, 12 suc Granini, 84 sticle apă carbogazoasă, 60 sticle apă plată, 54 cafele.
Potrivit surselor G4Media.ro, alte deconturi ar fi fost făcute din fondurile operative secrete, din ordinul şefilor, de către ofiţerii Diviziunii administrative a MAI, pentru:
- 1 sticlă whiskey Johnnie Walker Blue Label, 2 sticle whiskey Glenfiddich şi 2 sticle de whiskey marca Gentleman Jack Daniels, vin Budureasca, vin Domeniile Panciu, vin Varancha Sarba.
Cheful de la Bârlogul lupilor. La dosarul infirmat există şi un bonuri fiscale din aprilie 2014 cu titlul de „cheltuieli de protocol în cadrul unor acţiuni de natură informativ-operativă”. Potrivit surselor G4Media.ro, s-a decontat consumaţia şefilor DIPI de la restaurantul Bârlogul Lupilor din Bucureşti:
- 4 porţii whiskey J&B, 13 apă minerală, 8 Pepsi, 6 sticle vin Cetate Pinot Noir, o porţie de chiftele curcan, o porţie ciuperci grătar, o porţie crochete de caşcaval, o porţie bulete picante, o porţie măsline pane, o porţie cârnaţi pleşcoi, un mujdei de usturoi, 4 mici, 2 porţii cartofi prăjiţi, o porţie de aripi picante, 8 chifle cu unt şi ou, 2 salate murături, 2 votcă Finlandia, 2 cafele, o porţie şniţel pui pane.
Ofiţerii Diviziunii administrative a DIPI ar fi justificat că banii pentru chefuri au fost necesari pentru „cheltuieli curente de protocol şi reprezentare la nivelul conducerii MAI şi DIPI, cu participarea inclusiv a primului ministru„.
Un alt decont din data de 21 martie 2014 ar fi fost făcut de ofiţerii Diviziunii Administrative a DIPI pentru două televizoare LG LED care au ajuns la vila de protocol a M.A.I. de la Neptun şi la hotelul MAI ”Paul Greceanu”. Ofiţerii ar fi schimbat destinaţia sumei de aproape 2.400 de lei şi ar fi invocat „cheltuieli operative” pentru „obţinerea de aparatură tehnico-operativă specifică”. Şefii din cadrul DIPI şi-ar fi cumpărat şi 4 telefoane Iphone din fondurile operative.
Dotarea centrelor de pregătire. Din ordinul directorului (din 2014) Paul Răvoiu de la Centrul de Pregătire al DIPI de la Dumbrăviţa, Braşov, un ofiţer ar fi schimbat destinaţia a 5.000 lei, fiind de asemenea invocate „cheltuieli operative”. Bonurile fiscale de Metro, Dedeman şi altele au fost pentru:
- mingi first kick, artengo, de volei sau fotbal, pompe umflat minge, ace de umflat minge fotbal, cronometru, arcuri tir, mânuşi pentru tir cu arcul, seturi vârfuri săgeţi arc tir, seturi coardă arc tir, ţinte arc tir, kituri accesorii darts, table darts, seturi aripi săgeţi darts, seturi săgeţi darts, fluiere, rachete tenis, huse rachete, fluturaşi badminton, joc table, bile biliard, vârf tac biliard, cretă biliard, joc şah, zaruri, joc Rummy, paletă tenis masă, set badminton, pachete cărţi de joc, coardă sărit, etc.
Parfumuri pentru şefii de servicii de informaţii, decontate de şefii DIPI din fondurile operative destinate descoperirii faptelor de corupţie. Potrivit surselor G4Media.ro, la dosarul infirmat există bonuri fiscale pentru:
- 11 parfumuri de damă Chopard, Calvin Klein, Lancome, Mugler, Versace, Givenchy, Moschino, Issey Miyake, 2 mascara Estée Lauder, 1 set Clinique make-up, în valoare de peste 1800 de lei, 9 parfumuri masculine Moschino, Hugo Boss, La Roma, în valoare de aproape 900 de lei, 2 parfumuri de damă Bulgari şi Yves Saint Laurent în valoare de aproape 800 de lei. Decontul ar fi fost făcut chiar de adjunctul DIPI Rareş Văduva la cererea subsecretarului de stat Nelu Zărnică.
Nelu Zărnică ar fi explicat într-un memoriu că a decontat aceste parfumuri din fondurile operative pentru a face cadouri şefilor din „comunitatea naţională de informaţii” şi pentru recompensarea unor persoane care ar fi oferit informaţii, fără să le înregistreze însă în evidenţe ca surse şi fără să fie vorba de un dosar anume. Zărnică a explicat şi că a cumpărat bunuri de protocol ce au fost oferite şefilor din parchete şi ministere.
Agenții secreți de execuție nu aveau bani să-și facă munca de informații. Toate aceste cheltuieli pentru chefuri între șefime, lux și protocol au fost făcute prin încălcarea capitolelor bugetare, arată sursele G4Media.ro. Totul era decontat din fondurile secrete destinate operațiunilor. Și aceasta în timp ce agenţii secreţi de la talpa serviciului îşi plăteau singuri sursele sau unele operaţiuni. Un poliţist de la Diviziunea Autoprotecţie a DIPI, care a primit statutul de martor cu identitate protejată şi numele fictiv de “Cristian Simion”, a declarat la DNA:
- „Nu mi s-a încredinţat vreun autoturism sub acoperire, fiind multiple situaţiile în care mă deplasez în interes de serviciu cu maşina personală. Am în dotare un reportofon simplu pe care îl apreciez la un preţ de circa 200-300 de lei maxim, precum şi un telefon mobil de serviciu de tip vechi al cărui preţ îl apreciez la maxim 100 de lei, fără browser de internet, fără ecran tactil (…) De obicei mă confrunt cu situaţii în care, deşi implementez informaţii în sistemul DIPI, nu îmi sunt decontate cheltuielile operative şi nu mi se aprobă recompensarea corespunzătoare a surselor, în raport cu calitatea şi cantitatea contribuţiei acestora, fiind situaţii în care plătesc din bani personali”, a declarat agentul DIPI la DNA.
Tobă ar fi refuzat să desecretizeze probe. În dosarul infirmat, fostul ministru de Interne Petre Tobă a fost pus sub acuzare în septembrie 2016 pentru infracţiunea de favorizarea făptuitorului. Tobă ar fi refuzat să desecretizeze documente justificative privind cheltuirea de către şefii DIPI şi de către fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a unor fonduri operative. Oprea şi foştii şefi DIPI, Nicolae Gheorghe şi adjunctul lui, Rareş Văduva au fost deja trimişi în judecată într-un prim dosar.
Potrivit DNA, şefii DIPI ar fi tocat banii din fondurile operative secrete pentru protocol şi articole de lux pentru fostul ministru de Interne Gabriel Oprea. De exemplu, a fost cumpărat un parfum Clive Christian de 3.700 de lei pentru ministrul Oprea sau un Audi A8 în valoare de 410.000 de lei, adică 90.000 de euro.
Cum s-a descoperit totul. La sfârşitul lui 2014, şeful de atunci al DIPI, Nicolae Gheorghe, a dispus un control intern privind fondurile operative.
Nicolae Gheorghe zis Geo şi adjunctul lui, Rareş Văduva, veniseră de la SRI „să reformeze” DIPI. Geo a considerat că se impune un audit financiar la DIPI „cum e la toate serviciile”. Probabil, şeful DIPI urmărea un control formal, altfel nu există explicaţie pentru ce a urmat.
A fost desemnată o comisie de control formată din şeful Structurii Autoprotecţie a DIPI, şeful Sectorului Control, cel al Sectorului Autoprotecţie şi un poliţist cu experienţă în activitatea de control din cadrul Sectorului Control. Comisia a fost aprobată de ministrul de Interne, Gabriel Oprea.
Echipa de control a luat treaba „prea în serios”. Problema a fost că cei 4 poliţişti au făcut un raport ca la carte în care au descoperit cum se tocau fondurile operative ale agenţilor secreţi ai MAI pe activităţi de protocol, mese festive şi bunuri de lux pentru şefime. Când au văzut că nu se ia nicio măsură și li se pune pumnul în gură, polițiștii care au făcut controlul au mers la DNA și au relatat tot. Au primit statut de avertizori de integritate (whistleblower).
Dosarele DIPI, instrumentate de Florentina Mirică, au fost privite în sistemul de justiţie drept un precedent periculos pentru comunitatea de informaţii. Pentru prima dată, un procuror a investigat cheltuielile serviciilor din fondurile operative secrete.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
29 comentarii