G4Media.ro

EXCLUSIV Șeful SRI poate fi demis mai ușor de președintele României /…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

EXCLUSIV Șeful SRI poate fi demis mai ușor de președintele României / Parlamentul nu mai poate iniția demiterea directorului SRI – proiect de lege

Președintele României poate face  propunerea de demitere dacă șeful SRI încalcă o prevedere legală care spune că acesta nu poate face parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice pe timpul îndeplinirii funcţiei şi nu poate desfăşura activităţi de propagandă în favoarea sau defavoarea unui candidat pentru funcţii alese.

Prevederea din noul proiect legislativ întărește rolul președintelui României în procedura de demitere a șefului SRI, comparativ cu prevederile din actuala lege de funcționare (Legea nr. 14 din 1992). În actuala lege în vigoare, șeful SRI poate fi eliberat din funcție doar de către Parlament, în ședința comună a celor două Camere, la propunerea Președintelui României sau a cel puțin o treime din numărul total al deputaților ori al senatorilor.

Or, din noul proiect de lege dispare prevederea legată de eliberarea din funcție de către Parlament, titularul acțiunii fiind președintele țării. De unde rezultă că este suficient ca propunerea președintelui să fie trimisă Parlamentului, avizată de comisia specială iar condiția de demitere este astfel îndeplinită. De asemenea, din proiectul nou dispare posibilitatea ca demiterea șefului SRI să poată fi inițiată de o treime din numărul total al deputaților ori al senatorilor.

Ce prevede Art. 16 din proiectul de lege discutat de coaliția PSD-PNL-UDMR:

(3) Eliberarea din funcţie a directorului general al Serviciului se face:
a) prin demisie înaintată Preşedintelui României şi notificată preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului;
b) la propunerea Preşedintelui României pentru încălcarea prevederilor alin.(2) adresată Parlamentului, cu avizul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii.

Ce spune legea în vigoare (Legea 14/1992):

Articolul 23:

Eliberarea din funcție a directorului Serviciului Român de Informații se face de Parlament, în ședința comună a celor două Camere, la propunerea Președintelui României sau a cel puțin o treime din numărul total al deputaților ori al senatorilor.

Context. Coaliția de guvernare dezbate proiectele legilor securității naționale, un pachet mai amplu de legi care privesc funcționarea și organizarea serviciilor de informații, a armatei, ministerului de Interne și CSAT. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat pe 27 mai că proiectele sunt analizate în cadrul fiecărui partid din coaliție, iar într-o săptămână vor intra în dezbaterea Guvernului, pentru a fi trimise la Parlament.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

  • Citește și:

EXCLUSIV: SRI devine autoritatea națională în domeniul interceptării comunicațiilor / Centrul Naţional pentru Interceptarea Comunicaţiilor va funcționa în cadrul SRI – proiect de lege

EXCLUSIV: SRI va avea dreptul să opereze în străinătate, iar SIE pe teritoriul României, potrivit proiectelor de legi ale securității

EXCLUSIV Procurorii pot intra în sediile SRI pentru a efectua anchetă doar cu aprobarea președintelui CSAT, care este șeful statului / Ofițerii SRI pot fi audiați, percheziționați sau reținuți doar de procurori anume desemnați  – proiect de lege

EXCLUSIV: Civilii și firmele vor fi obligați să sprijine agenții SRI la cerere în derularea operațiunilor serviciului de informații

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Pai unde mai e controlul parlamentar asupra SRI daca seful serviciului nu mai poate fi demis de parlamentari, ci doar de presedinte?
    Oricum, si acum, controlul parlamenta asupra SRI e doar de forma, dar de acum inainte SRI devine stat in stat prin lege, la dispozitia presedintelui si a golanilor politici care-l sustin.
    PSD, PNl si UDMR transforma Romania intr-o tara sekurista.

    • solutia este demilitarizarea serviciilor.sunt vreo 30.000.sri 10-15 mii.sie 3-4 mii.sts 3 mii spp 2 mii dgia 4-5 mii dipi 3-4 mii.

  2. Pai si pe presedinte cine l-a pus pe pozitia actuala? Nu tot SRI? CORB LA CORB NU ISI SCOATE OCHII!

  3. Mai urmează numirea președintelui de către parlamentari și controlul țării de către nepoții fostei securități va fi complet.