G4Media.ro

EXCLUSIV Situație disperată la Spitalul Sf Pantelimon din București: Jumătate din medicii…

Sursa foto: urgentapantelimon.ro

EXCLUSIV Situație disperată la Spitalul Sf Pantelimon din București: Jumătate din medicii ATI au COVID. Au rămas trei cadre pentru 33 de paturi / Medic: „Nu e uman să ai responsabilitatea pentru atâția pacienți critici” / Managerul: „Muncă 24 de ore din 24, multă tensiune. Așteptăm ajutor”

Jumătate dintre cei opt medici ATI de la Spitalul Clinic de Urgență „Sf Pantelimon” din București, care tratează cazuri grave de COVID, sunt infectați cu noul coronavirus, iar un altul este în concediu pentru alte probleme medicale, astfel că au rămas trei să se ocupe de cele pacienții din cele 33 de paturi de Terapie Intensivă, dintre care 16 sunt pentru COVID.

Un medic ATI de la spital a vorbit cu G4Media.ro despre situația disperată din unitatea medicală.

„In momentul ăsta sunt opt oameni anesteziști, dintre care 4 sunt Covid pozitivi, iar unul este în concediu medical cu sindrom de burnout pentru că nu mai putea. Deci acum sunt 3 anesteziști functionali în ditamai spitalul care presupune așa: 17 paturi de reanimare non-Covid și încă 16 Covid. Plus toată activitatea anestezică. Iar la noi se operează foarte mult pentru că celelalte spitale din jur au fost închise pentru a trata doar COVID (Malaxa și Ilfov, de exemplu). (…) Noi în mod normal avem două linii de gardă. Linia 1 de gardă, care este cu medicii din spital și a doua care, atunci când suntem mulți, fac și medicii din spital, dar acum aducem rezidenți de la alte spitale. Am reușit asta cu mare dificultate. Unor rezidenți li se interzice să vină în spitalele Covid ca nu cumva să se îmbolnăvească ei și să transmită mai departe. Situația este absolut dramatică si văd că pe nimeni din conducere nu interesează. Este o presiune fantastică pe noi pentru că ni se va spune „fă garda”, a explicat medicul.

Acesta a acuzat presiunea asupra medicilor de a asigura activitatea și a criticat deschiderea secției ATI Covid de la spital, la sfârșitul lunii octombrie, în condițiile în care oricum personalul nu era foarte numeros.

„Nouă ni se pune pumnul în gură: munciti! Nu contează că am mai rămas 2 sau 3. Faptul că s-au îmbolnăvit atăția colegi spune multe. Nu e vorba că nu ne protejăm, că ne protejam. Dar stresul și presiunea sub care lucrăm, din lipsa de personal… Ni se pare că efectiv punem în pericol viața pacienților, deja nu e problema de noi. Nu poți, nu e uman să ai responsabilitatea la 30 și ceva de pacienți critici, de terapie, în doi oameni în gardă, trei dimineața”, a adăugat medicul.

Contactat de G4Media.ro, managerul spitalului Sf Pantelimon, Dragoș Davițoiu, a precizat că, într-adevăr, situația este foarte grea.

Muncesc medicii de la ATI 24 din 24, sunt căpiați, dar nu putem să lăsăm pacienții. A mai fost detașat un medic, sperăm ca astăzi să ne mai detașeze. Multă muncă, tensiune mare, așteptăm ajutor”, a spus managerul.

Acesta a precizat că și înainte de deschiderea secției ATI Covid în spital erau pacienți Covid intubați, pe care nu aveau unde să îi mai transfere, iar deschiderea secției este un lucru bun pentru unitatea medicală, deoarece astfel are acces la echipamentele și tratamentele necesare. În plus, prin separarea ATI Covid și ATI non-Covid pot fi tratați pacienți în stare critică și care nu sunt infectați cu virusul.

„Cu personalul mediu, auxiliar ne-am mai descurcat, cu medicii mai puțin. Peste tot în țară este deficit de medici ATI. Sunt spitale județene care funcționează cu 2-3 medici ATI. Lipsa personalului ne termină, iar la noi în continuare fluxul de pacienți este foarte mare și cred că va trebui să extindem în continuare numărul de paturi. Zilnic vin 15-20 de pacienți Covid care au nevoie de oxigen și pe care trebuie să îi tratăm, pentru că nu avem unde să îi transferăm. Nu putem să spunem că am închis, trebuie să tratăm pacienții”, a afirmat managerul Dragoș Davițoiu.

Acesta a precizat că spitalul a primit și o morgă mobilă pentru pacienții cu Covid care din păcate decedează. Este primul spital la care a fost transferată o morgă mobilă.

Citește și

Senatorul Adrian Wiener, coordonator al Spitalului COVID-19 din Arad: Am colegi care sunt la capătul puterilor. Măsurile pe care Guvernul le-a luat întotdeauna sunt cu doi-trei paşi în urma realităţii din teren

Directorul medical al Spitalului Județean Alba, Dan Crainic, a făcut infarct. Coleg: ”A muncit enorm, sub un stres foarte mare”

Medicul Cristian Băicuș de la Spitalul Colentina: Toate spitalele trebuie să funcționeze ca înainte de pandemie și să trateze și pacienții cu Covid care ajung la ele. Avem spitale mari cu zeci de paturi de Terapie Intensivă, dar spunem că nu sunt locuri la ATI pentru bolnavii de Covid. Ce facem, ne uităm la ei cum mor?

Sursa foto: urgentapantelimon.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Doar sa primesti spaga este normal. Coruptia ucide in chinuri groaznice.

  2. Unde sunt angajații promisi de Orban? A zis că aduce medici și asistenți de la apărare, interne, din școli ca vor face angajări masive in sistemul medical? Cand și unde ? Nu se vad rezultate sistemul medical este depășit nu are „matereale” , resurse umane ne mor oameni iar orban și Iohanis se ocupă de alegerile parlamentare din decembrie alea infecte care tot hoți vor aduce la guvernare ori acum ori la vară, este totuna alegerile trebuie amânate urgent.

    • Degeaba sefule, psd-ul e pe faras. Asa cum ii sta bine unei asociatii de mafioti.

    • Angajări??
      La examenul de rezidențiat de anul acesta nu s-au scos posturi în marile orașe, in DSP uri, in unele județe nu s-a scos niciun post! In pandemie….

    • Sunt locuri in Romania unde sunt scoase la concurs posturi in ATI si nu vine nimeni. De ce? Simplu, NU EXISTA specialisti disponibili. Nu poti sa „creezi” peste noapte medici specializati in ATI.
      De ce trebuie sa comentam totdeauna doar impotriva autoritatilor (indiferent de ce culoare politica au ele)? De ce nu reusim sa trecem peste aceasta atitudine negativa si sa vedem realitatea? Toate tarile din lume sufera azi de lipsa de personal, nu e vina guvernelor ca nu scot posturi la concurs. Da, poate la noi sunt adaugate mai putine posturi decat trebuie, decat in alte tari, dar nu e numai asta!

    • Luis e postac psd-ist. Când scrie un comentariu din capul lui face dezacorduri, greșeli gramaticale, când a primit textul, servit pt a-l posta, este scris impecabil.

  3. Nu stiu de ce, asta mi-a adus aminte de zicerile de zilele trecute ale lui tanti Mahler, sefa de la pneumoftiziologie, care ne-a informat ca din 46 de pacienti intubati au supravietuit doi. Ma rog, cam neclara treaba, doamna voia probabil sa mai bage un pic de frica in bizoni, mie insa mi-a inspirat alta idee: daca nu i-ar fi intubat si i-ar fi lasat acasa oare n-ar fi supravietuit mai multi? Macar vreo 3-4?

    • Eu ma intreb la atatea intubari chiar se pricep toti sa ececute aceasta manevra ce necesita Practica, Practica si iar Practica. Oare rata mare de mortalitate a celor intubati nu are drept cauza o intubare gresita?

  4. DECI: Sistemul medical romanesc a cazut.
    CINE raspunde?!
    „Noi TOTI”, ar zice tovarasu’ Nelu Tataru, ca NOI ne-am imobgatit din BANII aia multi varsati la Sanatate si de care NIMENI nu ne spunea OFICIAL unde se duc, in ce buzunare…

    • Fenomenul este întâlnit în toate țările lumii. Niciun sistem medical nu e construit pt a face față unei pandemii.
      Spitalul Colentina nu putea angaja 16 medici anesteziști, pt că jumătate nu ar fi avut ce face in ultimii 30 ani. Dar și așa, daca aveau 16 medici, se puteau îmbolnăvi 13 și rămâneau tot 3 activi.
      Cred că mai important era educația sanitară și alimentară. Oamenii mănâncă alimente procesate, pline de substanțe dintre cele mai toxice, fara nutrienți (vitamine, minerale) și de aici o imunitate proastă. Campaniile fara zahar și grăsimi, consum de fructe și legume au sunat ca niste reclame, poate aveau un alt efect daca erau prezentate de persoane credibile in randul populației.
      Prevenția costa mai puțin decât tratamentul!

  5. Spitalul asta este unul din cele mai murdare si mai proaste din oras si probabil din tara, intrai cu o boala ieseai cu altele. La ce management aveau nu ma mira ca nici acum nu o duc bine

    • Tu esti prost sau te faci. Spitalul acela primeste urgente din zona de sud-est a tarii. Pe langa cei 1-2 pacienti care ieseau cu alta boala, spitalul mai trata cu succes alti 100. Daca s-ar inchide, asa cum dai tu de inteles, cazurile pe care le trata nu vor mai avea unde sa fie transferate. Oamenii vor muri in ambulante asteptand sa fie transferati.

    • Nu stiu cand ai fost ultima data in spital dar te asigur ca nu este asa ! A fost renovat si arata mult mai bine ca alte spitale !

  6. Peste 2 săptămâni lucrurile vor fi mult mai grave și în alte spitale. Epuizarea și creșterea numărului de pacienți în stare gravă va distruge sistemul de sănătate. Dacă nu se va acționa din timp, se va ajunge la situații deosebit de grave. Nu este teoria constipației, nu sunt previziuni de ghicitori în cafea – este o realitate: medicii sunt surmenați după 8 luni de muncă suplimentară fără oprire, iar numărul de bolnavi este în creștere.

    Numărul de medici nu este nelimitat, să fim bine înțeleși.

  7. Daca populatia va intelege si va respecta reguli simple ca purtatul mastii pe figura( nas si gura), nu pe barbie sau pe frunte ar fi un mare ajutor pentru medicii aceia epuizati si neintelesi! Fiecare poate face cate ceva pentru cel de langa el! Sa purtam masca responsabil, sa pastram distanta fizica si sa ne spalam cat mai des pe maini/ sa ne dezinfectam! Cred ca e mai rezonabil decat sa ajungem 2 saptamani legati de un pat de spital sau mai rau, de un ventilator….