G4Media.ro

EXCLUSIV Softurile antiplagiat nu înlocuiesc comisiile de experți în analizarea plagiatelor. Vor…

Foto: Pixabay.com

EXCLUSIV Softurile antiplagiat nu înlocuiesc comisiile de experți în analizarea plagiatelor. Vor fi acceptate sesizări de plagiat și pe teze de doctorat evaluate in integrum – Noile reguli de analizare a plagiatelor

Forul care analizează plagiatele din tezele de doctorat va accepta sesizări de plagiat depuse inclusiv la tezele deja evaluate in integrum, cu condiția ca aceste noi sesizări să aducă probe necunoscute până atunci de CNATDCU. Aceasta este una dintre noile modificări introduse de ministrul Educației în regulile de analizare a plagiatelor, după ce o primă propunere de schimbare a metodologiilor a fost criticată de vicepreședinții CNATDCU și după ce Sorin Cîmpeanu i-a convocat pe academicieni și pe reprezentanții comisiei pentru dialog social la discuții. De acum înainte, analiza de plagiat nu se va mai face fragmentat, în funcție doar de sesizările primite, ci în integralitate.

O altă modificare de ultimă oră a metodologiei privind soluționarea sesizărilor de plagiat accentuează faptul că analiza existenței plagiatului se realizează în primul rând de către experții CNATDCU și doar cu ajutorul softurilor antiplagiat. Întărirea rolului comisiei de experți vine după mai multe acuze lansate la adresa ministrului educației, potrivit cărora acesta ar scoate experții din analiza anti-plagiat și ar lăsa verdictul exclusiv în seama softurilor de detectare a similitudinilor. Acuzațiile au fost retrase apoi de vicepreședinții Mircea Dumitru și Marius Andruh, care au precizat că nici în prima variantă a metodologiei modificate „softul nu înlocuia o comisie de experți, era scris clar. Softul este complementar, este un ajutor pentru comisia respectivă. Dar comisia de experți rămâne în continuare” (Marius Andruh pentru Edupedu.ro, 18 iunie 2021, detalii aici)

Noua formă a Metodologiei privind soluţionarea sesizărilor cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat, obținută de Edupedu.ro, prevede că „Plagiatul se constată de către membrii CNATDCU ca urmare a verificării prin intermediul programelor recunoscute (…)Rezultatul verificării prin intermediul programelor recunoscute se face de către specialiștii desemnați și este completată obligatoriu de evaluarea obiectivă realizată de către aceștia pentru analiza tezei. (1^2) Analiza existenței plagiatului se realizează de către experții CNATDCU, ca urmare a evaluării științifice realizată cu aplicarea principiilor prevăzute la art.1^1.”.

Ministerul Educației a finalizat noul Regulament de organizare și funcționare a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), potrivit surselor Edupedu.ro. Modificările din regulament vizează aspecte procedurale, după ce mai multe decizii ale forului au fost atacate în instanță și au suferit chiar pe aspecte procedurale și nu de conținut științific, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Eu sunt curios, cel care coordoneaza doctoratul nu simte ca e ceva un neregula cu doctorandul? Sau sunt amandoi pe aceeasi lungime de unda, în vid

  2. Ce se intampla cu plagiatele Corinei Corbu , Bogdan Licu, Bogdan Despescu si Lucian Netejoru? Scoateti plagiatele de la sertar.

  3. Fara improvizatii tovarașe, ai primit o lista respecta ce scrie acolo, fara aluzii fara subtitlitati , trebuie sa spui clar numele si prenumele dusmanului societatii noastre
    PS casieria e inchisa azi , treci maine dimineata

  4. Asa cum se vede in postari, romanii sunt priceputi nu doar la comentarii, ci si la conducerea (nu coordonarea, cum gresit se vehiculeaza) doctoratelor. Un popor de genii.

  5. Juninca de care vorbești a câștigat postul concurând cu alți procurori europeni – printre cei mai buni din domeniu, nu datorită doctoratului. Așa că las-o mai moale cu pesedismele astea.

  6. La ce dracu trebuie atâtea doctorate?

  7. Lucrarile care nu contin fragmente plagiate dar nu au vreo valoare( sunt despre subiecte care nu intereseaza, le-au citit doar autorul si indrumatorul) sau ai caror autori nu aveau pregatire la nivelul corespunzator pt doctorat , de cine sunt verificate ?

  8. Oare cum o fi decurs indrumarea la doctorat a pontanacului de catre bombo? „Copiaza de aici pana aici si cand esti gata trecem la chestia a doua”? Doctorat in zootehnie, pe subiectul „statul de kappra”.

  9. România lucrului bine făcut!
    O țară de gânditori și intelectuali in care nimeni nu știe să facă ceva!