G4Media.ro

EXCLUSIV Sondaj IRES: 60% dintre părinți consideră că școala ar trebui să…

EXCLUSIV Sondaj IRES: 60% dintre părinți consideră că școala ar trebui să înceapă cu toți elevii în clase, în sistem clasic / 46% n-au înțeles de la autorități cum va începe anul școlar

Două treimi dintre părinții din România vor ca școala să înceapă în format clasic, chiar dacă virusul nu a fost complet eliminat. Aceștia provin din Transilvania și Banat, zone cu infrastructură școlară mai bună decât în alte regiuni și în care copiii învață, cu preponderență, într-un schimb. Rezultatele aparțin sondajului de opinie “Înapoi la școală”, realizat de IRES în parteneriat cu Edupedu.ro, Fundația viață și lumină și Fepal. Studiul aduce în atenție și faptul că 46% dintre părinți n-au înțeles de la autorități cum va începe anul școlar.

Majoritatea părinților care susțin începerea școlii în format hibrid sau chiar exclusiv online provin din sudul țării.

Studiul arată că 6 din 10 părinți consideră că școala ar trebui să înceapă în sistem clasic, din 14 septembrie, cu toți elevii în clase, un sfert ar prefera sistemul hibrid și doar 14% ar opta pentru școala online. Părinții care optează pentru școala în format clasic sunt, în proporții mai ridicate, cei care locuiesc în mediul rural.

Favorabili sistemului hibrid sunt, în proporții mai ridicate, părinții liceenilor din mediul urban, iar sistemul online este preferat de către părinții din sudul țării.

Sondajul a fost realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) în perioada 10 – 14 august 2020, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), prin consultarea a 1.175 de părinți cu copii de vârstă școlară (5-19 ani) care vor frecventa cursurile în anul școlar 2020-2021.

O altă concluzie a studiului este că 40% dintre elevi învață în școli supraaglomerate, în două sau mai multe schimburi, “o piedică importantă în realizarea distanțării fizice și respectării normelor sanitare”, spun autorii sondajului.

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Asta e inainte de vreo 10.000 – 20.000 de morti. Dupa… procentul de 60% va deveni 15%, iar cel de 46% va deveni 85%, „deci asa trebuia sa inceapa scoala!”

    • Asupra chestiunilor de sănătate publica se decide prin vot popular? Nu ar trebui ca deciziile sa le ia medicii?

  2. Dupa ce Vasile Dancu s-a cocotat in functia de lider al PSD., toate sondajele IRES au o tenta clara impotriva guvernului., la fel cu cele ale lui Buble, Palada, Pieleanu, si mai nou Gusa. Degeaba, manipularea grosolana nu mai are efecte., PSD va fi in opozitie pe termen lung. Nu mai poate fi salvat prin astfel de manevre rusinoase.

  3. In tara in care la loc de cinste sta principiul – lasa, ba’, ca merge-asa ! -, ce sens au toate aceste analize?!
    S-a redesoperit competitivitatea meritocrationala?
    Daca (prin absurd) s-ar redescoperi rolul granitelor geografice dintre state si li s-ar reda functionalitatea de alta data, cine s-ar mai da peste cap pentru invatamant?!
    Romanii vor sa creeze elite pentru interesul national?:))))))))))
    Din pacate, suntem o pepiniera de resurse umane care aduc plus valoare doar pentru celelalte state.
    Noi ramanem cu cei refuzati sau incompatibili – la export -.
    Sondaj pe tema exprimarii dorintei de invatatura :))))))))))

  4. 46% nu au înţeles de la autorităţi,……Adică 46% sunt oameni care fac ceva numai împinşi de la spate de cineva.Un om inteligent,înţelege ideea şi o adaptează pentru a-şi rezolva problemele.Din păcate,nici jurnaliştii nu ştiu şi prin modul lor de exprimare încurcă oamenii.Adevărul este ,că în România avem oameni cu 12 clase care nu ştiu să se exprime corect,să scrie,citească şi socotească.Sunt acei analfabeţi funcţionali,cu pretenţii de oameni pregătiţi şi care vor o funcţie publică,să aibă unde bea o cafea şi sta la bârfă.Asta înţeleg ei din pregătirea pentru viaţă şi rolul lor în societate.Media promovează intens incultura,golănia şi vedetismul unor pupeze despuiate.

  5. Eu nu am facut parte din esantionul sondajului dar si eu sunt pentru inceperea scolii in format clasic, cu masuri luate local in functie de realitatea din teritoriu.
    Cei din SUA, UK, Suedia si Germania inteleg ca educatia este fundamentala, la noi sunt prea multi pe care frica i-a paralizat si asteapta solutii miraculoase la o situatie dificila. Nu au de unde sa vina. Mergem inainte, ne protejam cat putem si ne adaptam.
    Dar mergem inainte, mai ales cand vine vorba de educatia, cresterea si dezvoltarea copiilor nostri.

    • Începerea școlii in sistem clasic in arealele aglomerate nu va face altceva decât să aducă boala si moartea in asa majorității.
      Eu, sincer, nu inteleg cum de au oprit brusc scoala in martie, ând erau f putine cazuri si cum de vor sa oînceapă acum, cu zeci de mii de infectati!
      Nu se pot pune pe acelasi plan educatia, împlinirea școlară cu boala si viata.
      Cred ca se putea începe pe 14 on line in zonele aglomerate, iar pt cei f mici sa se înceapă în sistem clasic dar cu maxim 5- 8- 10 copii/ clasa ( cresa, grădinița, scoala primara).
      Nu e nimic catastrofal sa continui asa 2- 3 luni sau cât e nevoie daca salvezi vieți asa.
      Nu întâmplător, părinții de liceeni (de regula , trecuți de 40 sau chiar 45, adică expuși unor forme medii sau severe de boala) sau cei cu mintea la ei din zona de sud, grav afectată în prezent, vor scoala hibrid sau on line.
      De altfel, si daca incepe scoala in format clasic si se vor tot îmbolnăvi nu doar copiii, dar si profesorii_ multi dintre ei cu vârste de 40+_, credeti ca se va invata , cumva, mai bine, decât on line?
      Nici vorba.
      În fine, as vrea sa raspunda cineva pt .aceasta masura luata peste tot la fel, căci ideea cu descentralizarea deciziei la nivel de scoala nu va conduce la nimic pozitiv, dar nu va răspunde nimeni.

    • Ca sa fim clari de la inceput – Romania nu poate fi comparata cu SUA, UK, Suedia sau Germania. Din niciun punct de vedere.
      Probabil ca, la presiunea inconstientilor, scoala o sa inceapa in format normal, dar nu o treaca prea mult timp sa fie oprita din nou datorita cresterii numarului de infectii, in primul rand in scoli.
      Copii nu vor putea respecta masurile de protectie pentru simplul motiv ca sunt copiii si vom suporta cu totii consecintele.
      Eu urez tuturor sanante si mult noroc!

  6. Este infinit de greu, ca orisicare modificare , schimbare , sa fie parte a intelegerii unui intreg . asa a fost -de cind lumea si pamantul – . Am trecut de la scrisul direct pe pamant , la cel pe tablite din material lemnos , la cel pe papirus , foi de hirtie , la cel imprimat direct si acum stam doar , doar sa ne modificam inca o data intelegerea . Nu dureaza mult .