G4Media.ro

EXCLUSIV: SRI și SIE vor avea drept de inițiativă legislativă – proiecte…

EXCLUSIV: SRI și SIE vor avea drept de inițiativă legislativă – proiecte de lege

Proiectele de lege privind organizarea SRI și SIE, aflate în dezbaterea coaliției de guvernare, prevăd că cele două servicii de informații pot avea drept de inițiativă legislativă, potrivit documentelor consultate de G4Media. Actuala legislație în vigoare nu prevede astfel de drepturi pentru SRI și SIE.

Constituția României prevede la articolul 74 că au drept de inițiativă legislativă doar guvernul, parlamentarii sau un număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot.

Ce prevede proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii:

Art. 14 – Serviciul poate iniţia proiecte de acte normative care au legătură cu domeniul său de activitate, conform prevederilor Regulamentului privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente, în vederea adoptării/ aprobării.

Ce prevede proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe:

Art. 5. – (1) În realizarea funcţiilor sale, Serviciul de Informaţii Externe are următoarele atribuţii principale:
r) inițiază sau, după caz, avizează proiectele de acte normative care au legătură cu domeniul său de activitate.

Context. Proiectele de legi au fost elaborate, potrivit premierului Nicolae Ciucă, chiar de instituțiile vizate – servicii de informații, ministere. G4Media a publicat în ultimele patru zile o serie de articole care au reflectat cele mai importante schimbări aduse de aceste proiecte.

Proiectele sunt acum în dezbaterea coaliției de guvernare și urmează să fie adoptate de guvern, apoi trimise la Parlament pentru dezbateri. Pot interveni modificări la aceste proiecte atât în dezbaterile din coaliție și guvern, cât și în Parlament.

E vorba despre un pachet amplu de 10 legi care privesc funcționarea și organizarea serviciilor de informații, a armatei, ministerului de Interne și CSAT. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat pe 27 mai că proiectele sunt analizate în cadrul fiecărui partid din coaliție, iar într-o săptămână vor intra în dezbaterea Guvernului, pentru a fi trimise la Parlament.

”Legile au fost elaborate la nivelul fiecărei instituții responsabile în parte, pachetul în deplinătatea sa se află la nivelul fiecărui partid, astfel încât comisiile de specialitate să poată să analizeze iar cred că nu mai târziu de o săptămână să putem să avem pachetul spre analiză și aprobare la nivelul guvernului astfel încât să fie înaintat Parlamentului”, declara premierul Nicolae Ciucă pe data de 27 mai.

Proiect lege SIE

Proiect lege SRI

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

48 comentarii

  1. Mi se pare corect având in vedere ca institutia Avocatul Poporului îsi stabileste singura Organizarea și funcționarea, fara alte comentarii…

  2. Dictatura militara!

  3. Eu zic să-și instaleze deja dictatorul, ce se tot chinuie să întindă coarda atât?

    • Povestea presei libere si a drobului de sare.
      Eu cred ca e bine, e ca la psiholog cand pacientul nu vrea sa-l vada

  4. maCiuca si Ciolannis vor „raspunde” in fata Marii Adunari Nationale, exact ca precursorul lor stalinist de trista amintire, Ceausescu.
    Tara asta devine, pas-cu-pas, mai putinista ca rusia.

  5. Am văzut ca tot apar proiectele astea de lege dar se naște întrebarea, și ar fi transparent sa știm și noi, cine le scrie? E cineva din guvern sau de la serviciile in seama? Cred ca aici cei care ne conduc ne sunt datori cu niște explicații sa putem sa ne dam și noi seama ce și cum…

    • E o neconcordata intre articol, „urmează să fie adoptate de guvern” dar documentele PDF atasate sunt de la Parlament.
      Eu stiam ca documentele Parlamentului apar pe… site-urile cdep si/sau senat – ca sa le putemnlua din sursa sigura – exista acolo chiar si optiunea sa trimiti tu personal observatii.
      Nu inteleg rostul acestor… „exclusivitati” pe sub mână

    • Pai ne-a zis generalu’ sef al guvernului cand le-a dat drumu’ „pe teava”, sunt implicate „ministerele interesate”?! Eu cred ca sunt „elaborate” de gasca papusarilor gradati de ne-au pricopsit atat cu johannisu’ nostru cel de toate zilele cat si cu „monstruoasa coalitie”. Ce sa zic, mare „iubire da glie si natie” pe capu’ lor!

    • A zis nu mai știu care penelist, minusculul Pavel Popescu parcă că au fost scrise și cu ajutorul juriștilor de la SRI, etc. Deci e clar de unde au venit.

  6. Daca se putea chiar mai rau…iata ca se poate! Pana la urma „legile” astea instituie statul „de drepti”, suprematia „serviciilor” vis a vis de Parlament, sunt total si puternic anticonstitutionale (chiar si fata de Constitutia asta iorgovanista), dar cui ii mai pasa in tara asta?!. Daca voi toti, cei „activi” biologic, o astfel de lume si societate va doriti, eu chiar nu mai am nimic de zis, pentru mine timpul nu mai are rabdare, va voi privi „de sus” cu mila ca habar n-aveti ce pierdeti pentru voi si urmasii vostri!

  7. Dsasfiintati parlamentul, ca legifereaza de acum inainte doar sekuristii din SRI, SIE, SPP, STS, MApN, MAI si restul institutiilor de forta din Romania!
    Oricum, au curaj hotii PSD-PNL-UDMR sa se opuna propunerilor sekuristilor, cand sunt santajati cu dezvaluirea furturilor pe care le fac?

    • Hai măi, o fi fost mai bine cu Dăncilà PM când a dat Codul Administrativ?
      Sau pe vremea lui Ponta PM… nimeni nu verifica ce modifica ala impreuna cu Dragnea.

      Trebuie sa ai incredere in cineva ca sa poti continua zi-de-zi.
      Cei care nu merg deloc la vot oare in cine … cred?

  8. @g4media: daca nu-mi apar comentariile, comentati voi in locul meu 🤣

    • Ti-au aparut ! Nu era bine cu Dancila dar USL 2.o ne pacalesc de 30 de ani sub diverse forme! Iesiti la vot!

    • Nu toate.
      Cuvinele „aw0katul p0p0rwlui” nu trec de filtrul atent…
      Nu stiu ce sa spun de usl2.0. Poate Ciuca are mândria lui – similara cu a noastra

  9. Asa si?
    Care e problema?

    Din moment ce oricare parlamentar are dreptul sa initieze o lege, unde e problema daca si SRI sau SIE vor avea dreptul sa initieze proiecte de legi?
    Adica Ghita – batausul oligofren, Sosoaca sau Simion pot sa initieze orice proiect de lege le trece prin cap, iar voi va faceti probleme ca de-acum inainte si SRI sau SIE vor avea acest drept?
    Decizia e oricum la Parlament, daca voteaza sau nu proiectele respective. Daca le convine proiectul il voteaza, daca nu, nu.
    Exaxt ca si pana acum.
    Se prezinta niste stiri irelevante intr-un mod panicard, iar fraierii pun botul si fac pe revoltatii fara sa priceapa despre ce este vorba.

    • tu chiar ai incredere in PSDNL ca vor respinge?
      sau ca vor corecta toate derapajele inainte sa o aprobe?
      sau ca Iohannis o va respinge?
      sau Curtea Constitutionala ca o va respinge?
      sau USR ca va face destule presiuni?
      sau societatea, oamenii ca vor iesi la protest??

    • Pe logica ta, oricine ar trebui sa aiba initiativa legislativa.

      Ar fi fost util daca g4media ar fi compilat o lista cu tari in care serviciile secrete au initiativa legislativa, ar fi pus putin lucrurile in perspectiva. Si ar fi fost si mai util daca initiatorii acestei modificari ar fi oferit si o motivatie – dar la capitolul asta nu mia tragem sperante de ceva vreme.

    • Articolul 74 constitutie

    • Articolul 74 din constitutie
      ” Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. „

    • @Cristian Parca vad deja motivarea CCR: e constitutional sa aiba si SRI/SIE initiativa legislativa, daca prin asta se intelege ca membri SRI/SIE sunt membri ai guvernului sau parlamentului. Si nu glumesc decat pe jumatate.

    • @Andrei D

      Tu pe ce lume traiesti?
      Ai impresia ca, pana acum, SRI sau SIE nu si-au putut aduce in Parlament propriile proiecte de lege?
      Singura diferenta va fi ca, de-acum inainte, proiectul cutare nu va mai fi initiat de un oarecare parlamentar aflat sub comanda SIE sau SRI, ci va putea fi initiat direct de SIE sau SRI.
      Este exact ca in cazurile proiectelor de legi care ii favorizeaza pe infractori. Venea ordin de sus, de la sefii de partide – Bai Cutarescu, maine depui in parlament proiectul cutare. Mai departe nu e treaba ta.
      Atata tam-tam pt nimic.

    • @Caraiman
      Dragule, „singura diferenta” este doar in capul tau.
      Chiar vrei sa intelegi ce se-ntampla?
      Se spune ca SRI/SIE vor avea dreptul sa initieze proiecte de lege care „au legatura cu domeniul sau de activitate”. Intrucat se stie faptul ca SRI si SIE au ca domeniu de activitate securitatea si siguranta nationala, conform unui alt proiect de lege, aparut prin presa in urma cu cateva zile, se extinde lista amenintarilor la securitatea nationala ca putand sa vina din partea „sistemului de administratie publica, sanatate publica, educatie nationala, patrimoniul cultural national”. Adica? Adica SRI si SIE pot primi dreptul de a initia proiecte de lege in toate domeniile mentionate. Cred ca nu trebuie sa iti spun eu ce inseamna asta, te cred macar atat de inteligent.

      Dar asta nu-i tot. De fapt, smecheria de-abia de-aici incepe. Textul de propunere legislativa spune ca SRI si SIE pot sa si avizeze (dupa caz) proiectele de lege „care au legatura” (fii foarte atent! „care au legatura”, da?) cu domeniul lor de activitate. Adica? Adica asta inseamna ca orice lege care vrea sa schimbe ceva in sistemul de administratie, de sanatate, de educatie, etc. trebuie sa fie avizate de SRi si SIE. Orice lege pe aceste domenii din care pot veni amenintari la securitatea si siguranta nationala trebuie sa treaca de filtrul SRI si SIE. Nu de comisiile parlamentare pe siguranta sau altceva, ci chiar de institutiile respective. Pai, asta inseamna putere de negociere pentru SRI si SIE si practic putere de control asupra legiferarii.

      Da, se elimina proxy-ul, parlamentarii-carausi si middle-men-ii, dar eu, cetatean, n-am niciun beneficiu din asta. Daca vreun parlamentar lua comenzi de legi venite de la SRI si SIE, atunci isi asuma el asta, cu sematura lui si, eventual, se supunea oprobiului public daca legea era un „scandal”. Iar daca el devenea o vulnerabilitate electorala, macar nu mai prindea lista sau o prindea pe un log neeligibil. Sau, pur si simplu, nu se mai vota partidul care-l propunea pe lista. Dar asa? Sa pui in lege doua institutii de forta cu drept de initiere (care nu-i cine stie ce, pana la urma) si de avizare (aici e, de fapt, adevarata bomba!) a legilor ce au legatura cu atatea domenii, mi se pare ca seamana prea mult cu regim mascat de junta militara. Iar tu zici ca e o „singura diferenta”? Mai, draga, mai!

    • Angajatul la stat știe ca șeful direct face legea pe care are sau nu cap sa o aplice

  10. Sa ne conducă SECURITATEA, sa desființăm Parlamentul și alegerile. Asta urmează!?
    Acum nu ne mai scoate Iohannis in strada?

  11. LOL! Astept tinerii liberi sa protesteze ca pe vremea lui Dragniiia.

  12. Se oficializeaza tot ce au avut!

    • Sau poate e ca la vaccin. Nu astepti sa plece chiar toata lumea….
      Au avut Caritas? Au avut

  13. România e bombardată de crize și probleme, dar care e prima grijă a PSDNL? Să ajute Securitatea.

  14. Prostimea trebuie pastorita inca 30 de ani

  15. Trăiască Partidul!

  16. Pana la urma, aceasta posibilitate a SIE si SRI de a-si depune propriile proiecte in Parlament reprezinta o incercare a partidelor de a se delimita (cel putin de fatada) de mediul SRI-SIE.
    Ceva de genul:
    Fratilor, pana acum, cand aveati nevoie de ceva, puneati mana pe telefon si noi trebuia sa gasim un parlamentar care sa depuna proiectul in Parlament si imediat tot uraganul mediatic sau al societatii civile se napustea asupra partidului. Uite ce vor sa faca ticalosii astia de la PSD, PNL, USR sau UDMR.
    De-acum gata.
    Vreti ceva, depuneti voi proiectul de lege.
    Vi-l asumati si mai departe vedem ce si cum.
    Ca il votam in Parlament sau nu-l votam, asta e alta poveste, dar voi raspundeti pt proiectul de lege, nu mai tragem noi ponoasele ca proiectul a fost initiat de X de la PSD sau Y de la PNL.
    Asta e de fapt scopul acestor modificari.

  17. Știți ca băieții astia “mobilati” au o structura care se ocupa cu apărarea Constituției?
    Ce apărare mai buna poate exista decât aia privind călcarea in picioare a Constituției?

    SRI și SIE încearcă sa profite, folosind prostia celor cu drept de adoptare a legilor. Adica negociază.
    Problema e ca fac chestia asta având niște “argumente” la dispoziție … ce argumente? Cred ca pot fi intuite de orice om înzestrat cu logica elementara.

  18. Felicitări, români! Aveți ce ați votat. Pupați-vi-i pe toate părțile!

  19. Fiind totul la secret, într-o tara ca România, nivelul corupției este maxim în aceste instituții

  20. unde e @Bobitza sa ne spuna ca nu te duci sa joci poker ca sa pierzi

  21. Super, mă Ciucă, adica fix se-cur-iștii au elaborat aceste legi. Se vede, pentru că sunt gândite cu cur-ul.

  22. Curat, democrație neamule! Neicusorule, puicusorule…….

  23. Propun dizolvarea statului România și înființarea Statului Roman de Informații.

  24. Nici o problemă. Se aprobă! Și Turcia ș-a schimbat numele.

  25. Asa patesc popoarele sclave, ca nu cumva sa se ridice contra colonizatorilor! E ordinul CIA de fapt, SRI si SIE trebuie doar sa execute.

  26. România este o țară pro-democrație, cu valori creștine, pro-Europa, pro-libertate… precum și un stat independent și suveran…
    De-a lungul timpului România a dat azil multor oameni persecutați d.p.d.v. etnic și politic, ca de exemplu armeni, kurzi și ucraineni. Dar…
    Acum am ajuns la un moment în care exact aceste puncte de bază ale constituției României (democrație, libertate, suveranitate) sunt atât de evident și consecvent subminate de regimul lui Orban…
    Citând presa europeană, Orban este un agent KGB, ‘calul troian’ al lui Putin în NATO precum și Uniunea Europeană…
    Având în vedere aceste aspecte, cred că aceste măsuri au caracterul vădit de auto-apărare .

  27. Superrrr?!! Trăiască români ce ați votat primul român al țării Klaus Johannis??!!!

  28. De „frica” sa nu ne vindem la europeni , ne vindem la rusi ca e mai cald si mai bine pentru infractori. Ne meritam soarta pentru ca nu ne-am invatat minte 30 de ani si majoritar am votat aceeasi mizerie (PSD-PNL-UDMR-AUR ) semn ca nu ne place mai bine .. si speram sa nu fie mai rau. De data asta o as aveti dovada ca se poate mai rau si asa incet tara sa intoarce in anii 90 . tara frumoasa cu foarte multi oameni tinuti „prosti” care prefera sa se ghideze dupa „modele false” creeate in timp de media in loc sa isi caute informatia singuri din mai multe surse (Ex: daca te-a trecut profu de info sau la engleza cu 5 si nu meritai, daca treceai pe bune acum ai fii stiut sa iti cauti si surse )”Merge si asa ” … si dupa vorba asta merge si tara … Rip democratia din Romania

  29. Presupun că vorbești de Orban care i-a dat Ungaria pe tavă lui Putin și a sabotat Europa și NATO la maxim.. Pentru ruși suntem „români răzbunători” împreună cu „bulgari lași” și cu Muntenegru…

  30. Dacă acum câțiva ani, în momentul disputei, ‘Insula Șerpilor’ ar fi fost retrocedată României, posesorul de fapt și de drept al acestui teritoriu românesc, la ora actuală blocada actuală a porturilor ucrainene la Marea Neagră ar fi fost practic imposibilă dat fiind că NATO ar fi fost prezent pe insulă…
    Acum,.. Rusia va ține cu dinții și ghiarele de această insulă pentru că este un ‘ghimpe’ dureros în apărarea NATO, în apărarea României…