G4Media.ro

EXCLUSIV Statul român va plăti peste un miliard de euro despăgubiri în…

Sursa Foto: Google Maps

EXCLUSIV Statul român va plăti peste un miliard de euro despăgubiri în doar două dosare, în loc de 300 de milioane, dacă Parlamentul respinge miercuri ordonanța care amână până anul viitor noul mod de calcul, stabilit printr-o lege inițiată de UDMR

Ordonanța de urgență prin care Guvernul Orban a amânat până anul viitor aplicarea grilelor notariale actualizate atunci când se calculează despăgubirile în cazul terenurilor și imobilelor confiscate de comuniști, lăsând astfel în vigoare grila notarială din 2013, este pe cale de a fi respinsă în regim de urgență de Parlament. Dacă OUG-ul va fi respins,  se vor aplica în continuare prevederile legii inițiate de UDMR, care a intrat în vigoare în luna martie.

Prin aplicarea grilei notariale actualizate valoarea despăgubirilor care ar urma să fie plătite de ANRP crește semnificativ. Astfel, în Capitală, în doar două dosare de despăgubire în care este vizată o suprafeță de teren de 135 ha în intravilanul Municipiului București, sumele pe care trebuie să le plătească statul român foștilor proprietari cresc de la 300 de milioane de euro la peste 1 miliard de euro.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a respins marți ordonanța guvernului Orban care amâna până anul viitor aplicarea grilelor actualizate, urmând ca actul normativ să fie înscris pe ordinea de zi a plenului de miercuri pentru dezbatere și vot final. Camera este for decizional în acest caz, după ce Senatul a respins ordonanța săptămâna trecută.

Practic, este vorba despre OUG 72/2020, care prevede suspendarea până la 1 martie 2021 a intrării în vigoare a prevederii alineatului 6 din articolul 21 al legii 165/2013 privind restituirea imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.

Ce prevede art. 21 alin. 6 din legea 165/2013:

  • (6) Evaluarea imobilului care face obiectul deciziei se face prin utilizarea grilei notariale valabile la data emiterii deciziei de către Comisia Națională și se exprimă în puncte. Un punct are valoarea de un leu.

Ce prevede OUG 72/2020:

  • Articolul 1
    • Aplicarea prevederilor  21 alin. (6)din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 278 din 17 mai 2013, cu modificările și completările ulterioare, se suspendă de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență până la data de 1 martie 2021.
  • Articolul 2
    • Pe perioada suspendării prevăzute la art. 1, evaluarea imobilelor pentru care se acordă despăgubiri se face prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrării în vigoare a Legii nr. 165/2013, în considerarea caracteristicilor tehnice ale imobilului și a categoriei de folosință la data preluării acestuia, și se exprimă în puncte. Un punct are valoarea de un leu.
  • Articolul 3
    • În situația în care grila notarială prevede valori doar pentru terenurile din categoria „curți-construcții“, iar terenul preluat în mod abuziv de stat avea o altă categorie de folosință, valoarea despăgubirilor se stabilește prin aplicarea unei reduceri de 50% din valoarea pentru terenurile „curți-construcții“.
  • Articolul 4
    • În situația în care grilele notariale sunt elaborate în moneda națională a României, leul, valoarea imobilelor pentru care se acordă despăgubiri se actualizează cu indicele de creștere a prețurilor de consum pentru perioada mai 2013 – data aprobării emiterii deciziei de către Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor

Traseul ordonanței de urgență în Parlament

Pe 14 mai, Guvernul Orban a adoptat OUG 72/2020 prin care a amânat cu un an, până pe 1 martie 2021, a evaluării terenurilor și imobilelor confiscate de comuniști potrivit grilei notariale la zi.

Invocând ”impactul financiar negativ” asupra bugetului de stat, mai ales în contextul crizei cauzate de pandemia de coronavirus, guvernul a decis prin OUG 72 păstrarea, vreme de încă un an, a vechii grile din 2013 pentru evaluarea, în vederea despăgubirii foștilor proprietari, a imobilelor și terenurilor confiscate de comuniști.

Ordonanța de urgență a fost publicată în Monitorul oficial pe data de 19 mai, a doua zi după ce legea inițiată de UDMR a intrat în vigoare, cu o zi înainte fiind înregistrată la Senat pentru dezbatere.

Comisia juridică a Senatului, în ședința de miercurea trecută, 3 iunie, la propunerea lui Șerban Nicolae (PSD) și cu voturile senatorilor social-democrați și maghiari, a recomandat plenului respingerea ordonanței de urgență. În aceeași zi, raportul Comisiei juridice a intrat în plenul Senatului, unde a fost adoptat cu voturile PSD și UDMR. Cu alte cuvinte, OUG 72/2020 a fost respinsă.

La doar o săptămână distanță, marți – 9 iunie, viteză neobișnuită pentru Parlamentul României, ordonanța a fost discutată în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și trimisă Comisiei juridice. În aceeași zi, Comisia a decis, tot cu voturile PSD și UDMR, respingerea actului normativ, urmând ca acesta să intre mâine, 10 iunie, pe ordinea de zi pentru dezbatere și vot final.

  • Ce impact ar putea avea legea în București? Valoarea despăgubirilor crește într-un dosar de la 300 de milioane de euro la peste un miliard de euro

Ce efect ar avea aplicarea legii? Potrivit unei simulari realizate de ANRP la solicitarea G4Media.ro, în două dosare de despăgubire este vizată o suprafeță de teren de 135 ha în intravilanul Municipiului București, mai precis zona Băneasa – Dămăroaia (fosta moșie cu aceeași denumire), în continuarea zonei Romexpo.

Valoarea despăguburilor ar crește de la 300 de milioane de euro, la care erau evaluate terenurile pe legea veche – potrivit grilei notariale din 2013, la peste un miliard de de euro, prin aplicarea grilelor notariale actualizate.

În ambele dosare există hotărâri judecătorești prin care instanțele au stabilit calitatea de persoană îndreptățită și întinderea dreptului de proprietate în contradictoriu cu Primăria Municipiului București, respectiv Comisia locală Sector 1 și Prefectura București.

Potrivit actelor din dosarele de despăgubire, majoritatea terenului avea, la momentul preluării abuzive de către stat, categoria de teren arabil.

Conform prevederilor Legii nr. 165/2013, stabilirea valorii finale a despăgubirilor se face prin aplicarea grilei notariale din anul 2013, în considerarea caracteristicilor tehnice ale imobilului și a categoriei de folosință la data preluării acestuia.

În practică, potrivit legislației în vigoare, grilele notariale prevăd unele corecții pentru categoria de terenuri, altele decât cele curți / construcții.

În cazul grilei notariale pentru Municipiul București, la valoarea terenului ocupat din zona în care se află imobilul se aplică o corecție de 0.5.

Astfel că, evaluarea celor două dosare de despăgubire este:

  • 1.343.459 mp x 438 euro/mp (zona 34-A1) x 0.5 = 294.217.521 euro.

Potrivit Legii nr. 22/2020, intrată în vigoare la data de 18 martie 2020 (inițiativa UDMR), stabilirea valorii finale a despăgubirilor se face prin aplicarea grilei notariale de la momentul emiterii deciziei, fără referire la categoria de folosință a imobilului de la momentul preluării.

În aceste condiții, raportându-ne la grila notarială din anul 2020, fără a mai ține cont de faptul că terenul avea categoria de arabil la momentul preluării, evaluarea celor două dosare de despăgubire ar fi de:

  • 1.343.459 mp x 773 euro/mp (Zona 34-A1) = 1.038.493.807 euro.

Context

Legea pe baza căreia se calculează despăgubirile acordate de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a fost modificată în luna februarie prin inițiativa a 14 parlamentari de la UDMR. Noile reguli au intrat în vigoare la sfârștiul lunii martie, modificările fiind promulgate și publicate în Monitorul Oficial.

Guvernul Orban a intervenit însă printr-un OUG care suspendă aplicarea legii până anul viitor, însă ordonanța este pe cale să fie respinsă miercuri în Parlament, ceea ce înseamnă că se va aplica legea inițiată de UDMR.

Astfel, calculul despăgubirilor nu se va mai baza pe grilele notariale din 2013, ci pe grilele notariale actualizate. În cele mai multe cazuri, prețurile terenurilor au crescut, deși sunt unele orașe, mai puține, în care prețurile au scăzut. Din acest motiv, ANRP a anunțat în luna martie că, deși a pregătit peste 300 de dosare de despăgubire pentru a doua ședință din luna martie, marea majoritate a acestora vor trebui amânate.

ANRP a atras atenția, într-un răspuns pentru G4Media.ro transmis la sfârșitul lunii martie, că impactul bugetar creat prin modificarea legii nr 165/2013 nu este cunoscut la acest moment, ”dar cu certitudine suma necesară plății despăgubirilor va fi considerabil mai mare”.

De pildă, dacă la Craiova maximul valoric era pe grila din 2013 de 740 lei/mp pentru teren situat în zona A, pe noile grile notariale se ajunge în prezent la 3.200 lei/mp. La București, de la maximul valoric de 994 euro/mp pentru teren liber, situat în zona Floreasca, Primăverii, Aviației, se ajunge în prezent la 1.462 euro/mp. La Cluj Napoca: de la maximul valoric de 1.020 lei/mp pentru un teren având până la 500 mp, situat în centru, se ajunge în prezent la 1.700 lei/mp.

ANRP a mai arătat, într-un răspuns transmis redacției G4Media.ro în luna martie, că în grilele aferente anului 2020 se modifică substanțial și valoarea de despăgubire pentru terenurile agricole.

”În București, pentru un astfel de teren, potrivit grilei din 2013, se acorda jumătate din valoarea pentru terenul „curți – construcții”, iar acum se acordă 85%. O modificare importantă a valorii de despăgubire rezidă și din atragerea în intravilan, după anul 2013, a unor suprafețe de teren la nivelul multor localități”, se arată în răspunsul ANRP.

Citește și: Silviu Vexler, deputat din partea minorității evreiești, critică decizia guvernului de suspendare prin OUG a evaluării imobilelor confiscate de comuniști la prețul actual al pieței și revenirea la grila notarială din 2013: La peste 70 de ani de la instaurarea regimului comunist în România, foștii proprietari sunt în continuare umiliți

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

46 comentarii

  1. votati partidele vechi, ca sa ne invartim in aceeasi mizerie pana la moarte

    • Trebuie plafonate despagubirile nu se pot aloca atatea resurse pentru fostii proprietari , societatea nu poate suporta ca atatea drepturi fundamentale sanatate drumuri siguranta publia social sa nu fie satisfacute din lipsa de bani si satatul sa dea disproportiinat pt ce s a intamplat acum 70 ani.

      Banii sunt imprumutati cu dobanda pt platile astea

    • Ar trebui o simpla lege ca in ungaria polonie etc, bani plafonati si platiti doar! membrilor mostenitori directi, asa cum nu poti iti poti vinde dreptul de mostenire lasat de tactu ruptincur nu poti sa vinzi excrocilor imobiliari asazise drepturi de sute de milioane. si in 2 ani nu mai cere nimic nici un clan fecaliot si nici un smecher de monaco

    • @E mai scandaloasa decat pensiile speciale:
      Despagubirile nu trebuiesc plafonate ! Ele de fapt sunt intr-un fel plafonate prin chiar stabilirea unei grile notariale care este sensibil inferioara valorii de circulatie a bunurilor pt care se platesc despagubiri !

      PS. Asa deci, despagubirile trebuiesc platite in mod corect ! Acolo unde au fost umflate trebuiesc dezumflate iar acolo unde trebuiesc marite legal, apai sa fie marite !

      PPS. Legea trebuie atacata la Curtea Constitutionala pt ca are in corpul ei cateva elemente de neconstitutionalitate !

  2. Nu-mi mai amintesc:
    – Cine a dat legea asta criminala cu restitutio in integrum?
    Din cate stiu, suntem singura tara postcomunista cu o asemenea lege.
    Chiar nu se mai poate face nimic pentru indreptarea ei?
    Trebuie stabilita o suma maxima, care sa nu poata fi depasita.

  3. CEL MAI MARE JAF IN ROMANIKA AU FOST DESPAGUBIRILE SI RETROCEDARILE ASTEA, S-A VAZUT CA BENFICIARI AU FOST TOT SAMSARII SI CUMPARATORII DE DREPTURI LITIGINOASE

  4. Votați dreapta liberală cei care au adoptat restituirea proprietăților și au creat cel mai mare jaf din bugetul statului prin ANRP .Nicio țară fostă comunistă nu a adoptat așa ceva .Trăiască dispariția PNȚCD !Trăiască dispariția PNL !Trăiască dispariția PMP și a securistului Petrov!

    • Serios??!!! Că sa vezi…habar nu aveam că fsn, pdsr, securitatea, toți escrocii profitori de pe urma adevăratelor victime….sunt liberali… Sau ” țărănistul” Ciorbea, ” liberalul” nu îmi amintesc numele acum …. Mai era unul care s-a autodespagubit..cu sume uriașe !! Cam toti se autodespagubesc…că… românii sunt prosti, și trebuie să plătească la toți infractori pusi doar pe jefuit.. și aparati judicios de grupul infractional organizat, numit parlament

    • Ai uitat sa spui lozinca ta de trol comunist: traiasca psd !

  5. UDMR, PSD, ALDE si Pro Romania sunt un pericol pentru Romania.

  6. La ce naiba au intrat la guvernare PNL daca nu au majoritate parlamentară, nu au oameni capabili sa fie miniștri , nu se înțeleg intre ei ? Nu puteau să stea frumos in opoziție ,se pregăteau, iar la următoarele alegeri făceau un scor bun si aveau majoritate de plină . Daca PSD revine din nou la guvernare e doar vina PNL ului că acum cu gafele pe care le fac scad in sondaje apoi vreți ca lumea sa iasă la vot , cu cine să voteze ? Absenteismul de la urne se datorează partidelor si omamenilor politici care vin la guvernare doar pentru propriile interese.

    • pot sa voteze cu un partid de oameni cinstiti, precum USR sau PLUS

    • @casually:
      BINGO ! 🙂

    • trebuia lasata Viorica sa faca alegeri prezidentiale… sa fie respinse 2 guverne de catre parlament si asa alte alegeri parlamentare si de acolo nu mai era nici o majoritate toxica
      in parlament

      asa sa pierdut un an si ce an s-a pierdut

  7. Nu inteleg hoția asta.. aa, ca statul a luat o casă în centrul Bucureștiului, e normal sa despagubeasca o casă în centrul Bucureștiului. Dar daca a luat un teren arabil la marginea bucureștiului de atunci, sa despagubeasca teren arabil la valoarea terenului arabil de langa bucureștiul de azi.
    Ca doar pe vremurile alea nu era aeroport in zona Băneasa, era un câmp nenorocit unde păstrau țăranii oile!

  8. *pășteau țăranii oile

  9. Se vede clar la ce sume mici s-au despagubit pana acum. Sun pretul real, praf in ochi. Nu e normal asa ceva… A trecut 30 de ani si statul inca nu si-a facut datoria sa aduca totul la normalitate.

  10. fratii micula, cei care ne-au spoliat de un miliard de euro, primesc cota parte pentru gaselnita ?

    sub privirile umede de admiratie ale tudoreilor si dornenilor!

    comunistii sunt cei mai mari hoti si cei mai mari criminali din istorie!

    • Subscriu !

    • Multumim acestui geniu al finantelor publice, f.catzu!!! Credeam ca au venit la guvernare ca sa deturneze banii de pensii, dar vad ca au fost mult mai ambitiosi! ar tebui sa aiba si el niste procente acolo, de la fratii micula, de la cumparatorii de drepturi litigioase, de la aia la care a platit in AVANS avioanele, de parca ne-o luau altii inainte, si nu mai gaseam.
      Imi aduce aminte de filmul ”Cacealmaua”!

    • Te pomeni maica ca astia de la PSD au stat si s-au uitat…

      Sa vina la vot toata lumea maica, sa stim ce vrea poporul!

    • da n ati facut voi revolutia intregului popor ?
      ptr bunastarea tovarasului iliescu cit platiti ?paziti l bine, ca i tezaurul vostru national

  11. Mai erau unii pe aici care plangeau pe umerii generatiuilor viitoare, ca nu sunt bani de investitii, de parca aia 33 mld.de euro de la ue erau pt altceva.

    Ziceti voi ca nu-l duce mintea(e vorba tot de Catzu):

    Guvernul pregăteşte un „bailout“ de 1 miliard de lei pentru trei asigurători de credit comercial

    Ministerul Finanţelor pregăteşte o schemă de ajutor de stat prin care vrea să garanteze 80% din despăgubirile pe care societăţile ce asigură credite comerciale le-ar datora clienţilor asiguraţi pentru neîncasarea facturilor la timp.
    ………………………………………………………………………………………………..

    Beneficiari direcţi principali ar fi, însă, doar trei asigurători de credit comercial– Coface, Euler Hermes şi Atradius – care au doar câteva mii de clienţi mari în România, şi reasigurătorii lor străini, în locul cărora contribuabilii români ar prelua obligaţiile de despăgubire.

    Citeste mai mult: adev.ro/qbn5gb
    .

  12. Sa ne aducem aminte ce averi a adunat chereshtoyul trebaluind in parlamentul romaniei. 50 de milioane de euro declarati.
    udmr…

  13. Si pt. ca tot a venit vorba de generatiile viitoare, care o sa aiba autostrazi:

    Guvernul Orban taie fonduri europene de 500 de milioane de euro de la autostrăzi şi căi ferate şi le direcţionează către companii
    ………….
    Aşadar, mai pe şleau, fonduri europene redirecţionate de la infrastructura mare către ajutoarele de stat pe care Guvernul urmează să le acorde unor firme. De urmărit care vor fi condiţiile şi mai ales care vor fi companiile beneficiare. Cert este un lucru după această mutarea a jumătate de miliard de euro de la POIM către POC: s-a dus toată povestea premierului Ludovic Orban din ultimele săptămâni, care a afirmat în repetate rânduri că „primul pilon al reconstrucţiei economice este pilonul investiţiilor publice”.

    Citeste mai mult: adev.ro/qbkxtj

    • Sunt decontari electorale catre firmele de casa ale partidului , bine ca nu au bani de alocatii la copii

  14. Catule,excrocule,iară dai bani la samsari.Asa-i că de alocații n-ai bani dar sa dai despăgubiri o sa ai?De ce nu ceri la UE să interzică jocul asta murdar? Ba că PSD,ba că UDMR,ba că PNL,PMP și USR . Adică, unde-i hotul? Voi sunteți toți niste hoți cu Iohannis șase case in frunte!

  15. Conducători de rahat, țară de rahat

  16. Stiti ce imi doresc cel mai mult pe lumea asta?
    Sa vina un nou regim comunist sa va ia tuturor casele si terenurile sa nu va dea nimic pe ele (vezi art. 3 din decretul 92/1950 privind nationalizarea) si sa va bage la puscarie daca incercati sa „zadarniciti nationaliarea” (vezi art. 8 din acelasi decret)… iar apoi, dupa ce veti face o alta revolutie, „statul democrat’ sa va acorde „despagubiri plafonate” si determinate pe grile notariale prin care se stabilesc valorile minimale sub care statul nu accepta ca valabile actele juridice care au ca obiect imobile…

    Asta va doresc tuturor … iar G4 Media ii reamintesc de Legea 119/1948 privind nationalizarea afacerilor, prin care statul comunist a furat toate biznisurile cu care se umfla azi in pene, inclusiv afacerile media.

    Abia astept sa vad cum copii comunistilor care va vor fura bunurile imobile vor deveni „capitalistii” statului democratic post-revolutionar si vor pretinde pensii si salarii pentru „parintii si bunicii lor”, de la copii vostri, ai celor care vor fi supusi furtului.

    Ma voi distra teribil pe seama voastra … asta sa va fie soarta, pentru ca asta meritati din plin.

  17. La mai bine de 50 de ani de la confiscarea imobilului părinților mei, ce si-au construit casa pentru ei si urmasii lor, dupa ce au venit in țara nou formata după Marea Unire, ca să sprijine formarea unei țări moderne, democrate, nu s-a putut repara nedreptatea făcută.
    Statul român timp de mai bine de 30 de ani a câștigat sume importante prin închirierea acestui imobil. După 1989, statul a mai încasat sume importante prin vanzarea pe apartamente a aceluiași imobil, pentru care nu a investit nimic în construcția lui.
    Acum, când cerem si noi dreptate, pentru recuperarea din aceste venituri obținute necinstit, de statul roman, măcar valoarea imobilului, suntem inca o data umiliți si indemnati sa adunam de pe jos niște bănuți aruncați cu scârbă ca unor neajutorați.

    • Singura tara din lume unde s au dat despagubiri de zeci miliarde de euro neplafonate cand nu ai autostrazi spitale etc. Legile astea au fost date la presiuni externe pt diversi insi care nici nu stiu romaneste, au plecat inaintasii lor din ro si acum se intorc sa se imbogateasca aici cu milioane de euro si acum cu miliarde conform noii legi.

      E scandalos sa i dai unuia pt greseli facute de generatiile anterioare acum 70 ani 1 mld euro cu care faci 300 km autostrada sau 10 spitale sau 10 catedrale ale neamului.

      Banii se iau cu dobanda si generatiile viitoare i vor plati si ne vor blestema in mormant unde om fi ca au de platit prosti care s au facut in urma cu 100 ani atunci.

  18. @Ce vina am eu ca sa platesc greselile de acum 70 ani

    Aveti vina ca:
    1. habar n-aveti ce scrie in Constituitia voastra „democratica”: „creanţele asupra statului, sunt garantate” (art. 44 alin. 1) … asta inseamna ca nu conteaza ce generatie ajunge sa le plateasca, ci conteaza ca statul indiferent de epoca raspunde pentru poagubele pe care le produce prin actiunea unei generatii;
    2. habar n-aveti de principii si de bunul simt… astea sunt importante si determinante pentru calitatea si conduita unei generatii, inclusiv din perspectiva faptului ca membrii aceleiasi generatii pot sesiza aberatiile si abuzurile membrilor din generatie care guverneaza si care pot fi opriti fie prin lege, fie prin alte mijloace democratice sau chiar legitime.

    Am impresia ca nu intelegeti lucruri simple si nu aveti perspectiva realitatii … o tara nu exista singura pe lumea asta, iar cand tara face pagube (ex; porneste razboi; nationalizeaza bunuri ale strainilor sau chiar ale propriilor cetateni in mod abuziv etc) ea plateste indiferent de generatie … daca nu o face s-au inventat mecanisme pentru a fi constransa.

    • tara ce si a pus nume romania,exista doar datorita stapinilor ei;populatia ii indobitocita zilnic
      rominia a aparut datorita rusilor,iar societatea de azi a rominilor este tot rezultatul ierarhizarii comandat de rusi; aia cu europa si nato e superficiala si instabila

  19. Asa au facut de când se știu comunistii. Au furat pentru ei azi, ca sa plateasca generațiile viitoare.

  20. Era interesant de vazut in articol si daca „fostul/ii proprietar/i” al/ai celor doua dosare sunt cei originali sau neshte cumparatori de drepturi litigioase, eventual cu intrare la PeSeDeu si la MagyarPSD…

  21. Cati fosti proprietari sau mostenitori directi vor beneficia de aceste despagubiri ? Despagubirile vor fi incasate de mafia imobiliara care a cumparat drepturile litigioase. Cei mai multi fosti proprietari, hartuiti ani de zile prin instantele tarii au fost nevoiti in disperare sa-si vanda aceste drepturi. Un abuz imens facut de comunisti si o reeditare a abuzului facuta de politicienii post-decembristi.

  22. 1. Fac parte dintr-o astfel de speta aflata pe rolurile instantelor de mai bine de 30 de ani. Data fiind situatia este posibil sa fiu putin subiectiv dar va rog sa-mi urmariti logica si eventual sa ma contraziceti.
    2. Din punctul meu de vedere este aberant sa se plateasca despagubiri dupa o anume grila notariala. ATENTIE! Grilele notariale au fost „inventate” din cauza celor care, la momentul vanzarii/cumpararii, in fata notarului, declarau valori mici ale bunului tranzactionat, astfel incat texele sa fie cat mai mici. In aceste conditii statul roman a lansat aceste grile pentru ca sa existe o valoare MINIMA a unui bun tranzactionat iar taxele sa fie aplicate MACAR la aceasta valoare minima. Valorile exprimate in grilele notariale nu sunt nicidecum valorile reale la care se poate tranzactiona un bun pe piata libera. Repet – SUNT VALORI MINIME DE PE URMA CARORA STATUL ROMAN SA INCASEZE TAXE.
    3. Nu inteleg de ce s-ar aplica coeficienti de depreciere la terenururi. Este o aberatie. Terenul este teren si valoreaza exact cat valoreaza astazi.
    4. Nu este normal sa se aplice coeficient de depreciere pe cladiri lundu-se in calcul vechimea cladirii la data acordarii despagubirilor. In aceasta zona exista un vid legislativ. Am inteles, se calculeaza conform grilelor notariale dar nicaieri nu este scris cum se calculeaza VECHIMEA. Si va rog din nou, un pic de atentie. Spiritul grilei notariale presupune ca doua persoane se afla in fata notarului si desfasoara o tranzactie. In acest context notarul aplica toate prevederile din grila LA DATA TRANZACTIONARII – adica atunci cand cei doi efectuaeaza tranzactia in fata notarului. In ceea ce priveste imobilele nationalizate sau luate abuziv, data „ASAZISEI TRANZACTIONARI” a fost, in cazul meu, undeva in 1952, iar vechimea la acel moment era de 15 ani. Tu vi acum si-mi spui ca ma despagubesti pentru o cladire mai veche de 70 de ani? De ce? 70 de ani aceasta cladire nu a stat la mine. A stat la TINE si a produs pentru TINE (este vorba despre un hotel). De ce trebuie sa ma penalizezi pe mine pentru o cladire pe care nu am avut-o in posesie atatia ani? Ca se inteleaga mai bine….dau un mic exemplu: TU iti cumperi o masina de 100 000E. In urmatoarea zi eu ti-o fur. Dupa 40 de ani, timp in care eu ma plimb cu masina ta (furata) sunt prins si ajungem intr-o instanta care spune ca, dupa 40 de ani, acea masina valoreaza 1000E. Esti de acord sa primesti 1000E despagubiri?
    5. Pentru comunistii care-si dau cu parerea pe-aici spun ca eu nu vreau de la ei sau de la copiii lor niciun ban. Nu este nici vina lor si nici vina mea ca Romania a trebuit sa treaca prin mizeria asta. la momentul 1990 aceste treburi se puteau rezolva (ca in Germania) prin retrocedari in natura. Din pacate…..ati votat cu Iliescu. Invit ve acesti comunisti sa-si petreaca 2-3 ore in fata ANRP-ului si sa vada acolo cati oameni distrusi isi cer drepturile, sa vada ce varste au si eventual sa ne ‘numere lacrimile. Oamenii aia nici nu mai au ce face cu banii – se lupta pur si simplu pentru dreptul lor cu un stat mafiot care tot timpul cauta sa dea legi care sa taraganeze plata compensatiilor sau retrocedarea unor bunuri care deja se afla pe mainile mafiotilor.

    Statul roman trebuie sa plateasca in mod corect, nu in bataie de joc, toate compensatiile. De bataie de joc ne-am saturat.

    Mai sunt multe de spus…..

    • este aberant aticolul. ca si cum fostii proprietari, mostenitorii celor care au fost omorati prin lagare de munca si care asteptam de atata amar de vreme o reparatie fireasca trebuie sa fim din nou furati de statul roman fiindca statul i a lasat pe altii sa fure. Despagubirile indiferent de actualizare nu acopera tot ce s a pierdut, s a distrus si s a furat in acest timp. II intreb pe toti ci cae comenteaza impotriva actualizarii preturilor, ar fi de acord sa accepte despagubiri pe preturi din 1990 daca lise confisca maine apartamentul? Eu voi merge pina la CEDO si unde va fi nevoie e doar un act penibil a Guvernului, nu ma asteptam ca PNL care a sustinut in tot acest timp despagubirea sa promveze un aact comunist ca atitutdine. Trwbuie sesizat si la CCR si plangere penala impotriva celor care au avizat OUG ul intruat nu existau motive de urgenta care sa justifice reglementarea printr un astfel de act normatic la nivelul guvernului contrar unei legi care trecuse prin procesul decizional

  23. Ca sa sintetizam dam un exemplu daca un stat trebuie sa garanteze 10 drepturi . Si pentru fiecare drept e nevoie de 10 lei pentru a fi asigurat la nivel maxim deci in total statul are nevoie de 100 lei pt a asigura drepturile la maxim. Daca statul respectiv are 50 de lei atunci ce face? Satisface 5 drepturi deplin si pe 5 nu le satisface deloc sau le satisface pe jumatate toate.
    Asa e si cu fostii proprietari trebuie sa inteleaga ca banii nu vin din cer vin din economie luati cu forta de stat sub forma de taxe si cei carora li se iau au asteptari de la stat pt banii luati . Si situatia concreta a Romaniei e ca multe drepturi sunt afectate de limitele economice ale statului. Cel mai grav afectat drept fiind cel al generatiilor viitoare care vor plati banii si dobanzile pt imprumuturile luate ca sa le fie dati fostilor proprietari.

    NU ZICE NINENI DE CASA PARINTILOR SA NU O DEA STATUL INAPOI DAR CAND VB DE SUTE DE MILIOANE DE EURO SI CHIAR MILIARDE E CEVA OBSCEN .
    Concret de ce sa dai 1 MILIARD DE EURO LA UNII DE CE SA DAI 300 DE MIL LA ACEIASI NU LE AJUNGE 30 MILIOANE PLAFONAT LA 10 LA SUTA.

  24. Udmr are de primit niste terenuri….
    In functie de.vot o sa vedem daca parlamentarii au sau nu de.primit bani…

    La.30 de ani de la rebolutie inca se retrocedeaza?! Patiez ca la un control mai amanuntit maxim 10% din cei ce au primit bani sau terenuei ii meritau. Restul sunt coruptie

  25. Generatorul acestei probleme:MONSTRUL NUMIT COMUNISM-INSTALAT CU TANCURILE RUSESTI IN 1945.

  26. Draga „Pentru plafonare exemplu”. Statul a facut bani cu acele proprietati. Fie le-a vandut fie le-a facut pierdute. Eu unul nu vreau niciun ban. Imobilul pe care-l revendic exista inca. Daca am avea un stat corect, pentru a va proteja pe voi si pe mostenitorii vostri, l-ar putea retroceda in natura. Este vina mea ca in timp ce exista un proces pe rol statul roman a instrainat un imobil care era nationalizat? Oricum observ ca aici discutiile se desfasoara conform unui banc: Intrebare- sunteti de acord cu sexul oral? Raspuns – Depinde de care parte a penisului ma aflu.
    Mi-ar fi placut sa aud mai multe pareri ale celor care stau de 30 de ani prin tribunale – cum stau eu.

    • unii au murit,alti au obosit;
      asa se construieste romania; curiozitatea mea :cind moare iliescu,ca tat moare, ha ha,ruminii il duc la groapa cu onoruri militare ? io zic c ar fi normal

  27. Stimabile Alexandru, nu trebuie sa fiti din nou furati. Ce sunt eu de vina ca statul roman dupa 1989 a vandut imobilul meu si a castigat in plus alti bani, nejustificat. Nu cer sa mi se dea bani pe acest imobil, dati-mi imobilul furat in anii 1960. Nu am nevoie de bani, dar nu se doreste nici despagubirea prin bani si nici retrocedarea in natura. De asta ce mai zici stimabile Alexandru ?