G4Media.ro

EXCLUSIV SURSE Una dintre persoanele inculpate pentru rănirea unor jandarmi și distrugerea…

Sursa Foto: Inquam Photos / Eduard Vanatoru

EXCLUSIV SURSE Una dintre persoanele inculpate pentru rănirea unor jandarmi și distrugerea unui vehicul al Digi24 după ce BEC l-a exclus pe Călin Georgescu de pe liste a fost adjunct al șefului ISU Ialomița și este locotenent colonel în rezervă

Printre personele reținute în cursul zilei de ieri pentru participarea la violențele din București, din noaptea de 9/10 martie 2025, se află Florin Giorcovici, locotenent-colonel (r) pensionat în 2021 din funcția de adjunct al șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ”Barbu Catargiu” al județului Ialomița. Acuzat de tulburarea liniștii publice, Giorcovici a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile de Judecătoria Sectorului 3, dar Parchetul a contestat această măsură, cerând arestarea lui preventivă.

Alături de mai multe persoane, Giorcovici este acuzat că a luat parte la incidentele violente din fața Biroului Electoral Central declanșate după ce a fost anunțată excluderea lui Călin Georgescu de pe listelele de candidați la alegerile prezidențiale din 4-18 mai 2025.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a cerut, ieri, arestarea pentru 30 de zile a lui Florin Giorcovici, alături de alte trei persoane, în cadrul unui dosar depus la Judecătoria Sectorului 3 București. Anterior, inculpații fuseseră reținuți pentru 24 de ore, iar la locuințele lor din București și Ilfov avuseseră loc percheziții.

Judecătorii au decis să respingă propunerea de arestare preventivă a celor patru acuzați, stabilind pentru doi dintre ei arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar în cazul celorlalți doi, printre care Giorcovici, control judiciar pentru 60 de zile. În această perioadă, inculpatul este obligat să nu părăsească Municipiul Bucureşti decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar care a dispus măsura, să nu participe la adunări publice sau la manifestaţii sportive sau culturale și să nu deţină, să nu poarte şi să nu folosească arme. Imediat după pronunțare, Parchetul a contestat deciziile, o sentință definitivă urmând a fi luată, în zilele următoare, de Tribunalul București.

O sursă apropiată anchetei a declarat pentru G4Media.ro că, până în anul 2021, Giorcovici a fost adjunctul șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ”Barbu Catargiu” al județului Ialomița. În acel an, el s-a pensionat. ”Domnul Giorcovici nu mai este cadru activ, din punctul nostru de vedere nu ne mai preocupă activitățile acestuia”, a declarat locotenent Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului.

Anul trecut, Giorcovici a intentat două procese în tentativa de a obține recalcularea pensiei pe care o primește după retragerea din activitate. La unul dintre procese a depus cerere de renunțare la judecată în octombrie 2024, iar celălalt se află pe rolul Tribunalului București. După ieșirea la pensie, el a participat, fără succes, la un concurs pentru un post de economist la o unitate militară din București. Florin Giorcovici nu a putut fi contactat.

Conform unui comunicat al procurorilor legat de cazul celor patru inculpați din dosarul de ieri, unul este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj, distrugere și tulburare a ordinii și liniștii publice, un altul pentru ultraj și tulburare a ordinii și liniștii publice, un al treilea pentru distrugere și tulburare a ordinii și liniștii publice, iar o inculpată este cercetată pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

”În baza probelor administrate s-a stabilit că, în noaptea de 9-10 martie 2025, inculpații au participat la protestul desfășurat în fața sediului Biroului Electoral Central, împrejurare în care au aruncat cu obiecte contondente în direcția forțelor de ordine, unele dintre aceste obiecte lovindu-i pe jandarmii din dispozitiv, au răsturnat și degradat autovehiculul aparținând unui post de televiziune, iar prin aceste violențe au tulburat ordinea și liniștea publică”, au menționat procurorii în comunicat.

Declanșate de anunțul Biroului Electoral conform căruia candidatul independent Călin Georgescu nu poate participa la alegerile prezidențiale din luna mai 2025, violențele protestatarilor au provocat daune materiale și rănirea unor jandarmi. Până în prezent, în afara lotului de ieri, Parchetul de pe lângă Tribunal a inculpat alte 14 persoane în această anchetă, 10 fiind arestate preventiv, iar două aflându-se în arest la domiciliu. Pentru două persoane inculpate nu s-a dispus vreo măsură preventivă.

”În cauză sunt administrate și alte probe pentru stabilirea tuturor urmărilor acțiunilor inculpaților, urmând a fi luate măsuri legale în consecință. De asemenea, se efectuează activități pentru identificarea tuturor persoanelor care au exercitat acte similare în contextul protestului amintit”, au mai transmis anchetatorii.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Mare om , mare caracter.
    In atenția guvernului:
    Dați-i 2 pensii speciale.

    • in orice tara vestica, baiatul asta pierdea pensia dupa asa ceva. aici asa e, tre sa-i mai dam una ca e manifestarea chemarii ce a facut el.

  2. Nedemn pentru un ofițer superior și cu funcție de conducere dacă a participat la violențe împotriva celor pe care, nu cu mult timp înainte, îi numea colegi, îi mentora, îi coordona în operațiuni comune și care îi puteau fi copii. Militar fiind trebuie să înțelegi pe deplin ce înseamnă îndeplinirea misiunii și faptul că jandarmii își făceau datoria. Nu este singurul român care se confruntă nedreptatea socială sau unicul militar nemulțumit de inechitățile sistemului de pensii militare, dar violența, dacă a exercitat-o, nu este o cale legitimă de a dobândi dreptatea. Astfel de fapte, atribuite un militar, stârnesc doar oprobiul public și alimentează retorica conform căreia întreaga rezervă a Armatei ar susține curente pro-ruse.
    Nu pot să nu remarc totuși că în rândul susținătorilor cauzei izolaționiste sunt și oameni din presă, cu trust cu tot, ale căror acțiuni, mai insidioase, dar la fel de periculoase ca violențele, nu generează chiar atât de multe vituperări publice.

    • Felicitari pt comentariu !
      Sa suporte consecintele pentru faptele sale dezonorante, sa se retina ca agravanta fosta sa calitate de ofiter superior si sa suporte inclusiv degradarea militara .

    • Bravo! Foarte bun comentariul dumneavoastră. Ca civil, am început și eu să-mi pun întrebări despre orientarea politică a unor oameni din structurile militare. Pe TikTok am văzut multe postări în care persoane care par să facă parte clar din mediul militar (elevi la licee militare, personal militar activ sau în retragere) promovează mesaje cu conținut extremist. Eu sunt medic și știu cât de dificil este să vorbești deschis despre problemele din propria profesie. Tocmai de aceea apreciez enorm ceea ce ați scris și mi-aș dori să văd mai mulți oameni ca dumneavoastră.

  3. gata militia si face datoria. m4asturbarea lnistii publice. cum ramane in justitie 13-15-.06.1990? elemente contrare democraxatiei orginale?

  4. gata militia si face datoria. m4asturbarea lnistii publice. cum ramane in justitie 13-15-.06.1990? elemente contrare democraxatiei orginale? ultraj? cand esti din sistem? nu exista. sunteti martorii altei campani ordinare care arata ca justitia functioneaza. dar e chioara si asculta de ordine

    • ps. nu c voiam sa zic dar aia din opozititie se bat ca chorii asa ca votati democratia si stabiltatea lui iliescu. sa va fie de cap

  5. Până să iasă la pensie a fost un cadru militar de nădejde, dar acum s-a trezit în conștiință.

  6. Mulți rezerviști militari,chiar și ofițeri l-au votat și susținut pe Călin Georgescu iar evenimentul în sine , susceptibil să declanșeze tensiuni maximale,l-a condus în fața BEC și l-a adus și pe individul în cauză în pragul maximal al tulburării emoționale,în situația de a-și manifesta instinctele primare de violență.

  7. Luati-i pensia speciala si dati-i doar pensie contributiva, atunci cand va fi implinit varsta de pensionare. Astfel veti rezolva toate problemele.