EXCLUSIV: Sute de mii de funcționari chemați zilnic la birou în instituțiile de stat, deși statul le cere oamenilor să stea acasă. Sindicalist: ”Vârful crizei de coronavirus e iminent, 90% din funcționari pot lucra de acasă”
Sute de șefi ai instituțiilor publice centrale (ministere, agenții) și locale (primării, consilii județene) continuă să își cheme la serviciu angajații în proporție de 100% sau 50%, în ciuda faptului că decretul pentru instituirea stării de urgență dă posibilitatea lucrului de acasă pentru funcționarii publici.
”Nu e suficient ca doar 50% dintre funcționari să lucreze de acasă. Procentul trebuie să ajungă la 80-90% pentru că există posibilități tehnice pentru a lucra de acasă – platforme online, telefoane mobile etc. Trebuie să intervenim cât mai repede pentru a scădea procentul celor care merg la serviciu, e iminent vârful de criză a coronavirusului”, declarat pentru G4Media.ro vicepreședintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP), Lucian Boceanu.
De altfel, tocmai pentru a veni în sprijinul instituţiilor şi autorităţilor publice care vor să trimită angajații să lucreze de acasă, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) a publicat, în format editabil (Microsoft Word), un model de act normativ cu aplicabilitate internă (ordin, dispoziţie de primar etc.) ce poate fi luat drept model şi adaptat pentru a organiza munca angajaţilor din administraţia centrală şi locală în regim de TELEMUNCĂ.
”Aud în ultimul timp numai lucruri despre distanțare socială, despre cât de important este să rămânem în izolare acasă. Perfect de acord cu ele. Păi de ce nu se poate rămâne acasă? Vorbim despre telemuncă în sectorul public de parcă ar fi ultima inovație de pe planetă. Să lăsăm la o parte inteligența artificială, mașini autonome sau RPA (robotic process automation), că noi suntem în România. Dar de ce în alte state membre UE se poate lucra de acasă și la noi nu? Spania, Belgia, Franța, cazuri evidente și de ultimă instanță. Așteptăm să apară primele decese? Prezența a 90% dintre funcționarii public (adică a celor care nu interacționează cu publicul larg) nu este necesară la serviciu. De ce e nevoie de un regim de telemuncă în care să fie asigurată prezența la serviciu la un procent de 50% din numărul celor ce fac parte dintr-o structură instituțională? De ce să nu fie toți acasă? Are internet și acces la mailul de serviciu? Să stea acasă. Are un PC sau un laptop personal? Să stea acasă. Cu ce mă încălzește să știu că unul e prezent la serviciu, e la țigară/cafea/5 minute pe oră cu colegii, dar nu produce nimic? Nu e vorba de sănătatea noastră a tuturor? Poate să devină contact direct cu cineva infectat, asimptomatic”, a declarat pentru G4Media.ro un funcționar public.
Vicepreședintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP), Lucian Boceanu, a subliniat necesitatea ca cei mai mulți funcționari să lucreze de acasă: ”În afara celor care lucrează la ghișee în contact direct cu publicul, restul să lucreze de acasă. Se poate face în siguranță, pe platformele online ale fiecărei instituții, cu parolă personală astfel încât la fiecare moment să se știe ce face fiecare angajat. Noi am discutat cu conducerea instituțiilor publice și am insistat pentru telemuncă, iar pentru cei care lucrează la ghișeu am cerut asigurarea materialelor de protecție și rotație, astfel încât riscurile să fie partajate în mod echitabil”.
Ce spune Decretul prezidențial privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României:
Art. 33 – Instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, autoritățile administrative autonome, regiile autonome, societățile și companiile naționale și societățile la care statul ori o unitate administrativ- teritorială este acționar unic sau majoritar, societățile cu capital privat, introduc, acolo unde este posibil, pe perioada stării de urgență, munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, prin act unilateral al angajatorului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
38 comentarii