EXCLUSIV Tăriceanu a girat în 2005, ca premier şi vicepreşedinte al CSAT, un protocol semnat între Parchetul General şi SRI
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, fost premier în perioada 2005 – 2008 și vicepreședinte al CSAT, a girat în 2005 un protocol de colaborare între Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii. Informaţia vine pe fondul criticilor dure aduse de Tăriceanu protocolului din 2009 dintre aceleaşi instituţii. Fostul premier nu a denunţat niciodată vechiul protocol din 2005 şi nici nu a cerut desecretizarea lui, aşa cum a făcut-o în cazul protocolului din 2009.
Astfel, raportul Consiliului Suprem de Apărarea a Țării (CSAT) privind activitatea desfășurată în anul 2005, consiliu al cărui vicepreședinte era Călin Popescu Tăriceanu, menţionează clar încheierea unor Protocoale de către Parchetul General și DNA cu serviciile secrete, dar și cu multe alte instituții.
„Ministerul Public şi Departamentul Naţional Anticorupţie au încheiat protocoale de cooperare cu toate structurile care au atribuţii informative în vederea gestionării şi valorificării eficiente a informaţiilor privind faptele de corupţie (Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Direcţia Generală de Informaţii a Apărării, Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, Inspectoratul General al Poliţiei Române), precum şi cu alte instituţii care au atribuţii în acest domeniu (Banca Naţională a României, Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Autoritatea Naţională de Control, Garda Financiară, Comisia Naţională de Valori Mobiliare)», se arată în raportul CSAT pe 2005 publicat pe site-ul Președinției.
Mențiunea apare la capitolul din raport intitulat „Lupta împotriva corupției și a altor forme de criminalitate organizată”.
Documentul CSAT precizează, de asemenea, că ansamblul de măsuri întreprinse pentru eradicarea actelor de corupție depind atât de armonizarea și implementarea cadrului legislativ și instituțional, cât și de – atenție – „contribuția serviciilor de informații la sprijinirea veridicității probelor care să-i ducă acolo unde le este locul pe aceia care au confundat instituțiile statului cu propriile instituții”.
Existenţa protocoalelor din 2005 este atestată şi într-un raport pe 2005 al UNDP (Programul de Dezvoltare al ONU).
Conţinutul protocolului nu este public la acest moment.
Ppreşedintele Senatului acuza, vineri, comentând desecretizarea protocolului dintre SRI şi Parchetul General din 2009, că a existat o ”frăţie nesănătoasă care a funcţionat împotriva principiilor general acceptate de funcţionare a unei societăţii democratice”, iar „lucrurile trebuie duse până la capăt”.
„(…) lucrurile trebuie duse până la capăt (referire la desecretizare – nr.), adică această frăţie care a funcţionat, nesănătoasă, împotriva principiilor general acceptate de funcţionare a unei societăţi democratice, separaţia puterilor în stat, neimplicarea serviciilor de infomaţii în ceea ce ţine de activitatea poliţiei judiciare. Lucrurile acestea trebuie lămurite şi puse în ordinea firească şi salut aici curajul presei de a scoate la lumină aceste abuzuri, aceste derapaje grave de la principiile de funcţionare ale normelor democratice. Până la urmă trebuie să înţelegem cu toţii, şi aici văd o anumită nedumerire chiar şi de la cei care sunt în Parlament, deputaţi şi senatori care nu înţeleg că instituţiile sunt în slujba cetăţeanului, nu invers şi că în centrul arhitecturii constituţionale trebuie să stea cetăţeanul, cu drepturile şi libertăţile lui care trebuiesc garantate, respectate, protejate”, a declarat, vineri, Călin Popescu Tăriceanu, într-o conferinţă de presă la sediul filialei ALDE Arad.
UPDATE: Biroul de presa al CSM a anunţat luni după-amiază că plenul Consiliului va discuta în şedinţa de miercuri, 4 aprilie 2018, răspunsurile transmise, la solicitarea acestuia, de către instituţiile din sistemul judiciar, cu privire la protocoalele încheiate cu serviciile/structurile de informaţii începând din 2005. Reamintim că, în şedinţa Plenului din 20 martie 2018, s-a decis, printre altele, transmiterea unei solicitări către Înalta Curte, Parchetul General, curţile de apel şi parchetele de pe lângă acestea, Institutul Naţional al Magistraturii, Şcoala Naţională de Grefieri şi Inspecţia Judiciară, în vederea comunicării Consiliului Superior al Magistraturii, în măsura în care există, a protocoalelor încheiate cu serviciile/structurile de informaţii, începând cu data de 01.01.2005.
Foto: Senat.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii