G4Media.ro

EXCLUSIV Topul actualizat 2020 al samsarilor de drepturi litigioase. Cine sunt personajele…

Horia Simu soseste la DNA, marti, 10 aprilie 2018. Inquam Photos / Octav Ganea

EXCLUSIV Topul actualizat 2020 al samsarilor de drepturi litigioase. Cine sunt personajele care au primit peste jumătate de miliard de euro despăgubire de la stat

570 de milioane de euro este cifra totală încasată sau care urmează a fi primită până în 2023 de la ANRP de către cesionarii de drepturi litigioase, unii dintre ei oameni de afaceri cunoscuți ca urmare a dosarelor DNA și legăturilor cu lumea politică – potrivit unei liste actualizate furnizate de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), la solicitarea G4media.ro.

Nu este vorba de foști proprietari despăgubiți de stat. Solicitarea G4Media.ro a vizat doar persoanele care au cumpărat drepturi litigioase și apoi au încasat zeci de milioane de euro de la stat.

Vezi mai jos un top realizat de G4media.ro, pe baza listei ANRP.

Horia Simu (Inquam Photos / Octav Ganea)

1. Horia Simu Șchiopu este number one din toate timpurile în topul ANRP. El a încasat în 2008 echivalentul în acțiuni a aproape 100 de milioane de euro. Mai exact, 467 de milioane de lei, adică 97 de milioane de euro.

Omul de afaceri a devenit cunoscut după ce a fost arestat și condamnat la 5 ani cu executare în dosarul fostei șefe a DIICOT, Alina Bica, și al fostului șef al Fiscului, Șerban Pop. Vezi aici.

Pop a primit și el 5 ani cu executare pentru că ar fi primit de la Horia Simu 230.000 euro pentru a interveni la șefa DIICOT să îl scape de dosarul Cuprom. Alina Bica a fost achitată, dar a primit 5 ani cu executare în alt dosar și acum este dată în urmărire internațională.

Condamnarea lui Simu Șchiopu și Șerban Pop a fost anulată însă ca urmare a deciziilor CCR privind completurile de 3 și 5 judecători de la ÎCCJ și acum se rejudecă procesul de la zero. Ba mai mult, pe 27 februarie 2020, Înalta Curte a trimis procesul la Curtea de Apel București pentru că Alina Bica nu mai este în dosar și competența nu mai aparține ÎCCJ. În cazul Alinei Bica, DNA nu a mai formulat apel. Vezi aici.

Horia Simu a mai fost trimis în judecată de DNA în alte două dosare penale legate de restituri ANRP. În al doilea dosar este acuzat de DNA că ar fi primit ilegal aproape 70 de milioane de euro pentru un teren de 10 hectare. (Detalii aici)

În al treilea caz a fost acuzat că a cumpărat drepturile litigioase pentru un teren de 25 de ha în zona Brătianu – Anadalchioi din Constanța cu doar 700.000 euro și a obținut 8.750.000 de euro, cu 7.715.000 de euro mai mult decât ar fi costat terenul în realitate, potrivit DNA. Pentru această afacere, Simu Șchiopu ar fi cumpărat-o pe fosta șefă a ANRP, Crinuța Dumitrean, cu 400.000 de euro și pe expertul evaluator, Alin Horațiu Dima, cu doar 5000 de euro. Vezi aici.

Compania de Construcții Căi Ferate – CCCF București S.A., deținută de el, a derulat numeroase contracte cu statul. Horia Simu controlează și compania Cuprom Bucureşti, singura companie producătoare de cupru din România, prin intermediul Eastern European Activity Fund din Olanda, cu 50 %, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.

În 2008, printre administratorii societăţii se număra şi Ionuţ Costea, cumnatul fostului preşedinte PSD, Mircea Geoană. În 2011, Horia Simu era menţionat în topul Forbes România cu o avere de 8 milioane de euro.

În 2016, DNA a pus sechestru pe 2 vile din Saint Tropez, sudul Franței, cumpărate de Horia Simu cu 3.559.000 euro, respectiv 3.200.000 de euro. Vezi aici.

Procurorii au pus sechestru și pe ”ceasuri de marcă în valoare totală de 62.290 euro, 205 opere de artă în valoare totală de 1.919.750 euro, 130 de obiecte de cult și pietre semiprețioase în valoare de 2.005.920 euro și 338.460 lire sterline”, aparținând lui Horia Simu.

Sursa: Jurnalul de Argeș

2. Urmează omul de afaceri din Pitești, Valentin Vișoiu, cu peste 82 de milioane de euro, peste 78 de milioane de euro primite în bani în perioada 2007 – 2011 și alte 4,5 milioane de euro ce urmează să îi primească tot în bani în perioada 2019 – 2023.

Foto: Valentin Vișoiu; sursa: ziaruldeargeș.ro

Patronul firmei Conarg, Valentin Vişoiu a cumpărat cu 2,7 milioane de euro drepturile litigioase asupra unui teren de peste 20 de hectare din sectorul 3 al Capitalei. Apoi, terenul a fost evaluat la peste 377 de milioane de lei, adică peste 78 de milioane de euro.

Deși este unul dintre cei mai mari samsari de drepturi litigioase, Vișoiu nu a fost urmărit penal sau trimis în judecată de DNA în vreunul dintre dosarele ANRP. DNA a anchetat despăgubirile primite de Valentin Vișoiu, partenerul său de afaceri, Florin Șerban Barbu, și Gheorghe Adrian Manole, dar nu i-a inculpat pe cei 3, ci doar pe membrii Comisiei de la ANRP care le-au acordat despăgubirile, printre care și fostul șef ANI, Horia Georgescu sau Theodor-Cătălin Nicolescu, fost secretar de stat în MJ. Vezi aici.

În toamna anului trecut, Înalta Curte l-a achitat prin sentință definitivă pe Horia Georgescu pentru abuz în serviciu și l-a condamnat la 8 ani de detenție pe Nicolescu pentru luare de mită. Instanța a lăsat nesoluționată latura civilă a dosarului privind recuperarea prejudiciului uriaș. Vezi aici.

Vișoiu a fost deferit Justiției însă în dosarul Publitrans al fostului primar PSD al Piteștiului, Tudor Pendiuc. Recent, Vișoiu a fost condamnat în acest caz de Tribunalul București la 7 ani și 8 luni de detenție. Decizia nu este însă definitivă. Vezi detalii aici.

Valentin Vişoiu a ridicat mai multe complexuri rezidenţiale în Bucureşti, potrivit Top Capital 2018. Este unul dintre acţionarii Hotelului Ramada din Piteşti și are o avere estimată la peste 50 de milioane euro.

Într-un interviu acordat EVZ, în 2017, avocatul Rareș Dan, fiul fostului general SRI Dan Gheorghe, a admis că a luat un împrumut de 560.000 de lei de la Valentin Vişoiu.

3. Gheorghe Stelian zis Stelu, cu aproape 73 de milioane de euro primite în acțiuni în perioada 2010-2011.

Foto: Gheorghe Stelian zis Stelu; Sursa: Captura Antena 3

Stelu a fost trimis în judecată în primul dosar DNA legat de ANRP pentru că despăgubirea primită pentru un teren de 130 de hectare ar fi fost ”umflată” cu peste 61 de milioane de euro. Vezi aici.

În iunie 2018, Stelu a primit 6 ani de detenție, omul de afaceri Dorin Cocoș, 3 ani, o lună și 10 zile cu executare pentru trafic de influentă, iar fiul acestuia, Alin Cocoș, a fost achitat. Fosta șefă ANRP, Crinuța Dumitrean a fost condamnată la 7 ani și 6 luni de închisoare, iar Sergiu Diacomatu, tot la 7 ani și 6 luni. Vezi aici.

Cocoș, Adriean Videanu și Alina Bica au fost trimiși în judecată în al doilea dosar ANRP, dar ulterior instanța l-a conexat cu dosarul lui Stelu. În acest dosar, Bica și Videanu au fost achitați. Acum, procesul se află în faza de apel la ÎCCJ și are termen pe 11 mai 2020 (Sursa).

4. Vasile Geambazi, nepotul lui Gigi Becali. În perioada 2014-2018, el a primit despăgubiri în bani de la ANRP de aproape 62 de milioane de euro.

Foto: Vasile Geambazi; Sursa Foto: G4Media.ro

Geambazi și unchiul lui, Gigi Becali, au cumpărat drepturile litigioase cu doar 1 milion de euro. Acum, sunt urmăriți penal de DNA pentru spălare de bani, iar Geambazi are sechestru pe 39 de milioane euro (Sursa)

5. Omul de afaceri din Craiova, Mihai Rotaru a primit echivalentul a 44 de milioane de euro, între 2008 și 2011. 500.000 de lei în bani, în 2009, restul în acțiuni a Fondul Proprietatea.

Foto: Mihai Rotaru; Sursa: gsp.ro

Rotaru este anchetat de DNA în două dosare penale. Primul, cu fostul deputat PDL Nelu Oltean și fosta șefă a ANRP, Crinuța Dumitrean, a fost trimis în judecată, dar restituit la DNA.

”La data de 27 noiembrie 2009, inculpatul Rotaru Mihai a cumpărat contra sumei de 750.000 euro drepturile litigioase pe care o persoană le deținea asupra unui teren în suprafață de 61.857 mp, situat în municipiul Pitești, județul Argeș. Persoana respectivă a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces în instanță (…) Terenul în cauză a fost supraevaluat cu suma de 98.780.835 lei (de 10 ori față de prețul real)”, arată DNA în comunicatul de presă.

Rotaru este anchetat alături de sora la, Diana Le Bomin, și într-un al doilea dosar ANRP legat de o despăgubire pentru un teren din Bistrița.

Mihai Rotaru este acționar al echipei de fotbal U Craiova CS, poreclită ”Craiolguța”, după numele fostului primar al Craiovei, Olguța Vasilescu.

6. Irina Alexandrina Nisiparu, cu aproape 26 de milioane de euro primiți între 2008 și 2010: 500.000 de lei în bani, în 2009, restul în acțiuni. Ea este soția lui Mihai Rotaru. A cumpărat drepturile litigioase de la moștenitorul Dan Anastasie Cojan.

7. Omul de afaceri Laurențiu Cezar Mocanu zis Crocodilul, cu 21,9 de milioane de euro. El a primit 20 de milioane de euro în acțiuni, între 2008 și 2011. O altă sumă de 1,5 milioane de euro i-a primit în bani între 2014 și 2018, iar restul de peste 750.000 de euro trebuie să îi primească până în 2020. Mocanu este patronul firmei Modec Center din Pitești.

Foto: Laurențiu Cezar Mocanu; sursa: jurnaluldeargeș.ro

8. Cu 21,8 milioane de euro este partenerul de afaceri al lui Crocodilul – surpriză – un preot din Pitești, Cristian Valentin Pușcașu. Citește mai multe despre cupulul de succes Crocodilul – preotul Pușcașu în presa argeșeană.

9. Dan Constantin Grigoriu zis Șefu, cu 21,4 de milioane de euro. O parte din bani, 3 milioane de euro, Grigoriu i-a primit în 2010 în acțiuni, restul în bani, în perioada 2014-2018.

Foto: Dan Constantin Grigoriu; Sursa: captură ProTV

Grigoriu este cuscru cu Gigi Becali. Fiul lui Grigoriu, Mihnea, s-a căsătorit cu Alexandra, fiica lui Becali.

Dan Grigoriu și fostul deputat PSD Sebi Ghiță, fugit în Serbia, au fost judecaţi pentru neplata taxei de drum (celebra taxă Băsescu) pentru carburanți timp de 14 ani, între 2002 și 2016, până când acuzațiile s-au prescris, așa că au scăpat de pușcărie.

Judecătoarea Ana Maria Trancă de la Curtea de Apel Bucureşti i-a obligat pe inculpați la plata prejudiciului de 1,7 milioane de lei, chiar dacă a fost nevoită să constate prescripția. Ghiţă avea de achitat puţin peste 130.000 de lei, restul îi revenea lui Grigoriu şi celorlalţi inculpaţi. Latura civilă a unui proces nu se prescrie, așa cum se întâmplă cu latura penală.

Anul trecut, ANAF a recuperat tot prejudiciul în valoare de 1,7 milioane de lei – plus dobânzi şi penalităţi până la suma totală de 2.128.362 de lei – din dosarul Tracia Asesoft, de la omul de afaceri Dan Grigoriu, care primea despăgubiri de la ANRP. Vezi aici.

10. Omul de afaceri din Cluj, Marius Barbu, cu 19,4 milioane de euro. Acesta a primit în 2010 echivalentul în acțiuni după ce a cumpărat drepturi litigioase cu doar 500.000 de euro pentru un teren din Cluj.

Deține firmele FCC Imobiliare și FCC Venture Fund, un transportator rutier de mărfuri. Administrator la una dintre firmele lui a fost Adrian Popa, fost consilier local la Cluj din partea PNL.

11. Omul de afaceri Florin Șerban Barbu, cu 16,9 milioane de euro. Cea mai parte parte a sumei, aproape 15,8 milioane de euro, le-a primit în acțiuni, în 2008. Restul urmează să le primească până în 2023. Barbu este partener cu Valentin Vișoiu în firma Conarg din Pitești. În noiembrie 2014, Barbu a fost arestat în dosarul lui Vișoiu și Pendiuc, dar ulterior nu a mai fost trimis în judecată.

12. Nicolae și Alecsandra Gheorghe, cu câte 16,3 milioane de euro fiecare primiți în 2010 în acțiuni.

13. Gheorghe Adrian Manole, cu 9,3 milioane de euro. A primit despăgubirea în acțiuni, în 2008. Despăgubirea lui Manole a fost anchetată de DNA (vezi mai sus la punctul 2 privindu-l pe Valentin Vișoiu).

Tot cu 9,3 milioane de euro este pe lista ANRP și Marius Bogdan Militaru. Acesta a primit despăgubirile în 2008 în bani și acțiuni. Potrivit Hotnews, acesta este finul liberalului Cristian Bușoi. Vezi aici detalii.

Aproape 9,3 milioane de euro, în bani, a primit în 2010 și Radu Alexandru Miclescu, prin mandatar Bogdan Drăguț. Miclescu era urmașul boierilor Miclești.

14. Gabriel Gheorghe, cu 8,5 milioane de euro. Cea mai mare parte, 5,3 milioane de euro, a primit-o în acțiuni, între 2008 și 2011. Restul i-a primit sau urmează să îi primească în bani până în 2023.

Alături de oamenii de afaceri Valentin Vișoiu, Florin Șerban Barbu și avocații Octavian Gabriel Banu și Radu Petru Pricop, Gabriel Gheorghe apare în despăgubirea primită de la ANRP pentru moșia Brătienilor. Pricop este ginerele lui Traian Băsescu, e căsătorit cu Ioana, fiica cea mare. Vezi detalii aici.

Gabriel Gheorghe a fost directorul Casei de Brokeraj, Equity Invest, radiată între timp. În 2012, fostul ministru PDL Adrian Videanu, Raul Doicescu, proprietarul firmei de construcţii Bog’Art, soția lui Bebe Ionescu, prieten și partener de afaceri cu Videanu şi Tiberiu Bică-Postelnicu au ieșit din acționariatul firmei Equity Invest. Fiul lui Bebe Ionescu, Sida, a fost căsătorit cu fiica cea mică a lui Traian Băsescu, EBA.

15. Daniel Groza, un alt fin al liberalului Cristian Bușoi, cu 7 milioane de euro. El a primit în 2008 echivalentul în acțiuni.

16. Teodor Vasile Hus și Gabriel Dominic Dandoci, fiecare cu 5,6 milioane de euro. Ei au primit acțiuni în 2008. Dandoci este fiul unui lider al romilor din Câmpia Turzii.

17. Bogdan Drăguț, mandatarul lui lui Radu Miclescu, urmașul boierilor Miclești, cu 5,5 milioane de euro. El a cesionat o parte din drepturile lui litigioase și Giorgianei Ștefan, fiica lui Gheorghe Ștefan zis Pinalti, fost vicepreșdinte PDL și primar în Piatra Neamț, colecționar al mai multor dosare penale și condamnări. Vezi detalii aici.

18. Adrian Andrici, acționar ca și Mihai Rotaru, la U Craiova CS, cu 5,3 milioane de euro. A primit cea mai mare sumă în 2011 în acțiuni, dar mai are de primit bani de la ANRP până în 2021.

19. Alexandra Istrate, cu 4,6 milioane de euro, obținuți în 2010, prin mandatar Mihai Istrate. Acesta a cumpărat drepturi litigioase și a cesionat 25 % către fiica lui Gheorghe Ștefan zis Pinalti.

20. Cu 3 milioane de euro primite despăgubire în acțiuni între 2007-2008 este Ionuț Popescu, fost jurnalist și ministru al Finanțelor în Guvernul Alianței D.A.

Lista este închisă de avocații Gabriel Octavian Banu și Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, care trebuie să primească până în 2023 câte 350.000 de euro fiecare drept despăgubire pentru că au cumpărat procente din drepturile litigioase asupra moșiei Brătienilor.

Foto: Radu Pricop (InquamPhotos / Octav Ganea)

Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

52 comentarii

  1. Pentru astia nu bagati generalii rezervisti la inaintare sa-i curatati ! cei 300.000 de speciali nu ii bagati la inaintare sa starpeasca mafia asta care suge seva poporului roman! Dintre ei sunt ofiteri specializati pe economic!
    Specialii din justitie ce parere au de ceea ce fac indivizii de mai sus ?
    Sau baietii astia sunt pe mana cu justitia, politicul si serviciile ?

    Cert e ca ne furati in fiecare zi banii nostri si ai copiilor/nepotilor nostri!

    • Vreau ca rominia printrun razboi sa fie ocupata de america sa guverneze americani ca tara asta este doar epava de tara traiesc doar smecheri si asa astia siar loa sute de ani de puscarie

    • Da’ du te bre in america!
      Americanii sunt buni doar ca sa i tina pe rusi la respect , in rest da i draq de țărănoi sa stea la ei pe continent!

    • Aici sunt banii dvz.
      La samsari.
      Huooo .

    • CU BANII ASTIA CONSTRUIAM 50 DE SPITALE DE LUX.
      SI 1 AUTOSTRADA DE 200 KM

  2. 2007 , 2008 CAND BASE TAIA SALARIILE SI MAREA TVA-UL CIUMA PORTOCALIE DADEA TUN DUPA TUN 🙂

  3. La numărul 3 este chiar gigi becali. Da, făcătorul de bine poporului cu bani tot de la ei. Da, de la poporul roman. Mwie la cioban .(gigi si atat)

  4. Scuze, la numărul 4 nu la 3

  5. Pai judecatorii maica, cuma au judecat ei, maica ? Proprietarii au fost tarati in procese 10-20 de ani. Cum au vandut drepturile litigioase, cum judecatorii au rezolvat in secunda 2, maica !
    Comunistii si securistii au furat de doua ori maica. Dupa 47 si dupa 89.
    Dupa 89 nu credeti maica ca i-au ajutat si judecatorii ?

    • Pai si nu merita pensiile alea grase? 😉

    • Te lămurește expertul SusuflerZero!

  6. Miile de generali maica, alimentati de paravane. Si si-au tras si pensii ultraspeciale, maica.
    Ca doar n-o sa le dam o pensie de 1000 de lei unuor milionari, maica !
    Sa fie blestemati maica!

    • Mamica, te rog sa nu te necajesti prea tare, ca Coviduț-19 priveste generalii cu pensii ultraspeciale ca pe o delicatesa si nu m-as mira daca in curand stocul de cartuse de manevra ar fi golit de numarul mare de salve de onor…

  7. I-a intrebat pana acum cineva pe cei de la ANRP de dosarele in care s-au cesionat drepturi litigioase sunt solutionate cu maxima celeritate in timp ce altele asteapta foarte multi ani pana se emite o decizie de compensare?

    • Cine sunt rudele magistratilor maica ? Securisti, generali, poiticieni… Sunt intre ei si pentru ei, maica!

  8. Olga Vasilescu s-o fi uitat doar cum devine milionar Rotaru ? Si ea a ramas doar permista „sus mafia, jos patria” sau invers ?

  9. Si uite asa maica, prostii de noi, i-am capitalizat pe toti maica!
    Generali, militieni, judecatori, procurori, partid, securisti, amante, rubedenii. Incepand de la Caritas si terminand cu Micula bro, maica!

  10. Eu ,ca fost proprietar,care în 2011 am avut doar 0,42 de lei dintr-un leu,va mulțumesc pentru lista că sa stiu exact pe cine blestem să nu aiba parte de banii furați mie si multora ca mine! O vrea Dumnezeu-dragutu’sa facă ceva cu ei !atât să aibă toți hoții-praf si pulbere-n vânt!!!

  11. L-au scos din parnaie pe Vantu, maica. Au nevoie de experti ? Se pregatesc noi actiuni, maica ?

  12. Eronat!
    În 2007 și 2008 a fost boom imobiliar.
    În 2010 ți-a tăiat Băsescu salariul și ajutorul de șomaj. Aceasta a fost marea greșeală economica făcută de PDL, creșterea TVA fiind suficienta.

  13. Pentru toți care au citit tot articolul .
    1.Toți au sau au avut legătură cu lideri PNL sau PDL
    2.Toate aceste măgării au fost făcute cu ajutorul ,,justiției independente”ca și în cazul GEG .
    3.ANRP a fost creat pe 29 aprilie 2005 de guvernul liberal pentru prăduirea bugetului de stat
    4.Toți ciumații galbeni-portocalii sa-și pună în ramă acest articol și sa-l citească atunci când vorbesc de ciuma de altă culoare
    5.Și locatarul de la Cotroceni a beneficiat de binefacerile ANRP

    • Si ai lui Dragnea si Tariceanu au stat si s-au uitat ?

    • 1.Tăriceanu nu este PDL-ist dar este liberal
      2.Autorul articolului nu a făcut nicio conexiune cu PSD cu excepția lui Pentium
      3.Întâi citește articolul nu doar titlul,chiar e greu?

    • in 2007 si 2008 Tariceanu a guvernat cu ajutorul PSD iar in 2009 PSD a fost la guvernare. Si k tir

    • CONDUCEREA ANRP ANCHETATĂ DE DNA ERA NUMITĂ DE PDL DUMITREAN AMANTA LUI OLTEAN, BICA. PRIETENA CU UDREA .DESPĂGUBIRILE AU FOST FĂCUTE MAI TÂRZIU PE DOSARE ÎNTOCMITE DE PDL.HAI SICTIR!

    • Vai, dar excelenta sa, eminenta sa, Viorel Hrebengiuc…

    • Ancuța Gianina Oprea pusa de PSD la ANRP in 2009 e anchetata de DNA in cel putin 3 dosare de despagubiri abuzive in favoarea oamenilor de afaceri Mihai Rotaru și Diana Le Bomin Ciuma rosie mafioata a rasplatit-o cu o functie de conducere la ANSPDCP siktir ciumatilor rosii mafioti

    • Ancuța Gianina Oprea pusa de PSD director la ANRP in 2009 e anchetata de DNA in cel putin 3 dosare de despagubiri abuzive in favoarea oamenilor de afaceri Mihai Rotaru și Diana Le Bomin Ciuma rosie mafioata a rasplatit-o cu o functie de conducere la ANSPDCP siktir ciumatilor rosii mafioti

    • Tariceanu e liber al maica ?

  14. Cat mai stam si ne uitam cum saracim si suntem furati ? Nu ne mai trece prostia ? Aloo DNA mai facem si noi dreptate ca am fost in strada si am urlat pana am ragusit ca tu DNA sa poti face dreptate pentru noi toti!
    Hai ca se poate !

    • Au schimbat legile tovarasii Dragnea, Tariceanu, grupurile de reflexie, din umbra Felix&Co.
      Probe au fost eliminate, procesele luate de la zero.
      Sa le dorim tot ce e mai rau!

  15. Cum DNA nu mai exista(l-au desfiintat PSD+ALDE,) astia au toate sansele sa primeasca Sutele de Miliaonele de Euro!
    Si asta ne-a lasat mostenire dl Dragnea!
    Votati PSD!!!

    A-propos, Guvernul Romaniei o fi luat in calcul si aceste despagubiri PRIORITARE, cum parea zilele trecute, ca tot urmeaza Imprumuturi masive la FMI si BM si BERD si CE!

    • DNA nu a funcționat niciodată pe timpul guvernării PNL(PDL) În campania electorală vor sălta 2 ,3PSD-iști pe care îi vor plimba pe la tv .De beneficiarii ANRP se vor atinge ușor de cei care nu mai răspund la apel sau scad cotizația la partid.Toți au fost anchetați dar de recuperat prejudicii 0.00 că nu va confisca statul averea FDGR sau ale finilor liberali

    • Ancuța Gianina Oprea pusa de PSD la ANRP in 2009 e anchetata de DNA in cel putin 3 dosare de despagubiri abuzive in favoarea oamenilor de afaceri Mihai Rotaru și Diana Le Bomin Ciuma rosie mafioata a rasplatit-o cu o functie de conducere la ANSPDCP siktir ciumatilor rosii mafioti

  16. Statul a încurajat de la bun început existența samsarilor pentru ca funcționarii lui au găsit oportunitatea de a împarți despăgubirile cu niște șmecheri.
    I-au adus pe cei indreptatiti la disperare cu refuzul de a le soluționa cererile, iar apoi împreuna cu samsarii le-au cumpărat pe nimic drepturile, profitând de faptul ca oamenii nu au mai putut suporta așteptarea și bătaia de joc la care au fost supuși. Exact cu scopul asta a fost înființat ANRP.
    Sa se desființeze ANRP iar problema sa fie rezolvată de Instanțe, așa cum se începuse in mod corect încă din anul 1990. Dacă Iliescu nu intervenea in 1995 in actul de justiție pana in anul 2005 totul era gata, iar politicienii, funcționarii statului și șmecherii nu ar mai fi putut specula faptul ca oamenii nu au mai putut suporta bătaia de joc.

    • Singura soluție ar fi să se desființeze ANRP iar problemele să se rezolve cu furci și topoare.

  17. Tovarasul Iliescu s-a pronuntat public in privinta cursului lucrurilor in justitie!
    Si magistratii ce sa vezi ?

    Comunistii sunt cei mai mari hoti si cei mai mari criminali din istorie!

  18. De ce s-a ajuns la aceasta situatie? Simplu, retrocedarile inca nu s-au facut in totalitate.

    1947-1990: regimul „totalitar” a folosit ceea ce a furat proprietarilor.
    1990-2020: regimurile „democratice” folosesc in continuare ceea ce s-a furat proprietarilor.

    In continuare, nu s-a retrocedat totul. Inca 12 ani, si „democratia originala” romaneasca va egaliza „totalitarismul” romanesc.

  19. Pentru imbuibatii astia fara munca , nu exista posibilitatea sa cereti judectaorilor , ojudecata rapida si decizii ferme; bine ca bagati medicii la inaintare ,( cum este si feresc) , care n-au salarii nici pe jumate decat magistratii care tin dosarele astea ani la sir la sertar,pana se prescriu. Sa li se dea salariile alea mari, din recuperarea pagubelor produse bugetului national. Adevaratii properietari nu au fost despagubiti, dar au fost despagubiti smecherii si banditii.Asta-i democratia postdecembrista.

  20. Pana cand nu aplicam confiscarea extinsa a averilor si nu facem un cod penal nou cu pedepse extrem de dure pentru coruptia la nivel inalt nu vom rezolva nimic !

  21. Priviti cum se lucreaza cu manusi cand esti in politica si vrei sa faci bani rapid: Busoi, „urmasul” Bratienilor, apare cel putin de 2 ori in continutul acestui articol prin intermediul finilor. Daca va uitati la declaratia lui de avere o sa vedeti ca averea lui la vedere consta din actiuni la Fondul Proprietatea. Nici nu stiu de ce mai este in politica. Copiii si nepotii nepotilor lui nu mai au de ce sa munceasca vreodata…

  22. Restitutio in integrum a fost si este cel mai mare jaf de resurse din Ro , am fost singura tara fosta comunista care am aplicat acest principiu si a fost o unanimitate ideologica in jurul lui deaceea nu avem spitale drumuri etc
    ( ungaria a plafonat la 21.000 dolari despagubirile la noi e nelimitat, polonia nu a dat nimic)
    s-au imprumutat pana acum cu dobanzi 40 miliarde dolari si inca nu s au terminat asta dreneaza statul de resurse.
    6 mil ha padure *6000 ha 36 mld euro
    fondul proprietatea 5 mld euro
    legea 165 1,5 mld pana acum de acum incolo inca 10 mld
    restituiri in natura de terenuri si cladiri in orase alte 10 mld euro
    curtea europeana a drepturilor omului in cauza atansiu a zis ca trebuie puse in balanta interesele fostilor proprietari si interesele generale ale societatii si prin urmare nu se incalca conventia daca se plafoneaza despagubirile acordate dar noi prin legea 165/2013 am preferat sa platim integral retrocedari cu bani imprumutati cu dobanzi pe care i vor plati generatiile viitoare .
    deci 40 de mld la o dobanda de 5 la suta sunt 2 mld dolari pe an doar dobanzi anual se puteau face din banii astia 10 spitale sau 200 km de autostrada doar din dobanzi fara sa mai pui la socoteala principalul de 40 mld dolari.

    deiaia cand vad initiative cu spitalul privat construit sau cea cu 1 m de autostrada ma ia disperarea cat de departe e preocuparea publica de adevaratele realitati.

    retrocedarile sunt ascunse sistematic de mass media si se dau tot felul de nimicuri ca lumea sa le rumege si ne intrebam de ce suntem unde suntem.

  23. cand sunt atatea drepturi azi pt care nu sunt bani sa fie asigurate de stat pt mostenitorii legali sau testamentari ai celor carora li s-au luat acum 70 de ani cladiri se plateste integral . de ce nu se plafoneaza ca in Ungaria la 21 000 dolari ? Noi am dat integral i am dat la Malaxa 600 milionane de dolari . normal ca nu avem bani de spitale si drumuri cand platim din taxele de azi sau mai grav din bani imprumutati luati cu dobanda integral pagube de acum 70 ani.
    si in SUA vor unii sa se despagubeasca negrii pt sclavia lor pana in sec 19 dar nu se va aproba niciodata asa ceva .
    de ce am plati noi cei de azi sau cei care vor restitui imprumuturile pt faptele comunistilor de acum 70 de ani ?

    • Prietene, nu cred ca dai tu ceva de la tine. Cred insa ca esti unul dintre beneficiarii jafurilor comuniste. Cei asemenea ca tine trebuie sa stati in casele pe care le-ati facut voi cu mana voastra, nu in alea pe care comunistii le-au furat si vi le-a dat Iliescu si fsn-ul.
      Scurt si simplu.

      Faptul ca vorbiti de jaf voi si asociati asta cu ce se intampla azi este dovada unui tupeu jegos.
      Orice generatie care beneficiaza de furturile facute de o alta generatie trebuie sa compenseze acest furt pentru simplul fapt ca actuala generatie culege beneficiile furturilor facute de alta generatie (bunurile exista si sunt folosite) si, in plus, o cantitate importanta a actualei generatii este compusa din urmasii criminalilor si s-au bucurat in mod direct de avantajele crimelor: au urmat scoli, au dobandit statut social, isi etaleaza rangul si averea samd, iar urmasii celor care au suferit nu au avut parte de scoli si nici de statut social decat daca au aderat la noua ideologie.
      Prin urmare, oricat se va striga in felul in care striga personajul de mai sus, lucrurile nu se vor potoli, ci se vor inrautati, pentru simplul fapt ca este inacceptabila si intolerabile umilinta ca beneficiarii crimelor si urmasii lor sa ne spuna ca din cauza „retrocedarilor integrum” nu poata Romania stapani coronavirusul…
      Ca sa nu mai vorbim ca nici macar nu cunoaste sensul cuvintelor pe care le foloseste … ii explic eu: retrocedare inseamna sa dai inapoi chiar imobilul furat; despagubire inseamna sa compensezi in bani sau in orice alt echivalent imobilul furat si pe care refuzi sa-l dai inapoi, pe motiv ca statul a ales ca acel imobil sa ramana la criminali si la urmasii lor.
      Dar statul a mai ales ceva: sa nu dea despagubirea coreta si la timp, ci a ales sa dea o despagubire pe care el o stabileste si pe care o plateste in 5 transe anuale.

      Prin urmare, de unde si pana unde tupeul de a se vorbi despre „restitutio in integrum”?

  24. Atacurile la persoana nu isi au locul si nu le voi raspunde.
    Am ridicat o probl concreta de ce Ro e singura tara din Europa care a dat de la buget retrocedari de 40 la suta din pib cand i lipsesc atatea ?
    Trebuie sa se inteleaga ca daca ai o paine si 10 copii nu o dai pe toata la unul si ceilalti mor de foame.
    Dupa 89 s a prioritizat probl retrocedarilor catre fosti propr si s au neglijat ff multe probl pe care nu le mai inventariez ca le stie toata lumea

  25. Un lucru de remarcat. Majoritatea milionarilor enumeraţi în articol ca şi anii în care s-au făcut hoţiile bandiţilor duc spre un singur nume: Traian Băsescu, dirijorul acestor afaceri necurate, al DNA şi al ÎCCJ. La ilustrissimul Petrov e cheia. Dacă cineva găseşte broasca vom regăsi, poate, justiţia cea dreaptă. Până atunci orbecăim. Cu CCR , Parlamentul şi Guvernul în fruntea bucatelor.
    S-auzim de bine!

  26. Se calculau datoriile statului rezultate din comumism si se calcula averea lasata de comunism si se acopereau proportional toti creditorii statului . Nu uni cum sunt fostii proprietari de cladiri integral fara limita si ceilalti viteza.
    Fostii proprietari sa o zicem pe aia dreapta au fost prioritari pt ca s a impus din strainatate sa le dam ca erau interese gen malaxa ausnit etc.

  27. Toti acestia, ne-au ridicat la rangul de IOBAGI, votantii psd i-au sustinut si mentinut, pt un mic si-o bere !!! FENOMENAL, FENOMENAL, FENOMENAL, la tot ce se ‘ntampla !!!