EXCLUSIV Totul despre afacerea Black Cube / Procurorii DIICOT nu au identificat finanţatorii operaţiunii anti-Kovesi, deşi au bătut palma cu şefii Black Cube pentru pedepse blânde, cu suspendare / Ce au declarat Hellvig şi Coldea la DIICOT
Tribunalul Bucureşti a permis G4media.ro, în premieră, să studieze cele 24 de volume ale dosarului Black Cube după ce, pe 17 martie 2022, instanţa a confirmat acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de procurorii DIICOT cu şefii agenţiei internaţionale de business intelligence – Dan Zorella, Avi Yanus şi Gal Farchi – şi i-a condamnat la câte 2 ani şi 11 luni de detenţie cu suspendare şi la muncă în folosul comunităţii la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement sau la Protecţia Copilului Sector 1.
După studiul dosarului de către G4media.ro, principalele concluzii sunt următoarele:
- DIICOT nu a identificat finanţatorii operaţiunii „Tornado” de obţinere a unor informaţii compromiţătoare despre fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi. E vorba de presupuşii clienţi din spatele principalului suspect, fostul ofiţer SRI, Daniel Dragomir, condamnat pentru corupţie şi fugit în Italia.
Iniţial au fost puşi la bătaie foarte mulţi bani pentru discreditarea fostei şefe DNA: 200-300.000 de lire sterline + 750.000 de lire sterline reprezentând comisionul de success. În final, a fost vorba doar de 115.000 de lire şi un onorariu de succes de 335.000 de lire sterline (care nu a mai fost dat ca urmare a eşecului operaţiunii), potrivit datelor din dosar.
- Cu toate acestea, procurorii au făcut „deal”-uri cu şefii Black Cube.
Israelienii au obţinut pedepse blânde, cu suspendare, şi muncă în folosul comunitaţii, deşi e greu de crezut că vor presta muncă în folosul comunităţii în România, la Lacuri, Parcuri şi Agrement.
DIICOT a obţinut probe doar împotriva lui Dragomir şi a recuperat de la şefii Black Cube singurii bani dați cash de Daniel Dragomir: 115.000 de lire sterline.
- DIICOT a clasat din lipsă de probe, încă din iulie 2020, pista de anchetă privind finanţarea operaţiunii de către oamenii de afaceri Benyamin Steinmetz, Dan Adamescu şi Elan Schwartzenberg. Abia acum am putut vedea oficial că este vorba de aceşti oameni de afaceri. Până acum, în spaţiul public, au fost doar infoamații din surse off the record, iar presa a avut la dispoziție varianta neanonimizată a rechizitoriului.
Potrivit datelor din dosar, această pistă de anchetă a fost susținută de fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă şi de jurnalistul Dan Andronic, prin intermediul unor denunţuri pe care le-au depus la DIICOT în 2016.
- Tot atunci, DIICOT a clasat din lipsă de probe şi pista de anchetă privind presupusa implicare a şefului SRI, Eduard Hellvig, şi a preşedintelui României, Klaus Iohannis, în operațiunea Black Cube. Numele acestora a fost, de asemenea, anonimizat până acum.
Această pistă de anchetă a fost lansată de şefii Black Cube după ce au auzit-o vechiculată de Daniel Dragomir, după cum rezultă din rechizitoriu.
„Clienţii care stau în spatele proiectului sunt Hellvig şi preşedintele”, au susţinut la audierile din Israel şefii Black Cube, pretinzând că asta le-ar fi spus Daniel Dragomir.
Preşedintele onorific al BC, fostul şef al Mossad, Meir Dagan, ar fi verificat în România informaţia privind implicarea preşedintelui României şi a şefului SRI şi le-ar fi spus şefilor BC că se confirmă susţinerile lui Dragomir. Dagan a murit însă în martie 2016 şi nu poate susţine teza companiei.
Această pistă de anchetă a fost dezminţită categoric în cadrul audierilor de la DIICOT de către directorul civil al SRI, Eduard Hellvig, și de către fostul şef militar al SRI, generalul Florian Coldea. „Este o calomnie mizerabilă”, a declarat Hellvig la DIICOT. Președintele nu a fost audiat în dosar, dar procurorii i-au consemnat punctul de vedere expus în cadrul unei conferințe de presă de la Bruxelles. ”Președintele și Președinția nu au protejat, nu au fost implicate în absolut niciun fel în această acțiune numită Black Cube, nici formal, nici informal”, a declarat șeful statului.
- „Clasarea cauzei în ceea ce priveşte aspectele relevate de numiţii Zorella Dan şi Udi Levi, precum şi de către martorii denunţători Ghiţă Sebastian şi Andronic Dan, raportat la posibila implicare în proiectul şi operaţiunea desfăşurate pe teritoriul României, după caz, a anumitor reprezentanţi ai unor instituţii publice din România (Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Administraţia Prezidenţială) şi oameni de afaceri români/israelieni (Benyamin Steinmetz, Adamescu Dan, Schwartzenberg Elan), fiind incident cazul prevăzut de dispoziţiile articolului 16 lit. c din C.p.p. – nu există probe că persoana a săvârşit infracţiunea”, se arată în rechizitoriul ne-anonimizat prin care Daniel Dragomir a fost trimis în judecată în iulie 2020, aflat la dosarul de la Tribunaul Bucureşti.
- Totuşi, procurorii au ataşat la dosar două documente: o ofertă financiară de 6 pagini, din martie 2015, denumită „Volcanic Eruption”, şi raportul final din iunie 2015, de 51 de pagini, denumit „Lynx”, prezentate de şefii BC pentru „clientul Dan Adamescu de la Nova Grup”. Adamescu angajase Black Cube în 2015 să convingă DNA să retragă acuzaţiile la adresa lui. Procurorii nu au găsit însă probe privind implicarea lui Adamescu în operaţiunea „Tornado” a Black Cube, din 2016, care făcea obiectul dosarului. Între timp, Adamescu a fost condamnat definitiv la 4 ani şi 4 luni de detenţie pentru mituirea unor judecători şi a decedat în penitenciar.
Citeşte informaţiile pe larg
Ce au susţinut la audieri şefii Black Cube
„Clienţii care stau în spatele proiectului sunt Hellvig şi preşedintele”, au declarat că au înțeles de la Daniel Dragomir şefii Black Cube, la audierile din Israel. Potrivit tezei şefilor Black Cube, nesusţinute însă de alte probe în afara susținerilor fostului ofițer SRI, preşedintele ar fi vrut pe masă un raport complet despre vulnerabilităţile Laurei Codruţa Kovesi pentru a decide dacă o mai numeşte pentru un nou mandat la şefia DNA, în aprilie 2016.
<<La întrebarea: „În această fază ai înţeles că acel client care stă în spatele lui Daniel Dragomir este de fapt Hellvig, şeful S.R.I.-ului?”, inculpatul (Dan Zorella – n.r.) a declarat:
„Da. Aceasta este prima dată când am început să înţeleg aceasta. Şi am început să înţeleg că atunci când Daniel spune şi se exprimă „noi”, „we”, el se referă la el şi la Hellvig, şi la organizaţia S.R.I. (….)”
„Daniel precizează că există două luni pentru executarea proiectului, deoarece preşedintele trebuie să decidă despre renumirea lui Laura Kovesi la începutul lui aprilie 2016, iar întâlnirea a avut loc pe 02/2016 (întâlnirea şefilor BC cu Daniel Dragomir, la Bucureşti – n.r.). Adică am înţeles din aceasta că materialele se vor depune pe masa preşedintelui ca parte din procedura de decizie în legătură cu renumirea lui Kovesi (….)
Daniel a precizat că datorită timpului scurt care a rămas aproximativ trei săptămâni …a reuşit să obţină aprobare de la S.R.I., ca noi să lucrăm în România ca „celulă” a S.R.I.-ului şi vom putea efectua de acolo activităţi de accesare a emailurilor, iar aceasta vom face doar din România, deoarece acolo au competenţă legală de a face aceasta (…)
Mi-am amintit că Meir Dagan care este preşedintele onorific al Black Cube a avut relaţii foarte bune cu serviciile de informaţii din România. M-am gândit că el ne poate verifica mai în profunzime despre esenţa proiectului. M-am consultat cu Udi Levi, dacă pot apela la Dagan pe acest subiect, iar Udi a spus că este o idee bună.
Am mers singur la Meir Dagan acasă, la câteva zile după convorbirea cu Daniel, i-am explicat sensibilitatea proiectului și am întrebat dacă va putea verifica cu relaţiile sale din România dacă este într-adevăr un proiect guvernamental. Dagan nu îl cunoştea pe Daniel Dragomir. Însă desigur a spus că va putea să verifice aceasta pentru noi.
I-am explicat sensibilitatea să fie precaut cu treaba cu Coldea şi să nu îl abordeze pe Coldea din greşeală, i-am precizat lui Dagan că din câte am înţeles noi din prima întâlnire cu Daniel, clienţii care stau în spatele proiectului sunt Hellvig şi preşedintele.
Dagan a spus că înţelege sensibilitatea şi sistemul din România. A spus că va verifica şi va reveni la mine şi ne-am despărţit. Singurii prezenţi care au fost şi m-au văzut intrând la Dagan au fost agenţii săi de securitate, dar nimeni nu a fost prezent pe parcursul întâlnirii şi nu a auzit lucrurile.
Dagan a revenit la mine după o zi două, la telefon şi mi-a precizat că a efectuat toate verificările în România şi într-adevăr este vorba de un proiect foarte important şi sensibil pentru statul român…noi trebuie să executăm activitatea precum a spus Daniel doar din România şi astfel vom fi protejaţi de organizaţie>>, este un fragment relevant din depoziţia lui Dan Zorella din Israel.
Alţi doi israelieni audiaţi, Avi Yanus şi Udi Levi, au confirmat că Daniel Dragomir le-ar fi spus de presupusa implicare a autorităţilor române. Avi Yanus este un alt şef din cadrul BC, iar Udi Levi este un fost agent al serviciilor de informaţii israeliene, care ar fi lucrat cu şeful Mossad, Meir Dagan, timp de 25 de ani. El a declarat că, în 2008, a fondat o firmă de business intelligence: N.A.L. Consulting Ltd.
La audierile din Israel, Dan Zorella a pus la dispoziţie şi mai multe înregistrări ale convorbirilor cu Daniel Dragomir, făcute cu un stilou cu camera ascunsă de către Udi Levi. Înregistrările au fost confirmate de INEC ca fiind autentice.
Fostul şef al Mossad şi preşedinte onorific al Black Cube, Meir Dagan, a decedat însă în martie 2016 şi nu poate confirma susţinerile şefilor BC. Așadar, singurele probe pe care se bazează aceştia sunt susţinerile fostului ofiţer SRI, Daniel Dragomir, condamnat la 3 ani şi 11 luni cu executare într-un dosar de corupţie şi fugit în Italia, la Bari. Prin urmare, DIICOT a clasat această pistă de anchetă lansată de şefii BC din lipsă de probe.
Cine a lansat pista de anchetă privind oamenii de afaceri finanţatori
Potrivit datelor şi declaraţiei lui Sebastian Ghiţă din dosar, acesta a depus un denunţ la DIICOT pe 25 august 2016. A declarat că el crede că finanţatorii operaţiunii ar putea fi miliardarul israelian Benyamin Steinmetz, unul dintre investitorii din proiectul minier Roşia Montana, şi consultantul politic Tal Silberstein. „Eu cred că el a angajat firma Black Cube să obţină informaţii compromiţătoare despre Kovesi şi Coldea”, a declarat Ghiţă la DIICOT.
Ghiţă a adăugat că a discutat despre acest lucru la restaurantul Diplomat cu fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, şi cu jurnalistul Dan Andronic, pe 12 ianuarie 2016.
Ghiţă a susţinut şi că, pe 15 februarie 2016, ora 15:40, şi pe 16 februarie 2016, orele 18:03 şi 18:12, i-ar fi trimis mesaje pe Whatsapp și Telegram şefului SRI Eduard Hellvig ca să îl pună în gardă că auzise că 6 jurnalişti încearcă să strângă informaţii compromiţătoare la Bucureşti despre Kovesi, dar că Hellvig nu i-a răspuns. Ghiţă a pus la dispoziţia DIICOT şi capturi de ecran în care se putea vedea că a trimis mesajele la un contact notat cu numele şefului SRI.
Fostul secretar al Comsiei SRI din Camera Deputaţilor, Sebastian Ghiţă, a mai declarat la audieri că, după arestarea primilor agenţi Black Cube, pe 1 aprilie 2016, s-a mai întâlnit prin restaurante cu Dan Andronic şi Daniel Dragomir şi şi-au dat cu părerea despre cine s-ar mai fi putut afla în spatele operaţiunii: oamenii de afaceri Adrian Sârbu, Ion Ţiriac sau Dan Adamescu.
Jurnalistul Dan Andronic a depus şi el un denunţ la DIICOT pe 1 septembrie 2016. A susţinut că ar fi fost implicaţi în operaţiunea Black Cube oamenii de afaceri Dan Adamescu şi Elan Schwartzenberg. Iar coordonatorul din România ar fi Daniel Dragomir. Şi că fostul şef SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, ar fi autorizat misiunea Black Cube de la Bucureşti. Ulterior, pe 14 septembrie 2016, Daniel Dragomir a fost arestat ca principal suspect în dosar.
Procurorii nu au găsit însă probe care să confirme susţinerile lui Ghiţă şi Andronic şi au clasat şi această pistă de anchetă privind finanţarea operaţiunii de către oamenii de afaceri.
Totuşi, pe baza spuselor unuia dintre angajaţii BC, Gal Farchi, procurorii au descoperit două documente: o ofertă financiară din martie 2015, denumită „Volcanic Eruption”, şi raportul final din iunie 2015, denumit „Lynx”, prezentate de şefii BC pentru „clientul Dan Adamescu de la Nova Grup”. Adamescu angajase Black Cube în 2015 ca să convingă DNA să retragă acuzaţiile la adresa lui. Procurorii nu au găsit însă probe privind implicarea lui Adamescu în operaţiunea Black Cube „Tornado” din 2016, care făcea obiectul dosarului. Între timp, Adamescu a fost condamnat definitiv la 4 ani şi 4 luni de detenţie pentru mituirea unor judecători şi a decedat în penitenciar.
Ce au declarat şefii SRI la DIICOT
Directorul civil al SRI, Eduard Hellvig, şi şeful militar de atunci al serviciului, Florian Coldea, au fost audiaţi la DIICOT, în 2016. Pe atunci, şeful DIICOT era Daniel Horodniceanu, care ulterior nu a mai fost desemnat pentru un nou mandat la şefia parchetului anti-crimă organizată.
În esenţă, cei doi şefi SRI au declarat că nu au autorizat operaţiunea Black Cube din România, dimpotrivă au trimis informări către SPP că se pregăteşte un atac la adresa familiei Codruţei Kovesi. Mai multe despre operaţiunile Black Cube în România nu pot spune – au precizat ei – pentru că ar fi vorba de informaţii clasificate.
„Martor (Eduard Hellvig – n.r.): Singurul lucru pe care vreau să îl spun este că nu am nicio legătură cu subiectul, de niciun fel.
Procuror: Cum apreciaţi declaraţiile date de reprezentanţii Black Cube?
Martor: O calomnie mizerabilă (…)
Procuror: Consideraţi că puteţi adăuga vreun detaliu, vreo discuţie pe care vi le amintiţi în legătură cu Black Cube?
Martor: Este posibil să fi primit informaţii în cadrul serviciului, cu privire la anumite activităţi pe care firma respectivă le întreprinde pe teritoriul României, dar asta ţine de calitatea pe care o am, de director SRI. Nu pot spune textual când am primit informaţii, raportat le perioada de timp.
Procuror: Puteţi detalia?
Martor: Nu. Ar fi informaţii cu caracter clasificat (…)
Procuror: A existat vreo informaţie legată de Black Cube care să vi se fi părut interesantă?
Martor: Da.
Procuror: Ce s-a întâmplat cu informaţia?
Martor: Datele au caracter clasificat. În general, discuţiile operaţionale sunt clasificate. Nu le pot divulga”, sunt fragmente din declaraţia şefului SRI Eduard Hellvig la DIICOT.
„Procuror: Cunoașteţi dacă, formal sau informal, activităţile Black Cube au primit avizul Serviciului Român de Informaţii sau a unei alte structuri de informaţii române?
Martor (Florian Coldea – n.r.): Nici personal, dar nici din măsurile informativ-operative nu am obţinut nici un fel de date, indicii sau elemente care să indice vreo implicare de la nivelul vreunei structuri de informaţii române sau altei autorităţi române, în acest sens. Am luat la cunoştiinţă de aceste alegaţii din presă”, a declarat şi prim-adjunctul pe atunci al directorului SRI, generalul Florian Coldea.
Procurorii DIICOT nu l-au audiat şi pe şeful statului, dar au notat punctul acestuia de vedere cu privire la acuzaţiile lansate de şefii Black Cube. Preşedintele a dezminţit categoric orice implicare a sa sau a Preşedinţiei în operaţiunea Black Cube cu privire la fosta şefă a DNA. ”Președintele și Președinția nu au protejat, nu au fost implicate în absolut niciun fel în această acțiune numită Black Cube, nici formal, nici informal”, a declarat șeful statului, la finalul unei conferințe de presă de la Bureuxelles, unde participase la un summit al Consiliului European.
DIICOT susține că va continua ancheta în dosarul disjuns privind finanţatorii operaţiunii Tornado de spionare şi hărţuire a fostei şefe DNA
„În ceea ce priveşte cel de-al doilea dosar, constituit ca urmare a disjungerii dispuse prin rechizitoriul D.l.l.C.O.T. – Structura Centrală din data de 14.07.2020, vă comunicăm faptul că acesta nu a fost soluţionat până în prezent”, au arătat procurorii DIICOT într-un răspuns pentru G4media.ro din 4 februarie 2022.
În rechizitoriul din iulie 2020, procurorii au dispus <<disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor în cadrul unui dosar distinct, faţă de persoanele necunosute care, alături de inculpatul Daniel Dragomir, au fost interesate şi/sau implicate după caz, în finanţarea şi sprijinirea în orice mod a operaţiunilor şi activităţilor derulate în România de către compania Israeliană Black Cube, în cadrul proiectului „Tornado”>>.
Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
36 comentarii