EXCLUSIV Un avertizor de integritate a transmis G4Media.ro cine urma să câștige o licitație de 40 de milioane de lei de la CJ Prahova, pentru măști și dezinfectanți în școli / Toți concurenții respectivei oferte au fost descalificați
Suspiciuni de direcționare către un grup de firme a unei licitații de 40 de milioane de lei organizată de Consiliul Județean Prahova. Obiectul procedurii este furnizarea de măști și dezinfectanți pentru unitățile de învățământ din județ, sursa banilor fiind fondurile europene. Un avertizor de integritate a indicat încă de pe data de 27 ianuarie 2023, pentru G4Media.ro, cine va fi câștigătorul licitației, deși, la acel moment, de-abia fuseseră depuse ofertele.
Trei luni mai târziu, Consiliul Județean Prahova a descalificat toate ofertele concurente celei indicate de avertizorul de integritate. Până acum, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a mai anulat această licitație de două ori din cauza existenței în caietul de sarcini a unor clauze considerate discriminatorii. De fiecare dată, Consiliul Județean Prahova a susținut legalitatea caietului de sarcini.
Conform datelor disponibile pe portalul achizițiilor publice, la actuala procedură, demarată în noiembrie 2022 de Consiliul Județean Prahova (cele anterioare au fost anulate de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor în iunie și octombrie 2022) au fost depuse patru oferte: asocierea ADG Medical Supply SRL-NMD Zet Zone SRL-Sinofarm DOO Belgrad, ATS for Health SRL, Deluxe Medicrafts SRL și asocierea Klintensiv SRL-Virus Protect SRL. În cadrul acestei licitații, pentru care au fost puși la bătaie 39,7 milioane de lei, se dorește achiziționarea de măști și dezinfectanți pentru mâini care să ajungă la 90.292 elevi, profesori și personal auxiliar din 190 de unități de învățământ care funcționează în județul Prahova.
Imediat după depunerea ofertelor, pe 27 ianuarie 2023, un avertizor de integritate a trimis reporterului G4Media.ro un e-mail în care a indicat faptul că procedura va fi adjudecată de asocierea ADG Medical Supply SRL București-NMD Zet Zone SRL București-Sinofarm Belgrad.
Aproape trei luni mai târziu, o decizie-cheie a Comisiei de licitație din cadrul Consiliului Județean Prahova indică faptul că avertizorul a avut dreptate: oferta asocierii ADG Medical Supply SRL-NMD Zet Zone SRL-Sinofarm Belgrad a fost declarată câștigătoare, iar celelalte trei nu au mai fost luate în considerare pentru estimarea prețului, fiind descalificate pe motive de procedură.
Atât avertizorul de integritate, cât și reprezentantul uneia dintre asocierile descalificate contestă legalitatea deciziei Comisiei de licitație. Primul afirmă că în caietul de sarcini a fost introdusă obligativitatea ca măștile să aibă 4 straturi, lucru extrem de rar întâlnit pe piață.
”Singurul element concret din caietul de sarcini care a avantajat asocierea ADG-NMD Zet Zone-Sinofarm este reprezentat de numărul de straturi al măștilor de protecție, respectiv 4 straturi (deși un Ordin al Agenției Naționale de Achiziții Publice -ANAP prevede faptul că trebuie să fie 3 straturi). Deși și ceilalți operatori economici probabil că au avut produse asemănătoare (deși rare, există măști medicale în 4 straturi), au fost eliminați pe fondul unor formalități excesive. Deznodământul trebuia să fie unul singur.”
Avertizorul a mai menționat faptul că, în general, măștile medicale au o dimensiune standard de 175 x 95 mm, în timp aici au o ”dimensiune atipică de 18-19 cm x 8-9 cm”.
La rândul său, Emil Lungu, director de achiziții al Klintensiv SRL, participantă la licitație, a declarat că percepția sa este că această licitație este ”cu dedicație”.
Firma sa a contestat, în trecut, anumite clauze din caietul de sarcini, iar CNSC i-a dat dreptate și a dispus anularea de două ori a licitației și eliminarea/corectarea acestora.
Concret, Klintensiv a contestat includerea într-un singur lot a unor produse – măști și dezinfectanți – diferite atât din punctul de vedere al procesului tehnologic de fabricare, cât și al utilizării.
De fiecare dată, atât în fața CNSC, cât și instanța de judecată în fața căreia a contestat anularea celei de-a doua licitații, Consiliul Județean Prahova a susținut că a respectat legea, afirmând că gruparea într-un lot nu restricționează participarea firmelor, care se pot asocia cu altele, de profil, un alt argument fiind că ”produsele sunt destinate utilizării în cadrul aceleiași unități administrative, în cadrul aceleiași locații.” Autoritatea contractantă a mai arătat că ”a justificat în mod corespunzător decizia de a nu derula pe loturi procedura”. Toate aceste argumente au fost respinse.
Președintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, nu a răspuns timp de două zile apelurilor și mesajului G4Media.ro.
”Parcursul procedurii de atribuire care a început încă din 18.05.2022 și anulată de două ori de catre CNSC pentru ca CJ Prahova să fie obligată să „spargă” procedura în loturi și dorința CJ Prahova de a organiza procedura cu un lot format din două produse cu valoarea cea mai mare (39,4 mil. lei din 40 milioane lei), iar, în al doilea lot, doar 600.000 lei (1,5% practic din întreaga valoare), specificațiile caietului de sarcini care au fost modificate în cea de-a treia procedură organizată, mai exact numărul de straturi ale măștilor medicale din 3 straturi (cât este prevăzut în Ordinul ANAP) în 4 straturi nu pot fi doar pure întâmplări”, a mai declarat avertizorul pentru G4Media.ro.
El a mai precizat că ”Nu este un fapt neobișnuit ca la o licitație de asemenea amploare să fie descalificate toate ofertele, ci este chiar de neconceput.”
Deși declarată câștigătoare, asocierea ADG Medical Supply-NMD Zet Zone-Sinofarm nu a semnat contractul încă, deoarece la CNSC a fost depusă o nouă contestație, tot din partea Klintensiv, care prezintă argumente conform cărora descalificarea ofertei sale este nelegală.
Datele de la Registrul Comerțului arată faptul că unic asociat al ADG Medical Supply SRL, lider al asocierii, este Andrei Constantin Drăghici. Acesta nu a contactat G4Media.ro după ce o angajată a firmei a afirmat că îi va transmite numărul de mobil al reporterului.
La NMD Zet Zone SRL, 95% din părțile sociale sunt deținute de Marin Alexandru Lazăr, socrul omului de afaceri Ilie Potecaru, fost candidat PPDD pentru Parlament în 2012, despre care Rise Project a scris, în 2017, că a fost beneficiarul unor retrocedări de terenuri din parcul Grozăvești dispuse de fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteraș, ulterior condamnat la închisoare.
”Ilie Potecaru, protagonistul celor mai multe tranzacții, a investit în drepturi succesorale 150.000 de euro și a câștigat de 44 de ori mai mult: 6,7 milioane de euro”, menționau jurnaliștii de la Rise care adăugau și faptul că o societate în care era asociat acesta a primit în concesiune, în cel de-al doilea mandat al lui Poteraș, serviciul de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar pe străzile Sectorului 6.
Contactat de G4Media.ro, Potecaru a declarat că ”Vă anunț că sunt despărțit de foarte mulți ani de fosta soție și nu țin legătura cu fostul meu socru, nu cunosc ce firmă/firme deține, cu atât mai puțin să-mi reprezinte orice fel de interese!”
Această afimație este contrazisă de faptul că, din 2019, Ilie Potecaru și Marin Alexandru Lazăr sunt co-asociați în societatea Cooperativa Agricolă Brandavo SRL, iar anul trecut Potecaru și fiul său au înființat Lamed Romania SRL, o firmă de comerț cu produse farmacuetice care are sediul social într-un apartament în care se află domiciliul fostului socru.
La începutul lui 2022, societății NMD Zet Zone i-a fost atribuit unul dintre loturile licitației prin care Oficiul Național de Achiziții Publice a cumpărat teste de salivă pentru elevii care reveneau în sălile de clasă după pandemie. Și la acea procedură NMD Zet Zone a făcut parte dintr-o asociere alături de Sinofarm DOO Belgrad. Firma sârbească este deținută în proporție de 100% de omul de afaceri Nikola Sinobad.
”În timpul pandemiei, cei de la Sinofarm au fost printre cei mai importanți furnizori de echipamente medicale din Serbia (inclusiv măști etc). Au contacte foarte bune în Guvern și au avut mare succes în ultimii doi ani”, a declarat, pentru G4Media.ro, Milorad Ivanovic, jurnalist de investigație în cadrul Balkan Investigative Reporting Network Serbia. Nikola Sinobad și Marin Alexandru Lazăr nu au putut fi contactați.
Banii pentru procedura de la CJ Prahova sunt alocați prin Axa nr. 10 POIM prin semnarea unui contract de finanțare de către CJ Prahova cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). ”După semnarea contractului și furnizarea produselor se va depune o cerere de plată sau cerere de rambursare (după caz) către MIPE pentru plata sumelor de bani sau decontarea lor (în cazul în care se face din bugetul propriu).
Mai departe, structurile avizate din cadrul Autorității de Management POIM verifică dosarul de achiziție și dispune autorizarea plăților. În cazul în care există abateri de la lege atât pe parcursul desfășurării procedurii de achiziție (deci în licitație), cât și pe parcursul implementării contractului de furnizare, Autoritatea de Management POIM poate aplica corecții financiare”, a declarat avertizorul de integritate pentru G4Media.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
28 comentarii