G4Media.ro

EXCLUSIV Un bărbat din București trebuie să plătească Statului Român 254.000 de…

EXCLUSIV Un bărbat din București trebuie să plătească Statului Român 254.000 de dolari și penalități de 1,5 milioane de lei, bani pe care tatăl său, spion înainte de 1989, i-ar fi furat dintr-o firmă a Securității

Păcatele tatălui îl pot ruina pe fiul acestuia. Conform unei decizii a Tribunalului București, Ion Cristian Nădejde (49 de ani) trebuie să achite Statului Român 254.000 de dolari și 1,5 milioane de lei, prima sumă reprezentând bani delapidați de tatăl său dintr-o firmă înființată de Securitate în 1981. Nădejde a atacat decizia cu apel, la fel și Statul Român, prin Ministerul de Finanțe.

Inedita poveste începe înainte de 1989, atunci când Nicolae Nădejde, tatăl lui Ion Cristian, lucra în cadrul Centrului de Informații Externe (CIE), precursorul Serviciului de Informații Externe (SIE). Angajat ca ofițer al UM 0102, unul dintre ”brațele” CIE, Nădejde Senior a fost pensionat în 1987, cu gradul de colonel în rezervă.

În CIE, care era subordonat Departamentului Securității Statului, Nicolae Nădejde avea atribuții pe partea economică, Centrul derulând afaceri prin firme-paravan sau virând bani către agenți sau terți din străinătate în cadrul unor operațiuni de aport valutar special (A.V.S.). În 1998, ca suspect pentru implicarea într-o astfel de operațiune, Nădejde a fost audiat în dosarul deschis de anchetatorii români ca urmare a atentatului comis în 1981, de teroristul Carlos Șacalul, la comanda CIE, la sediul Radio Europa Liberă din München.

Sursa: Radio Europa Liberă

Unul dintre vehiculele prin care aveau acțiuni din categoria A.V.S. era firma-paravan Marsue Holding SA, plasată pe numele unui cetățean panamez. Societatea avea sediul în Panama și deținea un cont la BRD Societe Generale.

În 1985, Nădejde a devenit reprezentant al acestei firme, fiind singura persoană mandatată să reprezinte în întregime interesele firmei în România, calitate pe care și-a păstrat-o și după ce a ieșit la pensie ”din rațiuni operative și în interes de serviciu” (citat din sentința civilă nr. 2381/1 noiembrie 2019 a Tribunalului București).

”Soldul contului s-a format prin depuneri de sume urmare a realizării unor activități operative”, se mai precizează în sentința invocată. A urmat momentul Revoluției din 1989, destrămarea CIE și, în perioada următoare, înființarea SIE care a moștenit tot ceea ce reprezenta fosta structură de spionaj extern.

La 31 decembrie 1989, în contul Marsue Holding SA se aflau 207.504,48 dolari, dobânzile făcând ca suma să crească, în septembrie 1990, la 210.537,15 dolari.

Pe 24 octombrie 1990, colonelul în rezervă Nicolae Nădejde a decis să facă un lucru care are consecințe și în zilele noastre: a început să retragă sume de bani din cont ”pe persoană fizică” ori să transfere la alte filiale ale aceleiași bănci diferite sume de bani. Și a procedat astfel până pe 27 decembrie 1993, când a lichidat contul după ce a scos ultimii 821 de dolari.

În 1994-1995, după ce s-au așezat apele și documentele fostei CIE au fost analizate, SIE a descoperit că îi lipsea din avuție contul Marsue Holding, firma-paravan pe care o înființase precursoarea CIE. Serviciul a depus o plângere penală, iar procurorii militari l-au trimis în judecată pe Nădejde pentru delapidare, punându-i sechestru pe bunuri.

A urmat un lung proces, terminat în 2004 cu condamnarea colonelului în rezervă la 10 ani de închisoare, rămânând de stabilit modalitatea de recuperare a prejudiciului.

Până să se clarifice acest aspect, Nicolae Nădejde a murit (în 2010), în 2013 decedând și soția sa. De pe urma lor a rămas un apartament în București, moștenit de fiul lor Ion Cristian.

În 2014, Statul Român, prin Ministerul de Finanțe, l-a dat în judecată pe acesta din urmă și, în noiembrie 2019, Tribunalul București a decis că Ion Cristian (foto jos), în calitate de moștenitor, trebuie să-i achite 254.506,58 dolari despăgubiri şi 1.544.674,83 lei reprezentând penalități calculate până la data de 20 decembrie 2008.

Sursa Foto: Facebook/ Ion Cristian Nădejde

Atât Nădejde Junior, cât și Statul Român au atacat decizia, procesul fiind acum pe rolul Curții de Apel București, cu termen în ianuarie 2021.

Conform unui interviu din 2018 acordat de Ioan Talpeș – șeful SIE la momentul depunerii plângerii penale împotriva lui Nădejde –  ”(…) omul (Nădejde n.r.) luase banii de acolo, dar banii aceia erau ai statului român. L-am chemat la mine, după ce am văzut că subordonații mei nu s-au dus să scoată banii de la el. El era deja unul dintre jucătorii economici ai României. I-am spus: Dă-mi banii ăia înapoi. Și mă întrebă: Dumneata știi cu ce se mănâncă Serviciul ăsta? Eu i-am răspuns că nu știu și nici nu vreau să știu. Eu îți spun să dai banii că, dacă nu-i dai, te voi trimite la Parchetul Militar. Se uită la mine, și-mi zice: Mă trimiți pe mine în judecată?”, a declarat Talpeș în respectivul interviu care a continuat astfel:

EVZ: Era un om de afaceri puternic?
Ioan Talpeș: Ce om de afaceri? A fost un ofițer puternic. Îmi zice: dumneata nu ești șeful SIE. Mă uit în ochii lui și îi spun că eu sunt șeful SIE. Și că dacă nu reușim să facem ordine în chestiunea aceasta înseamnă că țara va încăpea pe mâinile unora ca voi. S-a ridicat și a plecat. Nu m-a crezut.

EVZ: După care ați trimis dosarul la Parchetul Militar…
Ioan Talpeș: Da. S-a judecat și l-au băgat în închisoare nu știu câți ani. Haideți să vă spun mai departe că am aflat după aceea ce s-a întâmplat cu el. Între „jucători” s-a făcut chetă și i s-a dat 1 milion de dolari.

EVZ: Ce înseamnă între jucători?
Ioan Talpeș: Între foști colaboratori de-ai lui. Oamenii pe care el i-ar fi putut da în vileag au contribuit pentru liniștirea lui.

EVZ: Deci a primit 1 milion de dolari ca să tacă. Putea să fie mult mai rău…
Ioan Talpeș: Da. Inclusiv eliminarea (n.n.-fizică).”

G4media a descoperit că în Panama există, și astăzi, o societate Marsue Holding SA, înființată în 1981, referințe din 2018 despre această firmă existând pe un site economic din această țară. În document sunt menționate și mai multe persoane care fac parte din conducere, președinte fiind un avocat panamez – reprezentant al adevăraților proprietari. Dacă aceștia sunt interpuși ai actualului Serviciu de Informații Externe rămâne, cel mai probabil, un secret bine ascuns.

Numele lui Nădejde și al afacerii Marsue apar și în cartea ”Ultimul Curier Ilegal. Mărturiile unui spion român” publicată în 2013, la Editura Marist, de un fost coleg al său din CIE, Cornel Nemetzi.

Acesta a susținut că Marsue ”avea ca patron o persoană fictivă, un panamez, James Gonzales. Era nevoie de un cetăţean străin pentru a justifica autorităţilor de stat române, capitalul în valută adus la înfiinţarea societăţii, deoarece legislaţia socialistă nu permitea cetăţenilor români să deţină astfel de mijloace băneşti.”

Nemetzi relatează și un moment de după 1989 legat de această societate: un fost coleg ai lui Nădejde din CIE, Cornel Biriș, i-a falsificat semnătura și ”s-a dus însoţit de subordonatul său Tănase Paul la ghişeul băncii şi-a prezentat CEC-ul pentru încasare. Funcţionarul care a primit documentul de plată a comparat semnătura de pe acesta cu specimenul păstrat de bancă şi a constatat că aceasta nu era nici măcar asemănătoare, darămite identice. Apoi s-a consultat cu şeful său, care i-a cerut să nu mai onoreze CEC-ul prezentat deoarece semnătura emitentului nu era valabilă.”

Contactat de G4Media, Ion Cristian, fiul lui Nicolae Nădejde, a declarat că ”Înțeleg că sunt aplicabile prevederile legii civile care prevăd transmiterea în sarcina moștenitorilor a responsabilității civile în cazul unui dosar penal, dar mi se pare ciudat că, pe de o parte, pe toată durata activității tatălui meu într-un domeniu extrem de organizat și controlat, nimeni nu a ridicat vreodată problema unor fapte de natură penală, iar după 1990 cineva să considere că tatăl meu a adus un prejudiciu, iar pe de altă parte, statul român, pe parcursul a aproape 20 de ani de procese în instanță împotriva tatălui meu, nu a putut niciodată stabili vinovăția acestuia, totul culminând cu faptul că acum eu sunt pus în situația de a mă apăra într-un caz în care sunt invocate fapte necunoscute mie, presupuse a fi avut loc în perioada anilor 1980!”.

El a reiterat, ulterior, că în dosarul penal nu există o sentință definitivă, ceea ce ar pune sub semnul întrebării legalitatea actualului proces civil.

Referitor la ce va face dacă decizia de a plăti sumele de mai sus va rămâne definitivă, Nădejde Junior a afirmat că ”În ceea ce mă privește, voi continua să lupt pentru aducerea la lumină a adevărului, până la epuizarea tuturor mijloacelor legale care îmi sunt disponibile.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

40 comentarii

  1. Taica-miu nu e sigur. :)) (desi banii ar trebui sa-i aiba) :))

    • Cite mii de firme au fost in Panama si in restul paradiselor fiscale , citi securisti au molfai si molfaie bani din aceste firme ? Hei , varanu&co se aude ?

    • Conturile lui Felix Voiculesu stau inca bine mersi, desi a luat toata valuta Romaniei pe cel putin cateva luni!!!

  2. Nadejde a fost elev la ILCaragiale 86-90. Era o clasa de pilosi fii de ghenerali doctori ministri ambasadori

    • :)) Si tovaranashul Felix (Capo de la ICE Dunarea) …. nimic ?!

    • @Mineriadesnpetrombribery
      Felix era la Crescent, la Dunarea erau altii. Daca vrei, ti-i spun. 😉

  3. Statul va lua doar ce a mostenit de la tatal sau si atat!Securistii au furat toate conturile lui Ceausescu, de fapt ale statului roman, toate casele conspirative si vilele din Predeal…etc

  4. Nădejdea mea este că mai există și alți domni Nădejde care au devalizat România. Unii ar spune că mai sunt vreo câteva zeci de mii. Domnul fost lucrător Felix Voiculescu a prosperat foarte bine după 1989. La fel și fostul colaborator Petrov. Asta în timp ce România a ajuns o ruină. Poate se deschid și niște procese cu securiștii Bancorex, FNI, Caritas care acum ne țin prelegeri beizadelele lor din ditamai funcțiile. România a fost devalizată de domni ca domnul Nădejde. De aia suntem în coada Europei, pentru că unii s-au îmbogățit necontrolat din furt timp de 30 de ani.

  5. Mai știm pe un domn Rafila, băiat al unui domn torționar Rafila. Un alt om de „nădejde”. Și și domnul Rafila este foaaarte prosper economic după ce a muncit toată viața numai la stat.

  6. Si averea lui Voiculescu, furata în maniera similara, când va fi recuperata?

    • Dacă al lui Nădejde moștenește și datoriile către stat, de ce nu se aplica asta și in cazul Voiculescu (care a transferat tot către fiice)?

    • De ce nu apare si un articol clar si bine documentat despre CRESCENT – Dan Voilculescu (nume conspirativ FELIX)? Sau măcar un articol cu toate sumele furate din Crescent si din alte firme create de SRI. Poate Comisia parlamentara pentru controlul activitatii SRI ar fi trebuit sa ceara un control asupra firmelor devalizate de bani (lei si valuta) imediat dupa 1989. Nu cred ca mai se recupereaza ceva dar macar sa stim si noi poporul român.

  7. Unde este justitia in acest caz?
    Sa mearga statul la nivelul dupa Nadejde senior sa ii ia banii. Asa se intampla cand ai o justitie care da decizii in zeci de ani.
    Unii mai si mor.

    • ,,Justiției” despre care vorbești îi pasă de țara asta fix cît securiștilor care au devalizat-o.
      Leafa ,,justiției” e grasă iar pensia obeză! Și-obeză obeză, da’ foarte iute: face douăj’ de ani, spre deosebire de aia a pulimii căreia-i trebe vreo patruzeci de ani ca să ajungă…

  8. Urmeaza sper, Voiculescu, catarama, ioan nicolae. Aiurea, aia sunt inca securisti, nu lucreaza pentru ei. Ma mir ca ditamai securistul nadejde uns cu toate alifiile, nu si a dat seama ca toate extragerile in numerar sunt usor de urmarit.

  9. Catarama Viorel este unul dintre beneficiari. Încă există documente și persoane care pot depune mărturie

  10. Turnatorul Dan Voiculescu a furat cel putin $400Millions din bugetul Romaniei ! Azi ii foloseste pentru a arunca tone de dezinformari din buncarul lui de lux prin intermediul trustului Intact dar mai ales prin sclavii de la ventilatoarele de imprastiat rahat Antena3.

    Cand se va aplica confiscarea extinsa acestor sabotori ai Romaniei cu prejudicii de miliarde de euro in banii de azi ?

  11. Nadejde jr. sa-l contacteze pe Felix sa-i ceara sfaturi. Felix stie ce trebuie facut si cand esti vinovat, nu mai zic cand nu esti.

  12. Dacă accepți o moștenire, o accepți cu beneficii și datorii (nu poți alege doar beneficiile).

    De obicei, poți refuza o moștenire (dar dacă ai datorii la bancă sau la stat, iar acea moștenire ar mai stinge din datorie, îți poate fi băgată pe gât moștenirea).

    Întrebarea e dacă fiul știa că acel apartament venea la pachet și cu datoriile tatălui către stat și dacă a acceptat moștenirea în cunoștință de cauză. De asemenea, mai există conceptul de moștenire tacită (de exemplu, dacă folosești un bun care a aparținut părinților – în acest caz apartamentul) se poate considera că ai acceptat tacit moștenirea, chiar dacă nu ai semnat nimic.

    Dar să moștenești o avere fără ca la vremea respectivă să fi fost descoperite datorii, iar apoi să ți se pună în cârcă datorii de care nimeni nu știa când ai acceptat moștenirea, nu mi se pare corect.

    În rest, mă bucur că un pui de securist și-o ia. E un lucru care i-ar putea descuraja pe alții să mai fure. Felix nu se pune, că ăluia nu i-a păsat de verișoară sau de fiică.

  13. Felixe, tu eşti măh?

  14. Ce stire seaca, un bucurestean…spuneti dracului ca este vorba de Claudiu Nasui si cu asta basta!

  15. Câmd am citit titlul articolului, am crezut că e vorba despre fiul lui Felix… totuși, era o sumă prea mică pentru infractorul acela

  16. Sa intelegem o parte din bani au fost furati din banii care au fost furati de Voiculescu .

  17. De ce va lasati pacaliti de Evenimentul Zilei, a lui Cristoiu furibundul

  18. „Transformarea”economiei staliniste in economie capitalista era considerata imposibila.Ceausescu „striga”de la tribunele PCR,cat il tineau bojogii:”Cand va face plopul pere si rachita micsunele”.Lumea de atunci aplauda frenetic,cand auzea aceste vorbe si mai credea in ele si in primii ani de dupa Revolutie.Mai nimeni nu-si putea imagina,atunci, ca aceasta trecere(transformare) se poate face prin furt,iar mai apoi,consolidarea lui si a acestei aparent imposibile transformari,prin evaziune fiscala.In „laboratoarele”acestei mari treceri(nu are nici o legatura cu Lucian Blaga; el a fost victima unei alte treceri,in sens invers;ma mir ca nu ne-am pierdut de tot mintile) s-a stabilit aceasta metoda,iar pentru ca aceeasi lume sa nu „sara la bataie” s-a inventat metoda „culpabilizarii maselor”.Cum?Prin comportarea evaziva a institutiilor statului si prin „uitarea”unor averi ale acestuia prin reorganizarea sa,pe bazele noii constitutii.Astfel,pentru a le determina sa fie evazive,personalul structurilor judiciare,mai ales magistratii,a fost salarizat sub nivelul salariilor de atunci, in special dupa liberalizarea preturilor,in toamna lui 1990.Si in felul acesta s-a dat startul la coruptie.Profesionistii au plecat,iar cei ramasi au inotat intr-un haos din care nici astazi nu am iesit,desi salariile si pensiile acestora sunt atat de mari incat coruptia pare ca are sensuri inverse.Si din nou ma mir cum de nu ne-am pierdut de tot mintile,sau ne convertim,ne adaptam precum porumbul la seceta.De fapt,ne-am adaptat noi la stalinismul ceausist,dapai la coruptie,care scurteaza drumul spre fructul dorit.Si iata ca in felul acesta aproape toata lumea are cate o pata,care o culpabilizeaza si daca unele persoane incearca sa arate cu degetul,i se cauta „bubele”si este redusa la tacere.In acest timp capitalismul fraudulos infloreste pe meleagurile patriei,iar cel,cat decat legitim,este faramitat si neputincios.
    Dar iata ca intamplator mai iese in decor si cate un astfel de caz,care explica si mai bine ceea ce am vrut eu sa spun.De fapt, este ca exceptia care confirma regula.El a fost posibil pentru ca S.I.E.a a existat si in „vechiul”stat si aceasta suma de bani mai greu putea fi „uitata”pe drum;apareau suspiciuni de complicitate cu securitatea dura ceausista.
    P.S.Acest mostenitor a cazut ca musc-nlapte si este victima mentalitatii familiei din care provine si a comparatiei pe care o face(considera ca nu este corect sa plateasca el aceasta suma,in vreme ce altii,poate din aceeasi bransa cu tatal sau,fura ca in codru).
    Despre asa zisele averi uitate ale vechiului stat,numai de bine.Ele s-au „privatizat”primele.

  19. M-astept ca, peste ani, un complet de „cremenal” sa emita o hotarare asemanatoare.
    Prin care, urmasii to’ar’sului ban darna sa plateasca la buget sumele pe care secretarul de stat de la min fondurilor ioropence le impunea beneficiarilor de proiecte sa le plateasca „antrepreneurului-de-succesuri” in „audit-consultanta”. Recalculate conform evolutiei robor.

  20. Contextul cred ca trebuie putin nuantat. Tatal a acumulat datorii catre stat, datorita unei infractiuni, dar care puteau fi si datorita unui raport civil/contractual -e.g. datorii la banca – iar copilul a preluat in cunostinta de cauza mostenirea activului – apartament, fara a prelua si datoriile – pasivul. Putea sa refuze mostenirea si nu mai prelua nici datoriile. Nu poti mosteni numai activul dar nu si pasivul. Mai ales cand la data acceptariii mostenirii se pare ca, cunoastea ca exista si datorii. Ceea ce probabil va obtine in apel e sa i se limiteze datoria de plata la valoarea activului mostenit.

  21. Mda, romanache mostenitoru’…
    I-au sclipit ocheanele cand a crapat ta-su, abia astepta sa-l accepte mostenirea …
    Sunt convins ca 250000 euroi sunt un kkt fata de cat a primit din mostenirea lu’ ta-su…
    Cum sa lase din manute asa avere de spion?

    PS
    Art. 10 alin. 1 din Legea nr. 1/1998: „Serviciul de Informaţii Externe este autorizat să folosească persoane juridice sub acoperire, înfiinţate în condiţiile legii, să utilizeze metode specifice, să creeze şi să deţină mijloace adecvate PENTRU obţinerea, verificarea, protecţia, evaluarea, valorificarea şi stocarea datelor şi informaţiilor referitoare la siguranţa naţională”.

    Zice undeva de bani?

  22. pana nu vor fi condamnati si justitiabili care isi indeplinesc cu rea credinta sarcinile nu vom avea rezultate

  23. Pentru mine, fara studii juridice, este o intrebare: pentru astfel de fapte penale nu este prescriere? Doar la faptele de coruptie se aplica? Pai daca e asa, sunt mult mai multi securisti, pe langa Nadejde, care au furat si au devenit mari „oameni de afaceri” si au inceput sa ne dea lectii de capitalism, cand ei de fapt au furat si au turnat (la securitate) toata viata.

  24. Votam USR oricum si oriunde!

  25. Bun , G4Media. Ia sa verificati fiul cu ce se ocupa? Nu cumva invarte in afaceri banii furati de tatal defunct si se vaita ca nu are de unde sa plateasca? Sau este tot spion?

  26. Dacă fiu-sau se făcea securist, nu mai trebuia să plătească nici o datorie. Ni se dezvăluie statul paralel în toată splendoarea lui. Întotdeauna au avut ei cam multă putere, dar de la Băsescu incoace, practic ei conduc țara.