EXCLUSIV Un bloc cu opt etaje construit ilegal în Sectorul 1 este pregătit pentru vânzare / Autoritatea Aeronautică Civilă susține că imobilul are nevoie de autorizare deoarece se află în zonă de trafic aerian/ Primarul Clotilde Armand anunță că a făcut plângere penală / Cine sunt proprietarii
În apropiere de Aeroportul Băneasa și Romaero se realizează în această perioadă ultimele amenajări un bloc cu opt etaje construit fără autorizație, după cum rezultă din răspunsurile transmise G4Media.ro de Primăria Sector 1 și de Autoritatea Aeronautică Civilă.
Cu toate acestea, proprietarii au reușit să înceapă întabularea și să pregătească 30 de apartamente pentru vânzare. Primarul Clotilde Armand a anunțat că a făcut sesizare penală, la câteva săptămâni după solicitările transmise de G4Media.ro
Autoritatea Aeronautică Civilă susține că imobilul are nevoie și de autorizarea instituției, deoarece se află în zona terenurilor cu servituți aeronautice cu gradul II.
Un imobil de locuințe cu opt etaje în care au fost amenajate deja 30 de apartamente a fost ridicat în ultimii 15 ani sub ochii autorităților din Sectorul 1 fără a avea vreo autorizație.
„Lucrările de construire în vederea edificării imobilului de 10 niveluri (S+P+8E) din strada Heliului nr.14B-16 au fost executate fără autorizație”, se arată într-un răspuns al Primăriei Sector 1. Acum trei ani a fost gata structura pe înălțime, iar în ultimii doi s-au făcut în special amenajări interioare.
Imobilul aparține familiei Roman din București, conform actelor de la cadastru.
Blocul este situat la un kilometru de Romaero și la 1,2 kilometri de Aeroportul Băneasa și se află într-o zonă cu trafic aerian la mică înălțime. Zona străzii Heliului este în zona terenurilor cu servituți aeronautice cu gradul II, precizează Autoritatea Aeronautică Civilă într-un răspuns pentru G4Media.ro
„Adresa menționată de dumneavoastră (strada Heliului nr.14B-16) se încadrează în zona II de referință generată de Aeroportul Internațional București – Băneasa Aurel Vlaicu, respectiv în zonele de protecție aferente echipamentelor CNS: ILS LOC 07, ILS LOC 25, DME 07, DME 25, PSR_MSSR Otopeni, MSSR Mode_S București, MSSR Buciumeni, în conformitate cu prevederile art. 3.4 și art. 4.3 din RACR-ZSAC ediția 1/2015, cu modificările și completările ulterioare”, precizează reprezentanții instituției.
O suprafața de teren deasupra căreia se desfășoară un trafic aerian la mică înălțime, pe care se desfășoară inclusiv manevre de aterizare și decolare, este denumită în limbaj de specialitate și în legislație un teren cu „servituți aeronautice”. Practic, pe aceste terenuri sunt culoare de zbor pentru avioanele civile de dimensiuni mari sau de dimensiuni mici.
Din acest motiv, conform legislației în vigoare, regimul construcțiilor la sol din zonele de servituți aeronautice trebuie să fie aprobat, printre alte autorități, și de Autoritatea Aeronautică Civilă. Asta pentru ca un pilot sau un controlor de trafic să cunoască ce obstacole poate întâlni pe un anumit coridor de zbor aflat în zonele de servituți aeronautice.
În documentul semnat de directorul Autorității Aeronautice, Nicolae Stoica, se arată că este nevoie ca blocul în cauză să fie avizat de Autoritatea Aeronautică Civilă.
„În vederea edificării unei construcții pe terenul situat pe strada Heliului nr.14B-16 din Sectorul 1 este necesară solicitarea și obținerea avizului favorabil al AACR, în conformitate cu prevederile articolelor anterior menționate. În baza datelor sumare furnizate de dumneavoastră, în evidența AACR nu s-a identificat ca fiind emis un aviz favorabil pentru edificarea vreunui imobil situat la adresa menționată de dumneavoastră”, mai este scris în răspunsul instituției.
Primăria Sector 1, sesizată din august 2021
Primăria Sectorului 1 a fost sesizată de vecini de mai multe ori în ultimii 15 ani în legătură cu construcția ilegală. Plângerile s-au înmulțit din august 2021, atunci când vecinii au văzut că se fac ultimele amenajări interioare. O parte dintre reclamațiile din ultimele zece luni au fost consultate și de G4media.ro.
Vecinii au sesizat primăria după ce administrația locală înregistrase deja construcția din punct de vedere financiar prin „Certificatului de atestare fiscala pentru persoane fizice privind impozitele si taxele locale si alte venituri datorate bugetului local nr. 367853 din data de 12.04.2021 emis pe numele Gigi Roman”, așa cum reiese din documentele obținute de G4media.
În luna martie, inclusiv Autoritatea Aeronautică a făcut sesizări către municipalitate. „Precizăm faptul că AACR, prin adresa nr. 5520 din 03 martie 2022, a solicitat Sectorului 1 al Municipiului București să i se comunice care este situația existentă în fapt și măsurile întreprinse. Totodată prin adresa nr. 5520 din 03.03.2022, AACR a sesizat Inspectoratul Regional în Construcții București – Ilfov, respectiv C.N.A.B. – Aeroportul Internațional București Băneasa Aurel Vlaicu pentru a întreprinde măsurile legale în părțile ce le revin”, se mai precizează în răspunsul transmis G4Media.ro de directorul Autorității Aeronautice Civile.
Implicarea Poliției Locale Sector 1
Sesizările Autorității Aeronautice Civile și ale vecinilor către Primăria Sector 1 au ajuns la Poliția Locală Sector 1, instituție care se ocupă de departamentul „Disciplina în construcții” din cadrul municipalității. Reprezentanții Poliției Locale au aplicat o amendă în martie 2022, conform documentelor obținute pe surse din cadrul instituției.
Din august 2021 și până în iunie 2022 a fost singura măsură dispusă de primărie, via Poliția Locală, susțin vecinii blocului. „Au jucat la două capete. Au venit și au dat o amendă, asta pentru că în cazul unei anchete să poată spună că au fost în control. Dacă erau interesați, puteau veni zi de zi să dea amenzi, să sesizeze toate autoritățile, în special la Cadastru, să nu fie intabulată construcția, să facă plângeri penale. Nu au făcut așa ceva. Ne rugam de ei să facă ceva, să mai vină la fața locului”, ne-a declarat un vecin din zonă.
Reprezentanții Poliției Locale Sector 1 susțin că au descoperit neregulile, au aplicat sancțiuni, dar nu au putut face mai mult pentru că proprietarii nu le-au deschis ușa șantierului de pe strada Heliului.
„Menționăm faptul că Poliția Locală Sector 1 are drept de control privind urmărirea respectării disciplinei în domeniul autorizării executării lucrărilor de construcții în cadrul imobilului de la adresa sus-menționată, însă beneficiarul respectivelor lucrări nu a dorit să permită accesul polițiștilor locali abilitați în incinta acestui imobil și nici să prezinte documentele necesare controlului. Astfel, au fost aplicate două sancțiuni contravenționale în cuantum total de 16.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor art.26 alin.1, lit.f, din Legea 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construire, republicată”, au fost precizările pe care le-am primit de la Primăria Sector 1
Marțea trecută, pe pagina de Facebook, primarul Clotilde Armand posta un mesaj care are legătură cu blocul de pe strada Heliului. Redăm câteva pasaje din această postare care are legătură cu blocul de pe strada Heliului 14-16B.
- „Știți ce este șocant la fotografia asta? Că acest bloc de opt etaje a fost construit fără a avea autorizație de construire. Da, ați citit bine. Asta pentru că în timpul fostelor administrații locale, Poliția Locală era folosită doar pentru filaje politice și sinecuri, iar haosul urbanistic s-a extins treptat în Sectorul 1„
- „În primăvară, am făcut plângere penală împotriva proprietarului pentru continuarea unor lucrări de construcții neautorizate, iar acum așteptăm rezultatul anchetei procurorilor. În paralel, am solicitat judecătorilor să dea dreptul polițiștilor locali de la Disciplina în construcții să poată pătrundă în imobil pentru a stabili care este în acest moment situația blocului. Pentru că la cel mai recent control, proprietarul imobilului nu a vrut să permită accesul echipajului și nici nu a prezentat documentele. Polițiștii locali au aplicat legea și l-au amendat cu 16.000 lei.
- „Haosul urbanistic trebuie să înceteze iar anumiți dezvoltatori imobiliari trebuie să știe că nu ne vom opri aici. Vom continua controalele și acțiunile noastre, vom demola acolo unde este de demolat”.
G4media a transmis întrăbări către primăria Sector 1 încă de la sfârșitul lunii mai. În adresa trimisă primăriei întrebam cum este posibil ca acest bloc să existe fără autorizații de construcții, dacă este făcută vreo plângere penală și câte amenzi au acordat polițiștii locali.
Nu am primit răspunsul decât după ce primarul Clotilde Armand a anunțat, pe Facebook, că a mai descoperit o ilegalitate în mandatul său.
Între august 2021 și martie 2022 au fost peste 10 sesizări la Primărie și Poliția Locală din subordinea primăriei de sector condusă de Clotilde Armand. Reprezentanții vecinilor susțin că au fost la o ședință de consiliul local și au discutat cu aleșii de sector din partea USR.
Autoritățile din primărie, printre care și Poliția Locală Sector 1, au făcut plângere penală. Parchetul de pe lângă Tribunalul Sectorului 1 a fost sesizat.
„Totodată, Serviciul Juridic din cadrul Poliției Locale Sector 1 a sesizat organele de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de continuare a executării lucrărilor de construcții neautorizate după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, iar la data de 03.06.2022 s-a adresat instanței de judecată competente pentru a obține dreptul de a pătrunde în imobil cu scopul stabilirii situației de fapt a construcției”, se arată în răspunsul transmis G4Media de Primăria Sector 1.
Studiu de caz: povestea blocului
Pentru ca imobilul de pe strada Heliului să fie legal construit avea nevoie, conform legislației în vigoare, de:
– autorizația de construire – construcție emisă de Primăria Sector 1
– aviz de securitate la incendiu;
– autorizație de securitate la incendiu;
– aviz de mediu;
– avizare de la Autoritatea Aeronautică Civilă
Blocul cu opt etaje din sectorul 1 nu avea nicio autorizare din cele menționate anterior. Există doar un plan urbanistic aprobat de Consiliul General al Municipiului București în anul 2007. Planul era pentru un imobil de maximum două niveluri. Gelu Roman este persoana pentru care s-a eliberat planul urbanistic la acel moment.
După acest plan urbanistic, era nevoie de autorizații de construcție, care nu au fost obținute. Proprietarul a început însă construcția fără a avea autorizații încă din 2007.
Potrivit Serviciului de Disciplină în Construcție din cadrul Poliției Locale, în anul 2007, Direcția Generală de Poliție Locală și Control (“DGPLC”) din cadrul Primăriei Municipiului București (“PMB”) a întocmit și transmis procesul-verbal de contravenție nr. 6818/26.10.2007 și, conform dispozițiilor legale în vigoare, respectiva autoritate emitentă avea obligația de a aduce la îndeplinire măsurile dispuse în documentul de sancționare.
Am încercat de mai multe ori să luăm legătura cu familia Roman în ultima lună. Nu am putut discuta cu aceștia nici prin intermediul avocaților care i-au reprezentat, nici nu i-am găsit la adresa blocului.
Cine sunt proprietarii
La data de 3 august 2021 imobilul era deținut în co-proprietate de către Gigi Roman și Dan Roman, fiind dobândit în urma adjudecării de la Maria Roman și Gelu Roman în cadrul vânzării la licitație publică. Mai exact, Gigi Roman și Dan Roman i-au executat pe Maria și Gelu Roman și au preluat blocul în contul unei presupuse datorii de 2,5 milioane de euro.
În cadrul dosarului de executare silită nr. 199/2020, la data de 12 ianuarie 2021, a fost întocmită Publicația de vânzare a imobilului situat în București, str. Heliului nr. 14B-16, Sector 1, înscris în Cartea Funciară nr. 271252. Anul de vânzare a fost făcut de către Biroul Executorului Judecătoresc Rodica Floriana Al-Mutairi.
Motivul executării silite a fost că Gelu și Maria Roman au recunoscut în fața notarului public că au „datorii familiale” către Gigi Roman (1.300.000 Euro primiți cash/numerar) și către Dan Roman (1.200.000 de euro). Deci titlul executoriu a fost reprezentat de convenție notarială de recunoaștere a datoriei; datoria care nu poate fi efectiv dovedită, deoarece au declarat că au primit banii în numerar, așa cum reiese din dosarul de executare.
În cuprinsul Publicației de vânzare, imobilul a fost descris după cum urmează: imobil compus din: teren intravilan în suprafață de 631 de metri pătrați din acte, respectiv 631 de metri pătrați din măsurătorile cadastrale, categoria ”curți construcții”, împrejmuit cu gard din lemn și parțial cu elemente prefabricate din beton și construcție edificată pe acesta – imobil de locuințe, confort sporit, demisol nelocuibil, format din 30 de apartamente, cu regim de înălțime S+P+8E.
Reamintim că am încercat să luăm legătură cu familia Roman de mai multe ori în ultimele luni, nu am reușit acest lucru. La adresa de pe strada Heliului este construită o casă lângă care a fost ridicat blocul. Vecinii din zona ne-au spus că nu stă nimeni acolo. Unul dintre juriștii care a reprezentant familia ne-a spus că nu mai are legături cu aceștia și nu ne poate ajuta.
Din informațiile pe care le-am primit de la Poliția Locală Sector 1, Brigada de Combatere a Crimei Organizate și DIICOT reiese că familia Roman ar avea legături cu un clan interlop.
Fără autorizații, dar cu intabularea începută
Familia Roman a reușit să înceapă și intabularea construcției și a celor 30 de apartament din blocul ilegal. Dorința de a le intabula este motivată de faptul că, fără intabulare și carte funciară, locuințele nu pot fi vândute. Teoretic, un imobil fără autorizații de construcție, documente de finalizare, de recepție legală, nu poate fi înregistrat pentru a primi carte funciară.
După ce inițial autoritățile de cadastrare au respins cererea de intabulare a blocului, în 2022 aceste proceduri au fost reluate.
A beneficiat de două decizii suspecte și de „apatia” angajaților de la Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Sector 1.
Mai exact, beneficiind de faptul că primii proprietari ai blocului au fost executați, imobilul fiind cumpărat la licitație de alți membri ai familiei Roman, executorul a cerut ca proprietatea să fie atestată fiscal.
Cu acest certificat fiscal, Gigi Roman a început procedura de cadastrare, deși nu avea niciun fel de autorizație de construcție pentru blocul de opt etaje.
Imobilul și construcția fără autorizație a fost luată în evidentele Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale a Sectorului 1 – pe rolul celor 2 adjudecatari, fără a se face mențiune cu privirea la faptul că nu există autorizație pentru construcție, fiind menționat in mod nereal faptul ca data edificării construcției este 4 februarie 2021, conform certificatelor de atestare fiscala pentru cei doi proprietari”, așa cum reiese din documentele consultate de G4media.
Reprezentanții vecinilor blocului ilegal susțin că „scopul adjudecătorilor este să înscrie în Cartea Funciară imobilul în baza celor cuprinse în publicația de vânzare. Mai mult, executorul judecătoresc nu a făcut nicio mențiune despre lipsa autorizației de construire, ceea ce ar fi facilitat procesul de intabulare în Cartea Funciară a întregii construcții edificate ilegal”.
Tot vecinii au descoperit că proprietarul realiza cadastrarea, deși imobilul nu avea autorizații „Am luat cunoștință la data de 20 octombrie 2021, data eliberării unei copii de către OCPI-BCPI S1) prin care vă solicit să procedați la reexaminarea si modificarea acestuia, întrucât conține date eronate si care nu au un fundament real”, se precizează în documentele consultate de G4media.
„În primul rând, BCPI Sector 1 aveau interdicție legală de a intabula o construcție în lipsa autorizației de construire sau în lipsa certificatului de atestare a edificării construcției. Scrie expres în lege acest fapt”, ne-a precizat un avocat specializat în domeniul imobiliar.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
55 comentarii