G4Media.ro

EXCLUSIV Un fost colaborator îl acuză pe ”emisarul” mason Dragoș Sprînceană de…

sursa foto: Captură foto Conferința Masonică din 16-18 februarie 2020 (Louisville Marriott), prezidată de Keith Newton, Mare Maestru al Ohio

EXCLUSIV Un fost colaborator îl acuză pe ”emisarul” mason Dragoș Sprînceană de țepe: ”L-am prins când falsifica confirmările de plată de la clienți” / ”Nașul” său este fost șef la Oficiul pentru Jocuri de Noroc și director în Ministerul Digitalizării / Împrumut de 350.000 de dolari de la un consilier PSD / ”Nu mai e în cercurile lui Trump”

Un fost colaborator al lui Dragoș Sprînceană îl acuză pe ”emisarul lui Ciolacu” de țepe: ”L-am prins când falsifica confirmările de plată de la clienți”, a declarat Răzvan Băncescu, un român stabilit în SUA de mai mulți ani, pentru G4Media și Info Sud-Est.  

  • Notă: Răzvan Băncescu a fost șeful Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) București începând cu 2013. E stabilit în SUA de mai mulți ani, unde lucrează în domeniul transporturilor.

Băncescu susține că și-a dat seama că urma să fie înșelat de Sprînceană cu 15.000 de dolari, dar ar fi reușit să recupereze o parte din bani, aproape jumătate: 

  • ”A investit foarte mult în partea de imagine și după aia veneau țepele. L-am prins când falsifica confirmările de plată de la clienți. Aici, în regulile din America, în transportul rutier, intermediarul își oprește un procent fix, stabilit dinainte. Și modifica PDF-urile. Le edita, ca procentul cuvenit colaboratorului să fie redus și atunci lui îi rămâneau bani mai mulți. Am recuperat o parte din bani, dar au mai rămas (…) La mine a fost o sumă mică, în total 15.000 (de dolari, n.red.) din care am recuperat o parte și au mai rămas 8000 (…) Cu Gold Coast (firma lui Sprînceană cu care colabora Băncescu, n.red.). 

Sursa citată a mai declarat pentru G4Media și Info Sud-Est că Sprînceană îi spunea că a câștigat mai puțini bani de la clienți decât se întâmpla în realitate: 

  • ”Eu am fost subcontractorul lui. În transportul rutier aici este stabilit un procent pe care și-l oprește intermediarul și restul se dă transportatorului, în cazul de față eu. Spre exemplu, dacă pentru o cursă Chicago – New York, clientul plătea 6000 de dolari mie îmi dădea fișe că acel client a plătit 3500 de dolari. E vorba de perioada 2017 – 2018”. 

Răzvan Băncescu a mai declarat pentru G4Media și Info Sud-Est și că Sprînceană și-a făcut alte firme pentru a scăpa de problemele financiare de pe firmele mai vechi:

  • ”Sunt cred că vreo 30 de firme cu denumiri care conțin „Gold Coast” pentru că a ajuns în situația în care să nu mai poată finanța sau să nu mai lucreze nimeni pe firmele deja rămase fără bani și automat făcea firme noi”.

Răzvan Băncescu susține și că, în realitate, Dragoș Sprînceană nu mai are acces în cercurile apropiate ale lui Donald Trump:

  • ”A avut în primul mandat, în eșalonul doi să zic. El este în continuare membru în Partidul Republican, poate oricine să fie, a fost și donator, așa a reușit să scoată și prima poză cu Trump, care e și singura, din primul mandat. Dar după aia lucrurile s-au spart și a fost îndepărtat, izolat”. 

Din documente financiare și judiciare americane consultate de G4Media și Info Sud-Est rezultă că unor firme din portofoliul Gold Coast, deținută de omul de afaceri Dragoș Sprînceană, li se cere în instanță, într-o serie de procese, mai multe zeci de milioane de euro, de către alte companii. 

Mai mult, pe rețelele de socializare (ex: LinkedIn) și pe Google Maps sunt înregistrate zeci de recenzii negative de la persoane care susțin că sunt foști angajați sau colaboratori și acuză compania sau pe Dragoș Sprînceană că le datorează bani.

angajati gold coast dragos sprinceana
sursa foto: Captură LinkedIn
gold coast dragos sprinceana sua emisar
sursa foto: Captură Google Maps

Contactat de reporterii G4Media, Dragoș Sprînceană nu a răspuns întrebărilor despre situația financiară a firmelor și despre acuzațiile aduse de foștii angajați și colaboratori:

  • ”Răspunsul meu: În loc să mă întrebați cu ce pot să ajut România voi faceți CanCan de 2lei cu tot felul de informații false. Rușinos. De asta suntem unde suntem ca țară”, a declarat Sprînceană reporterilor. 

Masoneria, ”nașul” din Ministerul Digitalizării și alte legături cu politicieni

Din informațiile G4Media și Info Sud-Est, Dragoș Sprînceană a ajuns să discute cu premierul Marcel Ciolacu despre posibilitatea de a fi ”emisarul României” în relația cu administrația Trump prin intermediul fostului ministru al Culturii Lucian Romașcanu ”via Masonerie”. 

Contactat de reporteri, Lucian Romașcanu a negat vehement că este membru al masoneriei și nu a vrut să dea detalii despre episodul SUA:

  • ”Nu comentez nimic despre SUA. In schimb daca scrieți vreo literă că sunt mason ne vom vedea la tribunal și va fi scump. Nu am avut un asemenea dialog cu presa, am lucrat 20 de ani în media dar totul are o limită. NU AM FOST, NU SUNT SI NU VOI FI MASON. Sper că e clar.  Mulțumesc!”, a transmis Romașcanu reporterilor G4Media și Info Sud-Est.

Dragoș Sprînceană nu a răspuns întrebărilor referitoare la masonerie și nici la cele despre contextul în care a ajuns să discute cu premierul Ciolacu, însă fotografii din cadrul conferinței masonice din 16-18 februarie 2020 (Louisville Marriott), prezidată de Keith Newton, Mare Maestru al Ohio, îl arată pe Dragoș Sprînceană în conferința marilor maeștri ai masonilor din America de Nord, Louisville, Kentucky (2020). 

Mai mult, Dragoș Sprînceană ar fi înființat o lojă masonică la Constanța (Poseidon), ajutat de prietenul său Silviu Pocora, pentru a înființa ulterior o lojă similară și în SUA (Miami) și pentru a deveni astfel reprezentantul Masoneriei Române în SUA, au explicat pentru G4Media și Info Sud-Est surse apropiate de Dragoș Sprînceană și Silviu Pocora. Din loja constănțeană fac parte și politicieni și oameni de afaceri cunoscuți, în special din PSD sau apropiați de PSD.  

Contactat de reporterii G4Media, Silviu Pocora a declarat că este în relații foarte apropiate cu Dragoș Sprînceană, dar că nu l-a cununat pe acesta, așa cum se vehiculează pe plan local, dat fiind că omul de afaceri îl numește pe Pocora ”nașul”. 

Pocora a fost vicepreședintele Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, apoi interimarul instituției din aprilie 2024, după scandalul numirii lui Cristian Gabriel Pascu, frizerul cu diplomă de coafor obținută la 32 de ani la o universitate privată. 

În prezent, Silviu Pocora este directorul general al Societății Naționale de Radiocomunicaţii (Radiocom), în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

  • „În relații foarte bune. Oarecum (sunt nașul lui, n.red.). Așa mă consideră el. Nu sunt naș, nu l-am cununat eu, dar așa mă consideră (…)”, a declarat Pocora pentru G4Media, referitor la relația cu Dragoș Sprînceană.

Acesta a mai spus că nu știe ca Sprînceană să aibă probleme financiare cu companiile sale, dar mai spune și că a rămas surprins când a aflat din presă că este propus emisar:

  • ”(…) Am rămas și eu surprins de declarațiile pe care le-a făcut, n-am discutat pe acest subiect (despre episodul ”emisar în SUA”, n.red.) și nici nu îl discutăm. Că e propus emisar nu știam și eu am aflat din presă (…) Nu știu să aibă probleme financiare, cel puțin nu mi-a spus și nici nu am simțit într-un fel să aibă (referitor la firmele lui Sprînceană din SUA, n.red.)”, a declarat Silviu Pocora pentru G4Media. 

Pocora a împrumutat de la Dragoș Sprînceană, în 2021, conform declarației de avere, 140.000 de dolari pe care urmează să îi returneze până în 2030. În declarația de interese acesta a notat că este membru al lojei masonice ”Ex Oriente Lux”.

Conform surselor G4Media și Info Sud-Est, o altă persoană care l-ar fi ajutat pe Sprînceană să-și creeze legături în mediul politic și administrativ de la nivel central ar fi Carmen Drăgan, soacra lui Silviu Pocora, care a fost secretar general al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, ulterior a fost transferată director al Direcției Servicii Generale din cadrul Administrației Prezidențiale – Secretariatul General al Administrației Prezidențiale, iar în prezent este consilier la Curtea de Conturi.

Contactată de reporterii G4Media, Carmen Drăgan a negat că l-ar cunoaște pe Dragoș Sprînceană: 

  • ”Nu l-am cunoscut, nu îl cunosc și nu am interacționat niciodată cu dl Dragoș Sprânceană și, în consecință, nu am nicio relație cu acesta. Totodată fac precizarea că nimeni, în niciun fel, nu mi-a cerut să-l ajut cu ceva”, a transmis Carmen Drăgan.

Un alt personaj din anturajul lui Sprînceană este omul de afaceri constănțean Marius Stamate, mason la rândul său conform declarației de interese, cu o avere importantă, mai multe imobile, inclusiv o casă în Miami. 

Stamate, care a devenit recent consilier județean din partea PSD Constanța, a notat în declarația de avere că i-a împrumutat 350.000 de dolari lui Dragoș Sprînceană. 

Nu în ultimul rând, conform fotografiilor intrate în posesia G4Media și Info Sud-Est, Sprînceană apare alături de Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, alți politicieni PNL, Titus Corlățean (PSD) și alte anturaje cu influență în România. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...