EXCLUSIV Un fost ofițer de la ”doi ș-un sfert”, demis de primarul de la Sectorul 4 în urma scandalului ”Azilele Groazei”, a fost numit șef de serviciu în Ministerul Justiției / Pelmuș: Nu este corect termenul de demitere, ci mi-a încetat detașarea
Un funcționar public controversat, fost ofițer în Serviciul Secret al Ministerului de Interne, a fost numit, în octombrie 2023, într-un post-cheie din Ministerul Justiției. Dragoș Vasile Pelmuș este șef al Serviciului Asigurare Resurse care elaborează bugetul Ministerului și întocmește lista de investiții a instituției. În iulie 2023, pe fondul unor controale la nivel național declanșate ca urmare a dezvăluirii de presă ”azilele groazei”, Pelmuș fusese demis de primarul Sectorului 4 de la șefia Direcția Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din sector. Motivul: fuseseră descoperite mai multe nereguli într-un apartament unde erau cazați copii, imobilul fiind în administrarea Direcției pe care o conducea Pelmuș.
Conform unui răspuns din partea Compartimentului Informații de Interes Public din Primăria Sectorului 4, lui Dragoș Vasile Pelmuș, director executiv adjunct al Direcției Operațiuni Financiare/aparatul de specialitate al primarului, ”i s-a modificat raportul de serviciu prin transfer în interesul serviciului”, fără a fi precizată data la care a avut loc acest lucru.
Ministerul Justiției, instituția unde a ajuns Pelmuș, a transmis că, prin ordin al Ministrului Justiției din 8 octombrie 2023, acesta a fost numit șef al Serviciului Asigurare Resurse din cadrul Direcției Economice. El se angajase, însă, în Minister mai devreme, pe portalul Agenției Naționale de Integritate figurând o declarație de avere ca angajat la Justiție din data de 4 septembrie 2023.
Într-o informare a Agenției Naționale a Funcționarilor Publici se arată că transferul în interesul serviciului ”se face la solicitarea conducătorului autorităţii sau instituţiei publice în care urmează să îşi desfăşoare activitatea funcţionarul public”, în cazul lui Pelmuș acesta fiind ministrul Justiției, Alina Gorghiu.
Biroul de Presă al Ministerului a transmis că postul lui Pelmuș fusese vacant încă de la înființare, în august 2020, dar că nu a fost ocupat, iar ”Întrucât neîncadrarea unei funcții de conducere are potențial de a afecta calitatea actului de management, începând cu data înființării postului, a existat preocupare pentru încadrarea cu personal competent, fără însă a se reuși acest lucru”.
Din documente disponibile pe site-ul instituției, reiese că, în 2021, a avut loc un concurs pentru această funcție, dar unicul candidat a fost respins. Ministerul a mai transmis că, având în vedere o ordonanță de anul trecut a Guvernului privind unele măsuri fiscal-bugetare, document care suspendă ocuparea prin concurs a posturilor vacante, instituția a ales ca pentru ocuparea funcției să recurgă la modalitatea transferului.
Dintr-un ordin al ministrului de la Justiție emis acum câțiva ani, atunci când a fost aprobată noua organigramă, se arată că ”Asigurare Resurse” face parte dintre cele trei servicii din cadrul Direcției Economice, principalele sale atribuții find elaborarea bugetului anual al ministerului, întocmirea listei de investiții noi și a lucrărilor de întreținere la instanțele judecătorești, stabilirea necesarului pentru cheltuielile de investiții, precum și urmărirea contractelor de lucrări.
Precedenta misiune de acest gen a lui Pelmuș, în calitate de director al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Sectorul 4, instituție subordonată Primăriei de sector, pare că nu a fost îndeplinită cu succes, deși era de o amploare mult mai redusă.
Astfel, în iulie 2023, în urma unor controale la nivel național derulate ca urmare a dezvăluirilor de presă numite generic ”azilele groazei”, Pelmuș și o subordonată a sa au fost demiși de primarul Daniel Băluță. În comunicatul Primăriei Sectorului 4 se arăta că ”Acţiunea de control a avut loc astăzi, 10 iulie a.c., în cadrul seriei de verificări efectuate la nivel naţional, în toate centrele sociale destinate adulţilor, copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi.
În cadrul acestor verificări, realizate în Sectorul 4, de o echipă mixtă de control, au fost constatate deficienţe în raport cu standardul necesar, precum cele în privinţa aspectului deteriorat al pereţilor interiori, al mobilierului, al echipamentelor sanitare, cât şi în privinţa condiţiilor de depozitare a alimentelor.
Până la momentul transmiterii prezentei informări de presă, locaţia respectivă a fost deja închisă, iar minorii au fost relocaţi în alte spaţii conforme, pentru ca toate deficienţele constatate să fie remediate în regim de urgenţă.”
Dragoș Vasile Pelmuș, care fusese detașat la șefia Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, a revenit pe postul deținut anterior, cel de director adjunct al Direcției Operațiuni Financiare din Primărie, de unde, după aproape două luni, s-a transferat la Ministerul Justiției.
Cu trei zile înainte de demiterea lui Pelmuș, ministrul Justiției, Alina Ghorghiu, scria pe o rețea de socializare, în contextul scandalului ”azilele groazei”: ”Sunt femeie, mamă, ministru al Justiţiei! Nu e calitate în care să nu mă revolt că toţi acei bătrâni din centrele care azi fac obiectul unei anchete penale au fost maltrataţi, umiliţi, lăsaţi înfometaţi, bătuţi. Sunt multe instituţii care, în mod clar, nu şi-au făcut treaba până acum. Şi nu de ieri, de alaltăieri, deşi rolul lor era tocmai acela de a verifica respectarea condiţiilor legale instituite pentru a proteja viaţa şi sănătatea celor vulnerabili.
Vor fi şi răspunderi individuale, mulţi se vor apăra, deşi aveau obligaţia să iasă din umbră şi să facă ceea ce era necesar, uman: să spună adevărul!” Gorghiu nu a răspuns apelului telefonic și unui mesaj trimis pe tema angajarii lui Pelmuș în contextul declarațiilor de mai sus.
Contactat de G4Media.ro, Pelmuș a afirmat referitor la controlul care i-a adus schimbarea din funcție că ”Nu a fost o critică care m-a vizat punctual. Nu este corect termenul de demitere, ci mi-a încetat detașarea”. El a adăugat că are o experiență de peste 20 de ani în diferite funcții publice, atu cu ajutorul căruia ”Cred că îmi voi îndeplini sarcinile cu succes” în minister, dar a evitat să intre în detalii legat de modul în care a avut loc efectiv transferul și cine l-a contactat de la Justiție pentru a se transfera.
Evenimentul din 2023 nu a fost primul scandal în care a fost implicat Dragoș Vasile Pelmuș în calitate de șef la Protecția Copilului Sector 4. În 2020, publicația Libertatea dezvăluia faptul că Pelmuș ”a mutat bătrânii dintr-un centru de stat într-un azil privat deținut de o inculpată în dosarul decontărilor fictive de îngrijiri de la Casa de Asigurări de Sănătate!”
Fost ofițer în Serviciul Secret al Ministerului de Interne (DIPI), cunoscut drept ”doi ș-un sfert”, Pelmuș a ocupat, după 2010, mai multe funcții de membru în Consilii de Administrație la firme de stat și posturi de conducere în ministere sau instituții ale administrației publice locale sau centrale: Garda Națională de Mediu, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Ministerul Transporturilor, Agenția Națională a Funcționarilor Publici, TAROM, Compania Națională de Adminstrare a Infrastructurii Rutiere și Primăria Sectorului 4.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii