EXCLUSIV Un polițist a restituit un certificat de înmatriculare pentru o mașină fără inspecție tehnică / Patru inculpați au recunoscut că au obținut fișe medicale false pentru preschimbarea permisului / România, țara cu cele mai multe accidente mortale din UE
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 au trimis la instanță, în lunile august și septembrie, pentru a fi admise de judecători, cinci acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru infracțiuni în relație cu circulația pe drumurile publice, după cum rezultă din documentele consultate de G4Media.ro
Patru inculpați, printre care un instructor auto, o asistentă medicală și o consilieră din Ministerul Agriculturii, au recunoscut faptul că au obținut fișe medicale în vederea preschimbării permiselor de conducere fără să mai fie consultați de medici, în timp ce un polițist a admis faptul că a restituit un certificat de înmatriculare unui șofer care avea o mașină defectă. În ambele situații, procurorii au vorbit despre existența unor rețele, ceea ce arată că situațiile celor cinci nu sunt izolate, ci parte a unor fenomene infracționale. Acestea ar putea reprezenta una dintre explicațiile pentru care România ocupă un trist loc număr 1 la numărul de accidente mortale din Uniunea Europeană.
Pe data de 19 octombrie, Judecătoria Sectorului 2 a admis acordul de recunoaștere a vinovăției semnat de polițistul Andrei Ioan Lucian Ciorbea. Acuzat de abuz în serviciu și fals informatic, agentul-șef a primit o pedeapsă totală de 1 an şi 9 luni de închisoare, cu suspendare, și obligația de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Sector 2 sau Arhiepiscopia Bucureştilor, la alegerea ofiţerului de probaţiune.
Ciorbea a recunoscut faptul că, în aprilie 2021, în calitate de agent-şef în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov (IPJ)-Serviciul Rutier, cu atribuţii privind restituirea certificatelor de înmatriculare (taloanelor auto) a restituit ilegal un astfel de document unei persoane al cărui autoturism era interzis pentru trafic deoarece era defect și nu avea inspecţia tehnică periodică efectuată într-o unitate a Registrului Auto Român (RAR). În baza de date, Ciorbea a menționat faptul că restituirea certificatului a avut loc pe 26 aprilie, deși, în fapt, acest lucru avusese loc pe 13 aprilie.
A doua zi, pe 14, șoferul și-a făcut inspecția la o stație ITP, deși legea prevedea că verificarea trebuia efectuată la RAR. ”(…) acţiunile inculpatului au vătămat interesele legitime ale unei persoane juridice, Ministerul Afacerilor Interne, reprezentată prin I.G.P.R. şi, în plan local, prin I.P.J. Ilfov, prin ştirbirea încrederii populaţiei în eficienţa şi corectitudinea agenţilor statului în aplicarea normelor de drept”, a scris procurorul de caz în acord.
În context, anchetatorul a mai afirmat că situația lui Ciorbea a făcut parte dintr-un dosar mai mare, în care există inclusiv interceptări telefonice și în care au fost puși sub acuzare mai mulți suspecți și inculpați – civili și polițiști.
Astfel, o persoană din prima categorie ”solicita direct sau prin intermediul altor persoane sume de bani cuprinse între 300-500 de lei de la cei care îl abordau pentru a-i ajuta cu recuperarea unui talon ridicat de poliţie, pretinzând că are influenţă asupra lucrătorilor de poliţie din cadrul Brigăzii Rutiere Bucureşti şi din cadrul IPJ Ilfov care au atribuţii privind restituirea taloanelor auto şi că îi poate determina pe aceştia să îşi îndeplinească în mod contrar legii atribuţiile de serviciu legate de restituirea taloanelor auto, în sensul restituirii acestora fără ca autoturismul să fi fost examinat la RAR, condiţie legală obligatorie pentru recuperarea talonului.”
În august, Judecătoria Sectorului 2 a înregistrat, în aceeași zi, alte patru acorduri de recunoaștere a vinovăției, semnate de soții Ionel și Andreea Luciana Magria, Grigore Florin Fătășan și de fosta soție a acestuia, Georgeta Claudia Pocșoară.
Toți au săvârșit infracțiunea de complicitate la instigare la fals material în înscrisuri oficiale. Din informațiile furnizate de Judecătoria Sectorului 2 reiese că, în perioada mai-iulie 2019, aceștia au apelat, direct sau prin intermediar, la un cadru militar, inculpat separat, care obținea de la o clinică fișe medicale pentru preschimbarea permiselor de conducere fără să mai fie nevoie de examinările specifice din partea medicilor, la cabinete specializate. Pentru acest ”serviciu”, inculpatul-militar primea câte 150 de lei.
La momentul infracțiunilor, Ionel Magria lucra ca pompier în cadrul ISU Ilfov și era coleg de serviciu cu capul rețelei. Între timp, a plecat din acest post și este instructor auto. ”Cunosc o parte din caz. Desigur că va rămâne în post, siuațiile nu au nici o legătură”, a declarat, pentru G4Media.ro, șeful lui Magria de la școala de șoferi unde lucrează acum. Conform contului de Facebook, soția sa este asistent medical la un spital din București. Georgeta Claudia Pocșoară ocupă postul de consilier superior în Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale după ce, în trecut, a mai lucrat la Ministerul Tineretului și Sportului, Primăria Sectorului 4 și Primăria Caracal.
Toate cele patru dosare se află în pronunțare. Biroul de Presă al Judecătoriei Sectorului 2 a refuzat să comunice și pedepsele convenite de inculpați cu procurorii de caz.
De mai mulți ani, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de accidente mortale, conform datelor publicate de Comisia Europeană. În 2022, România a înregistrat 86 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori, în top urmând Bulgaria, cu 78 de decese și Croația cu 71. La polul opus: Suedia (21), Danemarca (26) și Irlanda (31). Media în Uniune a fost de 46 de decese la un milion de locuitori.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank