EXCLUSIV Un PSD-ist cu facultatea terminată la 37 de ani și o PNL-istă specialistă în protocol, propuși de statul român în conducerea unui gigant din energie. Cine sunt sunt Dumitru Chiriță și Georgiana Bogasievici, trimiși la Electrica SA
Ministerul Energiei, condus de PNL-istul Sebastian Burduja, l-a propus ca membru în Consiliul de Administrație al companiei Electrica SA, unde ministerul deține 48% din acțiuni, pe Dumitru Chiriță, potrivit documentelor oficiale consultate de G4Media. Dumitru Chiriță, un PSD-ist sprijinit de partid pe o serie de funcții înalte, a condus și Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și a fost acuzat constant că a provocat criza facturilor la energie din iarna anului 2022.
Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a fost acuzată că a provocat scandalul major al scumpirii facturilor de energie electrică și la gaze atât din cauza lipsei controalelor, cât și pentru că nu a derulat campanii de informare a clienților înainte de liberalizarea pieței, de la 1 ianuarie 2021.
În acel moment, liberalii l-au acuzat pe Chiriță că în loc să rezolve criza, a plecat în concediu în Republica Dominicană – un paradis tropical aflat în apropiere de Cuba.
Cine e Dumitru Chiriţă
Chiriță (60 de ani) a fost numit președinte al ANRE de majoritatea PSD din Parlament în noiembrie 2017. După ce a lucrat în perioada comunistă ca electrician, Chiriță s-a transformat în 1990 în sindicalist. După Revoluție a intrat în mișcarea sindicală și a devenit preşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate „Univers”, preşedinte al Sindicatului Liber Independent „Energia” și vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical în perioada 1996 – 1999.
În 2000 a intrat în PSD și a devenit deputat. Apoi, în 2004, a ajuns vicepreședinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, deși nu avea nici o calificare legată de sănătate. Din 2008 a revenit ca deputat până în 2017, când a fost propulsat la ANRE, potrivit CV-ului său oficial.
El și-a terminat facultatea în anul 2000, deci la 37 de ani, după cum arată un alt CV al lui Chiriță depus la o agenție europeană.
El deține 4 terenuri (trei în Dâmbovița, unul în Argeș), un apartament în București și o casă în Dâmbovița, trei autoturisme (între care și o Lada din 1978), potrivit declarației de avere din 2018 – cea mai recentă declarație depusă la ANI. E vorba despre Universitatea particulară Nicolae Titulescu – Facultatea de Drept şi Relaţii Internaţionale.
În 2018, el a fost implicat în scandalul angajării la ANRE a norei lui Iulian Iancu, principalul specialist în energie al PSD. Nicoleta Tortolea este absolventă a Facultății de Sociologie și Asistență Socială.
Pe cine mai propune statul român la Electrica SA
Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE SA), companie cu capital majoritar de stat, a propus-o membru în CA al Electrica pe Georgiana Bogasievici. Ea este șefa Biroului de Protocol de la Consiliul Județean Ilfov. A absolvit o facultate de drept și nu are nici o legătură cu domeniul energiei, potrivit CV-ului oficial.
Ministerul Energiei l-a mai propus pe Dragoș Ștefan Roibu, care e directorul de cabinet al ministrului Sebastian Burduja. Roibu a fost director general la CET Grivița și a lucrat la Teletrans, ambele companii activând în domeniul energetic.
Un alt administrator în funcție al Electrica SA este Gicu Iorga, fost președinte al clubului de table din Giurgiu. El a fost promovat de PNL în 2020 ca secretar general adjunct în Ministerul Economiei, deși, cu doar un an înainte, liberalii îl dădeau exemplu de incompetență într-o moțiune simplă în Parlament.
Grupul de furnizare și distribuție de energie Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, a încheiat primele nouă luni din 2022 cu un profit net de 534 milioane, de șapte ori mai mare decât anul trecut, când s-a situat la 72 milioane lei, deși compania a furnizat mai puțină energie anul acesta față de anul trecut. Rezultatul puternic pozitiv din primele nouă luni vine după ce, la finalul primelor șase luni din an, compania avea pierderi de 176 milioane lei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii