EXCLUSIV Un specialist în Boli Infecțioase și Microbiologie din SUA explică de ce important ca românii să se vaccineze în ciuda noii tulpini de coronavirus care provoacă îngrijorare în lumea medicală
Cristian Apetrei, profesor specialist în boli infecțioase și microbiologie la Universitatea din Pittsburgh (SUA), atrage atenția asupra noii tulpini de coronavirus denumită Omicron, care se răspândește mult mai rapid. El spune însă că în continuare sunt multe necunoscute în privința noii variante de virus care a pus pe jar întreaga lume medicală.
De ce e important ca românii să continue să se vaccineze și cum putem să nu repetăm greșelile făcute în privința gestionării pandemiei în valul al patrulea? Aflăm în cele ce urmează.
Specialistul în boli infecțioase și microbiologie a declarat pentru G4media.ro că noua tulpină provoacă îngrijorare, particularizându-se prin zecile de mutații față de tulpina Delta, ajunsă majoritară în toată lumea.
- „Varianta Omicron a apărut în Africa de Sud, unde aproximativ 40% din populație are HIV. Probabil ca urmare a infectării unui pacient imunodeprimat, cu HIV și netratat, care a produs un răspuns imun suboptimal. Răspunsul a obligat virusul să evolueze ca să eludeze, dar nu a fost capabil să-l elimine. Și așa s-a ajuns la această infecție persistentă. Iar faptul că există o cantitate virală foarte mare, nu ne ajută deloc. Sunt cazurile descoperite în Hong-Kong, unde doi pacienți au fost identificați cu această variantă, deși stăteau în camere diferite. Li s-a descoperit o cantitate virală extrem de mare. Virusul se transmite foarte ușor prin aerosoli.”
Profesorul din Pittsburgh face însă și un apel la calm și spune că, cel puțin în acest moment, există foarte multe necunoscute în privința tulpinii.
- „Nu știm foarte multe și se fac multe cercetări în acest moment. Aceste multiple mutații provoacă îngrijorare. Deocamdată există presupuneri, dar date certe nu avem. Dacă ne aducem aminte, mai era o variantă sud-africană care provocase mult tam-tam la un moment dat, dar nu a devenit majoritară. Virusul poate ajunge la un moment dată într-o groapă. Trebuie să facem ce putem în acest moment. Să purtăm mască în spații închise, să ne spălăm pe mâini, chestiuni de igienă foarte simple. Și e foarte important să ne vaccinăm în continuare, fiindcă virusul se dezvoltă circulând în comunități în care nu a ajuns vaccinul sau unde sunt foarte puține persoane vaccinate.”
Este posibil ca vaccinurile anti-Covid-19 să fie ineficiente împotriva noii tulpini? Și atunci de ce s-ar mai vaccina oamenii?, l-am mai întrenat pe profesorul Cristian Apetrei.
- „Nu există în acest moment nici un studiu, nici o cercetare care să indice așa ceva. Îngrijorarea principală sunt aceste mutații. Ca exemplu, tulpina Delta avea două mutații, în timp ce la Omicron vorbim despre 50 de mutații, mai mult de 30 dintre acestea fiind în structura proteinei spike. Pe de altă parte, vaccinul poate fi updatat în câteva ore. Se introduce într-un soft unde se calculează formula potrivită. Acum se încearcă se vadă dacă are răspuns imun la această variantă sau nu. Dar nu există nici o dată concretă cum că vaccinurile ar fi ineficiente. Nu este așa ceva. De ce să se vaccineze oamenii? Deocamdată în România varianta Delta este principală, dar e bine de știut că noi suntem în valul patru, când toate celelalte sunt în valul cinci. Ele au trecut ușor peste valul patru fiindcă au avut un procent mare din populație vaccinat. La noi s-a anunțat că am învins pandemia și știm ce toamnă am avut și ce luni au urmat, cum am fost loviți în plin. Nu putem ține sub control pandemia decât prin vaccinare, iar noi avem populația de peste 80 de ani masiv nevaccinată, iar acolo se moare, ăsta este adevărul. Ei sunt cei mai expuși, au afecțiuni, organismul suferă și vine virusul acesta care îi pune capac. Cei în vârstă trebuie să fie prioritari la vaccinare. Trebuie cumva ajutați. Ei, în primul rând. Copiii sunt nevaccinați, de asemenea. Virusul circulă. Dacă ne iubim părinții și copiii, ne vaccinăm și purtăm mască. Masca este foarte importantă.”
S-ar impune măsuri mai restrictive în țară?
Cristian Apetrei:
- „Fără doar și poate, certificatul verde ar trebui aprobat. Aici nu este vorba despre o restrângere a drepturilor, ci despre a avea un control asupra răspândirii. La noi la Universitate s-a vaccinat lumea. Studenții, personalul administrativ, cadrele didactice. La un moment dat se stagna cu vaccinarea, erau persoane care nu voiau. A venit cancelarul și-a spus că cine nu se vaccinează, de săptămâna viitoare nu mai are ce căuta la universitate. Și s-au vaccinat toți, nu a comentat nimeni. Și dacă în SUA nu e democrație… ce să vă spun. România e înconjurată de valul cinci și trebuie să înțelegem ce înseamnă valul cinci. Dacă nu o facem, vom traversa o perioadă la fel de grea dacă tulpina Delta rămâne comunitară sau va fi mult mai rău dacă această variantă Omicron ajunge comunitară, deoarece se transmite mult mai ușor. Vor fi afectate în primul rând persoanele nevaccinate. Apoi avem o problemă cu testarea. România nu testează. Dacă nu ai teste, nu ai cazuri”, adaugă Cristian Apetrei.
Diferența dintre România și alte țări care au adoptat măsuri mai restrictive ține și de răbdarea oamenilor de a înțelege, mai precizează specialistul din SUA.
- „În România s-a instituit un lockdown și s-au luat anumite măsuri fără să se explice exact de ce, pentru ce, cum, să se prezinte studii, iar oamenii au considerat lockdown-ul un fel de pedeapsă. Și eu am trăit în lockdown în America și m-am dus la serviciu în fiecare zi, dar nu m-a luat nici un polițist pe stradă la rost, că unde merg, ce fac, stai și arată-mi actele și așa mai departe. Și oamenii trebuie înțeleși, pe bună dreptate, că sunt obosiți după doi ani de zile, dar trebuie în continuare explicat cât mai ușor și cât mai mult de ce e important să se vaccineze”.
sursa foto: Captură video
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
76 comentarii