EXCLUSIV Viceprimarul din Mariupol, orașul ajuns ruină în Ucraina. „Trăim ca șobolanii, în beciuri, în beznă, nu avem mâncare, curent sau apă. Suntem în Evul Mediu, iar rușii nu ne lasă să ieșim”
Sergiy Orlov, viceprimar în orașul ucrainean Mariupol, distrus de bombardamente, vorbește pentru G4media.ro despre situația celor rămași în oraș. Dintr-o populație de peste 550.000 de oameni, la începutul războiului, în Mariupol au rămas, potrivit autorităților, undeva spre 175.000 de persoane. Oamenii care nu au apucat să plece, nici nu mai pot fiindcă „acele coridoare umanitare sunt o glumă”, potrivit lui Orlov. „Rușii trag în civili. Nu se poate ieși. Foarte greu pleci, dacă poți”, spune Orlov.
În prezent, viceprimarul spune că este refugiat într-un adăpost. Aparent, ar fi în siguranță. Dar până când?
- „Nu știu ce va fi. Noi nu mai avem nimic aici. Mariupol nu mai există. Orașul nu mai există. Nu avem apă, electricitate, mâncare, medicamente. Mor oamenii de foame. Nu există nimic. Și e un asediu continuu. Armata noastră apără cât poate, dar sunt atacuri aeriene, misile, e foc continuu. Rusia a ocupat mare parte din loc. E un genocid aici. Mor copiii. Nu avem spital și acces la îngrijire. Din aproximativ 175.000 de locuitori rămași,aproximativ 8000 sunt miniori. E genocid aici. Nimeni nu crede. Noi tot țipăm, dar nu ne aude nimeni”, adaugă viceprimarul din Mariupol.
- „Casa familiei mele nu mai există. Casa mea nu mai există, fiindcă blocul a fost aruncat în aer. Vă trimit poză să vedeți unde am locuit. Nu e mai e nimic. Sunt ruine. Sunt oameni printre ruine. Sunt morți pe străzi. Singura solutie ar fi aceste coridoare umanitare, dar care să funcționeze, nu ca până acum. Nici nu avem un număr exact de morți printre civili, dar estimăm că sunt peste 2400. Civili. Oameni simpli ca mine sau ca tine. Și copii, vă dați seama?
Orlov și-a pierdut și unul dintre frați de la începutul războiului și mulți prieteni și colegi. „E dureros, toată lumea pierde pe cineva. Dar nu plecăm de aici, decât învingători. Și nu vom pleca. Fiindcă vom reconstrui Mariupolul. Cu ajutorul Europei vom reconstrui tot. Sunt convins că vom învinge. Vom învinge fiindcă niște criminali care ucid civili nu pot câștiga un război. Sunt convins că Ucraina va ieși învingătoare”, a mai spus Orlov.
Mariupol este al doilea cel mai mare oraș din regiunea Donețk, având 565.000 de locuitori și istoria sa a început acum peste 240 de ani, la 1779, pe locul unei foste tabere a cazacilor. Orașul s-a numit Marianοpol (de la sf Maria), iar în 1780 autoritățile țariste au relocat grecii din Crimeea în această zonă.
Grecii au transformat orașul într-un centru comercial prosper, atrăgând mari state europene să-și deschidă consulate (Franța, Austro-Ungaria și Suedia). În 1882 orașul a devenit tot mai important, deoarece a fost legat cu o cale ferată de Donețk și portul Mariupol devenea esențial pentru exportul grânelor din Donbas și din zona Ekaterinburg.
Mariupol a devenit esențial, iar oțelăriile sale procesau minereurile extrase din nordul oblastului Donețk, regiunea industrială Donbas. Mariupol este cunoscut și pentru uriașul combinat siderurgic Azovstal .
În mai 2014 separatiștii pro-ruși au preluat controlul asupra orașului, dar o lună mai târziu forțele guvernamentale ucrainene l-au recuperat și l-au declarat capitală provizorie a regiunii Donețk ale cărei principale două orașe, Donețk și Luhansk, erau (și se află și după 8 ani) în mâinile separatiștilor pro-ruși.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii