G4Media.ro

EXCLUSIV VIDEO INTERVIU Kovesi, despre dosarul deschis la Secția Specială pe vremea…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

EXCLUSIV VIDEO INTERVIU Kovesi, despre dosarul deschis la Secția Specială pe vremea lui Dragnea: Nu se întâmplă nimic. Este ținut acolo, în mod nelegal, probabil în dorința de a intimida pe alți magistrați din sistem, de a-l arăta. Uitați ce vi se poate întâmpla

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, acuză conducerea Parchetului, că dosarul deschis de Secția Specială împotriva sa pe vremea regimului Dragnea, chiar în timpul procedurii de selecție desfășurată la Bruxelles, este ținut în continuare deschis ”în mod nelegal”, deși ar exista trei hotărâri ale Înaltei Curți care stabilesc că dosarul trebuie închis.

”În continuare, procurorii care au acest dosar ignoră niște hotărâri definitive. Dosarul nu este închis. (…) Nu se întâmplă nimic. Este ținut acolo, probabil în dorința de a intimida pe alți magistrați din sistem, de a-l arăta. Uitați ce vi se poate întâmpla (…) Cred că este doar o încercare de a ține presiunea pe procuror, de a-l arăta ca atunci când îți faci treaba este cineva care îți va crea probleme”, a declarat Kovesi într-un interviu acordat G4Media.ro. Ea a spus că indepedența sa nu este afectată de faptul că acest dosar este în continare deschis.

Secția Specială a fost desființată, însă dosarele au fost preluate de procurori anume desemnați din cadrul Parchetului General.

Secția Specială condusă de Adina Florea i-a deschis dosar fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, în care era acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă într-un dosar care are legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI Nicolae Popa. Dosarul a fost deschis în urma unei sesizări depuse de fostul deputat, Sebastian Ghiţă, fugit în Serbia. Acesta susţinea că, în anul 2011, Kovesi i-ar fi cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în ţară, cu un avion, din Indonezia, a lui Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.

  • Rămâi pe G4Media.ro pentru interviul integral cu șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi: ce spune despre afacerea BMW, despre dosarul vaccinurilor și despre o eventuală cadidatură la prezidențiale în 2024?

Rep: Discutăm cu Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European. Ați fost numită, doamnă Kovesi de Parlamentul European. Era prin octombrie 2019 acum 3 ani de zile îmi amintesc destul de bine cum ați primit vestea. Erați pe aeroportul din Bruxelles, în drum spre casă. Vă întreb acum: v-a susținut cineva din statul român de la vremea respectivă pentru a ocupa această funcție de șefă a Parchetului European?

Laura Codruța Kovesi: Nu. Așa cum bine știm, statul român a fost împotriva mea la acel moment. A fost chiar și un vot împotriva mea. M-a susținut experiența mea profesională, m-a susținut voința pe care am avut-o de a ocupa această funcție și cred că ceea ce a fost extrem de important a fost modul în care s-a organizat această procedură. A fost o procedură deschisă, transparentă. A fost o comisie tehnică care a evaluat candidații. Sigur că în final a fost o decizie politică în consiliu împreună cu Parlamentul European, dar acest lucru nu cred că a avut de-a face nimic cu ceea ce s-a întâmplat în etapa tehnică a procedurii.

Rep: Nici măcar președintele Klaus Iohannis nu v-a susținut?

Laura Codruța Kovesi: Nu știu, n-am vorbit cu dânsul.

Rep: Nu v-a trimis un mesaj de susținere, de încurajare, de felicitare?

Laura Codruța Kovesi: Nu, nu, nu. Am primit foarte multe mesaje de încurajare și felicitare din partea cetățenilor simpli. Dacă vă amintiți când a fost audierea în Parlament European, românii care erau în acel moment în Bruxelles au venit acolo să mă susțină. Deci, cred că a fost cel mai important moment de susținere și cea mai importantă susținere a venit din partea oamenilor simpli, nu a politicienilor.

Rep: Sau statului român.

Laura Codruța Kovesi: Sau a statului român. Eu n-am candidat din partea statului român, am candidat pe persoană fizică, ca procuror din România și sigur, reprezint statul român indirect. Dar la acel moment statul român nu și-a dorit ca un procuror român să ocupe această funcție.

Rep: Regimul Dragnea, pentru că asta era atunci, în 2019 căuta să vă pună piedici. În martie 2019 în plină procedură de desemnare, ne amintim cu toții, secția specială v-a plasat sub control judiciar cu interdicția de a părăsi țara în acel dosar al aducerii în țară a fostului director FNI, Nicolae Popa. Apropo de acest dosar: S-a închis?

Laura Codruța Kovesi: Nu, nu există 3 hotărâri ale Înaltei Curți de Casație și Justiție în care fie se explică că tot ceea ce s-a făcut în dosar este nelegal și dosarul trebuie închis, fie s-a stabilit un termen de finalizare a dosarului. În continuare, procurorii care au acest dosar ignoră niște hotărâri definitive. Dosarul nu este închis.

Rep: Dar cum vă explicați?

Laura Codruța Kovesi: Este ciudat. Este foarte greu să-mi explic și mi-e foarte greu să explic atitudinea procurorilor ierarhic-superiori. Îmi amintesc când eram eu procuror general sau șef al parchetului, al DNA-ului, cât de multe plângeri primeam pe dosare tergiversate. Eu o să continui să aplic demersurile procedurale în această situație. Dar, repet, sunt 3 hotărâri ale Înaltei Curți de Casație și Justiție care sunt ignorate.

Rep: Ultima, pe care am consultat-o și e publică, spunea că secția specială ar trebui să ia o decizie până pe data de 1 aprilie anul curent, să claseze sau să trimită dosarul în judecată. De atunci, de la 1 aprilie ce s-a întâmplat?

Laura Codruța Kovesi: Nu s-a întâmplat nimic. Oricum, din martie 2019 nu s-a întâmplat nimic în dosar în afară de plângeri și de demersuri ne-instituționale pe care eu le-am făcut prin avocat. Nu s-a întâmplat nimic.

Rep: Dar unde e dosarul dumneavoastră? Că secția specială asta, clădirea în care suntem acum a funcționat Secția specială, unde da, ați fost anchetată, presupun?

Laura Coduța Kovesi: Da da, da, cunosc bine clădirea. Da.

Rep: Deci după ce s-a desființat secția specială, dosarul, unde a ajuns? Unde este cest dosar?

Laura Codruța Kovesi: Nu știu, n-am fost informată, n-am primit niciun fel de înștiințare din partea nimănui, n-am primit nicio comunicare. Singura mea comunicare în dosar este atunci când fac acele cereri la Înalta Curte de Casație și Justiție și primesc un răspuns formal de la Parchet. Cred că altcineva trebuie să răspundă la aceste întrebări.

Rep: Categoric. Dar dacă secția specială n-a soluționat acest caz, ce înseamnă că sunteți ținută agățat așa cu anchetă în curs?

Laura Codruța Kovesi: Da, în mod nelegal. Și fiecare zi care trece până se soluționează dosarul este în continuare o nelegalitate. Este în contra hotărârilor Înaltei Curți. În prima hotărâre a Înaltei Curți, atunci când s-a anulat controlul judiciar, judecătorul a spus că tot ce s-a făcut în dosar este nelegal și lovit de nulitate.

Rep: Decizia unde e acum? Cine ar trebui să facă ce?

Laura Codruța Kovesi: Procurorul de caz ar trebui să dea soluția și procurorii erai superior. Ar trebui să vadă de ce un dosar care este atât de vechi nu este soluționat. Adică cine?

Rep: Procurorul general sau cine?

Lura Codruța Kovesi: Procurorul șef birou, procurorul șef secție, procurorul general. Sunt foarte mulți șefi care toți au atribuții în a se asigura că se lucrează cu ritmicitate în dosar. În dosarul ăsta nu s-a întâmplat nimic, pentru că eu ar trebui să fiu încunoștințată prin avocat de actele care se fac în dosar. Nu se întâmplă nimic. Este ținut acolo, probabil în dorința de a intimida pe alți magistrați din sistem, de a-l arăta. Uitați ce vi se poate întâmpla. Avut și nenumărate acțiuni disciplinare. Ultima s-a terminat în luna septembrie când eu nici nu mai am calitate de procuror de 3 ani. Am plecat din România de 3 ani dar în continuare aveam recursuri, aveam verificări disciplinare. Foarte bine că s-a verificat, foarte bine că sunt nenumărate hotărâri ale Înaltei Curți care au stabilit că nu am comis nicio abatere disciplinară. Cred că este doar o încercare de a ține presiunea pe procuror, de a-l arăta ca atunci când îți faci treaba este cineva care îți va crea probleme.

Rep: Asta nu vă afectează independența? Unii ar putea să spună Laura ca Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, care ar trebui să investigheze diverși oficiali, poate ai statului român, suspectați de acte de de fraude cu fonduri europene, este la rândul ei a anchetată de instituția statului român.

Laura Codruța Kovesi: Da, eu nu am nicio problemă în ceea ce privește independența și cred că lucrul acesta l-am dovedit. Hotărârile Înaltei Curți sunt publice. Scrie negru pe alb că acest dosar, tot ce s-a făcut este nelegal, că trebuie închis. Faptul că în România procurorii nu respectă hotărârile Înaltei Curți de Casație și Justiție nu este o chestiune care să-mi afecteze mie independența.

Citește și

EXCLUSIV VIDEO INTERVIU Laura Codruța Kovesi: Președintele Iohannis mi-a cerut în vara lui 2018 demisia de la șefia DNA. Am refuzat. Rolul meu nu este să ajut președinții să treacă peste momente delicate când trebuie să explice propriile lor decizii

  • Rămâi pe G4Media.ro pentru interviul integral cu șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi: ce spune despre afacerea BMW, despre dosarul vaccinurilor și despre o eventuală cadidatură la prezidențiale în 2024?

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Ooo, a venit sefa la ea la redacție sau a facut comanda la domiciliu?!

  2. A procedat bine LCK, CCR a decis că președintele nu poate interfera in activitatea de management a ministrului justiției și, dacă vrea, executivul politic demite pe oricine dintr-o funcție, n-are voie nimeni să i se opună. Mă miră că Președintele i-a cerut demisia, ce ar fi motivat șefa DNA? Nepotrivire de caracter? Motive de sănătate? Vestita „demisie de onoare”, „de sacrificiu”?

  3. Din păcate România este un stat condus de politicieni corupți și mafioți, justiția este păpușată și datorită lor Romania nu va intra în Shengen !